Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.15. 20:03 Tévésámán

Lost in Space (1998)

Gyerekként nagyon meg akartam ezt nézni moziban, de végülis sosem láttam úgy. A zenéjét előbb ismertem, mint magát a történetet és egyebeket, de amikor végül láttam, nagyon tetszett. Máig az egyik kedvenc filmem, bár  most már észrevettem benne azokat a dolgokat, amiért annyira rossznak tartják.

2058-ban a Föld kezd túlontúl szennyezett és lelakott lenni, így az emberiségnek új otthon után kell néznie. Ezt hamarosan meg is találják az Alfa 1-es bolygó "személyében" - csakhogy az Alfa-1 hihetetlenül messze van. Ezért ki kell építeni egy hiperkapu-rendszert, ami gyorssá és egyszerűvé teszi a közlekedést oda-vissza. A kaput pedig a feltalálója, Robinson professzor (William Hurt) és családja (Mimi Rogers, Heather Graham, Lacey Chabert és Jack Johnson) hívatottak felépíteni. Az odaút 10 évig tart majd, amit hibernálva töltenének el, a hatalmas hajót pedig West őrnagy (Matt LeBlanc) vezeti majd. Azonban a tervbe hiba csúszik, mert a Globális Zendülők nevű lázadó szövetség ügynöke, Dr. Smith (Gary Oldman) merényletet hajt végre és szabotálja az akciót. Az egyetlen lehetőségük a túlélésre, ha beindítják a Jupiter-2 hiperhajtóművét, amivel azonban a galaxis egy ismeretlen területére kerülnek. És a kaland még csak most kezdődik!

Szerelem, szörnyetegek, robotok, időutazás, megfűszerezve a családi összetartás és a barátság fűszereivel, hozzáadva egy nagy adag izgalommal - kb. így jön ki a Lost in Space.

A történet alapja egy sorozat, amely 1958 és '68 között ment Amerikában. Az eredeti Lost in Space rajongói általában utálják ezt a filmet, de erőteljes Alakváltó-rajongóként a Transformers 2. után meg is értem őket. Érdekesség, hogy két ember kivételével a '60-as évekbeli szereplőgárda is látható, valamint a színészek tekintetében ez a mozi kötődik legkedveltebb sci-fi sorozatomhoz, a Babylon 5-höz is.

Mark Goddard, az eredeti West őrnagy játssza a tábornokot, aki az új Westet a Jupiter 1-re vezényli. June Lockhart, aki anno Maureen Robinson volt, most Will igazgatónője. Marta Kristen és Angela Cartwright, az eredeti Penny és Judy Robinson újságírónőket alakítottak, Dick Tufeld pedig újból a Robot hangja, mint annak idején. Lockhart játszott a Babylon 5 első évadjának utolsó előtti részében, az első Will Robinson pedig Bill Mumy volt, aki a B5-ben Lennier-t kelti életre. Ő és az eredeti Dr. Smith, vagyis Jonathan Harris nem vállalták vagy nem kapták meg a kis szerepeket... A mostani hősök közül a legjobb egyértelműen Gary Oldman, gonosz, érzéketlen és nagyon vicces:) William Hurt ellavírozgat, Matt LeBlanc (aki a megbukott, de egészen jó Joey óta, vagyis 4 éve nem jutott szerephez) ripacskodik. Heather Grahamet kedvelem, de ide (is) inkább a külseje miatt jutott be és nem a tehetségével:) Lacey Chabert szerintem aranyos, a kis Jack Johnsont kedvelem, mindketten szimpatikus gyerekek.

1998-ban a komputeres animáció még nem volt olyan kirobbanó, mint ma, de azért az űrhajós jelenetek még most is megállják a helyüket. Emellett valósághű bábok segítették a látványvilág létrehozását, például kedvenc szereplőm, a Robot, szintén egy bábu. Őt és a többi hozzá hasonlót mind William Todd Jones bábmester mozgatta. A rendező és a producer Stephen Hopkins volt, aki a Predator 2-t meg a Rémálom az Elm utcában 5-öt is dirigálta.

A Robot nagyon király, mindent visz, a szörnyek meg a főszörny is marhajók (bár utóbbi csak a "ruhájával" együtt igazán fantasztikus), szóval az összes dolog megvan itt, ami egy kisfiú számára vonzóvá teheti a filmet. Igen, ez a titka, ez tizenéveseknek nyújt igazi élményt, idősebbeknek viszont nem nagyon. A mellékszereplők közt láthatjuk a Jericho-sorozatból ismert Lennie James-t; Jared Harris-t, a Resident Evil II-beli tolószékes dokit; valamint a kis űrmajom hangja az a Gary A. Hecker, aki szintén abban a zombis filmben Tyrantet szólaltatta meg. (Ez az űrmajom az egyike a film nagyon gagyi dolgainak...)

Érdekesség, hogy csak egy színész van, akit nem írtak ki a stáblistában, az egyik újságíró alakítója. A Lost in Space sorozatnak készült, de elvileg megbukott és így sosem bővült 3 részessé, mint ahogy tervezték. 80 millió dollárból készült és 136 milliót hozott, így végülis pénzügyileg sikeres volt, de a folytatáshoz nem hozott be eleget, a nézők véleménye is megoszlott róla, a kritikusok pedig utálták. Pedig még a Titanic-ot is letaszította az első helyről a mozipénztáraknál 1998-ban!

Röviden: Ha fiú vagy, 18 éven aluli és szereted a sci-fit, a robotokat, meg ilyesmiket, akkor tetszeni fog! Ha idősebb fejjel nézed, akkor már nem biztos...

imdb.com felhasználói szerint: 5.1/10 (6 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: az egyik kedvenc filmem, még ha nem olyan jó is, úgyhogy felhúzom a pontszámot 5/5-re.

Hírek:

- William Hurt az ez évben érkező új Robin Hoodban lesz benne, valamint egy régebbi Robin Hooddal, Cary Elwes-szel játszik majd a Shadows című érdekesnek tűnő természetfeletti thrillerben.

- Heather Graham a Másnaposok 2-ben lesz látható. (Másnaposok 2? Nem láttam az egyet, tudom mennyien imádják, biztos jó, de MIÉRT kell folytatni vajon?) [És akkor még sehol sem volt a harmadik rész és a számos koppintás...]

- Gary Oldman hangját kölcsönzi az ismert videojátékból készülő The Legend of Spyro-film egyik karakterének, valamint újból eljátssza majd Gordon felügyelőt, egy eddig cím nélküli újabb Batmanban és Sirius Black-et az utolsó Harry Potterben. [Az első nem valósult meg, utóbbi kettő viszont igen.]

Hamarosan olvashatjátok majd Mozsárágyútól a Marhakonzerv-akció elemzését, ma este pedig talán megint dvdzünk - majd meglátjuk!

Utólagos szerkesztés: Tegnap másodszor néztem ezt a filmet angolul, és észrevettem két félrefordítást a magyar szinkronban (lévén magyarul annyiszor láttam, hogy kívülről tudom). Dr. Smith azt mondja: "Sok szerencsét... nekem." Sosem értettem igazán, hogy ez mit jelent. Nos, angolban kb. azt mondja, hogy "Sok szerencsét kívánok, adja át át nekik... az én kedvemért." Viszont a for me ténylegesen azt jelenti, hogy nekem. A másik, West őrnagy néger bajtársa a Proteus kapitányi naplójában így szól: "Tovább kereslek, Don!" Eredetileg az hangzik el: "Tovább kutatok... Don is tovább kutatna utánam!" Ezek csak apróságok, de gondoltam, megosztom veletek. 

Apollo 440 - Lost in Space: 

Szólj hozzá!

Címkék: kaland sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr521761322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása