Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.12.13. 22:57 Tévésámán

A Kaptár - Megtorlás (Resident Evil - Retribution, 2012)

ResidentEvilRetribution-Poster0010.jpg

Pár napja ugrott be, hogy ugyan, mi a fene tart vissza attól, hogy megnézzem a Resident Evil 5-öt, amikor a korábbi négy tetszett és a moziba is szívesen elmentem volna az ötödikre, ha eljön velem valaki? A válasz az, hogy semmi, úgyhogy tegnap éjjel sokadszorra ugrottam fejest Paul W.S. Anderson fantáziavilágába. 

Most nehéz helyzetben vagyok, mert végülis ennek a filmnek alig van története. A lényeg az, hogy az első fél órában látszólag összefüggéstelen eseménysor szemtanúi lehetünk: először jön szó szerint oda-vissza a negyedik rész végén beinduló nagy csata az Arcadián, utána pedig hirtelen valami alternatív valóságba csöppenünk, ahol látszólag minden tökéletes - de aztán megjelennek a zombik! Amikor pedig végleg elvesztjük a fonalat, akkor Anderson úr bedobja magát és újból ránk zúdítja A Kaptár legjobb elemeit, megbolondítva egy rakás eszelős harcjelenettel, brutális szörnyekkel meg egy tökéletes first person shooter-videojáték hangulatával. 

milla-jovovich-resident-evil-retribution-picture_500x342.jpg

A sorozat eddigi négy epizódja közül mindenképpen kiemelkedik az első, ami sci-fi/akcióként, túlélő-horrorként és játék-feldolgozásként is elsőrangú. Ott annyi jó ötlet volt, de az alkotók később nemcsak átestek a paci másik oldalára, de tettek 3-4 fordulatot, aztán hátrafelé ültek vissza rá; így ezeket a kitűnően működő dolgokat már nem nagyon tudták újból felhasználni. Ezért aztán a rendező/író/producer az említett különös fél órás felvezetéssel visszavisz minket az alapokhoz: a helyszín megint egy föld alatti bázis, ahonnan egy kommandós-csapatnak kell kijutnia, miközben katonákkal, szörnyekkel és halálcsapdák labirintusával birkóznak. Ebbe az elegybe a Biohazard-rajongók kedvéért vegyítettek néhány ismert játékbeli figurát: Ada Wongot (Li Bingbing), Leon S. Kennedy-t (Johann Urb) és a számomra eddig ismeretlen Barry Burtont (Kevin Durand); a régebbi Resident Evil-mozik kedvelőinek pedig visszahozták a széria indítódarabjának két arcát, Raint (Michelle Rodriguez) és az ottani kommandós-csapat vezérét (Colin Salmon, akinek a neve lazacot jelent:)). 

Semmilyen elvárásom nem volt, király szörnyeket akartam látni, meg Milla Jovovich-ot bőrcuccban zombikat irtani és ezeket megkaptam. A felvezető "káosz" közben csak néztem, először a lassítva visszafelé futó eseményeket, aztán pedig meghallgattam Alice remek külsőségek között előadott kommentárját, amivel leginkább az első Resire utaltak. Utána hirtelen megint minden felgyorsul és jön az "álom"-szekvencia, ami a szájakból előtörő csápoktól eltekintve az utóbbi évek egyik legjobb zombis jelenetsora. Éééééééééééés ekkor tényleg az alapoktól kezdődik minden előről, hiszen hősnőnk egy zárkában ébred, ahonnan valamiféle rejtélyes külső segítséggel jut ki, majd kezdetét veszi a menekülés/hentelés. A hősnő megint a föld (igazából víz és jég) alatt, "városok" utcáin, arctalan tömegek elől (katonák és zombi katonák!) fut, miközben egy mindent látó szem (a Vörös Királynő) figyeli és mindig újabb akadályok elé állítja őt.

Resident-Evil-Retribution-Screenshots-from-TV-Spot-resident-evil-31739641-854-480.jpeg

A korábbi Kaptárakra jellemző motívumok közül majdnem mindegyik feltűnik: a fertőzéssel való harc (a végén Rain injekciója), az egykori baráttal történő csata (a klónok közt ott van Oded Fehr és Rodriguez figurája, meg a már említett kommandós-vezér az egyből), az ismét ellenséges szándékú külső megfigyelő (a Vörös Királynő), a visszaszámlálás, a főellenség (az agymosott Jill, plusz a giga-licker), ráadásul "pálya-főellenségként" visszatér az általam nagyon kedvelt Executioner/Axeman is. Az egyetlen dolog, ami hiányzik, az a zombi kutyák jelenléte, de mit ne mondjak, megvagyunk nélkülük, mert már a háromban elég nevetségesek voltak. Mindezek mellé összeszedtek (loptak) pár jó ötletet korábbi mozikból; így például a kislányt, akit a hősnőnek meg kell védenie (Aliens); a padlószétlövős menekülést (Underworld) és a verekedés közben röntgenképként megmutatott csonttöréseket (Mortal Kombat-játéksorozat legutóbbi része, bár állítólag ez thai akciófilmekből származik). 

Akad néhány elég súlyos barmóság, ami még nekem is sok. Ilyen az, hogy soha senkit nem találnak el a lövések, csak az umbrellás, maszkos katonákat meg a szörnyeket; vagy hogy Alice valahonnan tud jelbeszélni; de idesorolható, hogy az előző részben abszolút lényegtelen vörös géppók most már él és az eltávolítása után az áldozata egyből visszanyeri az emlékezetét; vagy hogy egyetlen tűszúrástól másodpercek alatt bárki szuperhatalomra tehet szert. Egyébként a teljes játékidőnek legalább a negyede értelmetlen lövöldözés, amit a lezáró nagy bunyó koronáz meg; de aki hozzám hasonlóan jól ismeri Anderson úr munkásságát, az nem fog meglepődni az utolsó percekre tartalékolt, hihetetlenül eltúlzott végső háború-szekvencián sem. A korábbi szereplők közül visszatér Boris Kodjoe (Luther West) és Shawn Roberts (Albert Wesker) a negyedikből; továbbá meg kell még említeni a fontosabb új arcokat: Aryana Engineer (Becky, a neve mérnököt jelent:)), Megan Charpentier (a Vörös Királynő teste [Ave Merson-O'Brian a hangja]), Ray Olubowale (Axe Man 1, az előző részben szintén ő volt, 201 centi magas egykori bokszoló) és Kevin Shand (Axe Man 2, 210 centis volt kosaras, aki Magyarországon is játszott!). 

li-bingbing-ada-wong-resident-evil-retribution_28006.jpg

Érdekességek: A Resident Evil történetében ez az első alkalom, hogy Jill és Leon találkoznak. A nyitó stáblistában a videojátékos karaktereket alakító színészek neve alá a figuráikét is feltüntetik, a kizárólag a mozgóképre adaptálás során kitalált szereplők megformálóit csak szimplán írják ki. A sztorihoz az inspirációk közt az Eredetet, az Alien-filmeket és a Blade Runnert nevezték meg a készítők. Jovovich az egyetlen, aki az eddigi öt epizód mindegyikében szerepelt. Anderson már hosszú ideje vissza akarta hozni Rodriguezt a szériába; a negyedik felvonásban fontos, ám itt már eltűnt hősök (Chris, Clair és K-Mart) pedig elvileg az Umbrella fogságába estek, ezért maradtak ki. A "Moszkvában" játszódó jeleneteket tényleg Moszkvában vették fel. Ada Wongot utószinkronizálták, Sally Cahill a hangja; Li Bingbing a forgatáson egy 7500 dolláros parókát viselt.

A felvételek közben baleset történt, amikor egy platform összedőlt és maga alá temetett tizenhat statisztát. Közülük tízet kórházba kellett vinni, ám az orvosoknak igen nehéz feladatuk volt velük, mert a zombimaszkok és a művér miatt nem lehetett egyértelműen megállapítani a tényleges sérüléseket. A marketingkampány részeként Atlantában felbukkant egy éjfekete, Umbrella-jelet viselő furgon, ami egy napig a városban keringett; Tokió egyik forgalmas bevásárló-negyedében pedig huszonhét zombinak maszkírozott illető jelent meg, hogy aztán szórólapokkal hirdessék a filmet a bámészkodóknak. A Resident Evil: Retribution 65 millió dollárból készült és 221 milliót hozott vissza. A kritikusoknak nem tartottak külön vetítést, de akik mégis megnézték, azok később főleg negatívan értékelték, elsősorban a karakterek meg a történet kidolgozatlansága miatt; ám dicsérteket is kapott a 3D-s látványvilágért, a lenyűgöző effektekért és a kitűnően koreografált harcjelenetekért. 

Az elvárásaimat túlteljesítette, így nem tudok rá rosszat mondani. A bugyutaságokat ellensúlyozza a rengeteg akció, a szexi csajok jelenléte, a láncfűrészes zombi, plusz a megduplázódott Executioner. Persze ha a harmadik helyett rögtön ezzel folytatták volna, akkor talán jobb lett volna, de ezt már sosem tudjuk meg. 

Pontozás: 

imdb: 5.4 

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Paul W.S. Anderson lesz a Halálfutam második epizódjának producere; emellett pénzeli és dirigálja a Pompeii című látványos féltörténelmi kalandfilmet. (Utóbbit megnéztem, írtam róla.)

- Úgy látszik az új trend a görög istenek modern környezetbe helyezése, hiszen a Gods Behaving Badly és a Percy Jackson 2 mellett jön a The Whole Banana (vígjáték), amiben a Sienna Guillory által életre keltett alkotói válságba került művésznőn egy ókori hellén isten segít, hogy rendbe jöjjön a szerelmi élete. (Ezekből csak a középső készült el.)

- Michelle Rodriguez megint félszeművé válik a Machete Kills-ben és ismét száguldani fog a The Fast and the Furious 6-ban. (Az előbbiről is írtam egy cikket.)

- Kevin Durand a nagyszabású bibliai eposz, a Noah stábját erősíti. 

- Megan Charpentier ismét egy véres alkotásban játszik, ez pedig a Mama (horror): "Annabel és Lucas gondjaira bízzák fiatal unokahúgaikat, akiket a szüleik öt évre magukra hagytak egy erdőben. De vajon hogy élték túl, ki vigyázott rájuk ezalatt?" 

- A Resident Evil-széria jövőjéről annyit lehet tudni, hogy mivel a pénztáraknál szépen muzsikál, így biztosan lesz folytatása (látva az utolsó jelentet, ez 100%). Anderson úr a 6. résszel kívánja lezárni az Alice-sorozatot, ám a producerek egyike azt nyilatkozta, hogy nem kizárt egy Milla Jovovich-mentes 7. Kaptár és a teljes filmfolyam újrázása sem... 

A következő alanyom címe még bizonytalan, majd meglátjuk, mi lesz az.

Szólj hozzá!

Címkék: horror akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr174964499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása