Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.03. 22:25 Tévésámán

Rémálom az Elm utcában 5: Az álomgyermek (A Nightmare on Elm Street: The Dream Child, 1989)

1989: Leomlik a berlini fal, kikiáltják Magyarországon a köztársaságot, megszületik Mozsárágyú. és Freddy Krueger ötödször csap le a védtelen Elm utcai középiskolásokra. Az első Rémálom igen jó, a második borzalmasan szar, a harmadik óriási, a negyedik jó és aztán jött ez, ami pedig újból elindította a szériát lefelé a lejtőn. Mondjuk Robert Shaye producer úrnak ez nem számított, a lényeg az volt, hogy dőljön a lé és ebből a szempontból bejött Az álomgyermek - ha másból nem is...

Emlékszünk az előző epizód végére? Ha nem, akkor elmondom, hogy a csöndes, bátortalan Alice-ből (Lisa Wilcox) igazi álomharcos vált, aki jól seggbe rúgta Freddy Kruegert (Robert Englund), majd összejött a suli legjobb pasijával, Dannel (Danny Hassel). Most ismét ők a főszereplők, a fiú és a lány pedig már a bevezető stáblista alatt szexelnek. Ennek meglesz az eredménye, mert mint tudjuk, ha egy '80-as évekbeli slasherben vagy és lefekszel valakivel, akkor meghalsz. Ez így is lesz, de csak a srác halálozik el - a csaj viszont terhes marad a stáblistás akció miatt; ezek után pedig a fura kinyilatkoztatásait, idegességét és minden egyéb, a normálistól eltérő dolgát az áldott állapotnak tulajdonítják. Ő viszont tudja, hogy mit beszél és megszállottan keresi, hogy Freddy miért meg hogyan tért vissza. A nyomok egy évtizedekkel korábbi tragédiához vezetnek vissza, aminek főszereplője egy apáca és a nem akart gyermeke. A hosszú ideje halott anya és az éppen anyai örömök elé néző fiatal lány közösen veszik fel a harcot a mindkettejük életét tönkretevő szörnyeteggel - de vajon sikerrel járhatnak?

Ez így talán korántsem tűnik annyira szarnak, de higgyétek el, hogy az. Sajnos az én tévéből felvett változatom rémesen szétszabdalt, szinte nézhetetlen verzió, amiből tulajdonképpen minden érdekes kimaradt. Ami mégis benne van, az vagy gagyi, vagy értelmezhetetlen a borzalmas vágás miatt. Nézzük meg egy kicsit közelebbről a dolgot, mert azért akad benne néhány jó húzás! Először is, megint itt van Lisa Wilcox, vagyis Alice, csak ezúttal idősebben, szőkén és a halott barátaitól kapott erő nélkül. Ő remek; mellette pedig még kiemelkedik a képregény-rajongó, vértől iszonyodó Mark (Joe Seely) karaktere. Ráadásként a kezdő jelenetben megcsodálhatjuk Robert Englundot a maszkja nélkül, mint diliházi őrültet. A pozitívumoknak sajnos itt vége van.

Most jönnek a negatívumok. Hiába a jó alapötlet, ha ilyen barmó módon valósítják meg: A Freddy-baba még a háromban látott, sokat kritizált féregnél is gyagyább és ez igencsak rányomja a bélyegét az első fél órára. Később az eredetileg gyomorforgató halál-szekvenciák elcseszését csodálhatjuk meg, amikből gyakorlatilag mindent kiollóztak, ezért inkoherens, érdektelen és megmagyarázhatatlan az összes. Csak egy példa: Dan halála. A koma beül a pickupjába, aztán a kormánynál ülve elbólint, Freddy papa pedig átveszi az uralmat a kocsi felett. Ez eddig oké, ám utána az ütközést követően a gyerek szétégett ruhákban jön ki egy épületből, az autója zárva, ezért felül egy tűzpiros motorra és azon robog a sztrádán. És ezek után szerintetek mi történik? Pontosan: a srác megint bent ül a kocsijában, a ruhája egyben van, fogja a kormányt, néz és belerohan egy kamionba, aztán jól felrobban.

Ha ezek mellé még megemlítem, hogy a zene idegesítő, a pengeujjú nevét ismét Krúgernek mondják, az effektek bénák, plusz a néger csaj egy személyben tanuló, ápolónő és úszóbajnok is; az még inkább lefesti nektek, hogy miről ugatok. Kétszer láthatjuk az A-Ha együttes Take On Me című világsikerű klipjéből kölcsönkért "bemegyek a rajzolt világba"-trükköt, Freddy pedig gördeszkázik és szupergonosz-külsőt ölt (ebben az alakjában Michael Bailey Smith játssza) - ezek a kis apróságok nekem tetszetősebbé tették az egészet, de még ez se javít rajta nagy mértékben. A csúcs a végső "leszámolás", ahol a helyszínt egyenesen a Hellraiserből emelték át, a kissrác szájából előtörő nyúlvány vagy mi pedig irtó hülyén néz ki:D Erre még rákontráznak a silány "csavarral" a legvégén... Ha legalább az előző epizódban feltalált humoros Freddy visszajött volna, az segíthetett volna, csak az a volna ne volna:)

A vicc az, hogy attól lett ilyen, mert a munkálatok megkezdése előtt egy-két héttel a teljes forgatókönyvet kidobták a francba és valami egészen más palikkal írattak egy újat, majd négy hét előkészítés után ugyanennyi idő alatt forgatták le az egészet, rohamtempóban. Állítólag az eddig kizárólag videokazettára kiadott, vágatlan verzió nagyon ocsmány és ijesztőbb is, de amit én láttam, annak ehhez nem sok köze lehet:) A rendezéssel megbízott Stephen Hopkins olyan ügyesen teljesítette a rá bízott feladatot, hogy ennek eredményeképpen később megkapta a Predator II dirigálásának jogát, sőt, ő csinálta az egyik kedvenc sci-fimet, a Lost in Space-t. Tehát van némi esélye, hogy a Dream Child valójában nem olyan rossz, mint amilyennek beállítom nektek, de én csak arról tudok nyilatkozni, amit láttam.

Néhány érdekesség: Valahol azt olvastam, hogy "a film tónusa sokkal sötétebb, gótikusabb, mint az eddigieké" - ezen jót nevettem, mert az én Rémálom 5-ömben ilyesmi nem volt. Az eredeti kiadásban Dant a motor "öli meg", itt viszont a kocsiban leli halálát. A kisfiú a szövegkönyv szerint azt kellett volna, hogy mondja: "Fuck you, Krueger!", ám a kora miatt mégse adhattak a szájába ilyen szöveget, így most azt hallhatjuk tőle, hogy "School's out, Krueger!" Michael Bailey Smith, aki Super Freddy-t játssza, pár évvel később egy másik Wes Craven ötletén alapuló műben, a Sziklák szeme-újrában bukkant fel; valamint kedvenc sorozatomban, a Babylon 5-ben is szerepelt. A Nightmare 5 főcímzenéjét Bruce Dickinson írta és adta elő, a Take Your Daugther To The Slaugther kislemez formában elért valamelyik slágerlista első helyére, később pedig egy Iron Maiden-korongon kapott helyet - ebben a változatban mondjuk ez se volt benne. Végezetül egy vicces név: az egyik producert John Turtle-nek (Teknős János) hívják:) Az álomgyermek 8 millió dollárból lett és több mint 22 milliót hozott, ám a kritikusok nagyon leszólták, ami teljesen érthető.

A frankó alapsztori, a szimpatikus hősnő és a jó fej képregényes srác karaktere mellett ebben a filmben sajnos semmi más nincs, nekem nagyon nem tetszett. Azért a második résznél jobb volt, de igazán csak azoknak ajánlom a megtekintését, akik kedvelték Az Álmok Urának Alice-ét.

Pontozás:

imdb: 5.1 (5 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- A New Line még mindig nem adta ki az említett vágatlan Az álomgyermeket dvdn, pedig már régóta várják rajongók a világ minden táján, és mivel egy sikeres sorozat egyik részéről van szó, ezért érthetetlen ez a késlekedés. Engem olyan nagyon nem érdekel, de biztos itthon is lenne olyan, aki megvenné.

Várható írások: A Mars mentőakció, Karib-tenger kalózai 3, A harag napja.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr963123821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása