Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.10.11. 20:36 Tévésámán

Valaki hőse (Somebody’s Hero, 2011)

p_66250.jpg

Van néhány „rejtett” tévécsatorna, amit szerintem senki se néz, ezek egyike a FilmBox, ami nagyon fura mozikat ad és elsősorban önmagát ismétli. Viszont, mivel filmcsatorna, így a kínálatát hétről-hétre figyelem és kiszúrtam ezt, mint valami olyat, ami talán figyelemre méltó. Pár szót a történetről, aztán elmondom, mit tapasztaltam… 

Dennis (Christopher Gorham) könyvelőként dolgozik. Határozatlan, lényegtelen figura. Egy napon kiállhatatlan főnöknője rábíz egy nagyon fontos feladatot: meg kell kötnie egy szerződést a dúsgazdag özveggyel, Kathie-vel (Susan Misner). Egy véletlen baleset folytán a nő nemcsak hogy belemegy az üzletbe, de még marasztalja is Dennis-t, aki ekkor ismeri meg Kathie kisfiát, Jake-et (Ben Hyland). Jake példaképe a rettenthetetlen szuperhős, America Man, de semmi más nem érdekli. Mialatt a szerződés miatt többször is találkoznak, a főszereplő úgy dönt, szerez egy America Man-jelmezt és azt felöltve megpróbál hatni a kisfiúra, ám a számításait keresztülhúzza egy rabló, aki éppen azt a jelmezboltot készül kirámolni, ahol éppen Dennis vásárol. Hirtelen ötlettől vezérelve emberünk felölti America Man álcáját és szembeszáll a tolvajjal, másnap pedig már az újságok címoldalon közlik a csodás eseményt. Ezek után kiderül, hogy New Yorknak szüksége van egy igazi szuperhősre, és Dennis kelletlenül, de elvállalja, hogy reményt ad az embereknek. Vajon a hősi lét segít majd neki, hogy magára találjon, és esetleg összehozza őt Kathie-vel, vagy valami nagyon rossz vár rá az út végén? 

Rövid leszek: Az író-rendező Darin Backsteadnek volt egy jó ötlete, de megvalósítani, úgy, ahogy kellett volna, nem tudta. Akinek ennyi nem elég, az olvasson tovább, akinek elég, az ugorjon a Pontozáshoz!

A Valaki hőse arról szól, hogy nem kell szupererő ahhoz, hogy megments valakit. Dennis se egy különleges személy, de kedves, jó szándékú és ez éppen elég ahhoz, hogy begyógyítsa Kathie és Jake sebzett szíveit. Ugyanakkor azzal, hogy elvállalja a hősi „munkát”, sok száz, talán sok ezer embernek ad reményt, ami szintén szép teljesítmény – és mindezt emberfeletti hatalom nélkül teszi! Legalábbis ezt akarja üzenni/mutatni a film, a valóságban azonban túl sokat akar egyszerre és tele van felesleges maszlaggal. Innentől tehát jöjjenek a problémák, mert sajnos egy csomó van… 

Az első, hogy a szuperhősi vonal, ami elvileg kiemelné ezt a többi hasonszőrű romantikus vígjáték-dráma közül, teljesen elsikkad. Dennis motivációja az első akciónál világos és érthető, ám az erre érkező túlzottan pozitív reakció a néptől már nem az, de a végén azért rá lehet jönni, hogy miért lett ekkora szám America Man fellépéséből. 

man_america.jpg

SZPOJLER 

Azonban ekkor már azt is tudjuk, hogy a jelmezboltot (varázsfelszerelések boltját) birtokló gazdag üzletember áll a háttérben. Ő veszi rá a főszereplőt, hogy maradjon meg élő képregény-figurának, majd aztán lebuktatja. Hacsak nem az övé az America Man-márka, akkor semmit se ért el, csak kidobott egy csomó pénzt és összezavarta egy pasas életét. Az, hogy miért csinálta Dennis-szel ezt az egészet, még a magyarázata után se világos. Tehát értelmetlen az egész. 

SZPOJLER VÉGE 

Az előtérbe kerülő dráma-vonalban meg az egész kiindulási pont válik hiteltelenné azzal, hogy Kathie már az első találkozásukkor túl kedves és nyílt az emberünkhöz. Mi oka van megbízni benne? Ha ezt mégis elfogadom, akkor jön a rendező hibája, mégpedig, hogy nem mutat meg eleget a köztük kialakuló munkakapcsolatból, ami barátsággá válik. Az első tárgyalás után máris ugrunk oda, hogy Dennis csak úgy beállít és vizeslufi-baseballozni hívja Jake-et. A házvezetőnő simán beengedi, a gyerek megbízik benne, stb; de mi nem láthattuk, hogy mire alapozzák ezt a bizalmat. És ha már itt tartunk: Backstead valamiért megtette másodlagos, szinte Dennis-szel egyenrangú főszereplővé a házvezetőnőt. Miért? Minek kell egyáltalán ez a figura? Előre is elnézést attól, aki erre érzékeny, de az egyetlen ok, amit el tudok képzelni, az a híres egyesül államokbeli sokszínűségi direktíva. Magyarul: Az összes főszereplő fehér, ezért kell egy néger is. Ezt erősíti meg az a tény, hogy szinte minden háttéralak, járókelő, bámészkodó ugyanígy néger. Senki se értsen félre, nem az a bajom, hogy van egy fontos fekete szereplő, hanem az a bajom, hogy kiemeltek egy egyébként teljesen felesleges figurát és indokolatlanul sok szöveget/jelenetet/játékidőt adtak neki, amit lehetett volna akár a nő és a férfi kapcsolatának bemutatására fordítani.

bnlkm8iprtoeg0lcoxyc_chris_gorham.jpg

Az alacsony költségvetéssel (erről egyébként konkrét adat nincs) magyarázható, hogy miért sorozatszínészeket alkalmaztak, ám a főnökasszonyt játszó Pamela Shaw egyszerűen borzalmas. A mellékszál, hogy a szemét főnök szívatja a főszereplőt, egyébiránt szintén érdektelen, és se nem vicces, se nem jó, szóval újabb felesleges adalék. Sajnos az ilyenek miatt elveszik a kisfiú története, ami egyébként szívhez szóló, és az anyuka sem lehet eléggé kidolgozott. Az igazán nagy probléma azonban a rendező személye: Darin Backstead (aki egyébként egy úr) ugyanis ezelőtt csak rövidfilmeket csinált. Ha ezt vesszük, akkor megbocsáthatóak dolgok, de számos olyan jelenet akad, ami egyszerűen rossz/rosszul komponált, illetve fölösleges. Az egyik ilyen, amikor a főnök behívatja emberünket. Itt fogtam magam és kimentem pisilni, aztán mire visszaértem, pont vége lett és később semmiben nem befolyásolt, hogy kimaradt az a szekvencia. Ez volt a példa a fölöslegességre. Rossz jelenetként említhető az, amikor Dennis és Kathie először találkoznak, illetve még az éttermes rész. Itt mutatkozik meg, hogy Darin bácsi nem ért az emberi kapcsolatok bemutatásához; meg az, hogy képtelen igazán jól összefonni a szuperhős-szálat a dráma-szállal. Még egy utolsó kis dolog: Christopher Gorham egyszerűen túl jól néz ki átlagos könyvelőnek. Túl kisportolt és jóképű, még csak klisé-szemüvege sincs. 

Érdekességek nincsenek (a wikipedian még lapja se létezik), úgyhogy jöjjön egy kis összefoglalás: A Somebody’s Hero jó alapötletből indul ki, vannak benne remek pillanatok, néha még vicces is; de az amatőr rendező-író teljesen tönkretette a végeredményt. Jóval hosszabb filmként vagy mini-széria formában, valaki más kezében ebből valami igazán nagyszerűt lehetett volna kihozni, így azonban az egész nem több a Ha/Ver gyerekbarát változatánál, amit ötvöztek egy átlagos drámával. 

Pontozás: 

imdb: 5.8 (2 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5 (Nem nézném meg újra.) 

Várható írások: Victoria, Sötét zenék.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr837959264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása