Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.05.29. 14:44 Tévésámán

X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past, 2014)

13337647,x-men-przeszlosc-ktora-nadejdzie_poster_2 (3).jpg

Az X-Menekkel való első találkozásom a Transformers-képregényekben elhelyezett reklámokban volt, aztán sok-sok évvel később jött az első film, ami lenyűgözött; majd a folytatásai, amik hasonló hatással voltak rám. Az ellenállás végével aztán lezárult egy trilógia, ám akkor elkezdődött a spinoffok gyártása: A Kezdetek: Farkas közepes, de élvezhető alkotás lett, utána viszont jött a fantasztikus Az elsők, ami elindított egy új szériát; és a tavalyi évben az új Farkas, amivel a Marveles fiúk kiküszöbölték az Origins: Wolverine-nel a hírnevükön esett csorbát. Ezek után a rajongók nagyon várták Az elsők következő epizódját. És ekkor a hollywoodi álomgyárban bedobták az utóbbi idők egyik legkirályabb ötletét, és a Days of Future Pasttel nem csak a First Class-nek, de az eredeti trilógiának is folytatást csináltak! Engem nagyon érdekelt, így örülök, hogy láthattam, nézzük, tudok-e nektek kedvet csinálni hozzá:

X-Men-Days-of-Future-Past-Sentinel-x-men-36852603-750-463.jpg

2023-ban a Földön már alig maradtak mutánsok, mert a szuperfejlett, szinte legyőzhetetlen Őrszem-robotok egyre nagyobb számban irtják őket. A maroknyi megmaradt emberfeletti erejű ember mindent egy lapra tesz fel: a falakon átmenni képes Kitty Pryde (Ellen Page) ugyanis vissza tud küldeni egy elég erős tudatot a múltba, hogy az megváltoztathassa a jövőt, erre a feladatra pedig X Professzor (Patrick Stewart) és Magneto (Ian McKellen) az elpusztíthatatlan Logant (Hugh Jackman) jelöli ki. A halhatatlan mutáns vállalkozik a küldetésre és hamarosan 1973-ban ébred, ahol meg kell győznie a számos problémával küszködő Charles Xaviert (James McAvoy) és a gyűlölettől fűtött Erik Lensherrt (Michael Fassbender), hogy fogjanak össze és találják meg Mystique-et (Jennifer Lawrence), aki merényletre készül egy híres tudós, Dr. Trask (Peter Dinklage) ellen. Ha ugyanis sikerrel jár és Trask meghal, akkor elindul az Őrszem-program és a mutáns fajra kihalás vár. Közben viszont a jövőben lévő csapatnak ki kell tartania, hogy Farkasnak meg a két fiatal vezérnek legyen elég ideje megmenteniük mindenkit - ám a megváltozott múlt számos meglepetést tartogat. Vajon sikerrel járhatnak a hősök vagy maga a Végzet avatkozik közbe és az X-Menek végleg elpusztulnak?

BovJ282IIAAei36.jpg

Ha röviden akarnám összefoglalni a dolgot, akkor ezt mondanám: olyan, mint A Sötét Lovag: Felemelkedés. Maga a sztori annyira nem fordulatos és érdekes, de a lezárása annyira jó, hogy mégis megéri megnézni. 

A dolog ott kezdődik, hogy Kitty Pryde képessé vált erre az időutaztatásra, csak mert az első két részt rendező és a most visszatérő Bryan Singer, meg az írói csapat (Jane Goldman, Matthew Vaughn és Simon Kinberg) ezt kitalálták. Ha ezen túllépünk, akkor is az első egy órában alig történik valami, egyedül az ifjú, tehetséges Evan Peters által életre keltett Higanyszál jelenetei élvezetesek. Aztán jön egy fordulat, amire azért nem lehet számítani, majd Magneto tart egy kis erődemonstrációt, ám a vonatos résztől kezdve teljesen biztos voltam abban, hogy mi fog történni. Senki se értse félre: korántsem volt unalmas vagy érdektelen, mindössze több eseményre számítottam. Azért amíg a cselekmény lassan folydogál, a rajongóknak van mire figyelniük, hiszen felbukkan néhány ismerős a múltból (pl. Stryker) és vannak elrejtett X-jelek a díszletekben, meg aztán mégiscsak a kedvenc karaktereink kalandozását nézhetjük. A jövőben lenyűgöző csatajeleneteket tárnak elénk és a sok visszatérő figura kellemes élményt okoz, de minderre a koronát az isteni befejezés teszi föl. (A stáblista után persze szokás szerint van még egy jelenet, aminek az értelmezéséhez viszont utána kell járni, hogy ki az az En Sabah Nur…)

july-20-x-men-days-of-future-past-cast-members-peter-dinklage-jennifer-lawrence-and-nicholas-holt-swapped-names-at-san-diego-comic-con.jpg

Mondjuk azért Charles szenvedésének bemutatása érdekes, és megmaradtak Farkas szokásos humoros beszólásai, na meg ugye ott a rengeteg ismerős színész a korábbi hat X-mozikból. Az elsőkből viszontlátjuk Lawrence, McAvoy és Fassbender mellett Nicholas Houltot (Hank/Bestia), Lucas Tillt (Havok) és egy rövid részletben megtudhatjuk Angyal és Azazel sorsát. Az első trilógiából Page, McKellen, Stewart és Jackman kíséretében visszatér Halle Berry (Ciklon), Shawn Ashmore (Jégember) és Daniel Cudmore (Kolosszus), a lezárás pedig még több visszatérő szereplőt tartogat. A jövőben találkozhatunk néhány új mutánssal, ők pedig: Blink (Fan Bingbing – teleportál), Bishop (Omar Sy – energiát nyel el, aztán ki tudja lőni), Napfolt (Adan Canto – tüzet teremt, repül) és Warpath (Booboo Stewart – emberfeletti ereje, kitartása, gyorsasága és érzékei vannak). Még két alakot kell megemlítenem, az egyik Varangy (Evan Jonigkeit), aki az első részben már benne volt, igaz ott Ray Park játszotta; a másik meg a kabinetet vezető szenátor (Michael Lerner), akit többek közt a ’98-as Godzillában vagy A szegény embert az amish húzza című opusban láthattunk.

blink1.jpg

Az effektekre és a látványra nem lehet panasz, nekem legjobban Blink és a teleportálásai tetszettek, de a kétfajta változatban látható Őrszemek se semmik. A fiatal Magneto pedig az öreg The Last Standbeli mutatványát megszégyenítő produkciót hajt végre, ami szintén lenyűgöző hatású, bár hosszú perceket kell várni, mire kiderül, miért csinálta. Dacára a remek színészeknek, igazán nagy hatást mégsem tett rám senki, bár talán James McAvoy a legjobb.

ezimba18338291689400.jpg

Érdekességek: A történet alapja az 1981-es Uncanny X-Men-szériában megjelent két részes Days of Future Past (írta: Chris Claremont, rajzolta: John Byrne, színezte: Terry Austin). Claremont felbukkan a filmben a kabinet tagjaként. Simon Kinberg szerint az időutazás-aspektust olyan mozik ihlették, mint Az időgép (1960), a Terminátor, a Vissza a jövőbe és a Looper; Singer pedig James Camerontól kért tanácsokat a megvalósításhoz. Patrick Stewart és Ian McKellen nagy örömmel tértek vissza a rajongók által imádott szerepeikbe, majd miután Hugh Jackman is igent mondott, a producerek beadták a derekukat és indulhatott a forgatás. Utóbbinak ez a hetedik munkája, amiben farkasbőrbe bújik, ezzel megdöntötte saját, korábbi rekordját a legtöbbször ugyanazon színész által életre keltett képregényhős kategóriájában – valamint ő az egyetlen, aki benne volt az eddigi összes X-Menben. Dr. Trask eredetileg nem törpe, ám a rendező nagy rajongója a Trónok Harcának, így átszabta a szerepet Peter Dinklage számára. Az aprócska színész azt nyilatkozta, hogy azért is kérték fel erre, mert törpenövése miatt bizonyos fokig tényleg „mutáns”, és így az Őrszemeket megalkotó tudós kapott még egy olyan vonást, ami miatt a kormányban nem veszik komolyan. Halle Berry terhes volt, ezért a szerepét jelentősen megkurtították. Jennifer Lawrence egy gumiruhát viselt, a korábbi részben teljes testet befedő protézisek voltak rajta, ám azt nagyon kellemetlennek találta. A kabinet ülésén a szenátorok közt ül Len Wein, Farkas egyik kitalálója; a menekülő Mystique pedig egy alkalommal Newton Thomas Sigel, a vezető operatőr alakját ölti magára. A párizsi csúcstalálkozón a rémült tömegben az egyik fényképező ember maga a direktor úr. A fiatal Strykert játszó Josh Helman eredetileg Cain Marko, vagyis Juggernaut lett volna, ám őt kiírták a forgatókönyvből. Fan Bingbing hatalmas népszerűségnek örvend Kínában, nem csak színésznő, de popénekes is, 5 filmre írt alá szerződést a Fox-szal, vagyis még találkozhatunk majd Blinkkel. A producerek közt ismét ott a jó öreg Stan Lee, aki nélkül nem készülhet igazi képregény-film:)

jennifer-lawrence-x-men-days-of-future-past.jpg

Higanyszál azt kérdezi Magnetotól, hogy tud-e karatézni, erre ő angolul azt válaszolja: „I don’t know karate, but I know crazy”, ez pedig James Brown The Payback című számának szövegéből van, ami a ’70-es években volt népszerű. A Trask név a Stark anagrammája, mindketten fegyvergyártók a Marvel-univerzumban. Elkészítettek egy életnagyságú Őrszem-makettet az 1973-as változatból, a jövőbeli társai pedig Lady Deathstrike és Emma Frost képességeit használják – ez magyarázat arra, mi lett velük, bár előbbi az X2-ben meghalt; de továbbra sem tudjuk meg, hova lett Banshee.

Ellen_Page_Hugh_Jackman_at_Twentieth_Century_Fox_Premiere_XMen_Days_of_Future_Past.jpg

Ez az első 3D-s X-Men-film és az Avatar után a második legdrágább, amit ez a stúdió pénzelt. A nyitó Fox-logonál az X egy rövid ideig még látható marad, miután a többi rész elsötétül. John Ottman 1995. óta Bryan Singer mindegyik filmjén dolgozott vágó és/vagy zeneszerző státuszban, ahogy itt is. Már a trailer akkora érdeklődést váltott ki, hogy a rendező audiokommentárt készített hozzá a bemutatását követő napon, erre még sosem volt példa korábban. Singer nem vett részt a promócióban, mivel nemrég megvádolták szexuális zaklatással/pedofíliával. Londonban a marketingkampány részeként elindult egy olyan vonat, aminek minden egyes kocsiján valamelyik prominens karakter képe díszelgett a filmből. Egy vicces név a statiszták közül: Mizinga Mwinga (rendőrt alakított).

quicksilver-scarlet-witch.jpg

Pietro Maximoff-rovat

Quicksilver az egyik leghíresebb X-Men-mutáns, ezért mind a Fox, mind a megalkotója, a Marvel magáénak akarta a mozgóképeihez. Végül a kérdés úgy dőlt el, hogy a két stúdió két nagy mozis sagája, a Bosszúállók és az X-Men egy-egy saját Higanyszálat kapott. Előbbinél Aaaron Taylor-Johnson, utóbbinál Evan Peters játssza most és a jövőben is. Ezen kívül a stúdiók megállapodtak abban, hogy az X-Menekben nem lehet szó arról, hogy Maximoff az Avengers tagja, a Bosszúállókban pedig nem kerülhet szóba, hogy köze van az X-Menhez és Magnetohoz. A Marvel-mozikban még csak meg sem említhetik, hogy mutáns. (Nagy poén, hogy az Ultron korának magyar szinkronjában ez mégis elhangzik.)

Az eljövendő múlt napjaiban ez a karakter érezteti a nézővel, hogy kicsoda, mikor azt mondja Magnetonak: „az anyám ismert egy ilyen fickót, mint te” – merthogy Peter, ahogy itt nevezik, Erik Lensherr fia. Higanyszál jeleneteit olyan speciális kamerával rögzítették, ami másodpercenként 3600 állóképet vesz fel, ez azt jelenti, hogy az ezüsthajú srác százötvenszer gyorsabban mozog egy átlagos embernél. 

A Days of Future Past 200 millió dollárból jött létre és eddig 310 milliót hozott vissza, pedig még csak egy hete van a mozikban. A kritikusoktól mindenütt pozitív értékelést kapott, az X-Men-sorozatban eddig ez érte el a legjobb megítélést a hozzáértők között. 

x_men_origins_wolverine_sentinel_by_armachamcorp-d6q8434.jpg

Nekem tetszett, szórakoztató és látványos volt, a kitalálható történetért pedig kárpótoltak az óriásrobotok, a nagyszerű színészek és a fantasztikus lezárás! 

Pontozás: 

imdb: 8.0 (3 év alatt 0.6-ot esett vissza.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- A következő X-Men címe Apokalipszis lesz, a rendező-író Bryan Singer, Simon Kinberg író és producer lesz, a szereplők közül Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender, Evan Peters meg Nicholas Hoult visszatérnek, a bemutató dátuma 2016. májusa. A történet a mutánsok eredetére fókuszál, megjelenik majd Ciklon, Jean Gray és Küklopsz, de fiatalként; és közvetlenül Az elsők folytatásának készül. (Láttam, írtam róla.)

- Simon Kinberg kreatív konzultánsként segédkezik a Star Wars VII.-nél; íróként a Gambitnél és producerként A Fantasztikus Négyesnél (amit ír is) meg egy újabb mese-fantasy-nél, a Hamupipőkénél. (Az Ébredő Erőt és a Fantasztikusokat láttam, előbbiről van itt teljes cikk már, utóbbiról csak egy kis jegyzet.)

- Matthew Vaughn egyszemélyes filmgyárként rendező-producer-író-státuszban készít egy újabb Mark Millar-képregény-adaptációt, a Kingsman: The Secret Service-t, aminél Jane Goldman producerkedik. Matthew ezen kívül támogatja az említett Fantastic Fourt. (A Kingsman érthetetlenül nagy sikert aratott, 2017-re elkészült a folytatása is.)

- Hugh Jackman kalózbőrbe bújik a Panban, ami Pán Péter eredettörténete (erről még hány bőrt lehet lehúzni?), valamint címszereplőként folytatja a karmolászást egy Farkas-folytatásban. (Előbbi hatalmasat bukott, utóbbiról született bejegyzésem.)

- James McAvoy egy újabb Frankensteinben játssza Victort, aki megteremti a szörnyet. Ha hűek maradnak a regényhez, amit az év elején olvastam el, akkor viszont vele rohadtjó lesz! (Sajnos mégse így alakult.)

- Michael Fassbender ismét David, az android alakját jeleníti meg a Prometheus 2-ben, és producer-főszereplőként erősíti az Assassin’s Creedet. (Utóbbi óriásit bukott, előbbiből lett az Alien: Covenant, ami elődjéhez hasonlóan megosztotta a közönséget.)

- Jennifer Lawrence Az éhezők viadala: A kiválasztott 1 és 2-ben megint íjat ragad. 

- Ian McKellen A hobbit: Az öt sereg csatájában másik legendás szerepét, Gandalfot játssza el újból, ezután meg egy igen érdekesnek tűnő rejtélyes drámában, az A Slight Trick of the Mindban láthatjuk, amiben az idős, visszavonult Sherlock Holmes egy megoldatlan ügy kapcsán visszaemlékezik az életére. (Ebből lett a kitűnő Mr. Holmes.)

- Omar Sy robotok után dinoszauruszokkal néz szembe a Jurassic Worldben. 

- Evan Peters és Juno Temple közös filmjét, amit eddig Truck Stopnak neveztek, innentől Safelightnak fogják hívni, ez két különös tini szerelméről szól, egyikük bipoláris zavarral küzd, a másik meg elszökött otthonról. (Magyar címe Jelzőfény, valójában csak barátok lesznek, és az egyiküknek tuskólába van, a másik meg prosti. Találjátok ki, melyikük melyiket játssza:D) Evan egy másik jól hangzó alkotásban is főszerepet kapott: a Lazarus egy csapat egyetemi hallgatóról szól, akik rájönnek, hogy lehet feléleszteni a holtakat – partnernője a halott-élesztésben Olivia Wilde. (Ez megbukott.)

- Fan Bingbing sellőt alakít a The Moon and the Sunban, amiben XIV. Lajos a halhatatlansága érdekében fogságba ejti ezt a varázslatos teremtményt, ám ennek nem várt következményei lesznek – a királyként Pierce Brosnant láthatjuk. (Nem készült el.)

- Nicholas Hoult a nagy durranásnak ígérkező negyedik Mad Maxben, a Fury Roadban érkezik legközelebb a filmszínházakba, valamint a sötét dráma-thrillerben, a Dark Places-ben, ahol Charlize Theron és Chloë Grace Moretz lesznek a partnerei. (Az első hatalmasat robbant a mozipénztáraknál, a második gyorsan eltűnt a süllyesztőben.)

- Lucas Till két horror mellett szintén egy jónak tűnő drámában bukkan fel jövőre: a Sins of Our Youth négy fiatal sportlövészről mesél, akik véletlenül egy kisgyerek halálát okozzák, és ez örökre megváltoztatja az életüket… 

- Booboo Stewart jelenleg 15 új filmen dolgozik! 

- Stan Lee az alábbi művekben vesz részt producerként/a karakterek megalkotójaként: Bosszúállók: Ultron kora, A Fantasztikus Négyes 1-2., Peter Parker: Spider-Man (tv-sorozat), cím nélküli Daredevil újra, Hangya, Silver Surfer, Nick Fury, Fekete Özvegy, Doctor Strange, A csodálatos Pókember 3-4, A Galaxis Őrzői, Deadpool, X-Force. (Láttam, nem nyűgözött le. Az első epizód minden tekintetben zakózott, de még most, 2017-ben is rebesgetik a folytatást. Erről nem tudok semmit. Ebből sorozat készült. Ezt mindenki gyorsan elfelejtette. Nem készült el. Ez se. Ez se. Nagy siker lett. A második buktája miatt leállították a szériát. Király lett, már a folytatása is megvan. Óriási siker lett. Egyelőre nem készült el.)

A héten még legalább egy cikket elkészítek és mostantól több időm lesz, szóval nekiállhatok megtekinteni a listámon lévő címeket. 

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr896228212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása