Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.08.31. 14:00 Tévésámán

Sin City: Ölni tudnál érte (Sin City: A Dame To Kill For, 2014)

sin city poster.jpg

Frank Miller képregényíró/rajzoló anno több alkalommal megreformálta a comics műfaját, elég csak például a legendás Batmanes alkotásaira gondolni, vagy éppen saját szériájára, a Sin City-re, ami nemcsak a rajzolt lapokon gyakorolt nagy hatást különleges látványvilágával és brutális erőszakosságával, hanem 2005-ben a mozivásznakon is. A bűn városa olyan, mintha egy életre kelt, mozgó képregényt néznénk, csupa érdekes és egyedi karakterrel, felejthetetlen képsorokkal és a monokróm látványvilágba ékelt színes részletekkel, amik garantáltan beleégnek a néző agyába. Mondanom sem kell, hogy a világsztárokat felvonultató alkotás hatalmas siker lett és Miller univerzumából még számos történet állt rendelkezésre, így már 2006-ban megszületett a film folytatásának ötlete. Nálam jobban hozzáértő emberek már összefoglalták, mennyi vesződség és halogatás után jutottunk el 2012-ig, amikor a forgatás végre elkezdődött, majd 2014-ig, amikor kis híján 10 évvel az eredeti után bemutatták az Ölni tudnál értét; így inkább rátérek a lényegre:

A-Dame-to-Kill-for-Eva-Green.jpg

Újabb csavaros és vérfürdőben bővelkedő utazásra indulunk Basin City-be, ahol négy történet bontakozik ki előttünk. Az elsőben a lassan félisteni szintre emelkedő Marv (Mickey Rourke) vesz üldözőbe néhány újgazdag ficsúrt, hogy móresre tanítsa őket, ezzel megadva az alaphangot a későbbi eseményeknek. A második sztori a szerencsejátékos Johnny-t (Joseph Gordon-Levitt) mutatja be nekünk, aki akár egy dollárból is tud százezreket csinálni, ám ezúttal rossz lóra tesz, mert a velejéig romlott Roark szenátorba (Powers Boothe) köt bele, de korántsem véletlenül! A harmadik eseménysor Dwight (Josh Brolin) útját követi, aki a Végzet végzetes asszonya, Ava Lord (ejtsd: Éva, Eva Green) után kajtat, miközben saját démonaival küzd, és fogalma sincs róla, hogy csapdába sétál. A befejezésnél pedig Nancy (Jessica Alba) próbálja feldolgozni Hartigan (Bruce Willis) elvesztését, úgy, hogy bosszút esküszik Roark szenátor ellen. Vajon kié lesz a szerelem, ki kapja a nagy zsozsót és kibe repülnek a golyók? Sin City-ben a válasz sohasem egyértelmű….

sin-city-2-a-dame-to-kill-for-screenshot-juno-temple-sexy.jpg

Első körben úgy készültem erre, mint a Demónára: ez is egy Juno Temple-film, legalább ő benne van, remélem, minél többet és így tovább. Közben viszont felmerült bennem, hogy Miller rendezői kvalitása a Spirit – A sikoltó város kapcsán megkérdőjelezhető – igaz, hogy ezt nem láttam, de tudom, hogy csúfos bukás lett, viszont meg kell említeni, hogy az első Sin City-ben Frank bácsi szintén ellátott direktori feladatokat, és az marhajó! Amint aztán elkezdtek peregni a képkockák a vásznon, magával ragadott a hangulat… 

Dwightot már az előzményben se kedveltem, a véleményem ugyanaz maradt róla, de az ő szálában van Juno és Eva Green, ráadásul tulajdonképpen ez a fő vonulat. Ms. Temple karakterének mellékszála mellett ott van még Christopher Meloni nyomozója, Mort, aki szintén egy érdekes plusz szálacska a történeten belül; ezen kívül visszatér az Óvárosi prosti-vezér Gail (Rosario Dawson), a halálos Miho (ezúttal Jamie Chung) és az ikrek, Wendy meg Goldie (Jaime King). Dwight sztorija az egyik előzmény, a másik Nancy-é, utóbbiban Jessica Alba kicsit megcsillogtatja a színésznői tudását, Bruce Willis viszont kárba megy, leszámítva az utolsó pillanatot, mikor felbukkan. Johnny hosszadalmas bosszúhadjárata az igazi új történet, amit Miller a forgatókönyvhöz csinált; ugyanis Marv felvezető kalandja olyan rövid, hogy talán nem is lehet igazán egésznek tekinteni. Dávid barátomnak, akivel együtt ültünk a moziban, éppen a kártyás meséje tetszett a legjobban, mert szerinte ő az egyetlen a „hősök” közül, aki kevésbé romlott, szimpatikusabb a többieknél – nálam viszont éppen ez a szál maradt alul a többivel szemben. 

Szpojler 

Elgondolkodtató, hogy az első epizódban, amikor Marv meghal, akkor Nancy arca még ép és Hartigan is jár a bárban. Vagyis, ha a sztriptíz-táncosnős rész tényleg előzmény, akkor Nancy képe csupa vágás kellett volna, hogy legyen az előző műben, mielőtt Marv meghal… Ezen kívül örültem volna, ha adnak valamiféle magyarázatot Johnny kiapadhatatlan szerencséjére. 

Szpojler vége

sin-city-2-a-dame-to-kill-for-screenshot-roark-and-nancy.jpg

A kiindulópont és összekötő kapocs most is Kadie bárja, minden esemény innen indul ki, de ugyanígy összeköti az egyes elemeket Marv alakja, aki gyakorlatilag Sin City megtestesülése. Az erőszak ismét elképesztő méreteket ölt, és elég realisztikus; ennek ellensúlyozására viszont olyan ökör jelenetek vannak a szokásos gépfegyveres őrökkel, hogy az valami csoda (főleg a végén, a villa ostrománál); de az egész annyira szórakoztató, hogy mégsem zavart. Mivel pedig nem mindig egyértelmű, hogy előzmény, avagy folytatás-e, amit látunk, ezért lehet izgulni, hogy ki hal meg és ki marad életben. Jó, hogy 18-as karikával adják, látszik, hogy meg sem próbálták tompítani a sztori élét a készítők, meg hát Green és Temple elég sokat meztelenkednek - érdekes, hogy egyikük sem amerikai, az onnan származó színésznők még most se vállalták a testük felfedését. Az egyetlen tényleges negatívum a játékidő, ami picit több mint két óra, emiatt ugyanis feltűnt, hogy a befejezéskor alig bírtam visszaemlékezni az elejére. Dávid szerint a monológok általános szintje leromlott, ez néhol tényleg észrevehető, de az akció kárpótol érte. 

Powers-Boothe-600x938.jpg

Az illusztris színészi gárda egy része közvetlenül az előzményből érkezett: Rourke, Alba, Dawson, Willis, King és Powers Boothe visszatérő szereplők, közülük az első és az utolsó játszik a legjobban. Boothe különösen nagyszerű főgonosz, aljas, rémisztő és karakteres, érdemes odafigyelni rá! Juno jelenetsora nagyon tetszett, itt a hölgy partnere Ray Liotta. A már említettek mellett láthatjuk még Christopher Lloydot, felismerhetetlenül Stacey Keach-et, Marton Csokast, Alexa PenaVegat és Lady Gagát, a legtöbbjüknek csak egy-egy rövid jelenete van. Brittany Murphy halála miatt a karakterét kiírták, Michael Clarke Duncan helyét pedig Dennis Haysbert (Cerrano A nagy csapatból) vette át. Frank Miller a rendezés és az írás mellett producer volt, Robert Rodriguez rendezett, pénzelt, vágott, a zenét szerezte és operatőrködött is.

Érdekességek: A négy történet címe Just Another Saturday Night, A Dame To Kill For (ezek megjelentek korábban képregényként), The Long, Bad Night és Nancy’s Last Dance (ezek teljesen újak). Devon Aoki, az eredeti Miho éppen terhes volt, ezért nem játszhatott a filmben, Jeremy Piven Bobja pedig az a fickó, aki Hartigan társa, csak korábban Michael Madsen alakította – hogy őt miért cserélték le, azt csak találgatni lehet. A producerek között több orosz nevet lehet felfedezni. Eva Green és Marton Csokas házaspárt játszanak, és a valóságban is egy párt alkottak négy éven át. Rodriguez forgatókönyve már évekkel ezelőtt elkészült, de állítólag a Weinstein-testvérek miatt csúszott a forgatás, amit el tudok képzelni (lásd: Grimm). Clive Owen A sebész című sorozat miatt nem tudott részt venni a produkcióban, ezért maszkmesterek segítségével alakították Brolin arcát hasonlóra az övéjéhez. Ava karakter-poszterét az MPAA betiltotta az USA-ban, mert túl sokat mutat meg a színésznő kebléből. Ez a legdrágább film, amit Rodriguez valaha forgatott. Végül két fura név a statiszták közül: Heaven Elizabeth Fearn – óvárosi lány (a heaven mennyországot jelent) és Tanner Priest – vendég a bárban (Tímár Pap). Az Ölni tudnál érte 70 millió dollárból lett, eddigi bevétele megközelítőleg 14 millió. A kritikától vegyes értékelést kapott, rossz bevételét a gyenge marketingnek, a negatív értékeléseknek meg a két rész között eltelt 9 évnek tulajdonítják. 

sin-city-dame-to-kill-for-marv3-e1402512975786.png

Pedig korántsem annyira rossz, mint ahogy beállítják, ám a lényeg talán tényleg az, amit a wikipedián olvastam: olyan, mint az elődje, de míg a szimpla Sin City az újdonság erejével hatott, addig az A Dame To Kill For már nem képes ugyanezt a hatást elérni. Ettől még nekem tetszett, és aki szerette a korábbit, az ne hagyja ki! (Megjegyzés: Mi 2D-ben néztük, úgyhogy fogalmam sincs, hogy térhatással jobb-e.) 

Pontozás: 

imdb: 6.5 (Érdekes, milyen jó pontszáma van ahhoz képest, hogy mindenütt rossz hírét keltik.) (3 év alatt 0.6-ot csökkent.)

Szerintem: 4/5 

Utólagos szerkesztés: Másodszorra halálra untam magam rajta, még az akciójelenetek is unalmasak voltak...

Hírek: 

- Frank Miller az írója a mostanában induló Gotham című sorozatnak, ami Batman városát mutatja be, még mielőtt Bruce Wayne-ből a Sötét Lovag vált volna. Amennyit eddig tudok róla, az alapján biztosan megbukik… (Tévedtem.)

- Jessica Alba a The Veil névre hallgató feltehetőleg kísértetes horror mellett a Barely Lethalt erősíti. Ebben az akció-vígjátékban Haley Steinfeld alakít egy tini bérgyilkost, aki új életet akar kezdeni, ezért beiratkozik egy középiskolába, ahol aztán számára új kihívásokkal kell szembenéznie. Alba mellett felfedezhetünk még egy Sin City-s arcot, Jamie Kinget a szereplők közt, valmint Sophie Turnert a Trónok Harcából. (Itthon Gyilkos gimi címen lett ismert.)

- Rosario Dawson a Daredevil tévésorozatot és a készülő Clerks III-at erősíti – utóbbi Kevin Smith legendás Jay és Néma Bob-mozijainak következő felvonása. (Utóbbi 2017-ig nem készült el.)

Várható írások: Twin Peaks – Tűz, jöjj velem!; Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon.

1 komment

Címkék: krimi akció thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr986652413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepi79 2014.08.31. 19:56:15

mi 3an néztük, a másik két srác leszólta, de nekem tetszett. jobban, mint az egy héttel korábbi galaxis őrzői. hiába, izlések és pofonok...
süti beállítások módosítása