Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.08. 21:35 Tévésámán

Transformers 3. (Transformers: Dark of the Moon, 2011)

Mióta az eszemet tudom, rajongok az Alakváltókért. Gyűjtöm az eredeti figurákat, sikerült összeszednem az összes '90-es években magyarul megjelent képregényt, stb. Anno, mikor bejelentették, hogy élőszereplős film készül a Transformerekből, nagyon vártam. Mozsárágyúval együtt néztük meg, és bár a Bay-féle Transformers nem a legjobb film, ennek ellenére az a pillanat, amikor Optimus Fővezér először átalakul a főhősök orra előtt, az elmondhatatlan élmény volt:) Mivel csak egyszer láttam a szóban forgó alkotást, ezért nem értettem, miért anyáznak annyit a hozzám hasonló fanatikusok a neten. Viszont a szakdolgozatomat ezekről a játékokról írtam (Poén mi?:D Ennyit a Kodolányi Főiskoláról...), és ehhez kapcsolódóan megtekintettem újra ezt a bizonyos mozgóképet - másodszorra tényleg feltűnt, mennyire rossz. De még ez sem készíthetett fel arra, ami a Transformers 2. nevű borzadályban várt rám. Az egy dolog, hogy a történet sántít, de hogy a képregényben szereplő Színlelőket és az első óriásrobotot, Pusztítót így elbasszák, arra nincs mentség. Egyébiránt a Pusztító összeállását bemutató jelenet szintén hatalmas élmény volt rajongóként, de azért az igazi Devastator sokkal jobb.

Tehát elkönyveltem magamban, hogy a két élőszereplős Transformers-mozi elég szar, de nagyon viccesnek találtam, hogy az, amiért én lassan két évtizede rajongok, most hirtelen trendi lett:D És ekkor felröppentek a hírek, hogy érkezik a harmadik rész és Unikront akarják beletenni - jaj, csak azt ne, gondoltam! Ha már megszentségtelenítették a Mátrixot, a mechanikus szereplők 80%-át, és befuttatták műnő megönfákszot, akkor legalább a kedvenc főgonoszomat, a bolygónyi méretű robot-istent ne rontsák el! Szerencsére erre tényleg nem került sor, plusz fáksz kisasszonyt lecserélték és mindenütt az új főellenségként beállított Sokkolót mutogatták (aki a képregényben nagyon király), ezért úgy indultam neki, hogy ez talán nem lesz akkora fostömlő, mint az előző epizódok. A véleményemről később, először jöjjön a sztori:

Nem sokkal az előző részben látott események után járunk. Optimus (Peter Cullen) és Autobotjai az Egyesült Államok elit kommandósaiként szolgálják meg az emberek bizalmát, Sam (Shia LaBeouf) pedig ezalatt állást keres. A szerencsétlen srácot ugyanis a robotokhoz fűződő múltja miatt nem veszik fel sehová, így új barátnője, a gazdag Carly (Rosie Huntington-Whiteley) kitartottjaként éldegél, a nyakán két idióta mini-Transformerrel (az előzőben is szereplő Wheelie, aki valamiért már Autobotnak vallja magát, és a nemtomhonnan idekerült Agy, aki laptoppá változik és semmi értelme a jelenlétének). Amikor pedig végre alkalmazza őt egy őrült pasas (John Malkovich:D), akkor a fiú hirtelen belekeveredik egy újabb Transformer-buliba, ahol megint a világ sorsa lesz a tét...

Röviden és gyorsan: Nem volt rossz, de lehetett volna jobb is. Most ki fogom fejteni, akit érdekel, olvasson tovább, akit nem, az ugorjon a pontozáshoz! Hatan voltunk barátaimmal, amikor megnéztük és most megpróbálom a saját véleményem mellett az ő megállapításaikat is belevenni ebbe az írásba.

Már rögtön az elején beleköthetünk abba, hogy miért pont Amerikát szolgálják a robotok? Miért nincsenek megosztva, mondjuk hárman mennének Kínába, hárman az oroszokhoz és három maradna az USA-ban? Aztán ott van az elején és a trailerben bemutatott Holdra-szállásos összeesküvés: ez egy jó ötlet, de úgy a 35. perctől kezdve teljesen elsikkad - lényegtelenné válik. És most jön a legnagyobb baj: ez nem egy Transformers-film. Ez egy tipikus űrlény-megszállásos mozi, amit le lehetett volna forgatni zöld emberkékkel, Predatorokkal vagy gyíkokkal is. Se a gigászi űrhajóknak, se a Sokkoló által vezérelt féregnek semmi köze az Alakváltókhoz - egy klisészerű "maréknyi becsületes jófiú megmenti az emberiséget az elképesztő túlerővel szemben"-alkotással van dolgunk.

A játékidő 60%-a Sam Witwicky unalmas, senkit sem érdeklő életéről szól: szarok rá, hogy ki ő, hogy miért nincs melója, ki a nője, kik a szülei, stb. Az idenyomott féltékenykedési-szál, meg az ehhez kapcsolódó dupla csavar már az elejétől fogva nyilvánvaló, így azon sem lepődtem meg, hogy Patrick "Grészklinika" Dempsey figurája milyen titkot rejteget, és azon se, hogy az ajándéka sokkal több, mint aminek látszik. Az elsikkadó, ám mégis érdekes, remek Optimus-szálban rejlő fordulatra viszont nem számítottam, az remek volt (Mozsárágyú viszont rájött.). Sajnos az ezek mellett fennmaradó időt vagy a John Turturro által már harmadszor alakított Simmons-ra, vagy a nem tudom hogyan idekeveredett Frances McDormandre pazarolják, ahelyett, hogy a robotokat látnánk.

Jöjjenek a gépek: Az első részben felhasznált magnóvá váló Tomboló, majd a kettőben lévő névtelen hajszálvékony izé után most itt van nekünk Lézercsőr, aki BÁRMIVÉ képes átalakulni. Lehet belőle android, képkeret, másológép és így tovább - hihetetlen faszság. Ezen kívül elbeszélgetnék azzal, aki Fülelő alternatív formáját kitalálta, meg azzal, aki az egyébként baromijól kinéző Délibábot és Csatárt megcserélte - mindketten úgy néznek ki, mint ahogy a másiknak kellene, emellett Délibábot átnevezték Dinora. Arra a néhány pillanatra, amíg megjelenik, addig Sokkoló mindent visz (ő és Fülelő Frank Welker hangján szólal meg); az új főhősnek számító Őrszem Fővezér (Leonard Nimoy) király; a csúcs viszont a megőrült, szétrozsdásodott, kamionná változó és shotgunnal lövöldöző, köpenyes Megatron (Hugo Weaving) - ő egyszerűen kurvajó, kár hogy szinte alig van jelen.

Ami még pozitívum: Optimus lelki vívódása (mint a képregényekben), Megatron őrülete, Optimus trélerje (így sokkal jobban néz ki) és az általunk Predátoroknak elnevezett Álca hármasikrek, a Dreads. Ami negatívum: Agy és a Que-nak átnevezett Kerék - egyszerűen mindkettő ronda és fölösleges. Viszont legalább Skids és Mudflap már nincsenek benne, helyettük megkapjuk a Rontókat, akik közül az egyiknek sörhasa van és Ganxsta Zolee hangján szólal meg:D Szinkronként visszatér Charlie Adler (Üstökös), Jess Harnell (Acélfej), Robert Foxworth (Racsni) és Tom Kenny (Wheelie - egyébiránt ő Spongyabob eredeti hangja), új megszólalóként pedig hallható James Remar (Csatár, pl. láthattuk a Rejtélyek városában) és John Di Maggio (Leadfoot, asszem ő a sörhasú - a legutóbb tárgyalt Batman-rajzfilm Jokere).

Most az emberek: LaBeouf béna, Huntington-Whiteley nem tetszik (de jobban színésznő, mint Megan Fox), Turturro hülye, a katonák nagy embernek beállított senkik, Dempsey unalmas, McDormand meg biztos csak a pénzért vállalta ezt. Szerencsére itt van nekünk a Serenity pilótája, Alan Tudyk, aki rendesen odabasz a német testőr/hacker Dutch-ként, és az említett John Malkovich, aki tíz percet sincs jelen, mégis lazán lejátszik MINDENKIT. Feltűnik önmagát megtestesítve Buzz Aldrin (remélem tudjátok ki ő) és a Pókember-filmekből ismert Elya Baskin (ott a háziúr, itt volt ruszki űrhajós). Magyar vonatkozásként megemlíthetjük az orosz bárpultost játszó Kathleen Gatit, bár ő nem túl fontos. A rendező-producer ismét Michael Bay, aki a bemutató előtt elnézést kért a Transformers 2-ben látottakért - ezt elismerem, csak kár, hogy ennek ellenére szinte megismételte ugyanazt. Az egyik producer Steven Spielberg (talán ezért lett Világok harca az Alakváltókból), az író pedig Ehren Kruger (Grimm, A kör) volt.

Tehát a sztori szar, a megvalósítás szép, de az egész együtt mégsem működik. Csak pár példa: Sokkolót mindig név szerint kiemelik, kurvajól néz ki, és olyan fenyegetőnek tűnik, aztán pillanatok alatt elintézik; mind Űrdongó, mind Őrszem autóként gyönyörű, fényes, robotként koszosak, lepattogzott festékkel; a sztrádás üldözésben pedig két teljes jelenetet átemeltek A sziget című szintén Bay-féle alkotásból. Ezen kívül, hogy van az, hogy a Drillernek nevezett féreg alatt nem dől össze a ház - hiszen már a puszta súlya miatt szét kéne roppannia! Mindenki túl hamar meghal, de legalább itt végre hullanak az emberek is! Van jó pár a rajzfilmekből vagy a képregényből átvett kis történés, de összesítésben ezek együtt sem javítanak túl sokat a színvonalon.

Érdekességek: Az Apollo-11 és a Transformerek kapcsolatát az első film előzményéül szolgáló Ghosts of Yesterday című regényben vezették fel; a már említett rajzfilmes konfliktusokból pedig a leginkább nyilvánvaló "el kell hagyni a Földet"-motívumot emelném ki. A Revenge of the Fallen Blu-Ray-dvdjén van egy extra, amiben a harmadik részhez készült első trailert láthatjuk - ebben még utalnak Unikronra. Megan Fox állítólag azért nem szerepelt már ebben az epizódban, mert nyilvánosan Hitlerhez hasonlította Bay-t és emiatt kirúgták - a hivatalos források szerint persze ő lépett ki:) A helyére kerülő Rosie Huntington-Whiteley eredetileg modell. Van két érdekes szinkronhiba a filmben: az orosz báros részben John Turturro félig németül, félig viszont halandzsául szól Alan Tudykhoz; a magyar hangok közül a főkatonáé pedig egyszer Ironhide-nak szólítja Acélfejet (ugyanez a hiba előfordult a kettőben is). A washingtoni forgatás során az Űrdongót jelképező autó összeütközött egy rendőrkocsival - a rendőr kórházba került, az autók súlyosan károsodtak, de szerencsére több Bumblebee volt raktáron:) Sokkal súlyosabb kimenetelű lett az a baleset, ami a kaszkadőrnő Gabriella Cedillot érte: őt egy mutatvány során fejen találta egy rosszul összehegesztett fém-kellék - a sérülése olyan komoly volt, hogy a bal oldalára lebénult és a bal szemére részlegesen megvakult. A Paramount minden orvosi költségét fizette... 

Megatron személyiségében a képregény Galvatronját idézi - Galvatron Megatron továbbfejlesztett alakja, és míg ott Unikron, addig itt A Bukott halála okozza, hogy az Álcavezér megbolondul. Külsejében a legfőbb Decepticon Optimus szöges ellentéte, plusz a Robots In Disguise-sorozat Scourge-ét is megidézték így - ő az Autobot Fővezér gonosz klónja. Őrszem szerepel a képregényekben (nyilván nem az Első Generációban, mert akkor ismerném), robot-alakját a 2007-es rajzfilmsorozat-beliről, autó módozatát Optimus Robots In Disguise-beli módjáról másolták. Egyébként nagyon hasonlít a '84-es mesében felbukkanó Alpha Trionra, nekem rögtön ő ugrott be. Sentinel hangja Leonard Nimoy, vagyis Spock a Star Trekből - ebben a moziban elhangzik Spock egyik leghíresebb mondása Őrszem szájából: "A többség érdeke fontosabb az egyén érdekénél." A Dark of the Moonból készült regény, ifjúsági regény, képregény, videojáték és figurák tucatja. A bemutatója a Moszkvai Filmfesztiválon volt.

Cikkem tárgya 195 millió dollárból készült, mostanáig több mint 454 milliót hozott - és még mindig vetítik! A kritikusoknak tetszettek a látványeffektek és a 3D-s technikával létrehozott dolgok, ám a rossz forgatókönyv, a rossz színészek és főként az ifjú főhősök miatt elsősorban negatív értékeléseket kapott.

Az elsőhöz hasonló, a másodiknál sokkal jobb, de még így se lett igazán jó...

Pontozás:

imdb: 6.3 (5 év alatt 0.5-öt csökkent.)

Szerintem: 4/5 (Összesítésben 6-an 3,5/5-öt adtunk rá kb, de nálam nincs fél pontszám:))

Hírek:

- Michael Bay bejelentette, hogy ez az utolsó rész - ebben minden szálat elvarrtak, de barátaim egy része kétségbe vonta, hogy ezek után már nem lesz több Alakváltó-film. Majd meglátjuk, kinek lesz igaza:) [Nekik lett...]

- Frances McDormand hamarosan a Madagaszkár 3.-ban hallható. (Ez is mi a bánat? Még az elsőt se láttam és már van 3?! Minek ennyi szar animációs film?)

- Alan Tudyk szintén hang lesz a Strange Frame: Love & Sax című animációs sci-fiben, valamint a horror/nemtommi Abraham Lincoln: Vampire Hunterben látni is lehet.

- Hugo Weaving a közelgő Amerika Kapitányban alakítja az ikonikus Red Skullt, ezen kívül ismét Elronddá válik A Hobbitban, valamint Tom Hanks és Halle Berry oldalán játszik a Cloud Atlas névre hallgató sci-fiben. [Az elsőt láttam és írtam róla.]

- James Remar benne van a szuperhősök és szupergonoszok végső párbaját bemutató Vs.-ban, plusz a Vacation 8 sci-fi/kalandfilmben.

- Peter Cullen, Jess Harnell, Tom Kenny és Frank Welker hallhatóak a War for Cyberton 2. videojátékban Optimus, Acélfej, Égretörő, Megatron és Racsni/Zsákutca hangjaiként.

- A legújabb Pókember-rajzfilm-sorozatban, az Ultimate Spider-Manben pedig Welker és John Di Maggio mellett Charlie Adler szinkronizál.

Várható írások: Pumpkinhead - A bosszú démona, A Nightmare on Elm Street 2., A tizedes meg a többiek. [Utóbbiról csak évekkel később készült el az írásom, de megvan!]

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr683051530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása