Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.08. 22:03 Tévésámán

A hihetetlen Hulk (The Incredible Hulk, 2008)

Jön az Avengers, már kopogtatnak a mozik kapuin a Bosszú Angyalai, vagyis Amerika Kapitány, Thor, Vasember, Sólyomszem, Hulk, Fekete Özvegy és Nick Fury. Már mindnyájukat láthattuk a mozivásznakon, hiszen Fury gyakorlatilag az összes többiek filmjeiben benne volt, a Kapitány, Thor és Iron Man már mind megkapták önálló mozgóképeiket, Hawkeye a Thorban, Natasha Romanoff pedig a Vasember 2-ben jelent meg mellékszereplőként. No igen, ott van még Hulk, aki már 2003-ban meghódította a filmszínházakat, ám az Ang Lee rendezte látványos akciófilm csúfos kritikai kudarc lett. Ezért már utána elhatározták, hogy készítenek egy újrát, ami feledteti e rossz emlékű alkotást - nekem persze tetszett a Hulk...

Ezzel a hőssel az a baj, hogy egyrészt irtó király, hiszen mekkora ötlet, hogy egy átlagos, agyas fickó dühében megállíthatatlan zöld titánná változik? Másrészt ez már magában hordozza azt, ami miatt nem tetszik: túl egyszerű a külseje; azon kívül, hogy hatalmas és zöld, teljesen emberszerű; ezen kívül túlontúl erős. Ugyanakkor a kettős személyisége miatt sebezhető, átérezhető karakter - nekem mégsem tartozik a kedvenceim közé. Amikor megtudtam, hogy készül egy új mozi a zöld óriással, alig villanyozott fel, mert nem értettem, minek ezt újrázni? Aztán megnevezték főhősként a tehetséges, de számomra nagyon antipatikus Edward Nortont, akiért mindenki odavan - ez se volt egy jó pont. Viszont, ahhoz, hogy mindent tudjak az Avengers-ig, ezt is látnom kellett, meg aztán Dávid barátom nagyon mondogatta, hogy mennyire jó, úgyhogy adtam neki egy esélyt. A véleményem pedig szokás szerint a történet ismertetése után jön:

Bruce Banner (Norton) a szökevények életét éli. Üldözik, pedig ő senkinek se akart ártani, csak részt vett egy állítólagos sugárzás-védelmi kísérletben. Az eredmény azonban mindenkit meglepett, legfőképpen hősünket, aki ezek után, ha felidegesítették, képessé vált pillanatok alatt saját méretének sokszorosára nőni, bezöldülni és mindent széjjelverni, ami az útjába került! Ám Bruce nem örül ennek az adottságnak, hiszen miatta elveszti állását, otthonát és szerelmét, Betty-t (Liv Tyler). Hősünk mindenféle módon próbálja elfojtani/uralni/megszüntetni génmutációjának következményeit, de vannak azok a helyzetek, amikor egyszerűen az ember képtelen uralkodni magán... Ráadásul egy véletlen folytán nyomára akad az őt üldöző Ross tábornok (William Hurt) és utána küldi a kőprofi kommandós Blonsky-t (Tim Roth). Ebbe a veszélyes koktélba belekerül a mit sem sejtő Betty, egy magát Mr. Blue-nak nevező kutató (Tim Blake Nelson) és egy csomó amerikai katona. Vajon Bruce-ból ismét kísérleti alany lesz vagy felhasználja a benne lakozó Hulk erejét az igazság és saját maga megvédésére?

Érdekes film, az biztos. A Marvel-univerzum lakóinak egyetlen igazán nagy hátrányuk van a mai világban: túlságosan fantasztikusak. Ezért lehetetlenség eladni Galactust 40 méter magas humanoidként, ezért kell az X-Meneknek bőrcuccokban járniuk, stb. Mert a mai mozikat Christopher Nolan realizmusa és Darren Aronofsky szofisztikált természetfelettije uralja. Ezen a helyen pedig Zack Snyder csajkommandója, Michael Bay robotjai, meg Ang Lee 8 évvel ezelőtti Hulkja nem rúghatnak labdába - ha mégis megpróbálják, a közönség (a kritikusokkal az élen) fújjol, és megdobálja őket. Szóval ebben a helyzetben le kell hozni a "mindenható" zöld úriembert a valóságba, vagyis ki kell élezni reális személyiségét, Bruce-t.

Norton remek választás erre a szerepre, a paliban van valami, ami már alapvetően kissé irritáló, így még inkább elképzelhető, hogy az általa megformált Bannerbe úton-útfélen belekötnek. Liv Tyler kellemes csalódás volt, mert nem tudtam, hogy benne van - szépsége bármilyen film bármilyen jelenetét feldobja:) William Hurtöt a Lost In Space óta nagyon bírom, itt is nagyszerűen alakít, mert bár "negatív" figura, mégis érezzük benne, hogy nem gonosz, csak véghez akar vinni valamit, ami szerinte helyes. Aztán pedig ott van Tim Roth, akiről az elején az ember azt se tudja, mit gondoljon. Először úgy látszik, mintha ő képviselné az igazság hangját a tábornok elvakultságával szemben, ám később fordul a kocka és Blonsky minden szabályt felrúg, hogy hatalmat szerezzen magának.

Két ismertebb arc még a csak egy jelenetben szereplő Peter Mensah (a 300-ban őt rúgja bele Gerard Butler a halál gödrébe) és a már említett, vicces figurát alakító Tim Blake Nelson (Óh, testvér, merre visz az utad?). A legnagyobb poén a 10-15. perc körül Stan Lee, akit jól kiüt egy fertőzött üdítőital:D Azért meg kell még említenem az utolsó jelenetre beugró Robert Downey Jr.-t is, aki most csak "simán" Tony Stark; valamint a pizzával lekenyerezett biztonsági őrt életre keltő Lou Ferrigno-t. Utóbbi úr 1977 óta maga Hulk, az azonos című élőszereplős filmsorozatban és a belőle készült filmekben ő játszotta, később pedig a hangját adta neki - ahogy itt is, bár a zöld szörnynek csak 6 mondat jutott:) A rendező Louis Leterrier, aki a Titánok harcát és az első két A szállítót dirigálta; az író az X-Men 2-3-ért felelős Zak Penn; a producer meg Avi Arad Marvel-fejes volt.

Az elsődleges cél talán az most, hogy Bannert úgy mutassák be, mint akit akarata ellenére vonnak bele a szuperkatona programba. A történet eleje egy klasszikus szökevényes film, ami remek suspense-elemek után átmegy fantasztikus akcióba. Egészen Banner első átváltozásáig szinte semmi sem utal arra, hogy egy szuperhős-mozit nézünk; utána az üldözés folytatódik, csak immár egy ember feletti erejű ember nyomában vannak a "rosszfiúk". Blonsky persze bekattan és később belőle alakul ki a természetfeletti hatalmú gonosz, akit Bruce-nak le kell győznie, azt a módszert alkalmazva, amit anno A szövetségben használt Dr. Jekyll: össze kell fognia a másik énjével. A hihetetlen Hulk az említett trendeknek megfelelően túlzottan valóságosnak akar látszani és ez erősen rányomja a bélyegét. A régebbi verzióban alapvetően egy szuperhőst akartak bemutatni a saját világában, itt pedig arról a pasasról van szó, akinek van egy általa tehernek, mások által kincsnek érzett képessége, emiatt bajba kerül, de később mégis muszáj ezt az adottságot használnia - saját maga és mindenki más érdekében. Rég láttam már a 2003-ast, de annak az antagonistája sokkal karakteresebb, a látvány sokkal képregényszerűbben komolytalan és az egésznek van egy poénos, élvezhető atmoszférája. De hogy rövidebben fogalmazzam meg: az Hulkról, ez Bruce-ról szól, és engem jobban érdekel az előző.

Néhány érdekesség:  A film több utalást tartalmaz a Bosszú Angyalaira, például a főcím stáblistájának montázsában elrejtve, a szuperkatona-szérummal, de Stark megjelenése elég egyértelmű, plusz eredetileg még jött volna a jégbe fagyott Amerika Kapitány is. Ezeken kívül a hirtelen lezúduló eső utalás lehet Thor érkezésére. Az egész mozit környezetbarát módon forgatták, a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással és a legkevesebb szemeteléssel; ezért később egy hivatalos Zöld Szalagot kapott, ami a stáblista végén megjelenik (akit bővebben érdekel a környezettudatos filmkészítés, az olvasson utána a wikipedia Incredible Hulk bejegyzésében!). Norton, Roth és Hurt Hulk-rajongók, a középső urat pedig külön motiválta az, hogy a fiai szintén oda vannak a zöld óriásért, nagyrészt miattuk vállalta el a munkát. Az említett főcím alatt látható montázs hetvenpercnyi kivágott jelenetből készült és a minden képregényes film elején lévő Marvel-logot létrehozó Kyle Cooper csinálta.

Norton elsőre visszautasította a felkérést, később pedig a szokásos feltételeivel csatlakozott, vagyis, hogy lehetősége nyíljon a forgatókönyv megváltoztatására - állítólag naponta átírta a szöveget és Liv Tylerrel órákat beszélgettek, így tervezve meg karaktereik közös múltját. Ő írta bele például Betty új pasijának figuráját, aki később fontos szerephez juthat egy esetleges folytatásban. Az Amerikai Forgatókönyvíró Szövetség megtiltotta, hogy a stáblistában szerepeltessék Nortont, mint írót, mert szerintük nem járult hozzá eléggé a történet fő vonalához. A forgatás nagy része Torontoban zajlott, mert a helyi polgármester Hulk-rajongó, és így mindenféle módon segítette a munkálatokat. Roth és Norton animált karaktereik életre hívásához 37 digitális kamera előtt mozogtak együtt és 2500 különböző mozdulatukat vitték be a virtuális térbe. Előbbi külön leckéket vett a fegyverek kezeléséhez és megtanult még pl. szakszerűen ajtókat betörni:D Roth elmondása szerint az egyik legnehezebb feladat a szupergyors futás eljátszása volt, amikor huzalokkal mozgatták őt. Tim Blake Nelson utolsó, különös jelenete az általa játszott doktor mutációját vetíti előre: egy következő Hulk-moziban belőle lehet majd a The Leader nevű szupergonosz. A pizzázó tulaját Paul Soles alakítja: ő volt a régi rajzfilm-sorozatban Bruce hangja. Lou Ferrigno a 2003-as adaptációban szintén egy biztonsági őrt alakított.

A lehulló vércseppes jelenetet egy éven keresztül készítették. A címszereplő bőre sötétebb és átalakulva végig ugyanolyan magas marad, nem nő a termete a haragjával együtt; emellett sokkal izmosabb, mint 2003-as mása. Nagyon tetszett, hogy megmagyarázták, hogyan marad rajta hősünkön az átváltozás után a nadrágja:) Amikor Banner zuhan a helikopterből, azt úgy vették fel, hogy Nortont 90 fokban rögzítették egy tartóoszlophoz és a kamerát mozgatták felfelé, ugyanis ha a színésznek valóban le kellett volna ugrania abból a magasságból, biztosan képtelen lett volna odafigyelni a játékára. Két érdekes hibáról olvastam: Az első, hogy a végső összecsapásban a két küzdő fél puszta súlya miatt össze kellene dőlnie annak a falnak, aminek az egyik hozzányomja a másikat. A második pedig az, hogy Bruce azért nem talál semmit Betty komputerében, mert elfelejtett belőni egy keresési opciót:) Hősünk próbál tartózkodni az izgalmaktól, mert ugye ezektől változik át, ezért nem is szexelhet. Németországban a kész filmet az alacsonyabb besorolás miatt úgy megvágták, hogy gyakorlatilag élvezhetetlen lett, ezért több néző panaszkodott - őket ingyen mozijegyekkel kárpótolták. Egy pár vicces név: Al Vrkljan (egy kommandós), Ruru Sacha (egy sofőr) és Roberto Bakker (egy kofa):)

A hihetetlen Hulk 150 millió dollárt emésztett fel és 321 milliót hozott, főként pozitív kritikákat kapott. A rendező szerint az utolsó jelenet alapján Hulk beállhat a Bosszúállók közé, mert megtanulja kontrollálni a hatalmát, vagy akár ellenséggé is válhat számukra. Ezt a művet egy trilógia első részének szánták, ezért mind Leterrier, mind Nelson, mind Roth 3 mozira szerződött. A siker dacára a stúdió úgy döntött, hogy az esetleges folytatások csak az Avengers elkészülte után jöhetnek majd, azonban mind abban, mind a többiben már Mark Ruffalo lesz Bruce Banner.

Hazugság lenne azt állítani, hogy rossz volt, de a sötét tónusa és a túlságosan a valódiságra törekvése miatt engem nem igazán fogott meg - hiányzik belőle egy jó kis alaphangulat. Ennek ellenére ajánlom, mert a főszereplők remekelnek, a trükkök szépek, csak más a célközönsége - számomra nem volt olyan hihetetlen:)

Pontozás:

imdb: 6.8 (5 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 4/5 (Nem hinném, hogy újra megnézném...)

Hírek:

- Louis Leterrier pénzeli a készülő Clash of the Titans 2-t. (Wrath of the Titans lett belőle, írtam róla.)

- Edward Nortont legközelebb a The Bourne Legacy-ban láthatjuk.

- Liv Tyler a Robot and Frank című vígjáték női főhőse és felbukkan majd a Hívatlanok második részében is.

- Lou Ferrigno szinkronizálja Hulkot az Avengers-ben.

Várható írások: Rémálom az Elm utcában 6.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr553135296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása