Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.27. 18:23 Tévésámán

Star Trek 8.: Kapcsolatfelvétel (Star Trek: First Contact, 1996)

 

Amikor megláttam, hogy az HBO elkezdi leadni az Űrszekerek-mozikat, nagyon megörültem, mert egyrészt többen ajánlották a legújabb epizódot, másrészt eszembe jutott, hogy akkor újra láthatom azt a régi, tök jó filmet, amelyikben időutaznak. Nos, a Nemzedékekben is volt valami ilyesmi, de ez, a First Contact volt az, amire vártam!

 

Jean-Luc Picard kapitány (Patrick Stewart) ezúttal rettegett nemezisével, a Borggal néz szembe egy óriási űrcsata közepén, melynek a Föld a tétje! Amikor úgy tűnik, hogy a gépszörnyek vesztésre állnak, egy kisebb hajóval időkaput nyitnak és visszamennek a múltba - az Enterprise-E pedig követi őket... A XXI. század közepére, a III. Világháború utánra kerülnek, mikor az emberiség nagy lépésre készül - vagyis inkább a kiégett, iszákos tudós, Zefram Cochrane (James Cromwell) készül megtenni az első lépést a jövő felé, kezdetleges űrhajójával, mellyel fénysebességre akar gyorsulni. A Borg pedig ezt készül megakadályozni. Hőseink egy része a Föld felszínén próbálja meggyőzni Cochrane-t, hogy mindenképpen hajtsa végre a kísérletét, mert különben elpusztul a jövő; a többiek Picard kapitány vezetésével az Enterprise-t asszimilálni készülő földönkívüliekkel és félelmetes királynőjükkel (Alice Kriege) veszik fel a harcot. Vajon sikerül a Borgnak elpusztítania a még meg sem született Föderációt?

 

 

Az előző részből és Az új nemzedék-sorozatból ismert szereplőgárda tér vissza a képernyőkre (Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden és Marina Sirtis), valamint a kitűnő James Cromwell mellett feltűnik még Alfre Woodard is. Egyébként Cromwell az egyetlen, aki a teljes sorozat alatt először mondta ki a címet (star trek).

 

 

Ki kell emelnem a Borg Királynőt alakító Alice Kriege-t, szerintem fantasztikus teljesítményt nyújt. Ő és a maszkmesterek létrehoztak egy ijesztő, de mégis gyönyörű ellenséget, akit mind a kapitány, mind Data csodál, annak ellenére, hogy halálos fenyegetést jelent. A rendező maga Jonathan Frakes, aki azelőtt már A New Generationben, a Deep Space Nine-ban és a Voyagerben is kipróbálta magát, mint direktor, de ez volt az első egész estés mozija - később még az elég béna Űrlázadást is levezényelte.

Azzal ellentétben viszont a Kapcsolatfelvétel marhajó kis sci-fi lett. A legénység szimpatikus, Cromwell karaktere biztosítja a humoros pillanatokat, a Borg pedig nagyon király ellenfél. Szóval minden benne van, ami kell.

 

Érdekességek: Ez az első Űrszekerek-film, amiből kimaradtak az eredeti széria szereplői (csak a computer hangját adó Majel Barrett van jelen, aki a visszatérő Chapel nővért játszotta anno). A speciális effektek nagy részét az ILM készítette, ezért poénból a Föld körüli csatában megjelenik egy pillanatra a Millenium Falcon is, valamint az egyik Borgnak a szem-implantátumában egy TIE-vadász ablaka van:) Cochrane felszállás közben Roy Orbisontól az Ooby Dooby-t hallgatja. Semmilyen magyarázat nincs arra, hogy Geordi miért kap a vizorja helyett műszemeket - LeVar Burton unszolására történt, de abban a világban nem indokolták meg. Ennek a filmnek a hivatalos honlapjára kattintottak eddig a világon a legtöbbször (hivatalos film-honlapok közül természetesen), 4.4 millióan egyetlen hét alatt. (Ez a rekord 2016-ra már nyilvánvalóan elévült...) A First Contact három Saturn Awardot nyert: Legjobb Jelmezek, Legjobb Férfi Mellékszereplő (Brent Spiner) és Legjobb Női Mellékszereplő (Alice Kriege). A zenét szerző Jerry Goldsmith munkájáért megkapta a BMI Filmzenei Díját.

 

A 8. Star Trek-mozi 46 millió dollárból készült, világszerte 146 milliót hozott. A kritika imádta, a széria addigi legjobb filmjének kiáltották ki, a speciális effekteket és a Borg megjelenítését is dicsérték. A 2009-es Űrszekerek megjelenéséig a világszerte legnagyobb hasznot hozó Star Trek-mozi volt és a második legnagyobb amerikai sikert arató (az első az 1986-os A hazatérés).

 

Én csak ajánlani tudom, a több szálon futó cselekmények közül kizárólag az Alfre Woodardhoz köthető részek unalmasak, de a Borg jelenléte és a néhány remek poén ezekért is kárpótol. Nagyszerű látvány, kitűnő színészek, mi kell még? Aki szereti a sci-fit, az nézze meg!

 

Pontozás:

 

imdb: 7.6

 

Szerintem: 5.5

 

Hírek:

 

- Patrick Stewart a 2011-re elkészülő Sinbad: The Fifth Voyage-ben látható és a Gnomeo and Julietben hallható, ahol William Shakespeare-nek kölcsönzi a hangját.

 

Folyamatban van A Birodalom visszavágról szóló bejegyzés készítése. Egyebet nem tudok mondani.

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr932403419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása