Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.17. 15:07 Tévésámán

Tron: Legacy (Tron: Örökség, 2010)

 

Újfent sikeres volt a Fejér Megyei Hírlap ingyenes vetítése, amelyre megint megtelt a székesfehérvári Cinema City legnagyobb vetítőterme. Ezúttal hajnali 6 órakor már ott voltam, hogy sorban álljak a belépőkért, de még így is csak harmadik lettem, annak ellenére, hogy 8-tól lehetett átvenni a jegyeket. Kivételesen most még a társaság is jó volt, egy idős hölgy "meséit" hallgattam, később pedig egy hasonló korú úr is csatlakozott hozzá. Unokák, gyerekek, némi pletyka, amiről az öregek szoktak mesélni:) A lábujjaim nagyon durván lefagytak, úgyhogy miután megkaptam a jegyeket, alig bírtam menni, gyakorlatilag nem éreztem a lábfejemet. A szokásos mindig első apró nő most csak a középmezőnybe ért oda, viszont másnap este, a moziban már megint legelöl volt idegesítő, hájas kisfiával. Hallottam olyat, hogy "cseh film lesz ez?", olyat, hogy "középre kell ülni, különben nem látod a háromdét" meg olyat is, hogy "ha választanom kellene, hogy újra elolvassam az Egri csillagokat vagy megint megnézzem ezt, akkor nem biztos, hogy ezt választanám". A kitűnő hozzáértő közönség legalább 95%-ának fogalma sem volt róla, mit néz, természetesen a nagy részük a sorban állásban sem vett részt, küldte a nagyszülőt/anyát/apát/feleséget/férjet, aztán beült rá, felzabálta a popcornt meg a nácsószt és ment haza, mondván: fú de szar film volt. De egyáltalán nincs igazuk, mi láttuk az előzményt és még azzal együtt is remek mozi az Örökség!

 

Miután legyőzetik a Master Control Program és az Encom irányítása az őt megillető Kevin Flynn (Jeff Bridges) kezébe kerül, az egykori hacker és computer-zseni ki sem látszik a rengeteg munkából. Ideje is alig van, hogy nevelje fiát, de amikor találkozik vele, mindig egy mesés számítógépes világról, A Rácsról mesél neki, ahol TRON, CLU és a többi program él; ahol annak idején lezajlott a nagy harc.

Egy nap aztán Flynn nem tér haza, senki sem tudja, hova tűnhetett és gyermeke árvaságra jut... Húsz évvel később Sam Flynn (Garrett Hedlund), az Encom legnagyobb részvényese, de nem tagja az igazgató-tanácsnak, nem vesz részt a munkában, csak évente egyszer; a legnagyobb projekteknek mindig alávág: szeretné, ha apja álma, az ingyenes, jól működő operációs rendszer továbbra is ingyenes maradna. Utolsó nagy kalandja után meglátogatja őt pótpapája, Kevin egykori legjobb barátja és munkatársa, Alan (Bruce Boxleitner) és elárulja neki, hogy megcsipogtatták a Flynn-játékteremből, aminek már évtizedek óta ki van kapcsolva a száma. Sam puszta időtöltésből elmegy oda és apja egykori törzshelyén rálel egy titkos laborra, ahol elindít egy húsz éves programot és hamarosan abban a világban találja magát, ahol előtte még csak egyvalaki járt...

 

 

A rendező, Joseph Kosinski első munkája ez, amit az eredeti TRON kultfilmmé válása után már a kilencvenes évek végén elkezdtek tervezgetni. 1999-től kezdve folyamatosan röppentek fel a hírek egy készülő folytatásról, de ezek sorra kitalációnak bizonyultak, míg végül 2008-ban látott napvilágot az első hivatalos trailer, a TR2N (fent van a youtube-on, de nézhetetlen minőségben). Tény, hogy a Disney-stúdiónak marha sok pénze van, Jeff Bridges-zel pedig nem lehet szar filmet csinálni - ezek mellé Olivia Wilde, mint női főszereplő már nekem épp elég volt, hogy tudjam, biztosan jól fogok szórakozni. Külön öröm számomra, hogy Boxleitner is visszatért, és hogy a fene nagy modernizálással sem tudták tönkretenni a TRON világát. Fogalmam sem volt, hogy hogyan készíthetnek ennek folytatást, de az írók kitettek magukért, mert a sztori jó és izgalmas, végig szurkoltam a jófiúknak.

 

 

A főszereplő sráccal semmi gondom nincs, bár tény, hogy ezt akárki el tudta volna játszani. Szerencsére Garrett Hedlund kicsit hasonlít filmbeli apjára, így előnyt élvez bárki mással szemben, de a különbség itt véget ér. Bármikor szívesen megnézem House doki Tizenhármasát; itt rövid, fekete séróval, testre tapadó ruhában látható és harcol is! A karaktere nagyon szimpatikus, amikor például nevetgél, az egészen gyermeki lett, így Quorraban egyszerre van jelen a szexi amazon és a bájos kislány. A film egyetlen negatív pontja a szerintem nagyon ronda megfiatalított Jeff Bridges, akit nagyrészt úgy rajzoltak meg, bár ő maga alakította saját fiatal mását és a nem öregedő CLUt is. Az idős Kevin Flynn viszont egyfajta isteni hatalommal bíró apafigura, ő a nagymester, a kezében tartja A Rács jövőjének kulcsát, de mégis veszélyben él és bujkálni kényszerül. A mellékszereplők közt találjuk a fél percig látható, köcsög emósnak öltöztetett Cillian Murphy-t, az ősöreg, őrült programot kitűnően játszó Michael "Vérfarkasvezér" Sheent és a film zenéjét is szerző Daft Punk formációt (ők nyomják a zenét a klubban, a wikipedia szerint mp3-programok:D).

 

 

Néhány érdekesség: Az első film rendezője és egyik írója, Steven Lisberger producerként vett részt a Legacy készítésében, valamint egy Shaddix nevű figuraként fel is tűnik (sajnos nem emlékszem rá...).

CLU és a harmincas éveiben járó Kevin a "de-age" technológia révén jött létre, az arcukat teljes mértékben animációval alkották meg. A mozi egyes jelenetei kétdimenziósak, ha jól vettem észre, akkor a múltba való visszatekintések. Olivia Wilde még nem is élt, amikor a TRONt bemutatták, itt viszont együtt játszik Jeff Bridges-zel, ami egy érdekes párhuzam, hiszen a House-ban Hugh Laurie figurája egy alkalommal éppen egy régi, klasszikus Jeff Bridges-filmből idézget neki, ő pedig azt válaszolja, hogy nem érti ezeket az utalásokat, mert még sem született, mikor azt a filmet vetítették:)

Hivatalosan tegnap mutatták be itthon és ma fogják az USA-ban és Nagy-Britanniában.

 

Az új Tron 200 millió dollárból készült, eddig szinte csak pozitív kritikákat kapott, de még az imdbn sem pontozták le és a bevételéről sem tudhatunk.

 

2016-os imdbs pontszáma: 6.8

 

Bátran ajánlom mindenkinek, azok is jól fognak szórakozni, akik nem látták az előzőt, de szeretik a sci-fit, akik pedig látták, azok sem fognak csalódni benne.

 

Szerintem: 5/5 (Így kell[ene] újrázni/folytatni/előzményt csinálni mindig!)

 

Hírek:

 

- A '82-es TRON párjának is tekinthető The Black Hole (1979) újrázása vagy folytatása is készül, ezt Joseph Kosinski rendezi majd.

 

- Bruce Boxleitner egy magas rangú katonatisztet játszik majd az 51 című horrorban, melyben a közvélemény nyomására az amerikai hadsereg feltárja az 51-es körzet titkait a világ előtt.

 

Ma se lesz semmi a tvben, így lehet, hogy este megerőltetem magam és nézek valamit - bár ennek nem sok esélyét látom:)

9 komment · 1 trackback

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr482522073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tron: Örökség (TRON: Legacy) 2011.01.10. 10:55:05

Alapsztori: Kevin Flynn fia eltűnt apját keresi és eközben szó szerint benyeli a modern technika. Odabent megelevenedett programokkal találkozik, többek között apja gonosszá vált teremtményével.Húzónév: Jeff Bridges, Olivia Wilde, Michael SheenMűfaj: s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bb84 2010.12.17. 16:20:34

szerintem is király volt. de meg kell nézni az eredeti és utána ezt.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.12.17. 18:40:46

Nekem is nagyon tetszett. Még a zene is nagyon bejött, annak ellenére, hogy a hasonló muzsikákat előszeretettel illetem csúnya jelzőkkel.
Amikor CLU beszédet intéz a néphez, az egy az egyben olyan volt, mint valami komcsi nagygyűlés.

brundle 2011.02.19. 13:06:33

Hát én szerencsére moziban látam a filmet eredeti igazi 3d-s élmény és le a kalapal előtte de igazán, sőt talán még jobb is lett a technikája mint az elsőé volt a maga idejében de akor ugye az ált ép rendelkezésre de azért ott is a technika meg ütötte a kivánt szinvonalat. Szóval nagyon jo lett a film minden téren mind a történet mind a kivitelezés szintjén, még a szinkron is jo lett jeff bridges kőszegi ákos hangján nagyon jol lett meg oldva ilik a karakterhez de a többi szinkron is jo lett aki tudja nézze meg mert nem szerintem meg éri.

Galactus 2011.04.16. 22:09:25

Hali! Én otthon méztem meg a filmet, szal nekem a 3D-s látvány kimaradt így csak a történetre tudtam koncentrálni, az viszont nem csak szerintem hanem szinte minden ismerősöm szerint nagyon silány volt. Ja és az eredetit sem láttam csak belenéztem, de az a fél perc elég is volt. Az ember bedigitalizálása a programba meg a program valósággá tétele egy szimpla lézerrel már alapból elvette a kedvem a filmtől, realitás alapja 0, max mesének elmegy(számteket és progot tanultam). A többi meg a jól megszokott öntudatára ébredt programok (Terminator, Matrix, stb .) Szal a történet gyenge szerintem, de a 3D-s változatot tényleg sokan dícsérik így szerintem csak úgy éri megnézni. 2D-s változatba egyetlen dícséretet sem hallottam róla, kivéve az ősz gonosz csajsziról, na az nagyon tuti benne.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2011.04.17. 14:39:41

@Galactus: "realitás alapja 0" Barátom, ha így nézel filmeket, akkor maradj csak a Hallmarkos drámáknál, azoknak van realitásalapjuk;)
Az ősz gonosz csajszi pedig pasas egyébként.

Galactus 2011.04.19. 08:53:35

@Tévésámán: linkelj valami oldalt plz az ősz csajról hogy pasi, :D ezt nem hiszem el.

Galactus 2011.04.19. 09:14:52

@Galactus: áhh meg is van :D Hát komám a csajt Beau Garrett játsza, és kicsit sem pasis a kinézete :P sorry

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2011.04.19. 16:58:04

@Galactus: Fú, tényleg! Őt tök el is felejtettem már... Én azt hittem, arra a klubtulajdonosra gondolsz, mert annak volt fehér haja. Bocsi:)

Gubb 2012.08.07. 18:36:13

Borzasztó, hogy ezt a filmet Tron-nak nevezheti bárki is. Szar minden tekintetben (történet, látvány, jelmez, színészi játék), a düh kerülgetett végig, mialatt néztem. 0/10.
süti beállítások módosítása