Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.09. 12:59 Tévésámán

Csapás a múltból (Blast from the Past, 1999)

Egy igazi délutáni film, ami garantált szórakozást jelent, de nem a fingós-böfögős poénok kedvelőinek. Ismerjük a Bűbáj című izét? Ha igen, akkor talán nem véletlen, hogy ugyanaz a Bill Kelly írta azt, mint ezt, ugyanis az alap megegyezik. Vagyis a főszereplő hirtelen bekerül egy olyan világba, amiről eddig fogalma sem volt és sajátos módján próbál beilleszkedni oda, aztán több ember életében is gyökeres változást okoz. (Nem mintha láttam volna a Bűbájt...)

Merthogy miről is van szó? Arról, hogy Calvin és Helen Webber (Christopher Walken és Sissy Spacek) 35 évre leköltözik a föld alá, mert azt hiszik, hogy atomkatasztrófa sújtotta városukat. Mialatt felettük Los Angeles változik és divatok jönnek-mennek, náluk az idő megáll a 60-as évek elején. A lent töltött évtizedek alatt pedig felnevelnek egy fiút, Adamet (Brendan Fraser).


Aztán a 35 év elteltével a sugárzásbiztos ajtók ismét feltárulnak, a világ azonban hatalmasat változott ezalatt. A családnak elfogytak a készletei, ezért Adamnek fel kell mennie a felszínre - hősünk pedig titkon reméli, hogy talán a szerelem is rátalál ezalatt! Fönt összeakad Eve-vel (Alicia Silverstone), aki kezdetben nagyon utálja, de mivel Adamnek hirtelen rengeteg pénz üti a markát, ezért az állástalan lány beáll hozzá fizetett segítségnek a '90-es évek végéhez. Ádám és Éva - vajon ők lesznek a tökéletes pár, vagy ismét felbukkan egy kígyó aki elrontja a boldogságukat?

Az alapszituáció máris rengeteg komikumot hordoz magában, hiszen képzeljük csak el a 60-as évek polgári erkölcseinek hirtelen felbukkanását az Angyalok Városának bűntől mocskos szívében! Ehhez hozzájön, hogy Chistopher Walkent sosem lehet igazán szar, nézhetetlen filmben látni, így máris van garancia a szórakozásra. Sissy Spacek tök jól alakítja a titkon ivó, a szabadba vágyó háziasszonyt, akinek azért férjéhez hasonlóan van egy kis beütése:) Szegény Fraser urat beskatulyázták az ostoba vígjátékok szerepkörébe, ez a mai napig nem változott, de hát neki ez megy. Még mindig jobban járt mint Alicia Silverstone, aki már csak sorozatokban és bukásokban szerepel, mostanra pedig már átállt a színházra. Ki kell emelnem Dave Foley-t, aki Eve homokos lakótársát alakítja. Ez a karakter annyival szimpatikusabb a mai kötelező homoszexuális mellékszereplőnél! Ugyanis 10 évvel ezelőtt még nem a vivás köcsögök és átöltöztetős buzik voltak a hollywoodi trend...

A rendező Hugh Wilson, aki az eredeti, első Rendőrakadémiát dirigálta (Valamint írta és egy apró mellékalakként fel is bukkant benne - Itt ugyanezekben a szerepkörökben brillírozik az úr.), valamint együtt dolgozott Fraserrel a Derék Dudley-n is. Egyébként a Police Academy-re van egy elég erőteljes utalás: Mikor Adam először utazik a buszon, a mellette ülő pofa nagyon hasonlít viselkedésében a sorozatból ismert Zedre, az alakítója pedig nem más, mint Brant von Hoffman, aki az egyik besúgó rendőrtanoncot, Kyle-t játszotta. Szerintem pedig érdekes párhuzam vonható a Silverstone-Fraser és a Reszkess Amerika! Reid-Clavier párosa között, aki látta mindkettőt, gondolkodjon el rajtuk, szerintem nagyon hasonlóak!

Szóval ez egy vicces kis vígjáték, ami felett (és a szereplői felett is) kicsit már eljárt az idő, de azért biztosan meg tudja nevettetni az egyszeri nézőt! (Nagy-nagy piros pont annak, aki észreveszi azt a bizonyos valamit, ami anno A szomszéd nőjének egyik jelenetében mosolyt csalt az arcunkra - Walter Matthaunak meg a szemei gúvadtak tőle:))

imdb.com felhasználói szerint: 6.6/10 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Pozitívum, hogy elég ritkán adják.)

Hírek:

- Brendan Fraser nemsokára ismét a Föld középpontja felé utazik majd.

- A Serenity férfi főszereplője, Nathan Fillion, aki itt Eve régi pasiját keltette életre, hamarosan együtt játszik majd Ellen Page-dzsel és Rainn Wilsonnal a Super című szuperhősös akció-komédiában! (Erről már cikk is született.)

Ma talán megnézem a Volt (vagyis Bolt) című animációs förmedvényt, de nagy az esélye hogy mégse. Este pedig talán egy újabb dvd kerül majd sorra!

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr401742526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása