Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.12. 11:02 Tévésámán

Legyetek jók, ha tudtok! (State buoni, se potete; 1984)

Kb. két hete anyukám véletlenül odakapcsolt erre a Filmmúzeumon és a háromnegyedét végignéztem, aztán eldöntöttem, hogy az elejétől kezdve is megtekintem, hogy írhassak róla, hiszen ez szerintem a generációm egyik alap-mozija. Anno még az általános iskolában néztük videóról, talán többször is, és annyi mindenre emlékeztem belőle, de főleg a zenéje az, ami úgy tetszik! Majd a bejegyzés végén meg lehet hallgatni, de addig pár szót a történetről:

Cirifischio (Roberto Farris) árva gyerek, aki ellop egy kelyhet egy oltárról, ám szerencséjére rábukkan Néri Fülöp (Johnny Dorelli) "templomára" és a jóságos pap őt is befogadja a többi gyerek közé. Azonban még aznap este, Fülöp atya szokásos alamizsna-kéregető útján megverik őket a bíboros emberei, és köztük van egy fiú, aki ráadásul nevet a balszerencséjükön. Cirifischio bosszút esküszik és a többi gyerekkel együtt lecsap az apródra, ám mikor el akarják agyabugyálni, kiderül róla, hogy valójában lány! Leonetta (Federica Mastroianni) szintén árva és kényszerből van a bíboros mellett, ám hamarosan a sors kőhajító keze révén mégis kiszabadulhat. A fiú és a lány pedig egymásba szeretnek, aztán az évek boldogságban telnek (felnőttként Rodolfo Bigotti és Eurilla del Bono alakítják őket), ám az Ördög nem alszik, mindig más alakot öltve veszi rá a fiút gaztettekre. A fiatalok útjai végül különválnak, de sohasem mondanak le a másikról. Vajon együtt lehetnek még valaha? De azért rajtuk kívül szoríthatunk Fülöp atyáért is, akinek vén fejjel rongyos ruhákban kell koldulni járnia - hacsak valami csoda nem történik...

Annyi minden jó dolog van ebben a filmben, nem csak úgy, ha gyerekként látod. Először: ki ne kedvelné Fülöp atyát? Jóindulatú, a másik orcáját is odatartó típus, ám közben intelligens, remek a humora és bátran szembeszáll magával a Sátánnal! Kicsit talán mind szeretnénk olyan szeretetre méltóak lenni, mint ő... Csirifiszkióval (így kell kiejteni, csak hogy tudja, aki még nem látta) alig éreztem rokonszenvet, ő nagyon más, mint amilyen én vagyok, de hiába gazfickó, mégsem fogunk haragudni rá. Leonetta mind gyerekként, mind felnőttként szép és ez az örök szerelem, a tolvajjal köztük lévő plátói kapcsolat igazán csodás lehet:)

Rajtuk kívül van még pár fontosabb szereplő, akiket meg kell említenem, ők pedig: a zord Loyolai Ignác (a francia Philippe Leroy), aki Fülöp atya barátja, de totális ellentéte; az őrség parancsnoka (Franco Iavarone), aki mindig szaros lesz, ha összetalálkozik Nérivel; és V. Sixtus pápa (a svájci Mario Adorf), aki picit olyan, mintha Ignácot és Fülöpöt összekevernénk. Ezek az alakok pedig mindig valamilyen alapvetően komoly helyzetben találkoznak, ám joviális főszereplő papunk minden alkalommal komolytalanná varázsolja ezeket a találkozásokat:) Az író-rendező Luigi Magni volt, aki elsősorban ehhez hasonló, vallási témák körül mozgó filmeket készített.

Persze a szórakoztató külső mögött a State buoni, se potete a fontos dolgokról szól, hiszen benne van az élet, a halál; a jó és a rossz; a fiúk és a lányok; a szerelem, a fájdalom; és úgy-ahogy, de megelevenednek a kereszténység középkori nagy alakjai. Az egyetlen dolog, ami nem tetszik benne, az a mór nős rész, ami lehangoló és túlságosan kirívó... Az ördög figurája nagyon érdekes, főleg az első inkarnációja, a kovács tűnik igazán gonosznak. A sátán mellett azért vannak még itt egészen ronda dolgok is, például a bíboros és Leonetta "szerelme", a kurvák részletes bemutatása, vagy Cirifischio végzete, amik talán nem egészen gyereknek valóak, de felnőttként ezeket jobban értékeljük majd. ("Minden római ereiben valamelyik kurva vére csörgedezik”.) És "Ha két őrült találkozik, mindig történik valami érdekes." Vagy kiderül valami érdekes, például az, hogy Federica Mastroianni Marcello Mastroianni unokahúga, a zeneszerző Angelo Branduari pedig látható is, ő Spiridione, aki énekelteti a gyerekeket.

Történelmi arcképcsarnok: Néri Szent Fülöp 

A valódi Filippo Neri (1515 - 1595) sokban hasonlított a filmbelire, de mégsem mindenben. Például sosem volt annyira szegény és nem járt rongyokban, sőt, feljegyezték róla, hogy mindig ápolt volt a külseje, viszont tényleg istápolta a szegényeket és a betegeket, sőt, még a prostituáltakat is. 1538-tól kezdve Szókratészhez hasonlóan járta Róma utcáit és miként nagy elődje, megszólított embereket, hogy aztán elbeszélgessen velük és rádöbbentse őket fontos dolgokra. 1548-ban megalapította a Santissima Trinita de' Pellegrini e de' Convalescenti testvériséget, akiknek elsődleges feladata a nélkülöző zarándokok és a betegségből felépült, de még dolgozni képtelen emberek segítése volt. Áldásos tevékenységéért kiérdemelte a Róma Apostola jelzőt. Játékos humora és szellemessége miatt sokan kedvelték, ő maga is úgy tartotta, hogy a jókedv keresztényibb a melankóliánál és ezt a nézetet igyekezett minél szélesebb körben elterjeszteni. "Egy vidám szív könnyebben érheti el a tökéletességet, mint egy lehangolt." - mondta. Rengeteg legenda és történet maradt fent róla, több csodát tulajdonítottak neki, például ő az egyik levitáló szent. 1615-ben avatták boldoggá és 1622-ben szentté, ünnepnapja május 26. a katolikusoknál és május 25. a reformátusoknál. Ő Róma és az Amerikai Speciális Erők védőszentje (ezt nem nagyon értem, de ezt írták róla). Teste a Chiesa Nuova templomban nyugszik.

Vissza a filmhez! A Legyetek jók, ha tudtok! egy kitűnő ifjúsági vígjáték, ami egyben dráma, szenttörténet és romantikus mozi. Aki gyerekként látta, annak örök emlék marad, de mindenkinek ajánlom, már csak azért is, mert tényleg szórakoztató!

Pontozás:

imdb: 8.2 (4 év alatt egy teljes pontot emelkedett!)

Szerintem: 5/5 (Azért a mór nős részért talán le kéne vonni egy pontot, de nem teszem.) 

Itt pedig az ígért zene, először magyar felirattal, aztán olasszal: (a másodiknál sajnos késik a hang)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr593539420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása