Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.09. 11:35 Tévésámán

Jégvihar (The Ice Storm, 1997)

A mostani kihagyott filmek közül egyedül A Zu legendája az, amit sajnálok, de azt meg 1.20-kor adták... Cikkem tárgyáról meg alig van értékelhető kép a neten, még az imdb sem szolgálhat velük... Plusz a plakát béna, azért se azt tettem be ide.

1973-at írunk és két kisvárosi amerikai család széthullását láthatjuk. Főhőseink Hoodék, közülük is Ben (Kevin Kline), a családfő, aki teljesen elhidegült feleségétől, Elenatól (Joan Allen), de az asszony még titokban szereti. Elena kapuzárási pániktól szenved, ezért lányát utánozza - biciklivel jár és lop a patikából, hogy újra fiatalnak érezze magát. Az említett lány, Wendy (Christina Ricci) pedig 14 évesen a romlottság megtestesítője: iszik, cigarettázik, szexel, hazudik, és elcsábítja a fiatalabb szomszéd fiúkat. A család egyetlen rendes tagjának a fiú, Paul (Tobey Maguire) nevezhető, azonban ő sem tökéletes. A másik famíliában, Carveréknél ott a marginális apa, Jim (Jamey Sheridan), akit a többiek semmibe vesznek, noha utalásokból megtudjuk, hogy elég jól keres. Felesége, Janey (Sigourney Weaver) szeretőt tart, aki nem más, mint Ben, viszont a viszonyt csak a testi kapcsolat miatt tartja fent. A két gyerek közül az idősebb, Mikey (Elijah Wood) saját álomvilágában él, egyfajta meg nem értett zseni, és gyakran kavar Wendy-vel; a kisebbik gyermek, Sandy (Adam Hann-Byrd) pedig egyszerre gyűlöli és kívánja a testvérével kapcsolatban lévő szomszéd lányt.

A cselekmény három szálon fut: Az első Paulé, aki családjától messze, egy bentlakásos iskolában "tanul". Szobatársa Francis (David Krumholtz), aki a suli összes csaját megkaphatja magának. Paul és Francis együtt vízipipáznak és dumálnak a nőkről, de aztán előjön a konfliktus, amikor mindketten ugyanazt a lányt szemelik ki: Libbets-et (az elsőfilmes Katie Holmes). Maguire karaktere szerelmes bele, Krumholtz-é viszont csak le akarja őt fektetni. Az események egy olyan bulin tetőznek, ahol csak hárman vannak ott - ekkor viszont Paul bizonyítja a "Hood család legrendesebb tagja" címre való érdemességét azzal, hogy nem használja ki a helyzetet.

A második szál a két széteső házasság. Ben Janey-vel szeretői viszonyt tart fenn, de valójában szerelmes a nőbe, többet akar tőle, mint csupán szexet, amaz azonban nem így viszonyul a dologhoz. Elenát megkísérti egy helyi szekta papja, George (Henry Czerny), de ő ellenáll neki. Viszont mikor már tökéletesen tudatában van férje viszonyának, akkor egy "kulcsos bulin" összeáll Jimmel, aki ugyanúgy tudja, hogy mi folyik a felesége és Elena férje közt - de aztán mindketten megbánják, mert legbelül, mélyen még mindig szeretik saját házastársaikat.

A harmadik szál pedig Wendy és a Carver-fiúk sztorija. A lány nem érzi saját tetteinek felelősségét, a szexet úgy kezeli, mintha csak időtöltésre szolgálna, a kapcsolata Mikey-val szinte érzelemmentes. Sandy-hez egész másképp viszonyul, a fiú úgy tűnik teljesen bele van habarodva, Wendy-t ez azonban annyira nem is érdekli. Ricci néha kifejezetten félelmetes tud lenni ebben a szerepében. A szereplők személyes kudarcait felülmúlja a film végi tragédia, ami mindenkit megráz - itt derül ki, hogy még a Hood-lánynak is vannak érzései.

A színészekről néhány szót: Kline-ról nem kell sokat mondani, ő minden filmjében remekel; Weaver itt csak mellékszereplő, viszont totál hiteles. Allent nem bírom, úgy vagyok vele, mint Anette Beninggel az Amerikai szépségnél; Sheridan pedig abszolút elhanyagolható, ahogy a többi felnőtt színész is.

Ezt a filmet egyértelműen a fiatal tehetségek viszik el a hátukon. Christina Riccit például lazán feltehették volna a főszereplők közé a plakátra, mert nagyon valóságos az alakítása - itt kezdett el tapasztalatokat szerezni a későbbi karrierjéhez, ahol szintén hasonló, "romlott" nőket játszott. Tobey Maguire remekel, annyira természetes Paulként, Ricci mellett ő volt a kedvencem. Elijah Wood átható tekintetével tökéletesen játssza a furcsa, valóságtól elszakadt fiút, akit szinte senki se ért meg. A Sandy-t életre keltő Adam Hann-Byrdnek nem volt nagy megterhelés eljátszani ezt a szerepet, bár ha azt vesszük, hogy hogyan alakítja a felizgult kisfiút, akkor ő is jó:D Katie Holmes-ról itt egy kép, hátha vannak rajongói, akik olvassák ezt az írást, ez az első filmje, de gyakorlatilag csak egy élethű ájulást kellett produkálnia. David Krumholtz se rossz a kanos Francis-ként, érdekesség, hogy ez a második filmje Christinaval, de egy közös jelenetük sincs.

Majdnem az összes karakternek van valami jellegzetes velejárója, ami legalább kétszer feltűnik a műben. Paul a narrátor, aki a valóságot a Fantasztikus Négyeshez hasonlítja. Wendy megveti Nixon elnököt és kétszer is beszél a gyilkolásról. Sandy játékkatonájával egyszer úgy tesz, mintha lelőné vele szíve választottját, aztán később pedig ezzel játszanak (felakasztják), mielőtt ágyba bújnának. Mickey kétszer beszél a molekulákról, amik a világot alkotják, Ben pedig (talán a későbbi tragédia előjeleként) két alkalommal tesz jégkockákat az italába, amit nagy gondossággal mutatnak be. Ang Lee volt a rendező, aki azóta elkészítette még a kétes hírű Hulkot és a hatalmas sikert/botrányt jelentő Túl a barátságont.

A Jégvihart egyszer mindenképpen érdemes megnézni, de tapasztalatból azt mondom, hogy így, harmadikra volt talán a legjobb. Aki szemfüles, az elkaphatja ezt a filmet a Zone Europan magyarul is.

imdb.com felhasználói szerint: 7.5/10

Szerintem: 5/5 (Elsőre négyet akartam adni, mert van benne egy-két rossz rész, de az összhatás így harmadszorra már megérdemli az ötöst.)

Ma este nem lesz semmi a tévében, úgyhogy talán most már tényleg megnézem az AvP2-t. Egyébként a The Ice Stormból fogok írni nemsokára egy házi dolgozatot, így ezen múlik majd a féléves jegyem egy Médiaetika nevű tantárgyból, egy másikra pedig a Vasembert adjuk majd be kis internetes újságírási szerkesztőségünkkel:)

És végül az elmaradhatatlan trailer, amivel csak annyi a bajom, hogy elég rossz a hangminőség (mellesleg a filmnek nagyon jó, éteri zenéje van):

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr80461147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása