Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.16. 18:22 Tévésámán

Titánok Harca (Clash of the Titans, 2010)

Még nagyon régen láttam az eredeti, 1981-es Titánok harcát, de csak arra emlékszem belőle, hogy stop-motion animációval életre keltett szörnyekkel csatáztak benne. Viszont úgy maradt meg, hogy jó film, szóval rögtön érdekelni kezdett a feldolgozása. Aztán még tavaly egy haverom mesélte, hogy látta moziban és hogy mennyire szar, ezért meg azért. Ennél fogva (mivel bíztam az ízlésében) lemondtam erről, de most, hogy véget ért a Topmodell leszek!, felszabadult egy órám, és pont reggel adta az HBO a Clash...-t, így mégis vállalkoztam a megtekintésére. Olvassátok el a történetet, aztán megmondom, hogy az illetőnek, aki leszólta, igaza volt-e!

Az ókor csodás világában járunk, amikor mindent az istenek uraltak, a Földet számos különös teremtmény lakta és a teremtőkbe vetett hit volt a legfontosabb. Argosz szigetének uralkodója azonban fellázad az olümposziak ellen, felégetteti templomaikat, ledönteti szobraikat és kihirdeti az emberek korának kezdetét. De ezt az istenek nem hagyhatják figyelmen kívül, így a váratlanul az Alvilágból visszatérő Hádészt (Ralph Fiennes) öccse, az Olümposz ura, Zeusz (Liam Neeson) leküldi a halandók közé, hogy büntesse meg őket. A holtak birodalmának ura pedig kihirdeti, hogy tíz napjuk van megtérni, vagy felébreszti a tenger mélyén nyugvó rettenetes szörnyet, a Krakent, hogy elpusztítsa Argoszt. A lakosoknak dönteniük kell, hogy kitartanak az elveik mellett, vagy kiengesztelik Hádészt a király lányának, Andromédának (Alexa Davalos) véráldozatával. Ám senki sem számol Zeusz fattyú fiával, a mindenki által halottnak hitt Perszeusszal (Sam Worthington), aki addig békés halászként élte életét, ám örökbe fogadó családja elpusztul egy isteni csapás során, így ő is belekeveredik a háborúba. A király tehát parancsba adja, hogy a félisten és a megmaradt katonák együtt induljanak útnak, hogy legyőzzék a Krakent és vele Hádészt, vagy Argosz elpusztul. Vajon sikerrel járnak, vagy nem elég Perszeusz emberfeletti származása a győzelemhez?

Nagy elvárások nélkül ültem le ez elé. Tudtam, hogy Liam Neeson és Ralph Fiennes benne vannak (ez már jó pont), de ezen kívül semmi mást. Aztán az egyik legelső arc, aki felbukkan, az Pete Postletwaithe, akit már számos helyen láthattunk, örök mellékszereplőként (pl. Aeon Flux), azért őt még nem láttam rossz filmben, úgyhogy kicsit megnyugodtam. Amint megjelent Hádész, rögtön azt gondoltam, hogy de kurvajól néz ki, talán mégiscsak jó lesz ez és szép lassan egyre többször gondoltam erre. Az Olümposzi tanácsteremben jártunkkor, a dzsinnek felbukkanásakor, Medúzánál, Khárónnál és a végén a tengeri szörnynél is. Szóval ha már adottak a remek kreatúrák, akkor engem sikerült megvenni.

A történet szerint hőseink Argoszból elindulnak a Styx banyáihoz (mintha a 300 eleje köszönne vissza), onnan tovább küldik őket Medúzához, majd vissza a szigetre, és az események nagy része eközött a három pont között történik. A szokásos helyzet áll elő, vagyis hogy Perszeusz nincs tisztában önnön mivoltával/képességeivel és nem ismeri az őt körülvevő misztikus csodákat sem, ahogy a vele tartó fiatal katonák (meg ugye a nézők) sem. Épp ezért az idősebb harcosok és a kortalanságra kárhoztatott Ió (Gemma Arterton) mindig felvilágosítják őket/minket a rájuk/ránk váró elkövetkezendő kalandokról. Az ősi hitvilágok iránt érdeklődők biztosan örülnek majd a sok ismerős lény megelevenedésének, meg a mítoszok felidézésének, ám akik a történelem tudorai, azok biztosan fintorognak majd, hogy "ez nem is így volt". Nekem azért tetszett az utazás, mert mindig valamilyen rémség a célpont és mindegyik kitűnően néz ki. Ha az egyiknél végeztek, akkor indulnak tovább és én ismét izgulhatok, hogy vajon a következő borzalom is hasonlóan jó lesz-e:) A banyák ocsmányak, de nem túl ötletesek (kicsit a Hellraiser Chattererjére hasonlítanak); Medúza nagyon élethű lett, a Kraken pedig minden várakozásomat felülmúlta (Magic-rajongóknak: Lorthos, the Tidemaker + Tidal Kraken). A csúcs viszont mindenképpen a dzsinn Szulejmán sejk (Ian Whyte játsza, ő volt az AvP 1-2 összes Predatora), aki kéken világító szemével, látszatra fából álló testével, színes ruházatával, kiemelkedő magasságával, mágikus trükkjeivel és reszelős, földöntúli hangjával azonnal a kedvencemmé vált.

Pár szót a színészekről: Sam Worthington mintha megint az Avatar Jake Sully-ját játszaná, ismét ugyanaz a hajthatatlan, igazságérzetétől vezérelt ifjú, akit senki és semmi nem állíthat meg. A jócsajnak szánt Arterton nekem itt nem tetszik, ellenben néztem, hogy milyen szép a visszataszítónak szánt Medúza, akinek az orosz szupermodell, Natalia Vodjanova kölcsönözte az arcát. Külön poén, hogy Medúza íjászkodik - mintha csak a Heroes-sorozat valamelyik epizódjában vagy a Titan Questben lennénk:) A Perszeuszt kísérő harcosok közül főként Mads Mikkelsen Drákója emelkedik ki, meg az idős katona Szolón, akit Liam Cunnigham játszik; a fiatalok egyike pedig Nicholas Hoult, az X-Men: Az elsők Bestiája. A két főisten, Neeson és Fiennes remekelnek, bár elsősorban karizmatikus külsejüket vetik be, mivel csak mellékalakok. Az olümposzi társaságban még egy, az X-Men-szériából ismert arccal találkozhatunk, mégpedig Poszeidónként Danny Hustonnal, aki A kezdetek: Farkasban volt Stryker; a rémmé torzult egykori uralkodót, Kaliboszt pedig Jason Flemyng (pl. A szövetség) kelti életre. A rendező a francia Louis Leterrier, aki A szállító 1-2-t és A hihetetlen Hulkot dirigálta. Leterrier az eredeti Clash... nagy rajongója, éppen ezért kapta meg a munkát.

Érdekességek: A görög mitológia szerint Ió és Perszeusz nagyon távoli rokonok voltak, a Krakent pedig Cetusznak nevezték. A filmjogokat 1996-ban vette meg a Warner, a munkálatok 2002-ben kezdődtek. Az eredeti Titánok harcára utalás a felszerelkezésnél látható mechanikus bagoly, Bubo, ezt azonban csak a '81-es mű fanatikusai ismerhetik fel, én se értettem meg, minek van az ott. A készítők sokat gondolkoztak, hogy benne hagyják-e ezt a kis utalást, Sam Worthington viszont nagyon utálta és össze is akarta törni a bábut. Állítólag azt mondta a rendezőnek: "Ez nevetséges! Egy ilyen marhára hülyén néz ki egy filmben! Ezzel a bagollyal tönkre fogod tenni a karrieremet!" Kalibosz szintén a régi előd előtti tisztelgés. Őt a filmesek találták ki, igazából Akrísziusznak hívják, és mivel fellázad Zeusz ellen, elcsúfítják a külsejét, innentől fogva pedig egy szigetre vonul el a világ előtt - pont, mint nevének ihletője, Kalibán, Shakespeare alakja A viharban. A főhős valójában nem szandált viselt, hanem Nike edzőcipőt, amire lábujjakat festettek - ez azért volt szükséges, hogy meg tudja csinálni a kaszkadőr-mutatványokat. Medúza "haja" 55 kígyóból áll, Hádész szörnyének mozgását pedig a rendező imitálta a felvételekkor. Az istenek külsejét Leterrier egyik nagy kedvence, a Saint Seiya című anime-sorozat ihlette. (Gondolkoztam is, hogy tetszik, de mégis miért vannak az ókori olümposziak lovagpáncélban? Hát ezért...) A Titánok Harca 125 millió dollárból készült és kis híján 494 milliót hozott vissza. Elsősorban vegyes és rossz kritikákat kapott. Készült belőle videojáték is, PS3-ra és XBOX 360-ra, ebben Hádésszal és teremtményeivel kell harcolnunk Perszeuszt irányítva.

Nos, örülök, hogy egy éve Péter barátom azt mondta, hogy ez szar, mert így nem voltak elvárásaim vele kapcsolatban és pozitívan csalódtam. A szörnyek már magukban elviszik a hátukon az egészet, ehhez jön még hozzá a pár neves színész, az impozáns látványvilág, a pár apró poén és a sok harc. Pluszban jó, hogy a giccses szerelmi szálat sikerült mellőzni a buliból, viszont negatívum, hogy van pár unalmas rész, ahol csak dumálnak, és nem történik semmi lényeges. De mivel ezek a hibák számomra megbocsáthatóak, ezért mégsem vonok le pontot.

Pontozás:

imdb: 5.8

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Jövő év márciusának végén jön a Titánok Harca 2, amit Jonathan Liebesman rendez, Louis Leterrier pénzel és Worthington, Neeson, Fiennes meg Huston is visszatérnek szerepeikbe. (Láttam, írtam róla.)

- Louis Leterrier rendezheti a nagy durranásnak ígérkező Now You See Me-t, amiben egy illuzionista-csapat trükkjei segítségével rabol ki bankokat, a pénzt pedig az előadásaikon szétosztják a nézők között. (Mozsárágyú látta, szerinte hülyeség.)

- Sam Worthington megint a Pandorán fog kalandozni az Avatar 2-ben. (2016-ig ez szerencsére nem készült el...)

- Liam Neeson ismét eljátssza a mozik történetének legunalmasabb Batman-ellenfelét, Ra's Al Ghult a The Dark Knight Rises-ben. (Erről is írtam azóta.)

- Gemma Arterton horrorokat forgat. Az első az általam már várt Hansel & Gretel: Witch Hunters, amiben a klasszikus Jancsi és Juliska történet utóéletét elevenítik meg nekünk. A testvérek felnőve boszorkányvadászok lesznek, Gemma alakítja majd Juliskát. A második pedig a Byzantium, ahol Arterton vámpírbőrbe bújik Saoirse Ronannel karöltve. A történet szerint "a vérszívó anya és lánya halálos egyezséget kötnek". Hogy ez mit jelent, azt nem tudom, de ennyi alapján megnézném! (Mindkettőt láttam, tetszettek, készítettem róluk cikkeket.)

- Mads Mikkelsen szintén a természetfelettivel szembesül a Voice from the Stone-ban, ahol mellékszerepelni fog. Itt Maggie Gyllenhaal egy ápolónő Olaszországban és a gondjaira bízott kisfiúnak próbál segíteni, akit gonosz erők tartanak rettegésben...

- A csak rövid ideig látható Apollónt megtestesítő Luke Evans a most futó Halhatatlanokban szintet lépett, mert már Zeuszt alakítja:D, valamint benne lesz az izgalmasnak tűnő Poe-feldolgozásban, The Ravenben és A hobbit mindkét részében is Bardként (a magyar nevét nem tudom).

Várható írások: Batman visszatér.

Ja és még valami: Kik a titánok ebben a filmben? Merthogy egyetlen egyet sem láthatunk közülük, dacára annak, hogy az elején beszélnek róluk. Vannak bazinagy skorpiók, pegazusok, meg görög katonák, de titán az egy sincs. Lehet, hogy csak a hangzatosság miatt választották ezt a címet?

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr663387824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása