Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.02.22. 17:32 Tévésámán

Pompeii 3D (2014)

Pompeii poszter.jpg

Új mozi Emily Browninggal, Paul W.S. Andersontól, a római korban? És benne van Adewale Akinnouye-Agbaje meg Kit Harington és Jack Bauer Kiefer Sutherland is? Jöhet! 

Időszámításunk szerint 79-et írunk. Egyszerre érkezik Pompeji városába a szép és gazdag nemes hölgy, Cassia (E.B.) meg a nincstelen, rabszolgasorban élő, ám elképesztő harci képességekkel megáldott Milo (K.H.), akit csak „A Kelta”-ként emlegetnek. Már első találkozásukkor mindketten nagy benyomást tesznek a másikra, nem is sejtve, hogy hamarosan ismét láthatják egymást az arénában. Ám míg egyikük nézője, addig másikuk résztvevője a véres, halálig tartó gladiátor-összecsapásoknak! Milo a létért küzd, ezalatt Cassia kénytelen elviselni a gőgös, hatalommámorban úszó Corvus szenátor (K.S.) erőszakos udvarlását. A római elöljáró rájön a fiatalok egymás iránt érzett vonzalmára és mindent elkövet, hogy nehogy egymáséi legyenek. Közben viszont olyan katasztrófa közeleg, amilyet még nem látott a civilizált világ, mert a Vezúv az Alvilág dühét készül Pompejire szabadítani…

Pompeii 2.jpg

Mit mondjak, nem vártam semmit, viszont így tök jól szórakoztam! Féltem, hogy a szerelmi szál túlságosan elnyom majd minden mást, de hála az isteneknek, másképpen lett. A játékidő első felét a két hős életkörülményeinek bemutatása foglalja el, azon belül is leginkább a gladiátor-harcjelenetek érdekesek. Ezekre semmiféle panaszom nem lehet, izgalmas, reális, véres összecsapások és még a kamerát se rángatják közben, szóval tanulmányozhatjuk az izomkolosszusok minden egyes mozdulatát. Cassia szála kevésbé eseménydús, itt inkább a beszéd dominál, viszont az eseménysor kevés meglepetést tartogat.

Ezután fokozatosan vált át a film a katasztrófa bemutatására, ami a legnagyobb hangsúlyt kapta. A valós Pompejit és Herculaneumot elpusztító lenyűgöző, ám egyben félelmetes természeti jelenség megalkotása tökéletes, a térhatásnak köszönhetően szinte érezzük a lehulló pernyét a bőrünkön, a szétrepülő köveket és romokat, szóval király lett. Mindezt pedig megkoronázza a számomra korábban ismeretlen zeneszerző, Clinton Shorter (District 9) muzsikája, ami partnernőm számára is feltűnt, hogy mennyire jó. Nincsenek csodák, nincsenek varázslatos megmenekülések vagy olyan emberek, akiket nem fog a kard – ez talán a legjobb az egész Pompeiiben.

Pompeii Emily.jpg

Pici szpojler itt 

A rendező-producer Anderson úr (Resident Evil-filmek) rendesen visszafogta magát, de becsúszott két olyan pillanat, amiről ordít, hogy mennyire túlzás. Az elsőben Corvus jobbkeze, Procolus (Sasha Roiz) egy Jediket megszégyenítő kézmozdulattal, puszta kardjával félrecsapja az urát célzó „lándzsát”; a következő alkalommal meg a kikötőből elszabadult hajó nyílegyenesen bemegy a szökőártól borított utcákra és „üldözi az embereket”. Viszont több hasonló marhaság nincs, ami mindenképpen pozitívum. 

Szpojler vége

Pompeii_4.jpg

A mellékszereplők közt ott van Carrie-Ann „Trinity” Moss, akit jó 10 perces képernyőn tartózkodása ellenére másodiknak írtak ki; Jared Harris (a Sherlock Holmes: Árnyjáték professzora); valamint a bevezetőben már említett Adewale Akinnuoye-Agbaje, akit legutóbb a Thor: Sötét világban láthattunk Kurse-ként. Kit Harington nagyszerű, ám az embernek akaratlanul is a jóval határozatlanabb, kevésbé tapasztalt Havas Jon ugrik be róla, ezért sokszor furcsának hathat, hogy Milo mennyire másmilyen. (Megjegyzés: Ez a név nem valami ókorias. Szerencsére magyarul Milónak mondják és nem az amerikai kiejtés szerint Májlónak, ez picit javít rajta, de egyébiránt a név-mizéria általánosan elmondható a filmről. Ugye a Corvus hollót jelent, Cassia szolgálólányát Ariadnénak hívják, a többi mellékalak neveiben ugyanígy fel lehet fedezni a fantáziátlanságot.) Hogy kötözködhessek egy picit, szerintem Sutherland arca "nem elég római", valahogy kilógott a sorból, Emily meg kicsit hízhatna, mert bár még mindig nagyon szép, kezd kissé csontossá válni az arca és kár érte. Itthon a szereplők végignézése után azon röhögtem, hogy „na, ázsiaiakat csak nem tudtak beletenni”. Mert ez az új trend, minden hollywoodi alkotásban kell hogy legyen afro-amerikai és ázsiai szereplő a multikulti piac miatt, hát, a Római Birodalomba lehetetlen odatenni az utóbbiakat… Na, de hogy témánál maradjak, az egyetlen dolog, ami tényleg béna volt, az a lezárás; egy elképesztően nagy klisé, ami egyáltalán nem hiányzott onnan. 

Pompeii 3.png

Még néhány szpojler 

Saját gondolatok: Ha Cassia Rómában marad, Corvus elpusztul, ő megmenekül, ugyanis elvileg a szenátornak mindenképpen Pompejibe kellett volna mennie az építészeti tárgyalások miatt. Persze lehet, hogy akkor valaki mást küldtek volna, vagy előbb hazajön, hiszen nincs miért maradnia. Vajon Proculus-nak mi oka van ottmaradni az arénában Atticusszal? Partnernőm szerint "mindketten nagyok vagyunk és izmosak, most meg kell verekednünk", de ha belegondolunk, semmilyen racionális oka nincs. Ha ugyanis a harc után valahogy sikerülne kijutnia a városból, akkor sincs semmiféle garancia rá, hogy Corvus szintén kijut, vagyis a jutalmát senki se garantálhatja. Az interneten már mindenfelé kiírják, hogy a végén az összes szereplő meghal, ez viszont nem teljesen igaz, hiszen a ló életben marad:D 

Szpojlerek vége

Érdekességek: A készítők hat éven át kutatták a híres vulkánkitörést, hogy a lehető legpontosabb képet adhassák róla. Kit Haringtonnak hosszas tréning árán sikerült elérnie a filmben látható impozáns testalkatot. A Pompeji 100 millió dollárból készült, nálunk csütörtökön, Amerikában pénteken nyitott, így a bevétele egyelőre még csak kezdeti stádiumban van, még jóval több lesz, az viszont már biztos, hogy a kritikusoktól csupa negatív értékelést kapott. Most pedig jöjjön némi földrajzi-történelmi kitérő:

mount-vesuvius-1wi7r8u.jpg

A Vezúv 

A Pompejit elpusztító hegy 1281 méter magas sztratovulkán, ami azt jelenti, hogy több rétegből álló, kúp formájú tűzhányó, az egyetlen az európai főkontinensen, ami az utóbbi száz évben kitört, és bár manapság is aktívnak számít, mindössze gőzölgést produkál. Körülötte és rajta 3 millió ember él, emiatt az egyik legveszélyesebb vulkánként tartják számon, hiszen nem kizárt, hogy újból kitörhet. Már több mint 25 ezer éves és a 79-es kitörés előtt és után számos alkalommal okozott katasztrófát az emberiségnek, ám érdekes módon mindig visszaköltöznek mellé. A három legnagyobb tragédia, amit előidézett: az i.e. 1800. táján történt Avellino-kitörés, amiben több bronzkori település semmisült meg; az 1631. végi kitörés, amelyben 3000-en vesztették életüket; és persze a filmben is szereplő esemény az ókorban. A legutolsó nagy erejű kataklizmára 1944. márciusában került sor, ekkor három falut tett a földdel egyenlővé. 1631. és 1944. között gyakorlatilag folyamatosan aktív volt, megtörtént az is, hogy a belőle hulló hamu egész Dél-Európát beterítette. A római korban istenségnek tartották, Jupiter (Zeusz) egyik megtestesülésének. A Pompejiben megmaradt freskók némelyikén kígyó formában ábrázolták. A Vesuvius (eredeti nevének egyik formája) többféle dolgot jelenthet: Olthatatlan, Erőszakot Zúdító (ezek görög nyelvből származnak), Fényt Hozó, Szív (indo-európai gyökerekből). 

79: Pompeji és Herculaneum végnapjai 

Az ekkor bekövetkezett világvége-szerű eseményeket egy szemtanú, az ifjabb Plinius leírásából ismerjük, aki a hegytől 35 kilométerre lévő Misenum városából nézte végig a Vezúv kitörését, majd később két levélben számolt be róla Tacitus-nak.

800px-Pompeii&Vesuvius.JPG

Az ebben a körzetben élő rómaiak hozzászoktak a földrengésekhez, így a kitörést megelőző napokban végbement többszöri földmozgásoknak senki sem tulajdonított jelentőséget. A katasztrófa két nap alatt ment végbe. A filmben is látható villámló füstoszlop a szemtanú leírásából származik, és bár a valóságban ezek a fények feltehetőleg nem villámokból származtak, a fiatalember nézhette őket annak. A Vezúv kövekből, hamuból és gázokból álló felhőoszlopot okádott az égre, ami megközelítőleg 33 kilométer magasba tört fel. A felhőből megolvadt kő- és habkő-darabok hullottak a környező településekre, a vulkán másodpercenként másfél tonnányit zúdított a világra ezekből az anyagokból. A felszabaduló hőenergia százezerszerese volt a hiroshimai atombomba erejének. 

Az első napon órákon keresztül fehér habkődarabok hullottak az égből, a legnagyobbak 3 centiméteresek lehettek. Ezek felforrósították, felgyújtották az épületek tetőit, de ekkor még lehetséges volt elmenekülni. Órákkal később szürke habkő kezdett záporozni, ezekből már 10 centisek is akadtak, ez 18 órán át tarthatott. A füstoszlopból közben elillantak a benne lévő gázok és így nem maradt semmi, ami a szilárd alkotóelemeket a levegőben tartotta volna, ezek pusztító törmelék-lavinaként omlottak Herculaneumra és Oplontis-ra, de Pompejit még nem érték el. Oda a második napon érkezett a szürke káosz, ami 300 fok körüli hőmérsékletű port, hamut, gázokat és követ ontott a településre. A még álló házakban menedéket keresők élve megsültek a hihetetlen hőmérsékleten. Kb. 16 ezerre becsülik az áldozatok számát, közülük 1044-nek megtalálták a hamuban kővé vált testlenyomatát, 100 másiknak meg a szétszóródott csontjait Pompejiben. Herculaneumban 332 holttestet fedeztek fel.

Mount_Vesuvius_Eruption.jpg

Az olasz kormány manapság különféle módokon próbálja az embereket távol tartani a Vezúvhoz költözéstől. A hegy felső részét nemzeti parkká nyilvánították, ahová tilos építkezni; az illegálisan felhúzott házakat folyamatosan bontják el; a közelben lakóknak pedig pénzt fizetnek, ha elköltöznek. És most vissza a fikcióhoz: 

Nekem tetszett a Pompeii, sokkal jobb volt, mint amit vártam. Egy nézést simán megér. 

Pontozás: 

imdb: 5.5 (3 év alatt 0.9-et esett...)

Szerintem: 4/5 (A befejezés túl giccses.) 

Utólagos szerkesztés: Mikor ezt néztük, a hölgy, aki elkísért, még egy másik helyen dolgozott, azóta viszont kollégák lettünk. Akkoriban azt mondta, neki kevésbé tetszett - valójában azt hiszem, hogy egyáltalán nem, csak mégsem akart megbántani:) Aztán később újra láttam a tévében ezt az alkotást, és megértettem, hogy tényleg rossz, de mivel ennek legalább másfél éve, ezért képtelen vagyok visszaemlékezni rá, hogy mitől jutottam erre a véleményre. Azért a pontszámot meghagyom, mert a mozis élmény tényleg remek volt! Ja és azóta láttam egy részét az elpusztult római városnak, hiszen egy utazó kiállítás keretében 2017-ben Tác-Gorsium ad otthont Pompeji néhány relikviájának. Érdekes élmény volt...

Hírek: 

- Paul W.S. Anderson írja, rendezi és pénzeli a Resident Evil 6-ot. Úgy látszik, ennek a szériának sosem lesz vége, de ez jó, mert én szeretem:) (Láttam, rendkívül pocsék lett...)

- Kit Harington áprilisban visszatér a képernyőre Havas Jonként, majd jön két új fantasy, amikben szerepel: A hetedik fiú és az animációs Így neveld a sárkányodat! 2. (Előbbi megbukott.)

- Kiefer Sutherland ismét Jack Bauerré válik, érkezik ugyanis a 24: Live Another Day, a 24 sorozat folyatása. Ezen kívül szinkronizálni fog a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain videojátékhoz. 

- Jared Harris a The Quiet Ones és a Poltergeist című horrorokban lesz főbb szereplő. Érdekes módon mindkettő kopogó szellemről szól… 

- Emily Browning következő munkája egy dráma, a The Shangri-La Suite: „Karen és Jack egy elmegyógyintézetben találkoznak és szerelmesek lesznek egymásba. Eltervezik, hogy közösen végrehajtják Jack nagy tervét: megpróbálják meggyilkolni Elvis Presley-t.” Szerintem jól hangzik! 

Rengeteg film várja, hogy megnézzem. Erre a hónapra és márciusra biztosra ígérhetem az alábbi írásokat: A Lego-kaland, Sötétségben: Star Trek, Hellraiser – Pokolkeltő, valamint Angyalok és sárkányok

Szólj hozzá!

Címkék: dráma kaland történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr305827115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása