Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.02.24. 16:32 Tévésámán

Space Jam - Zűr az űrben (1996)

Space Jam poster.jpg

Kissrác koromban nagy divat volt a fiúk körében a kosaraskártyák gyűjtése. Furcsa, mert mindenki focizott és nem annyira a kosárlabdával azonosított ország vagyunk, ráadásul anno még aligha lehetett nézni a tévében az NBA meccseket, mégis mind rajongtunk a tengerentúli óriásokért, akik a narancsszín labdát pattogtatva elképesztő mutatványokat csináltak. Köztük a legkiemelkedőbb a Chicago Bulls sztárja, Michael Jordan volt, mindenki az ő kártyáit kereste, az etalonét. És persze a gyerekek imádják a rajzfilmeket, én pedig mindig kedveltem a sci-fit meg a szörnyeket, szóval a Space Jamet mintha nekem csinálták volna. Benne van Jordan, a Bolondos dallamok vicces figurái, egy csapat marslakó monszta és ők együtt kosaraznak király zenére, miközben remek poénokkal sorozzák a rekeszizmainkat. Kellhet ennél több egy gyereknek?:) 

Michael-Jordan-in-Space-Jam-.jpg

Kicsit nagyobb vonalakban arról van szó, hogy egy másik bolygón található a Durung Domb nevű csillagközi vidámpark, aminek gonosz és ronda főnöke, Durvarangy úr (Danny de Vito hangján szólal meg eredetileg) egy új attrakciót akar a parkba, hogy dőljön a lé; a puszta véletlennek köszönhetően pedig megpillantja tévéjén a Bolondos dallamokat és elhatározza, hogy az abban látott flúgos firkák kellenek. Elküldi satnya és buta szolgáit, hogy rabolják el a Föld legviccesebb rajzfilm-csapatát, ám az agyafúrt Tapsi Hapsi (Billy West) eszén nem lehet csak úgy túljárni. A Looney Toonok megpróbálják legyőzni az űrlényeket, ezért kihívják a töpörödött megszállókat egy kosármeccsre - de sejtelmük sincs róla, hogy ostoba ellenfeleik ördögi tervet forralnak a győzelem érdekében: elrabolják az NBA legnagyobbjainak tehetségét és MamlaSztárokká válnak, akik ellen a sportban járatlan firkáknak csekély esélyük van. Tapsi szerencsére kiötli a megoldást: leviszik a világukba a visszavonult, baseballjátékossá vált Michael Jordant, hogy segítsen nekik. A Legek Ura hamar beilleszkedik a csapatba, de vajon elég lesz-e a kosár egykori legfényesebb csillagának segítsége a gigantikus rémek elleni mérkőzésen, vagy Tapsiék veszítenek és örökre a durung dombi közönséget kell szórakoztatniuk? 

play_g_lola-bunny_mb_600.jpg

Ez az egyik legsikeresebb példája a hús-vér színészek és a rajzolt karakterek együtt szerepeltetésének. Akkoriban a számítógépes grafika csak kiegészítésül szolgált a hagyományos rajzstílus életszerűbbé tételéhez, nem pedig a helyébe állt, így itt még egy mára már sajnos letűnt, "ősi" módon készült rajzfilmet nézhetünk. A híres figurák (Dodó kacsa, Cucu malac, Gyalogkakukk, a Prérifarkas, Csőrike és Szilveszter, Taz, Elmer Fudd, stb.) most is nagyszerűek, sokat lehet nevetni a bugyutaságaikon; a gonoszok rondák és buták, de kedvelhetőek, Jordan pedig egész jól komédiázik. A magyar szinkron elsőrangú, a lefordított szóviccek ütnek, a zene nagyon jó, mindössze a Wayne Knight által alakított Stan idegesítő benne. A valódi élet híres emberei közül felbukkan még Bill Murray és rengeteg NBA-s: Larry Bird, Patrick Ewing, Charles Barkley, Muggsy Bogues, Larry Johnson és Shawn Bradley, hogy csak a történet szempontjából fontosabbakat említsem. A rendező az elsősorban Michael Jackson videoklipjein dolgozó Joe Pytka volt. Ki kell még emelnem a remek kiszólásokat: Dodó például egyszer azt mondja "Ez volt az utolsó alkalom, hogy gyerekekkel és kutyákkal forgattam.", Bill Murray pedig elég érdekes úton kerül le a rajzolt világba; de Yosemite Sam és Elmer Fudd akciója is hatalmas, amikor Csőrikét megmentik a lila Mamlasztól - azon biztosan mindenki röhögni fog:D 

SpaceJam-Still2.jpg

Érdekességek: A sztorit egy Nike-reklámkampány ihlette, amiben Tapsi Hapsi és Jordan Marvinnal, a marslakóval és az ő embereivel áll ki kosarazni. Michael Jordan nemrég, február 17-én lett 50 éves. Tényleg minden meccsén a főiskolai alsógatyáját viselte szerencsehozónak; a forgatáson pedig építettek neki egy saját pályát, hogy jobban érezze magát. Muggsey Bogues a maga 160 centijével az NBA-ben valaha játszott legkisebb játékosok közé tartozik; míg Shawn Bradley minden idők második legmagasabb amerikai játékosa (229 centi). Rengeteg reklám van a filmben: Murray a Saint Paul Saints kisligás csapat sapkáját viseli, aminek társtulajdonosa volt; Larry Johnson egyik mondata ("Még a nagyanyám is jobban játszik nálam!") utalás egy Converse-reklámra; és Stan hosszú monológja, ami tele van márkanevekkel, az meg csupa olyan terméket jelöl meg, amit anno Jordan protezsált. A szereplők által pattogtatott kopott labdát Joe Pytka vitte haza, amit azóta is nagy becsben őriz. A betétdalokat tartalmazó korong hatszoros platinalemez lett és több díjat kapott. Egy vicces név a mellékszereplők közül: Manner Washington (Jeffet, Michael nagyfiát játszotta, a neve azt jelenti, hogy "viselkedés":D). 

monstars.jpg

A Looney Tunes férfi karaktereit eredetileg mind a sorozat atyja, Mel Blanc szólaltatta meg, ám ő 1989-ben elhunyt. Helyette először a fiát akarták, de vele nem sikerült megegyezni, így több embert kellett felvenni, hogy hangjukat kölcsönözzék a figuráknak. Az alábbi alakok az ő hangjukat használják: Billy West - Tapsi Hapsi/Elmer Fudd, Dee Bradley Baker - Dodó kacsa/Taz, Bob Bergen - Csőrike/Marvin, a marslakó/Cucu malac/a kommentátor egerek, Bill Farmer - Szilveszter/Foghorn Leghorn (magyarul elvileg Bóbita?)/Yosemite Sam, Maurice LaMarche - Pepe a borz, Kath Soucie - Lola Nyuszi és June Foray - a Nagyi. Foray az egyetlen, aki a karaktere eredeti szinkronja volt korábban is. A kis űrlényeket hölgyek szólaltatták meg, egyiküket Catherine Reitman, a producer Ivan Reitman lánya. Jordan kutyájának hangját Frank Welker produkálta.

Ez Lola nyuszi első megjelenése, az ezután készült Bolondos dallamoknak viszont állandó szereplője lett. A MamlaSztárok egy alkalommal vendégszerepeltek az Animánia melléksorozatában, a Pinky and the Brainben (a magyar címe annyira ostoba, hogy nem akarom leírni). A kosárlabda minden alkalommal valódinak látszik, de valójában csak akkor az, mikor Jordan fogja, a firkák kezében rajzolt laszti van. A közönséget úgy hozták létre, hogy eleve meglévő szereplőkkel feltöltöttek egy szektort, majd őket replikálták újra és újra. Tapsiék tornatermét Leon Schlesinger Teremnek hívják, ez az úriember volt az első Bolondos dallamok producere. Dodó kacsa azt mondja Tapsinak, hogy nevezzék a csapatot Kacsáknak, mire ő azt válaszolja, hogy ez egy bolond ötlet, vagy valami ilyesmit. Az angol verzióban a válasz így hangzik: "What kind of Mickey Mouse organization would name their team the Ducks?", ami kb. ugyanezt jelenti, ám benne van Miki egér neve; a Disney pedig valóban elnevezett egy csapatot Kacsáknak, az általuk szponzorált Anaheim Ducks-ot. A stáblista utáni jelenetben a firkák összevesznek, hogy ki mondja az "Itt a vége, srácok!" legendás szállóigét, aztán Michael megkérdezi "Most már hazamehetek?". A Space Jam 80 millió dollárból készült, világszerte 230 milliónál többet hozott vissza. Megosztotta a kritikusokat, ám a betétdalai mindenütt óriási sikert értek el.

Szeretem ezt a filmet, mert a gyerekkoromra emlékeztet. Kosárlabda- és őrült vígjáték-rajongóknak külön ajánlom:) 

Pontozás: 

imdb: 6.3 (4 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Jól esett 15 év után újra látni!) 

Hírek: 

- Bill Murray következő filmje a címében magyar The Grand Budapest Hotel című filmdráma Jude Law-val. Úgy tűnik, hogy vagy nem lesz Szellemirtók 3, vagy Bill bácsi nem fog szerepelni benne, mindenesetre az imdbs rezüméjéről levették... (Az elsőt láttam és írtam róla, a másodikról nem érdemes beszélni...)

- Folytatni fogják az Ikreket... A pofám leszakad. A Triplets-ben (Hármasikrek) Arnold Schwarzenegger és Danny de Vito (az ikrek), rájönnek, hogy van egy harmadik testvérük - aki ráadásul lehet, hogy Eddie Murphy... Erre már tényleg nem tudok mit mondani... 

Ma este díjeső lesz az Oscar-gálán az amerikai patriotizmusnak szimpatikus mozik számára. A Bin Ladenes és a Lincoln legalább fejenként 2 díjjal távoznak majd... Remélem azért a szórakoztató mozik is kapnak valamit. 

Végül jöjjön az egyik legjobb szám a Space Jamből, a Ready to Rumble:

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték sci fi animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr405101893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása