Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.29. 17:29 Tévésámán

A gyűrűk ura (Lord of the Rings, 1978)

 

Van az M2-n (amit ugye alapból szinte senki nem néz) az EZT VEDD FEL!-rovat vasárnaponként (hogy minden héten-e, azt nem tudom). Ebben általában mindig valami érdekes mozit adnak, mindenképpen olyan műveket, amiket nem láthatsz máshol. Sajnos a legtöbbször a helyi újság programfüzete mégsem ajánlja az ekkor vetített mozikat, így lehet, hogy egy csomó jó dologról maradunk le. Marhára meglepődtem múlt héten, mert egy igazi legendás animációs film került terítékre, az 1978-as, befejezetlen Lord of the Rings!

 

Első találkozásom ezzel még kiskoromban volt, amikor a gyűjthető Tudás Fája-sorozat egyik részében olvastam róla. Csak egy kép volt és egy aláírás, de tök megmaradt - a kép maga a poszter volt, ami szerintem nagyon jól sikerült, igazán figyelemfelkeltő lett. Gondolom mindenki látta már a Peter Jackson-féle Lord of the Rings-trilógia valamelyik részét (kivéve Mozsárágyút:)), úgyhogy a sztoriról szükségtelen írnom, aki tudja, az tudja; aki nem tudja, annak pedig sok bepótolnivalója van. Persze nincs ez így rendjén, hogy csak a filmből ismerjük a könyvet és mondjuk én sem olvastam Tolkien regényeit, de akkor is, örülnünk kell, hogy legalább így eljut a néphez!

 

A gyűrűk ura "elődjét", A hobbitot már 1966-ban filmre vitték, egy amerikai-csehszlovák rövid animáció formájában. Egy hónap alatt készült el, egyetlen egyszer vetítették abban az évben. Csak a narrátor beszélt a látottakhoz, mást nem is lehet tudni róla, gyakorlatilag nincs nyoma a világhálón...

Ugyanebből a regényből 1977-ben egész estés rajzfilm született és ennek sikerén felbuzdulva páran elhatározták, hogy elkészítik a Lord of the Rings-et ugyanilyen módon. Kezdetben ment a huzavona a készítők/készítés/pénz/egyebek miatt, de aztán nagy sokára a film készítésének joga végül eljutott a felnőtteknek szóló animációs mozikkal hírnevet szerző Ralph Bakshihoz. Bakshi óriási Tolkien-rajongó, így nagyon szerette volna megcsinálni a mozit, azzal a jelszóval, hogy "a nagy író legendás művéhez méltóan".

 

Sajnos a körülmények (idő-pénz-technika-producerek) közbeszóltak, így a kész rajzfilm nem lett valami jó - de érezhető benne egy hihetetlen potenciál. Rengeteg formabontó újdonságot találtak ki a stábtagok hozzá és már ránézésre is erősen inspirálta évtizedekkel későbbi élőszereplős utódját!

(A következő elemzésem alapja, mint már kiderülhetett, az élőszereplős A gyűrű szövetsége és A két torony. Ha valamit rosszul tudok/írok, akkor javítsatok ki!A mozit a Fellowship of the Ring és a The Two Towers regényekhez készített, eredetileg két különálló filmből szerkesztették össze, ezért lett olyan, amilyen - a The Return of the King sohasem készült el. (A legtöbb szinkronszínész régi, ismeretlen név, így mellőzöm őket.)

 

Az első pár percben árnyjáték és narráció segítségével ismerjük meg a régmúltban történt Szauron-féle háborút, Gollam és Bilbo történetét, majd a jelenbe jutunk, a Megyébe, ahol megérkezik Gandalf és elindulnak az események. Egészen a Bríben játszódó jelenetek végéig ez a mű valami hihetetlen jó! A főhős félszerzetek mind különböző magasságúak, a külsejük sokkal inkább olyan, mint azoké, akik a szerző által leírt életmódot folytatják és maga Gandalf is elég „varázslósan” néz ki. Az egyetlen apróság, ami nem tetszett, az Bilbo - gyakorlatilag lehetetlenség róla megmondani, hogy mennyivel öregebb Frodónál és a többieknél.

 

 

Aztán jön az első Gyűrűlidérc és ott leesett az állam. Nagyon egyszerű, szürke lepel alatt éjfekete testű szörny. Vékony, sánta, alig bír menni, olyan zombiszerű: nekem baromira tetszett! Semmi extra díszítés nincs rajta, még a lován sincs nyereg, de különleges képességei demonstrálására a későbbiekben egyszer megduplázza magát - tényleg kurvajó lett! A fogadóban a mulatozó népség elsőre minden nézőnek különösnek tűnhet - nos, itt vetették be először a későbbi perceket uraló rotoscoping nevű eljárást. Ennek során valódi szereplőkről készített felvételekre utólag rajzolnak rá, így a színészek teste lesz a figurák teste és minden apró részlet nagyon aprólékosan kidolgozottá, életszerűvé válik. Az ezen a helyszínen (vagyis Bríben) történő eseményeket egyébiránt sokkal jobban részletezik, mint A gyűrű szövetségében, így például hallhatjuk Frodót énekelni és a kocsmáros is több szerephez jut. Felbukkan az új hős: Aragorn (akit az itt felsorolható kevés ismert színész egyike, John Hurt szinkronizált), hát, neki elég érdekes külseje lett, konkrétan úgy néz ki, mint egy indián harcos - az arcvonásai tök olyanok. És innentől a mozi furcsává és hiányossá válik...

 

Először is, nincs meg az út Lothlorienbe, aztán az eddigi tök király lovasokat lecserélik rotocastoltakra, amik a nyomukba sem érnek. Galadrielnél nem történik semmi látványos, viszont ahogy ő adja elő a királynő-leszek-dumát, az tetszett. Elrond tanácsát narrációként halljuk, Gimli kb. akkora, mint az emberek és szinte semmi jelentősége; Legolas-nak elég fura szövegeket adtak (a hangja Anthony Daniels); Boromir pedig olyan, mint egy viking - de ő is egész jó. A bányáig gyakorlatilag megint nincs semmi, ott aztán a színvonal még inkább esik, mikor megjelennek az orkok. Ők is valódi színészek, de van köztük olyan, aki konkrétan gorilla-maszkot visel, és egyébként szinte mind teljesen egyformák - kiemelt, megkülönböztethető troll pedig nincs is. A mélypont a ritkaszar balrog feltűnése, aki leginkább egy vörös emberre hasonlít, oroszlánfejjel és szárnyakkal - ráadásul "kicsi" és szinte semmit se csinál...

 

 

Innentől pedig már csak töredékek maradtak meg a végső verzióban: Boromir megkísértése és hősi halála kitűnő, Szilszakáll viszont tök nevetséges. A Banyapókig el se jutnak a hősök, Gollum egy az egyben mintha a Jackson-filmek valamelyikéből lépett volna ki. Még nem is mondtam Szarumánt, pedig tök jól néz ki és Gandalffal egyetemben mindketten botorkálva járnak, ami szintén tetszik, mert így érzékeltették a korukat. Theoden még megjelenik, fontos figuraként, viszont a többi rohani mellékhős nem kapott szöveget, csak néha felbukkannak és néznek - kivéve Kígyónyelv, de ő ronda és gagyi:D A végső csata aztán mai szemmel nézve elég humoros: egy csomó duplikált figura csak áll; a furcsa rotoscope-eljárás miatt a harc marhára valószerűtlen és az egész olyan semmilyen. Sokszor vannak még értelmetlenül hosszú vagy totál zavaros jelenetek: ilyen pl. Frodó menekülése a lovasok elől a gázlónál, az orkok táborában zajló veszekedések sora vagy a főhobbit és az öreg mágus párbeszédei.

 

Senki ne értsen félre, NEM SZIDOM A FILMET, csak sajnálom. Sajnálom, hogy nem adtak tízszer vagy százszor ennyi pénzt rá; sajnálom, hogy az elején látott fél óra szép animációját lehetetlenséggé vált végigvinni a teljes játékidőn, és ami a leginkább fáj, az egy normális befejezés hiánya. A rohirok és a Fehér Mágus belovagolnak a képbe, amit elfed a por és a narráció azt mondja: "Ezzel a harccal Frodó barátai legyőzték az ellenséget és így ér véget a Gyűrűk Ura első története" - vagy valami ilyet és The End….

 

Néhány egyéb érdekesség: A valódi figurákat játszók közt volt a híres aprócska színész, Bill Barty; mellette pedig egy vicces név: Aesop Aquarian, és egy ismeretlen színész: John L. A szinkronszínészek némelyike szintén részt vett a karakterek eljátszásában, az egyik animátor pedig a fiatal Tim Burton volt. A rotoscope-eljárás révén realisztikus animációt sikerült létrehozni, pl. minden addiginál szebben tudták ábrázolni a szélben fodrozódó ruhákat, maguk a karakterek valósághűbb testarányokkal és mozgással rendelkeztek és a költségeket is sikerült így lefaragni. Ez volt az első egész estés rajzfilm, amit ezen a módon készítettek. A végső csatajelenetben több száz animált alak mozog egyszerre, ilyet addig sosem sikerült alkotni - egy ilyen képkocka megrajzolása egy animátor egy heti munkájába került. A rendező titokban lefilmezte és becsempészte a végső verzióba az egyik szakszervezeti forgatási szünetben a büféasztalokhoz vonuló "orkokat":) Az összecsapások egy részét Spanyolországban vették fel és a nyersanyagot a spanyolok kis híján megsemmisítették, mert kiderült, hogy a felvételeken autók, telefonkábelek és repülők is látszanak.

 

A gyűrűk ura korának leghosszabb animációs filmje volt - két és fél órás. Készült belőle egy három füzetes képregény, amit csak Európában adtak ki, angol nyelven sosem jelent meg. Szarumán nevét a stúdiófőnökök meg akarták változtatni Arumánra, mert szerintük a néző túl könnyen összekeverhette őt Szauronnal - az eredeti szinkronban így is benne maradtak részek, ahol Arumánnak nevezik. Aragorn, Boromir, Legolas és a gonosz varázsló ruhája teljesen eltér a könyvben leírtaktól, de ennek nagyrészt technikai oka volt. Ralph Bakshi azt nyilatkozta, hogy ha előre tudja, hogy ez fog történni a művével, akkor bele se kezdett volna az egészbe. Azt mondta, hogy bár későbbi munkáinál is használta a rotoscopingot, azóta úgy gondolja, hogy jobb lett volna az élőszereplős anyagokat mindössze alap helyett vázlatnak használni. Mind ő, mind Peter Jackson azt állítja, hogy nem látta a másik filmjét:)

 

 

A Lord of the Rings 4 millió dollárból készült és több mint 30 milliót hozott, ráadásul sok kritikus elismerte - igaz, sokan le is hordták. A Time Out magazin olvasói minden idők 36. legjobb rajzfilmjének választották, az Online Filmkritikusok Szövetsége pedig a legjobb 90.-nek. Hatására később készült egy A király visszatéren alapuló animációs tv-adás és az egész regényciklust elkészítette és sugározta rádiójáték formájában a BBC.

 

Cikkem tárgya a filmtörténet egy érdekes darabja, ami miatt ajánlom; a Tolkien-rajongók is biztosan találnak benne nekik tetsző dolgokat. Azért csak az üljön le megnézni, aki tudatában van a befejezetlenségének, és aki kibírja a két és fél órát!

 

Pontozás:

 

imdb: 6.2 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

 

Én nem adnék rá pontot.

 

Hírek:

 

- John Hurt szerepel majd az egyik készülő, ismét a görög mitológiára alapuló filmben, az Immortals-ban.

 

Várható írások: Kelly hősei, A ház hideg szíve.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: fantasy animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr772865024

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: webdesign antwerp 2018.02.17. 06:58:03

Kerékpár bolt - Kerékpár turizmus - Kerékpár bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása