Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.19. 17:58 Tévésámán

Van Helsing (2004)

Tegnap, alighogy hazaértem Budapestről, máris ez volt a tévében, így nem hagyhattam ki - először látthattam magyarul. Emiatt az ominózus kirándulás miatt lemaradtam ugyan a Nyomás utána!-ról, de nem baj. Nézzük, mi is ez, amit megint nagyon sokan utálnak, de nekem tetszik:

A XIX. század végén egy rejtélyes vatikáni szekta "fegyvereként" élve Gabriel Van Helsing (Hugh Jackman) szörnyek vadászatával tölti életét. Múltjára nem emlékszik, csak onnantól, hogy a rend rátalált és felnevelte. Hősünket rögtön akcióban látjuk, ahogy Párizsban, a Notre Dame-ban megküzd Mr. Hyde-dal (remélem mindenki tudja ki ő; angol hangja Robbie Coltrane). Ezek után pedig jönnek az új küldetés részletei: Van Helsing, kiegészülve zseniális feltaláló barátjával, Carllal (David Wenham) Erdélybe megy, ahol le kell számolnia Dracula gróffal (Richard Roxburgh), mielőtt az elpusztítására felesküdött helyi nemesi család, a Valerious-ok kihalnak. Sietnie kell, mert már csak ketten maradtak: Velkan herceg (Will Kemp) és Anna hercegnő (Kate Beckinsale). Útja során vámpírok, gonosz törpék és megfejtésre váró legendás történetek kerülnek útjába, segítőtársként még Frankenstein szörnye (Shuler Hensley) is melléáll, viszont Dracula sincs egyedül: halálos szépségű aráit és a Farkasembert is az oldalán tudhatja. Vajon ki nyer a végén - és mit?

Itt gyakorlatilag Stephen Sommers rendező úr (A Múmia 1-2., A Skorpiókirály) dirigálása alatt összeeresztették a Universal összes híres szörnyét (épp csak a Múmia marad ki, Dr. Jekyll és Mr. Hyde pedig egyébként az MGM-hez tartozik eredetileg). A sztori nem rossz, így itt nincs mibe belekötni, én szeretem ezt a filmet, így nem is nagyon akarok rosszat írni róla. Ha mégis muszáj lenne, akkor a megvalósításba tudnék csak belekötni, de lássuk inkább a színészeket és a szörnyeket: 

Hugh Jackman most is nagyon jól nyomja, ezúttal hosszú kabátos, szuperfegyveres monszter-irtóként. Magyarban furcsa volt hallani, mert nem a szokott Sinkovits-Vitay András a hangja, hanem egy másik pofa, de ez a hang is illik hozzá. Szerintem király főhős, remekül néz ki és kiderül róla, hogy több, mint ember (bár ennek gyakorlatilag nincs fizikai megnyilvánulása, hacsak azt nem vesszük, hogy átalakul farkasemberré - de ez nem tartozik az alapképességei közé.) Az a néhány poén, amit a szájába adtak, jól sül el ("Csak ön után...":D) és tud meggyőzően szenvedni is - szerintem a maximumot hozza, ami elvárható.

Kate Beckinsale újfent vámpírokat öl, de most ő maga ember. Bár elvileg cigány hercegnőt alakít, abszolút úgy nem néz ki - viszont nagyon jól néz ki:D Egyesek szerint ez csak egy újabb alkalom volt, hogy a kisasszonyt dögös bőrcuccokba öltözve vigyék vászonra, végülis talán igaz. Harcol, de meg is kell védeni; viszont a végén legalább a szokásos összeborulós befejezést elkerülték vele kapcsolatban. A szövegei egy kicsit erőltetettek, de gyakorlatilag csak annyi a szerepe, hogy szép legyen, harcos amazonként védekezzen és túlélje a csatákat - a hozzá fűzött reményeket majdnem teljes mértékben beváltja.

Richard Roxburgh Draculája különös. Elsőre nem tetszett, most harmadszorra már azt mondom: emberként jól néz ki, szörnyként már kevésbé. Bár nem egy Gary Oldman, de jól alakít, az átváltozásai szépek, az arái is azok:) Sajnos a vámpírok tekintetében a film gyenge, mert bár a 3 csajból 2 nagyon jól néz ki, mind emberként, mind vámpírként, de a másik csaj és a gróf úr csak emberként értékelhetőek, átalakulva rondák. Imhotephez hasonlóan ezek a vérszopók hatalmasra tudják tátani a pofájukat, ami viszont elég bután fest. Összességében azonban ez a figura lehetett volna sokkal rosszabb is. 

Wenham Carlja vicces, okos és ügyetlen - a szokásos agyas figura, de legalább nem irritáló. Kevin J. O'Connor Igorja kellőképp ronda és patkányszerű, ezt a figurát egyenesen rá írták. Személyes kedvencem Frankenstein szörnye (lásd a képet följebb, ahol hárman vannak, ő a jobb oldali magas fickó), akit nagyon jól van megcsináltak. Amit nem értek, hogy mért nem egy valódi óriást kértek fel a szerepre, az őt játszó Shuler Hensley ugyanis "csak" 193 magas, a filmben Van Helsing meg azt mondja róla, hogy 250-270 cm közötti (lehet, hogy ez fordítási hiba.) Amúgy mikor ezt mondja, az vicces jelenet, mert úgy látja a szörny fémfogait, hogy annak arcát a csuklyája eltakarja.

A Farkasember, főleg amelyikké főhősünk alakul át, nagyon király, sokkal jobb, mint az Underworld likantrópjai, bár a fülei Velkanként és eredeti alakjában túl hegyesek. Dracula segítői az apró termetű Dwergek szintén elég jól néznek ki, bár gyakorlatilag semmit se csinálnak. A Tom Fisher által játszott sírásó vicces figura, olyan, mint egy poénkodó zombi.

Összesítésben: Egy remek főhős, egy szép hősnő, egy rakás jól megcsinált szörny és egy jó sztori, sajnos nem teljesen kifogástalan megvalósításban. Lehet, hogy nagyon ciki, de nekem már elsőre is tetszett. Ha esetleg valaki eme bejegyzés elolvasása után megnézi, az ne ijedjen meg az elején, mert direkt fekete-fehér:)

imdb.com felhasználói szerint: 6/10 (8 év alatt 0.6-ot növekedett.)

Szerintem: 4/5

Ma éjjel lesz az Éjszakai őrség, amit megnézek majd, holnap vagy holnapután pedig sorra kerül a Juno. A bejegyzésem végére egy rajongó által készített trailert teszek, ami néhol túl sötét, de a képe szebb a hivatalos bemutatóénál, plusz jó zene van benne (a filmnek magának szintén király a muzsikája):

3 komment

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr34477216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.19. 22:26:41

Megnéztem én is. "egy rakás jól megcsinált szörny és egy jó sztori" - ez most ugye nem komoly? Hyde-nál gyakorlatilag a földön fetrengve röhögtem, hogy ezt így ki merték adni a kezükből. Szánalmas párbeszédek, gagyi grafika és eszméletlenül hihetetlenül gyönyörű Kate Backinsale. No offense :)

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2008.05.20. 12:07:11

Nem Hyde-on múlik a film:) Szerintem Frankenstein meg a Farkas királyak. A párbeszédet én is írtam, hogy erőltetett.
Jöhet a kritika ezerrel amúgy:)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.20. 22:47:56

Nem Hyde-on múlik, persze, de az a nyitány tökéletes esszenciája az utána következő másfél órának (szar CGI, nevetséges dialógok, stb) :D
süti beállítások módosítása