Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.31. 20:59 Tévésámán

Csillagok Háborúja: A Birodalom visszavág (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back , 1980)

 

Senki nem hitt abban, hogy George Lucas űroperája, a Csillagok Háborúja valaha is sikeres lesz, csak az alkotó maga. Majdnem sikerült csődbe vinnie a 20th Century Foxot a gyártási költségek emelkedésével és a saját egészsége is veszélybe került, de végül letette az asztalra a művet, aminek következtében később még olyan remek mozikat készíthetett, mint a Willow vagy az Indiana Jones-négyes. Pár évvel a Star Wars sikere után a hirtelen jött rengeteg pénz és elismerés közben Lucas folytatta vállalkozását, hogy megfilmesítse a 6 (mások szerint 9) részesnek szánt történet-folyamának következő epizódját. Mint egy rendes folytatás esetében, itt is már bejáratott, ismert hősök szerepelnek új helyeken, új kalandokban. A siker tulajdonképpen garantált volt, még úgy is, hogy a mester a rendezést ezúttal egykori tanárára, Irvin Kershnerre bízta. Lássuk, miről szól a The Empire Strikes Back:

 

Évek teltek el a Halálcsillag elpusztítása óta, de a lázadók még mindig kitartóan harcolnak a Birodalom elnyomásával szemben. A Hoth jégvilágán berendezett új bázisukon a szabadságharcosok a szeszélyes időjárással és néhány kellemetlen helybéli lény támadásaival is meg kell birkózniuk, de legalább a hóbuckák elrejtik őket a fürkész szemek elől. Legalábbis ezt hiszik... Hamarosan ugyanis egy kutászdroid rájuk talál és megindul feléjük Darth Vader (David Prowse, James Earl Jones és Bob Anderson; a felújított verziókban még C. Andrew Nelson is) csillagromboló-flottája. Az ostrom során az immár csaták tucatjában megedződött, de még mindig forrófejű Luke (Mark Hamill) előtt megjelenik egykori tanítómestere, Ben (Alec Guiness) szelleme, és azt üzeni, menjen a Dagobah-ra, keresse meg Yodát (Frank Oz), aki majd igazi Jedit farag belőle. Skywalker útnak indul, és senkinek sem árulja el titkos küldetését, még barátait se avatja be. Az említett társaság, Han (Harrison Ford), Leia (Carrie Fisher), Chewie (Peter Mayhew) és a droidok (Kenny Baker és Anthony Daniels) pedig az igencsak leromlott állapotú Millenium Falcon fedélzetén próbálnak meglógni Vader elől. Menedéket keresnek a Bespinen, Felhővárosban, ahol Han régi "cimborája", Lando Calrissian (Billy Dee Williams) az úr, de nem várt nehézségekkel szembesülnek... Szerencsére Luke ekkor már úton van, hogy segítsen, de nem is sejti, hogy ezzel a Sith Lordok kezére játssza saját magát és szembesül a szörnyű igazsággal, hogy kit is takar valójában az éjsötét maszk és a fekete lepel...

 

 

A filmtörténet egyik legnagyobb hatású mondata hangzik el ebben az epizódban (remélem, mindenki tudja, melyikre gondolok) és emellett még több, még szebb speciális effektet, még több Darth Vadert és egyre kuszább érzelmi fonalakat kapunk. Mivel ismerjük a hősöket, így nem kell pazarolni az időt a bemutatással, egyből bele lehet vágni az akcióba. Három új főszereplőt mutatnak be nekünk: az első a Császár, akit már említettek, de még sosem láthattuk, és bár csupán hologramként jelenik meg, de ez is több a semminél. Az eredeti '80-as verzióban Rick Baker maszkmester felesége, Elaine Baker játszotta, sok-sok sminkkel és csuklyával a fején, a hangját pedig Clive Revill (a Babylon 5-ben Trakis-ként látható az első évadban) adta. Későbbi felújítások során Baker arcát és Revill hangját kicserélték Ian McDiarmidével, mi már ezt láthattuk. A következő új szereplő Yoda, a kedves kis Jedi-mester, aki bolondos, vicces, de ugyanakkor óriási erő lakozik benne. Érdekesség, hogy a mai napig nem tudjuk, Yoda milyen fajhoz tartozik. A bábút Frank Oz mozgatta és szólaltatta meg. A harmadik pedig Lando, aki Han segítője-hátráltatója, és Billy Dee Williams játszotta. Mindhárman visszatérnek majd a következő részben, sőt Palpatine és Yoda fontos szereplői az új trilógiának is.

 

Ketten meghaltak a film forgatása alatt a stáb tagjaiból. Az első Leigh Brackett írónő volt, aki még a munkálatok kezdete előtt hunyt el rákban, és nem tudta teljesen befejezni a szkriptet. Lucas ezért felkérte Lawrence Kasdant, hogy foltozza be a réseket Brackett művén, és így készült el a végleges forgatókönyv. A másik haláleset John Barry segédrendezőjé, aki vizuális tervezőként közreműködött az előző részben is. Ő a forgatás alatt halt meg agyhártyagyulladásban, 43 évesen. Felvétel közben összeesett és a kórházban már nem tudtak segíteni rajta.

 

 

Az egyik legérdekesebb új szörny a wampa nevezetű ragadozó, ami a Hoth felszínén zargatja a hősöket. Eredetileg a majdnem két méteres Des Webb alakította, és jóval több jelenetet készítettek vele, mint amennyi a végleges verzióba került. A színész 2002-es halálát követően pedig Howard Weed szörny- és digitális karakter-kreátor vette át a helyét, őt láthatjuk a felújított verziókban a fehér bunda alatt. Néhány szereplő még, akiket meg akarok említeni: A vicces nevű Lightning Bear ismét rohamosztagost alakít, mellette van még egy érdekes nevű pasi, a lázadók egyik vezérét játszó Bruce Boa:) Az Echo bázison a tömegben kétszer is látható katonaként Treat "Hair" Williams.

 

 

Számomra különösen fontosak a csak egy jelenetben látható, látványosságnak szánt fejvadászok, ugyanis róluk szól az egyik kedvenc könyvem, a Kevin J. Anderson által szerkesztett Star Wars - Történetek a fejvadászokról című novelláskötet. Ugyebár Boba Fettet mindenki ismeri (Jeremy Bulloch a teste, Jason Wingreen az eredeti hangja, később A klónok háborújában Jangot és a többi klónt alakító Temuera Morrisson), de vajon tudjátok-e ki a többi zsoldos? Nos, nem könnyű a feladat, ugyanis még Fettet se nevezik soha a nevén. Nos, akkor bemutatom őket nektek: 

 

A gyíkszerű, sziszegő fickót Bossknak hívják (Alan Harris), ő speciálisan wookie-kra vadászik, trandoshi a faj, amibe tartozik és egy vérengző istennőt imád - érte gyilkol. A bekötözött fejű pali Dengar (Morris Bush). Ő koréliai, mint Han Solo, és a Birodalom mentette meg a haláltól, azon az áron, hogy kiborgot csináltak belőle, ezáltal elvették tőle az érzékei és az érzései nagy részét. Dengar Solot hibáztatja mindenért, mert vele versenyzett, mikor az a baleset történt, aminek folyományaként ilyenné vált, így ő speciálisan Han megölésére készül. A magas, vékony droid IG-88, aki ellentétben a többi átlagos droiddal, valódi személyiséggel rendelkezik és képes gondolkodni. Őt is a Birodalom hozta létre, de fellázadt és célja, hogy egy robotok által uralt univerzumot hozzon létre - azonban vérdíjt tűztek a fejére, így ő maga is a törvényen kívüliek közé áll, hogy gazembernek kiadva magát áskálódhasson a szerves lények ellen. Az alacsony, tömzsi, bogárszerű komát Zuckuss-nak hívják (Cathy Munro), a gand faj tagja és ammóniát lélegzik, oxigén helyett. Egy küldetése során megsérült a légzőrendszere, ezért viseli a maszkot, ami olyan bogárszerűvé teszi. Érdekesség még, hogy a gand faj sajátja az intuíció, így Zuckuss bizonyos mértékig képes előre látni a jövőt. Társa 4-LOM (Chris Parsons), aki egy érdekes hibának köszönhetően egyszerű szolga-mivoltából kitörve öntudatra ébredt. Most sérült társát támogatja, és szeretné tőle elsajátítani a jövőbelátás képességét. Ajánlom minden Csillagok Háborúja-rajongónak, hogy szerezze meg ezt a könyvet, mert valami óriási és akkor tovább tudjátok olvasni, hogy vajon mi lesz ezeknek a különös figuráknak a sorsa - megéri, higgyétek el!

 

 

Most pedig jöhet a sok-sok kulisszatitok: Az aszteroidás jelenethez számtalan legenda fűződik, de tény, hogy a mozgó kődarabok modelljei közt felbukkan egy krumpli és egy cipő:D Alec Guiness-nek több pénzt ígértek, mint előző szereplésekor, és úgy tartja a fáma, hogy Sir Alec különben is szomorú volt, amiért karaktere már az első részben meghalt, így elfogadta a felkérést. Akkoriban éppen egy szem-fertőzéstől szenvedett, így csak egy napot tudott dolgozni, de ezalatt leforgatták az összes jelenetét. Han Solo lefagyasztása állítólag azért történt, mert egyáltalán nem volt biztos, hogy Harrison Ford visszatér a tervbe vett 3. részben is. Han utolsó mondata (I know. - Tudom.) teljesen improvizált, és egyesek szerint a bizonytalan jövő is közrejátszott abban, hogy nem az eredeti, a jövőbeli összeboronálódást sugalló szöveget mondta.

 

A már említett Jeremy Bulloch sisak nélkül is látható, ő ugyanis az a birodalmi tiszt, aki magával ráncigálja Leiát, mikor maguk után csalják Luke-ot a rohamosztagosok. Az a bizonyos filmtörténeti mondat, amire utaltam, valójában nem úgy hangzik, ahogy általában idézzük, az első szava ugyanis nem "Luke", hanem az, hogy "Nem". 1983-ban körülbelül 5 órás rádiójáték is készült a The Empire Strikes Backből, néhányan az eredeti szereplők saját karaktereiket közül szinkronizálták. Irvin Kershner első körben nem akarta elvállalni a rendezést, de aztán az ügynöke meggyőzte. Az állandó szereplők szerint ő volt a legjobb fej rendező a három közül, akikkel dolgoztak, őt tartották a legkedvesebbnek és legsegítőkészebbnek.

 

 

Cikkem tárgya 1980 legnagyobb hasznot hozó filmje, de még így is ez az egyetlen a 6 Csillagok Háborúja közül, amely eredeti vetítése alatt nem érte el a 300 milliós határt. 170 napos forgatási idejével a leghosszabb ideig készülő közülük, ezen kívül ez az egyetlen, amiben nem járunk a Tatooine-on, és ebben hal meg a legkevesebb ember is (csak 30). Valamint ez az első, aminek 5.1-es Dolby Surround hangzása volt. Bemutatása alkalmával jót és rosszat is kapott a kritikától, ám idővel a legjobbnak tartott Star Wars-mozi lett és az évek során a megítélése pozitív irányba változott. Bemutatója óta több mint 538 millió dollárt hozott, átszámolva a világ 12. legtöbb pénzt fialó mozgóképe. Lucas nem akart senkitől se függeni, így saját vagyonából és banki kölcsönökből hozta össze A Birodalom visszavágot, de a felvétel ideje alatt a költségek egyre jobban nőttek, így a bankok azzal fenyegetőztek, hogy visszaveszik a pénzt, amit kölcsönadtak. George bácsi ezért a 20th Century-hez fordult, akik belementek, hogy segítenek rajta, ha ők maguk is több lóvét kapnak, de a folytatás és a reklámcuccok jogait nem vették el tőle. Később aztán a hihetetlen siker miatt a Lucas-t már másodszor kisegítő stúdióvezetőt, Alan Ladd Jr.-t kirúgták, amiért így gyakorlatilag veszteséget okozott saját cégének.

 

Legjobb Hang kategóriában Oscart nyert, valamint megkapta a Special Achiement Awardot a Legjobb Vizuális Effektekért. Hugot nyert Legjobb Drámai Alkotásként, valamint négy Saturn Awardot is kapott (Legjobb Rendező, Legjobb Színész - Mark Hamill, Legjobb Speciális Effektek, Legjobb Sci-fi Film). John Williams a BAFTA-díjátadón az Anthony Asquith Award for Film Music-ot nyerte el, valamint Golden Globe- és Grammy-díjat is kapott a kitűnő zenéért (ebben csendül fel először Darth Vader zenéje, a Birodalmi Induló).

 

 

Baromijó, úgy ahogy van, főként azért, mert Vader nagyúr olyan sokat szerepel!

 

Pontozás:

 

imdb: 8.8

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- George Lucas bejelentette, hogy 2011 őszére mind a hat Star Wars megjelenik majd blu-ray formátumban.

 

- Lawrence Kasdan a 2012-re elkészülő Elveszett paradicsom forgatókönyvét írja, amely Milton művén alapszik. (Ebből szerintem nem lett semmi.)

 

Ma este vagy A Jedi visszatér vagy A mágia színe kerül sorra. (Már mindkettőről olvasható az elemzésem a blogon.)

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr462412436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása