Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.09.23. 15:52 Tévésámán

Tanárok (Teachers, 1984)

teachers_84.jpg

Minden hétvégén elkészítem A héten a tvben-listát, ami tartalmazza azokat a [jó] filmeket, amik szerepelnek itt az oldalon és olyan csatorna adja őket, amit mindenki tud fogni. Ez a lista egyrészt kedvcsináló/óva intő, másrészt az oldal öntisztító folyamatához is hozzájárul, mert általában az ide bekerülő cikkeket kijavítom. Mióta az HBO-t kivették a Fejér Megyei Hírlaphoz tartozó tv-újságból, azóta kénytelen vagyok a port.hu-t használni arra, hogy utánanézzek a mozicsatornák műsorának [2017 óta az említet újság értékelhetetlen, így már mindent a portról nézek ki...], ám ennek köszönhetően mindig találok valami érdekeset. A Tanárok így került elém, az egészen ismeretlen AMC csatorna kínálatában. Jókor adták, jónak tűnt, hát megnéztem. De mi is ez?

A Kennedy Középiskola látszatra átlagos suli, ahol minden rendben megy, de közben a felszín alatt súlyos gondok vannak. A problémák akkor bukkannak a felszínre, amikor az egyik volt diák bepereli az iskolát, mivel diplomás létére se írni, se olvasni nem tud. A tanári kart irányító Roger Rubell (Judd Hirsch) mindent megtesz, hogy az ügyből a lehető legjobban jöjjön ki az intézmény, ám elköveti azt a hibát, hogy az egykor idealistaként a diákokért harcoló kollégájának, Alex Jurelnek (Nick Nolte) adja a tanácsadói feladatot. Alex pedig felfigyel a problémás Eddie Pilikianre (Ralph Macchio), és miközben vele foglalkozik, egyre jobban feltűnik neki, hogy a rendszer, amit szolgál, a velejéig romlott, álságos és működésképtelen. Ez a tanár megpróbálja felkarolni tanítványait, de közben úgy érzi, hiába úszik az árral szemben, semmit sem ér el. Szerencsére mellette van egykori tanítványa, az ügyvédnő, aki a perben az iskola ellen harcol, Lisa Hammond (JoBeth Williams), aki arra ösztönzi Alexet, hogy ne adja fel. De közben a problémák egyre csak súlyosbodnak, még tragédiák is történnek – mit tehet itt vajon egyetlen ember?

teachers.jpg

A ’80-as években készült vígjátékoknak van egy leírhatatlan hangulata, ami mindig megfog, még akkor is, ha a kérdéses alkotás nem annyira jó. Ha egy akkoriban bemutatott művet néz az ember, rögtön felismeri, és nekem például mindig az ugrik be, hogy milyen más lehetett az élet akkor, mikor nem volt internet, számítógép meg okostelefon. A fiatalok walkmanen hallgattak kazettákat, kölcsönzött tékás videókat néztek, és a suli után játéktermekbe, táncolni meg görkorizni jártak. Ebbe a korba repít minket vissza a Teachers, ami azonban különleges, mert a rosszul működő, megreformálásra váró iskola témáját a másik oldalról, a tanárok felől mutatja be. Milyen más azt látni, hogy itt is vannak olyanok, akiket tönkretesz a rendszer, ők sem velejükig gonoszak, és aki mégis „rossz”, az is valamiféle felsőbb célt lát lebegni a szeme előtt, ez motiválja. 

86903_full.jpg

A sztori problémája a rendkívül hosszú felvezetés. Az első egy órában csak azt láthatjuk, milyen gondok vannak, amikkel Alexnek és a srácoknak szembe kell nézniük. Néhol lehet nevetni, máskor elgondolkodni, de legalább az 55. percig kell várni, amíg főszereplőnk ténylegesen beindítja az események láncolatát. Persze átérezzük a helyzetet, de lehetett volna ugyanezt rövidebben is elénk tárni. Ezen kívül a komédia meg a dráma nincs igazán egyenlő arányban egymással, és vannak pillanatok, amikor a néző szinte tanácstalanná válik, hogy mit érezzen (pl. a haláleseteknél). Amikor viszont poén van, az a legtöbbször tényleg jó, és a Tanárok egyik karaktert sem akarja démonizálni, vagyis nincs egyértelműen negatív szereplő. Persze Rubell nem valami szimpatikus, de az ő szempontjait se nehéz megérteni. 

Utólag belegondolva a készítők egyszerre túl sokat akartak belevinni ebbe a filmbe. Egyfelől Alex és Lisa szerelme elég kevés időt kap, másfelől mind ez, mind pedig a tinik problémái (amiket legjobban Diane, Danny és Eddie jelképeznek) valahogy elsikkadnak a nagy fő cselekmény mellett. Persze mindegyik összefügg és hat egymásra, de a tumultus miatt egyik sem kap elegendő súlyt. Szurkoltam Jurelnek, de egyszerűen túl sok problémát kell megoldania, rajta a legnagyobb a nyomás: Ha el akarja érni, hogy a gyerekek tiszteljék, hogy segíthessen nekik; akkor szembe kell helyezkednie a kollégáival. Ők pedig azt várják el, hogy ne tegyen semmit, maradjon „a barátjuk”, de ha mégis lépne, akkor nem csak az állását, de a jó hírét is elveszítheti… Emellett a humor még inkább elveszi a komoly problémák élét, ettől valahogy a legfenyegetőbb dolgot sem érezzük annak, aminek kéne.

82131_full_0.jpg

Nick Nolte-t fura ebben a szerepben látni, de gyorsan meg lehet szokni. Mellette ismert arc még a mellékszerepben feltűnő Morgan Freeman, meg Laura Dern (a diáklány Diane). Judd Hirsch-t például A függetlenség napjában láthattuk Jeff Goldblum karakterének apjaként; Ralph Macchio pedig az eredeti Karate kölyök. A tesitanárt játszó Art Metrano a Rendőrakadémia-sorozat Mauser hadnagya, a flúgos Danny-t életre keltő Cripsin Glovert pedig felnőttként láthattunk pár moziban (Willard, Charlie angyalai). Kiemelném még Richard Mulligant, aki az őrült Herbert Gowert alakítja, az egyetlen tanárt, aki Jurel mellett belopja magát a tanítványok szívébe. A rendező a szép filmográfiával bíró Arthur Hiller (Vaklárma, Száguldás gyilkosságokkal, Idegroncs-derbi, Hotel Plaza, La Mancha lovagja), az író az ezzel az egyetlen kredittel bíró W.R. McKinney. És az se elhallgatandó tény, hogy az aláfestő zenék nagyon jók – nekem legalábbis igen tetszettek – ezeket Sandy Gibson válogatta. 

Érdekességek: A történetet a producer testvérpár, Aaron és Irwin Russo találta ki. Irwin 10 éven át tanított New Yorkban, volt mire alapoznia. A vége stáblista alá bevágták a filmzenei album reklámját. A Tanárok készítési költségéről nincs adat, de 27 és félmillió dollárt hozott be, ami abban a korban elég szép summa volt. A kritikusoktól vegyes értékeléseket kapott. 

Nekem tetszett, bár korántsem tökéletes. Visszaidézi a ’80-as évek hangulatát és zenéit, érdekes története van, de közben kicsit túl hosszú, kicsit túlzsúfolt. Aki szereti a középiskolai vígjátékokat/drámákat, az azért mindenképp adjon neki egy esélyt! 

Pontozás: 

imdb: 6 (2 év alatt 0.1-et nőtt.)

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Judd Hirsch benne lesz a több mint biztosan fölösleges A függetlenség napja 2-ben. (Így van, eltűnt a süllyesztőben.)

- Morgan Freeman a 101. Ben-Hur-adaptációt erősíti majd. (Ez se érdekelt senkit.)

Várható írások: Meteo, Holtodiglan.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr397813856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása