Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2021.10.01. 17:08 Tévésámán

A korong (Smecka, 2020)

korong_plakat.jpg

A bevezető bevezetője: Bár ez alig látszik, még mindig foglalkozom ezzel az oldallal, mindössze annyi van, hogy mostanában nincs időm a munkám miatt filmeket nézni. Ha érdekelne is valami annyira, hogy letöltsem, miután megnéztem, napokig nem maradna lehetőségem az írásra, azalatt meg elfelejtek mindent, amit mondani akartam… A tévében szinte semmit se adnak, amit látni szeretnék, ha meg mégis, az 23 óra körül van és 9 órányi meló + 10 km biciklizés után képtelen vagyok fent maradni. Sajnos már bőven elmúltam 21 éves…

A bevezető előtt: Kezdem szégyellni, hogy Teen Titans Go! rajongó vagyok. A 7. évad valami eszeveszetten pocsék (20 részből 5-re mondom, hogy jó), azonban a nemrég kijött Teen Titans Go See Space Jam a lehető legalja, aminél szerintem már szinte lehetetlenség lejjebb menni. Ez a másfél órás mű ténylegesen annyi, hogy a Space Jam megy, amit néha megállítanak és ekkor a Titánok kommentálják, amit látunk, érdekességeket mondanak, a végén pedig van egy bugyuta poén. Az egész csak azt a célt szolgálja, hogy reklámozza a Space Jam 2-t, amire senki se kíváncsi. A Warner sosem látott mélységekbe zuhant ezzel a szennyel…

A bevezető (végre): Valami csoda folytán kaptam négy szabadnapot, ezért most lett időm filmet nézni. Szerdán a Blöfföt, tegnap A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőt tekintettem meg; ma pedig cikkem tárgyát. És még időm is van, hogy írjak róla. Miért választottam ezt? Mert nem amerikai (tehát nem mocsok), sportról szól (ezt a témát nagyon bírom) és ránézésre jónak tűnt (a megérzésemre hallgattam). Lássatok csodát: mindez tényleg bejött, A korong egy remek sportfilm/dráma/fiataloknak szóló alkotás!

Csehországban járunk, főszereplőnk a középiskolás David (Tomás Dalecký), akinek legnagyobb szenvedélye a jégkorong. Magas, vékony fiú, ennek ellenére kapusként játszik és nem is rosszul. Mindene megvan: gazdag család, szép ház, szép barátnő (Karol - Anastázie Chocholatá), remek hobbi, szóval boldognak kellene lennie. Ám új csapatának tagjai, a Farkasok nem fogadják be maguk közé, mert más, mint ők: Máshogy néz ki, más társadalmi osztályba tartozik, ráadásul még cukorbeteg is, inzulinpumpára van szüksége a sportoláshoz. Elkezdődik a cukkolás, az ugráltatás, a közösségi médiában történő ócsárolás, és közben a hoki se megy annyira, ugyanis emberünk rögtön ellenfelére akad a másik kapusban, Miky-ben (Tomás Mrvík), aki kevésbé tehetséges, viszont a többiek elfogadják plusz az apja a csapat edzője (Václav Vasák). David reménykedik, próbálkozik, de a szemétségek sora nem áll le – a szülei (Vlastina Svátková és Jirí Vyorálek) önálló akciói pedig csak rontanak a helyzetén. Mikor a barátnője is elhagyja, minden kilátástalannak látszik, ám a fény ott van az alagút végén egy új, modernebb inzulinpumpa, egy kedves vöröshajú lány (Denisa Biskupová) és az Extraligában való bennmaradásért folytatott küzdelem képében. Vajon a fiúnak sikerül megvédenie magát, kiharcolnia a helyét a csapatban és megtalálni a számítását a szerelemben is; vagy a Farkasok csúfos bukása magával rántja a mélybe?

korong2.jpg

Magyarként aligha jó ajánlólevél filmes körökben, ha azt mondom, hogy alig láttam eddig cseh alkotásokat (kivétel: A nappali boszorkány); hiszen például Jiří Menzel művei itthon kötelező daraboknak számítanak. A nagy közép-európai összefogás jegyében több hazai és több a környékünkön készült mozgóképet kellene nézni, csak engem mondjuk nem érdekel az a havi 3-4 román alkotás, amiket az HBO nyomat. Most valamiért, véletlenül belekeveredett ennek az alapvetően mocskot sugárzó csatornának a kínálatában a Smecka, ami több szempontból is felüdítően hatott:

1. Életszerűség – Az összes szereplő fehér (ez ma már mindenképpen pozitívum), káromkodnak (nagyon sokat használják a buzi, köcsög, stb., tehát a homokost jelentő jelzőket offenzív módon, ami tökéletesen mutatja a valóságot) és egy ici-pici módon megjelenik az alkohol meg a cigaretta is (Miky dohányt szippant az orrába, Jerry sört rendel; David és Karol nem ihatnak, mert kiskorúak). A szemétkedés úgy zajlik, ahogy a valóságban (bár sose játszottam csapatsportot ilyen módon, eképp képzelem a dolgokat, ha mégsem így zajlanak, nyugodtan kommenteljetek!); az internetes zaklatás meg gondolom a mai világban a tinik egyik fontos elfoglaltsága. A konfliktusok plusz a párbeszédek abszolút élet-szagúak, a hokis részekben kiemelkedő a játékosok mögött haladó kamera, ami csak a lábakat mutatja, valamint a David sisakjából kinéző operatőr munkája.

2. Az emberek közti ellentétek kitűnő bemutatása – A szegények (ilyen Miky és az edző) mindig utálják a gazdagokat (a hős famíliája); a jó nők után mindenki vágyakozik (a feltűnően szép Anastázie Chocholatá Karolját bizony lecsapják a főszereplő kezéről); a verbális erőszakot pedig sokszor felváltja a fizikai (általában a hülyék verik az okosakat, a tehetségtelenek a tehetségeseket; a kiindulópont pedig gyakorta a jó nő „birtoklása”). A felnőttek megpróbálnak beleszólni a gyerekek dolgába (az anya, az apa és az edző, persze mindannyian elfogultak a saját ivadékaik iránt), ez felszínre hozza a társadalmi ellentéteket. A rang meg a pénz viszont nem minden esetben segít, az utolsó meccsen az öltözőben zajló dolgok kitűnő példái ennek.

korong_anastasia-chocholata.jpg

3. Átélhetőek az érzelmek – Amikor Davidot szívatják, akkor a többiekkel együtt lehet röhögni (a tinédzser fiúk ilyenek) vagy sajnálhatjuk; utálkozhatunk Miky és Jerry szarkeverése miatt; beleélhetjük magunkat az apák problémáiba; végül pedig izgulhatunk a meccseken meg az edzések alatt is. Ki lesz az első számú kapus? Sikerül-e kivédeni a lövéseket? Itt nem a bajnokság megnyerése a tét, hanem a sokkal realisztikusabb bent maradás – ezt biztosan sokkal többen átélték már…

4. A remek magyar fordítás – A cseh nyelv nagyon érdekes, az eredeti hangsávban néha angol szavakat használnak (easy, okay, let’s go boys); a magyar feliratban (amit a Vodafonnál külön be lehet kapcsolni, viszont alapból nem volt, ami azért probléma) kitűnően használják nyelvünk szépségeit (David gúnyneve pl. Rusnya:D, de van még Ebihal meg Vadállat). A jégen zajló részeket pedig akkor is lehet élvezni, ha nem értjük a mondandót.

5. A zene – Cseh rockzene. Menő.

6. Gyakorlatilag minden megjelenő nő vonzó – még David anyukája meg Karol két barátnője közül a barna is.

7. Az iskolaigazgató (az öltönyös fószer) nem egy tipikus klisé seggfej.

8. Bob (sajnos az őt alakító színész nevét nem találtam meg) mocskos poénjai:D

9. A véres verekedések meg a bajtársiasság megnyilvánulásai.

10. Az utolsó meccsen a büntetők nagyon izgalmasak!

korong_biskupova-150df4f1.jpeg

Néhány pici negatívum: A kamera szinte egyfolytában mozog, ez az elején nagyon zavart, utána már fel se tűnt vagy talán meg is szűnt – út közben operatőrt váltottak? Az nem teljesen világos, hogy David és Karol miért szakítanak – van oka, csak a szakítást elfelejtették ténylegesen megmutatni. Vagy ma már így zajlik, a neten?

Akaratlanul is eszembe jutott Banks karaktere a Kerge Kacsákból cikkem tárgyának főszereplője kapcsán, mert a helyzetük tök ugyanaz (gazdag, új fiú, akit nem fogadnak be és a faterja át akarja rakni egy sokkal sikeresebb klubhoz), még külsőre is hasonlítanak. Kicsit a szülei hozzáállása is hasonlít a Mighty Ducks-ban látottakhoz, ott Charlie anyukája viselkedik így, illetve az említett Banks papa húzásai könnyedén összevethetőek az itteni apukáéval. Ezek nem negatívumok, csak úgy feltűntek.

korong1.jpg

Érdekességeket nem találtam, talán annyit lehetne kiemelni, hogy egyedül Davidnak van színes sisakja, ezért könnyű őt megkülönböztetni a többiektől a meccseken. Az író-rendező Tomas Polensky volt, a másik író Irena Kocí; az imdb szerint közös alkotásuk bevétele 71 878 dollár (ez a mai árfolyamon több mint másfél millió cseh korona, ami kb. 22 millió Forintnak felel meg – mindenki döntse el, hogy ez sok vagy kevés!).

Összefoglalva: A dráma működik, a sport működik, a párbeszédek jók, minden életszerű, vannak jó nők, jó zene, a véres események meg szerencsére nem fordulnak túl komolyra, ezért a lezárás egy kitűnő, pozitív jelenet lett. Nézzék meg azok, akik szeretik a tiniknek szóló filmeket, az európai alkotásokat, a sport-mozikat, illetve akik valami minőségit szeretnének látni!

Pontozás:

imdb: 6.8

Szerintem: 5/5

Van még egy mozi, ami mostanában megy, asszem a Cinemaxon, ha elkapom, írok arról is!

Szólj hozzá!

Címkék: sport dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr6016706138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása