Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.03.23. 00:46 Tévésámán

Az embervadász (Manhunter, 1986)

Tegnap előtt lemaradtam a Banános Joe-ról, de az lesz a jövő héten. A Taplógázt se sikerült megnézni második alkalommal, de ha minden igaz, azt is megint adják majd. (Szerkesztés: előbbit azóta megnéztem, az utóbbit viszont kár volt.) Képből nem találtam értékelhetőt ehhez a mozihoz. A főhősről nincs egy értelmes fotó, a főgonoszról nincs normális ábrázolás, a plakát pedig olyan jelenetet mutat, ami a kész műben nincs is benne. Tehát marad ez, a főcím. Térjünk rá a sztorira:

Will Graham (William Petersen) volt FBI-ügynököt egykori kollégája, Jack (Dennis Farina) visszahívja a Céghez, mert szükség van különleges képességére: ő ugyanis tud a gyilkosok agyával gondolkodni. Már többször bizonyította rendkívüli tudását, például azzal, hogy elfogta az őrült dr. Hannibal Lecktort (Brian Cox). Ennek a szörnyetegnek a 'befogása' azonban súlyos lelki sérüléseket okozott Willnek, éppen ezért feleségével (Kim Greist) és kisfiával elvonult a világ elől egy egzotikus helyre. De el kell hagynia ezt a kis Paradicsomot, hogy a kollégái által Fogtündérnek nevezett sorozatgyilkos nyomába eredhessen. Hősünk ismét kénytelen a pszichopaták elméjével gondolkodni, és még Lecktor segítségét is igénybe kell vennie, hogy rátaláljon az emberére, aki a Fogtündér nevet megalázónak találja. Sokkal jobban szereti a Vörös Sárkányt...

Lecktor=Lecter. A kannibál pszichiáter első filmvásznon való szereplése Az embervadászban van. Ezt kevesen tudják. Ráadásul ez a mozi pont kapóra jött, mert már 2 hónapja meg akarom nézni a Vörös Sárkányt, és ez ugyanabból a regényből lett.

Menjünk végig a szereplőgárdán, és hogy miért említettem azt név szerint, akit említettem. William Petersen remekül alakítja a gyilkos agyával gondolkodó nyomozót. Az imdb szerint szerepelt a Zsaru pánikban-ban (:)) is, amit nagyon kedvelek, de nem emlékszem rá belőle. Szóval ő király. Dennis Farina az egyetlen ismert arc, már sok filmben szerepelt, szinte mindenkinek ismerős lehet, ha a nevét nem is tudják. Csak hogy két példát említsek: Totál káosz, Blöff (Már mindkettő olvasható itt!). Mondjuk eléggé mellékes a figurája, hozza a szokott formáját, de Farina általában amúgy se főszerepekben látható (legalábbis én még nem láttam olyanban). Kim Greistet azért írtam ki név szerint, mert a fantasztikus Brazilban ő a női főszereplő és szinte varázslatos benne. Egy évvel később, ebben a műben már lényegesen kisebb epizód az övé, de a szépsége mit sem kopott - szerintem nagyon vonzó nő.

Szóval van már egy szép nőnk, egy meggyőző főhős és egy ismert arc. És itt jön Brian Cox. Az X-Men 2-ben nagyon irritáló főgonosz volt, de 1986-ban úgy nézett ki, mint egy olasz maffiózó. Emiatt a külső miatt szerintem abszolút nem jó Hannibal. Mondjuk Anthony Hopkins után nem lehet eljátszani Hannibalt hitelesen - ennek ellenére egy felhasználó az imdbn azt írja, hogy Cox sokkal jobb nála. Szerintem ez tévedés . Abban az 5 percben, amíg képernyőn van, senkire se fog nagy benyomást tenni - rám legalábbis nem tett. És ha később A bárányok hallgatnak meg a többi film nem lett volna, akkor senki se emlékezne erre a Lecktorra.

Külön kiemelést érdemel viszont Tom Noonan, aki a gyilkost alakítja. Első megjelenésekor hülyén néz ki - egy harisnya van a fején - de a fickó baromijó erre a szerepre. 198 cm magas, kopaszodó, eszelős tekintetű alak, plusz az állandó fura mintájú ing, betűrve a gatyába és hozzá az éjsötét napszemüveg - ha egy ilyen palit meglátnék a való életben, tudnám, hogy nála nincs ki mind a 4 kerék, sőt veszélyesnek gondolnám. Neki már a külseje is elég lenne, de a játéka szintén remek. Will és a Sárkány kettőse viszi előre a filmet - viszont nincs olyan jelenet a műben, ahol egymással szemben, vagy egymás mellett vannak egy képen belül. Ez nagy kár, mert jól nézett volna ki itt fönt:) Szóval a mi doktorunk csak harmadhegedűs (van ilyen szó?) a zenekarban.

Michael Mann rendezte még ezen kívül az általam látott filmekből a remek Szemtől szembent (amiben mellesleg Tom Noonan is szerepel), szóval az ő neve a minőség garanciája. Emellett az operatőr érdekes szögekből mutatja a szereplőket, sok szép képet láthatunk. A '80-as évekre oly jellemző zene pedig egészen különleges atmoszférát teremt - nincs ijesztgetős, meg feszültségkeltő zene, csak a film első képkockáiban.

Összességében csak ajánlani tudom, egyszer mindenképp megéri megnézni, akár Hannibal rajongók vagyunk, akár nem. De az ne nézze meg, aki mészárlásokra számít, mert az nincs benne. A végére egy jó kis klip összevágva a Nine Inch Nails zenéjére. Helyette valami trailer vagy jelenet a filmből.

imdb.com felhasználói szerint: 7.2/10

Szerintem: 5/5

Holnapm aki még nem látta, az ne hagyja ki a Karib-tenger kalózait este a kereskedelmin! Van ilyen?

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr57392985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása