Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.05.21. 21:11 Tévésámán

Hellbound - Hellraiser 2. (1988)

japanese_b2_hellraiser_2_WA00562_L.jpg

Anno végignéztem a teljes Hellraiser-szériát, de alig maradt meg belőle valami. Ám ebben a részben benne van egy „szörny”, ami bevésődött az emlékezetembe, meg aztán felbukkant egy Pinheadet megszégyenítő, borzalmas új cenobita is. Úgyhogy gyertek velem, nyissuk ki ismét a dobozt és lépjünk be a Labirintusba! 

Alig telt el némi idő az első részben látott szörnyűségek után. Kirsty (Ashley Laurence) egy elmegyógyintézetbe kerül, ahol megpróbálja meggyőzni az orvosokat meg a rendőrséget, hogy amit elmesélt, az igaz és hogy megismétlődhet a szörnyűség! Senki sem hisz neki, azaz mégis van valaki, aki tudja, hogy a lány igazat beszél, ez pedig az intézet vezetője, Dr. Channard (Kenneth Cranham). Hamarosan a doki egyik kollégája (William Hope) rájön, hogy ez a látszólag normális férfi megszállottja a halálnak és az azután következő létnek, ráadásul szemtanúja lesz a velejéig romlott Julia (Clare Higgins és Deborah Joel) újjáéledésének, így nem késlekedik, hanem Kirsty-vel együtt Channard házába megy. Ám elkésnek és az intézetben lakó, kirakósokra specializálódott Tiffany (Imogen Boorman) addigra kinyitja az átjárót a Pokolba. Az első rész megkínzott hősnője ismét alászáll a cenobiták birodalmába, hogy megtalálja az apját, ám olyan szörnyűségekre lel, amikre senki sem számított – és ezúttal a Szögfejű (Doug Bradley) csapata csak a jéghegy csúcsa!

vlcsnap_2012_09_12_21h16m20s103_large.png

Vannak olyan részek ebben a filmben, amiket egyszerűen nem lehet elfelejteni. Ilyen mondjuk a doktor dolgozószobája vagy a Labirintus közepe; de a helyszíneken kívül más meglepetéseket is tartogatnak a készítők. Bár a játékidő első felében rengetegszer csak az előző részben látott jeleneteket ismétlik, Julia feltámadása elképesztően rémisztő és undorító szekvencia, amit gyomorfogatási szempontból később sem tudnak überelni, ám az 50. percnél Pinhedék belépője szintén igen hatásos. Doug Bradley, Ashley Laurence és Clare Higgins mellett visszatér még Sean Chapman (Frank), Simon Bamford (Butterball), Nicholas Vince (Chatterer) meg Oliver Smith (róla még lesz szó). Új szereplő Barbie Wilde (a női cenobita), Deborah Joel (démon Julia) és a helyes Imogen Boorman, akinek Tiffany-jának képében újabb hősnőt kapunk, akiért szorítani lehet.

Cenobites_Hellbound_Hellraiser_II.png

„Egy örökkévalóság áll a rendelkezésünkre, hogy megismerjük a tested.” 

Clive Barker csak producerkedett, a rendezést Tony Randelre bízta, aki a korábbi epizód vágója volt (ezt a feladatot a Hellboundnál ugyanúgy ellátta), a forgatókönyv pedig Peter Atkins (Hellraiser 3-4, Wishmaster 2-4) tollából származik. Az alkotói gárda ezúttal még inkább ráerősít arra, hogy hiába pokolbeli lények a démonok, a hús-vér emberek (meg a belőlük létrejövő izék) sokkal gonoszabbak náluk. Pinheadék bemutatkoznak emberi oldalukról, és aztán jön a már életében visszataszító, cenobitaként meg elképesztően veszélyes és ijesztő Channard, a számító Julia, plusz még egy meglepetés (amit már lelőttem, de oly ügyesen, hogy úgysem veszitek észre, legalábbis remélem). A doktor kurvajól néz ki, hatalmas dumát lök és minden más humanoid szereplőt lemos a színről gazemberség terén, már csak miatta érdemes látni ezt a filmet. Általánosságban elmondható, hogy rémisztő hangok, gagyi számítógépes animáció, fantasztikus maszkok és remek stop-motion trükkök alkotják a néznivalót, ám a sztori kevésbé érdekes, mint az előzőnél. Viszont a rémisztgetési meg a betegességi faktort növelték, az egészre a koronát pedig a már-már gagyiba hajló, de odavágó befejezés teszi föl.

hr2-channard02.jpg

Érdekességek: A terjesztő stúdió, a New World Cinema még az első epizód bemutatója előtt engedélyezte ennek az elkészítését. Eredetileg jóval több pénz lett volna rá, ám aztán a költségvetést megnyirbálták. Barker még az előző rész munkálatai során részletes háttértörténetet dolgozott ki mindegyik cenobita számára, de túl kevés lett a pénz a megvalósításukra ott és itt is - mindez átkerült a harmadik részbe, de azért a Hellbound már érezteti a nézővel, hogy a démonok egykor emberek voltak. Az őrült doktort kezdetben Malahide-nak hívták, a Channard név az első sikeres szívátültetést végrehajtó Dr. Christiaan Bernard nevéből lett. Kenneth Cranham csak azért fogadta el a szerepet, mert az unokája, aki nagy rajongója a Hellraisernek, addig kérlelte, míg végül vállalta. Cranham csak egyetlen napig bújt cenobita-bőrbe, mert nyaksérülést szenvedett, a legtöbb jelenetben Bronco McLoughlin kaszkadőr játssza Channardot. A rendező elmondása szerint a sötét hangulat tükrözi azt, ahogy akkoriban a világot látta. Imogen Boorman sorozatszínésznő, összesen ezzel együtt két filmje van; William Hope legismertebb alakítása pedig A bolygó neve: Halál Gormanje. A Leviatán által kiadott hang az „isten” szó morze-jelekkel.

leviathans.jpg

„Nem a kéz, hanem a vágy hív minket!”-rovat, szpojlerekkel 

Ahogy a kedvcsinálóban írtam, Kirsty az apjáért indul a Pokolba, ám Andrew Robinson nem vállalta a visszatérést, ezért át kellett írni a forgatókönyvet. Az alkotók Juliát akarták megtenni főgonosznak, ezért hal meg Pinhead és csapata, ám Clare Higgins-nek elege lett ebből a szerepből, így újabb átírás következett és az utolsó jelenetben felbukkanó nőt kicserélték a kínzó-oszlopra. Ekkor még az első mozi bemutatása után egy héttel jártak, így nem tudhatták, hogy Pinhead mekkora népszerűségre tesz szert. Oliver Smith három alakot játszik: A bőr nélküli Franket; a szintén bőr nélküli figurát, aki Larry-nek tűnik és Mr. Browningot, aki összevagdossa magát a borotvával. A Chatterert életre keltő Nicholas Vince-nek beleakadt egy horog az állkapcsába abban a jelenetben, mikor a karaktere visszaalakul emberré. Ha jól figyelünk, láthatjuk, hogy a fogcsattogtató démon külseje látványos változáson megy keresztül, ugyanis Vince nem látott ki a maszkja alól, ezért kérte, hogy tervezzenek Chatterernek szemeket. Azt a részt, mikor megkapja e szemeket, viszont kivágták, így a hirtelen alakváltás érthetetlen. 

SZPOJLEREK VÉGE

hr2-channard03.jpg

A Hellraiser 2 készítési költségéről nem találtam adatot, de több mint 12 millió dollárt hozott vissza. A kritikusok belekötöttek a széteső történetbe, a rossz minőségű kellékekbe/helyszínekbe és a túlzott erőszakba, bár elismerték, hogy az alacsony költségvetéshez képest nagyon jó a végeredmény. Az évek során aztán éppen az erőszaktartalom (főleg az említett feléledős jelenet) miatt vált pozitívvá a megítélése, és a hozzáértők azt mondják, az összes folytatás közül ez a leginkább Barkerhez és az első részhez méltó darab. 

Nekem tetszett, brutális, zsigerekre ható és nagyon király. 

Pontozás: 

imdb: 6.5 

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Tony Randel vágóként dolgozik a beszédes című Sharkansas Women's Prison Massacre-ön. 

- Kenneth Cranham alakítja a királyt a Demónában, amit mindenképp megnézek. (Láttam, írtam is róla.)

Most már tényleg nem lesz időm a héten új filmekre, sajnos. Aki az olvasók közül Budapesten van, az menjen el és nézze meg a Dollár, kanna, szerelem című opust a művész-mozikban, amit itt sajnos nem adnak, megéri! 

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr816191172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása