Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.09.07. 16:13 Tévésámán

A Holló (The Crow, 1994)

3.jpg

Ha azt mondom, kultuszfilm, akkor mostanában talán A Sötét Lovag ugrana be jó pár embernek. Ha azt mondom, Brandon Lee, akkor viszont mindenkinek A Holló. 21 évem alatt most először néztem meg ezt a kultmozit, de persze mindig is tudtam, kicsoda Eric Draven és miért legendás ez az alkotás.

Az Ördög éjszakája - a Halloween előestéje, amikor Detroit városát a bűnözők uralják. A házak lángolnak és a hullák gyűlnek. Az egyik ilyen éjjelen a gyújtogatók áldozatául esik egy fiatal szerelmespár, akik éppen házasodni készültek. A brutális gyilkosság nem maradhat megtorlatlanul...

(És itt jönne a szöveg azon része, amit a net eltüntetett nekem, de megpróbálom újra leírni, vagy valami hasonlót.)

Azt mondják, ha valaki meghal, a lelkét egy holló viszi át a Túlvilágra. Vannak viszont olyanok, akiknek valami súlyos terhük van, ezért nem nyerhetik el a megváltást, amíg ettől meg nem szabadulnak. Nagyon ritkán a holló visszahoz egy ilyen lelket, aki esélyt kap, hogy megszabaduljon az őt kísértő árnyaktól, és elnyerje az öröklétet. Egy évvel az említett gyilkosság után, annak férfi áldozata, Eric Draven rockzenész élhet a holló lehetőségeivel és visszatérhet a Földre, hogy megállíthatatlan bosszúálló angyalként megtorolja szerelme és saját maga halálát.

Gondolom mindenki látta már ezt a fehérre mázolt arcot, még az is, aki a filmet nem (immár ezek száma hárommal kevesebb). Rengeteg dolgot lehetne róla írni, kezdjük a történettel: Semmi gondom nincs vele. Képregényen alapszik, nincsenek benne hülyeségek, nekem tetszett. Lássuk a színészeket:

Brandon Lee ezzel a szerepével beírta magát a filmtörténetbe. Amint Heath Ledger Jokerként káoszt hozott, ő Hollóként állt bosszút utoljára a filmvásznon. Az 1993-as forgatáson egy rosszul megtöltött kellékpisztoly lövése halálosan megsebezte ezt a 32 éves tehetséget, aki nem mellesleg Bruce Lee fia volt. (Az említett hongkongi harcművész szintén egy filmforgatás közben hunyt el - állítólag halálos ágyán megjósolta fia eljövendő végzetét.) Lee játéka parádés, a kinézete fantasztikus, a karaktere óriási. Bizony, ő ezzel halhatatlanná vált.

Főellenfelét Michael Wincott játssza, aki anno A három testőr Rochefort-jaként nagyszerűt alakított, és itt is elviselhető. Jobbkezét Tony "Kampókéz" Todd kelti életre, jeges nyugalommal. Szeretője (és testvére?!) Bai Ling, akit a Taxi 3-ban és a Lostban láthattunk. Nem valami nagy szám, a halála viszont király lett:) Rochelle Davis volt a kislány Sarah, aki azóta sem szerepelt más moziban, szerintem jó volt. És végül, de nem utolsó sorban itt van még Ernie Hudson, aki Albrecht rendőrként segíti hősünket - ő gyakori humorforrás, szerintem remekül alakított. A többiek is megfelelőek, végülis senkire nincs panaszom.

Összesítésben: korai képregény-feldolgozás, egy óriási szuperhőssel, halállal, gitározással és halhatatlanná válással.

imdb.com felhasználói szerint: 7.6/10 (8 év alatt 0.1-et növekedett.)

Szerintem: 5/5

Készült egy folytatása, amiben Iggy Pop is szerepet kapott (ő a figura egyik inspirálója, sőt, a filmbeli Mókás nevű karaktert róla mintázta a kitaláló James O'Barr), ez már nem volt akkora siker, majd később egy jelenleg is futó sorozat, ami szintén nem örvend túl nagy népszerűségnek. Itt pedig jöjjön a film betétdala, a Cure Burn című száma. (A Cure szintén inspirációul szolgált O'Barrnak.) A videó sajnos nem túl jó, de a szám a lényeg - érdekesség, hogy soha nem játszották koncerten, pedig a rajongók nagy kedvencévé vált. 

A videót levették.

4 komment

Címkék: horror akció dráma szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr31652409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.09. 14:45:34

Különös hangulatú / látványvilágú, remek film. És tényleg kulttá vált. A TDK esetében azért várjunk még egy kicsit ezzel :)

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.09.29. 23:47:40

én fiatalságomban sokat mászkáltam ilyen arcfestéssel...:)

vilostenonis · http://nuadastenonis.blogspot.hu/ 2012.12.08. 22:28:12

Szerintem a zenéje is aduász, megőrülök érte.
süti beállítások módosítása