Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.16. 22:04 Tévésámán

Red (2010)

Ismét egy remek példa arra, hogy manapság már alig akad fiatal és tehetséges színész, azonban a régi időkből "itt maradtak" még mindig ragyogó teljesítményt tudnak nyújtani. Ha akarnám, a Red mindegyik főhősétől fel tudnék sorolni valami jó mozit, de szerintem ezzel az eszesebb filmrajongók szintén így vannak, tehát elegendő ennyit mondanom róluk. Ha hozzátesszük, hogy ők lőnek halomra egy rakás FBI-os és CIA-s csókát egy képregény alapján készült moziban, akkor ki ne akarná megnézni?:)

Red annyit tesz, mint Visszavonult, Rendkívül Veszélyes (Retired, Extremely Dangerous). Ez a felirat virít Frank Moses (Bruce Willis) titkos személyi aktáján, aki anno a legjobb volt a kémszakmában, ma azonban nyugis nyugdíjas éveit tölti egyszerű otthonában, egyszerű örömöknek hódolva. Persze még ég benne a régi szenvedély tüze, továbbra is kondiban tartja magát és telefonon udvarol egy nála jóval fiatalabb nyugdíj-ügyintézőnőnek, Sarah-nak (Mary-Louise Parker). Karácsony tájékán aztán az éjszaka közepén megjelenik nála egy kommandós-csapat, hogy eltegyék láb alól, ő viszont elintézi mindegyiket, majd útnak indul, hogy meglátogassa régi barátját, Joe-t (Morgan Freeman) és találkozzon Sarah-val. Azonban kénytelen elrabolni a lányt, hogy megmenthesse, mert egyre többen üldözik őket, köztük az ifjú és ambiciózus Cooper ügynök (Karl Urban). Frank városról-városra menekül hajszolói elől, miközben összeszedi régi kollégáit (Helen Mirren, John Malkovich és Brian Cox), hogy együtt járjanak végére az életük kioltására irányuló összeesküvésnek. A szálak egyre magasabbra vezetnek, a hullák és ellenségek száma csak nő, a kis csapat idős profi viszont remek hangulatban, nagy szakértelemmel likvidál mindenkit, aki az útjukba kerül - de vajon meddig bírják a hajszát? Ki lesz a végén, aki talpon marad és kinek lesznek ezek az utolsó napjai?

Azt el kell mondanom, hogy még az év elején láttam az Intersparban ezt dvdn és elolvastam a hátulján az ajánlót, az már meggyőzött; de abszolút biztos akkor lettem benne, hogy muszáj látnom, mikor belefutottam az HBO-s trailerbe: "Egy átlagos nap Bruce Willis-szel...". Hát az valami óriási poén:D A legelején gondolkodtam, hogy vajon tényleg jó lesz-e, merthogy az éjjeli leszámolásig semmi sincsen, utána viszont beindulnak az események, egyszerre lehetünk szemtanúi látványos akcióknak és nevethetünk remek poénokon. Aztán ott vannak még a teljesen irreális, videojátékokba/képregénylapokra illő történések, pl. a gránátvetős harc, vagy a pisztoly és páncélököl párbaja, de ezek annyira királyak, hogy nem fogunk csodálkozni rajtuk:) A sztori érdekes, fokozatosan tudjuk meg az újabb és újabb információkat; mindegyik hős jó fej, vicces meg szimpatikus, annak ellenére, hogy miket követtek el a múltban. Szóval ez a mozi érdekes, humoros, látványos, szórakoztató.

Willis marhára laza, kemény, de érzelmes, ebből remek poénok születnek. Mary-Louise Parker (Vörös sárkány, Spiderwick-krónikák) aranyos, a figurája az átlagember (a néző) helyzetében van, mert ő is bekerül ebbe a különös társaságba, meg mindent akkor és úgy tud meg, ahogy mi. John Malkovich a személyes kedvencem: ez a pali óriási:D Annyira jól alakítja az őrültet, már a ruhái is viccesek. Perceken keresztül hordoz magával egy plüssmalacot, szemeteszsákot visel és időzített bombát erősít magára, hogy azzal vegye üldözőbe ellenfeleit:D Morgan Freeman sajnos elég keveset szerepel, de mikor átvedlik afrikai diktátorrá, az hatalmas:) Helen Mirren talán korosztálya legszebb színésznője és érdekes volt látni egy ilyen akciódús, mégis meleg szívű szerepben. A másik nagyon király arc Brian Cox, aki az orosz szuperkém, Ivan - ő is baromi laza, nyugis, igazi profi, legyen szó akár egykori szerelmének megmentéséről vagy "csak" egy kocsi felrobbantásáról. Ismertebb arc még a már említett Karl Urban (Gyűrűk Ura, Szellemhajó), a jelentősen megöregedett Richard Dreyfuss, a fáradhatatlan Ernest Borgnine (94 éves és még mindig filmezik!), James Remar (pl. Jericho-sorozat) és Julian "Dr. Doom" McMahon. A rendező Robert Schwentke, aki a Légcsavart dirigálta. 

Érdekességek: A film alapjául a 2003 és 2004 között megjelent három részes, azonos című képregény-minisorozat szolgált, ami sokkal komolyabb hangvételű és véresebb mozis társánál, ezen felül a legtöbb itt látott karaktert a filmesek találták ki. Az írók egyike Warren Ellis, aki olyan egyéb DC-művek megalkotásában vett részt, mint az Igazság Ligájából és a Vasemberből készült rajzfilm-sorozatok; társa pedig Cully Hamner, ő azonban más hasonló alkotás elkészítésében nem vállalt szerepet. Ez az első DC-Comics-mozi, amit nem a Warner Brothers forgatott le. Az egyik harcjelenet felvételénél Karl Urban eltalálta Bruce Willis-t egy bögrével, ugyanis túl gyorsan dobta - ha figyelünk, láthatjuk, hogy az idősebb színész meglepődik a felé repülő ivóedénytől:) Brian Cox játszott egy szintén Red című filmdrámában, ennek azonban nincs köze ahhoz. Míg jelen esetben Cox oroszt, Helen Mirren pedig angolt játszik, addig valójában előbbi angol, utóbbi pedig orosz származású. A forgatás során Torontoban több bejelentés érkezett a rendőrségre, mert azt hitték a lövöldözés hangja valódi fegyverekből származik. A négy főszereplő karakterről (a ruszkit kivéve) megjelent egy-egy képregény-előtörténet. A feltehetőleg magyar származású Jamie Ferenczi itt is feltűnik egy aprócska mellékszerepben.

A Red 58 millió dollárból készült és kis híján 200 milliót hozott vissza. Főként pozitív kritikákat kapott, megértem, magam is csupa pozitívat gondolok róla:) Szerintem rohadtjó volt: kitűnő színészek, óriási látványvilág, rengeteg lövöldözés/verekedés, király poénok - mi kell még egy jó filmhez?:) Nézze meg, aki tudja, nem fog csalódni!

Pontozás:

imdb: 7.1 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Állítólag készül a Red folytatása, Helen Mirren ez év szeptemberében megerősítette, hogy ő már biztosan benne lesz és 2012-ben kezdődnek meg a munkálatok. (A Red 2 elkészült, azt már moziban néztük Mozsárágyúval együtt és én írtam róla azután.)

- Warren Ellis írja a készülő Excalibur-újra (nem biztos hogy az) forgatókönyvét, valamint önmagaként megjelenik a műveiről szóló Warren Ellis: Captured Ghosts című dokumentumfilmben, ebben az itt látott szereplők nagy része és Cully Hamner is felbukkan.

- Bruce Willis sok érdekes mozit készít mostanság: Looper (egy bérgyilkosnak saját jövőbeli énjét kell megölnie, ő lesz ez a jövőbeli én), G.I. Joe 2: Retaliation (az első tetszett), The Expendables 2 (nem láttam az előzőt), Kane & Lynch (a nagy sikerű videojáték feldolgozása, ő lesz Kane, de mér Jamie Foxx lesz Lynch?) és A Good Day to Die Hard (az ötödik Drágán add az életed-mű, a szereplés mellett producerkedik). (A másodikat láttam, született belőle cikk, jó nagy szar...)

- Mary-Louise Parker egy izgalmasnak hangzó akció/horror/vígjátékban, az R.I.P.D.-ban fog szerepelni többek közt Ryan Reynolds, Kevin Bacon és Jeff Bridges társaságában. A sztori pedig ez: élőholt zsaruk nyomoznak élő bűnözők után - nem óriási? (Ez talán az utóbbi 10 év leginkább gyűlölt filmje. Én is írtam róla, nekem nem bassza annyira a csőrömet.)

- Karl Urban testesíti meg Dredd bírót a Dreddben; ezen kívül két, még cím nélküli folytatásban újból eljátssza az előzményekben látott karakterét: az egyik a Riddick, a másik a Star Trek következő epizódja (utóbbit én is láttam, abban ő Dr. McCoy). (A Dreddet éppen ma tekintettem meg, az eredeti filmhez képest egy rakás trágya; a Star Trek 2. része oké volt, erről írtam is.)

- Morgan Freeman szintén folytatásban indít jövőre, ez pedig a sokak által várt A Sötét Lovag: Felemelkedés. Másik munkája a 2014-re bejelentett Now You See Me, amiben egy csapat illuzionista az előadásaik során bankokat rabol ki és a nézőknek adja a pénzt. Freeman producerként vesz részt a Rendezvous with Rama című sci-fi forgatásában, ez Arthur C. Clarke regényéből készül. (Az előbbiről azóta olvashattok a Filmrajongón.)

- John Malkovich-ot a Warm Bodies névre hallgató romantikus zombi-horrorban láthatjuk legközelebb. Már csak a műfaji besorolása miatt is érdemes lesz megnézni!

- James Remar felbukkan majd az általam nagyon várt Vs.-ban. Korábbi bejegyzésekben utána lehet olvasni, akit érdekel.

- Brian Cox a The Home-ban rémisztgeti a nézőket egy év múlva.

- Helen Mirren egy magyar filmet forgat hamarosan, ez pedig Az ajtó. Szabó Magda könyve alapján, rendezi Szabó István, több neves magyar színésszel találkozhatunk benne.

Várható írások: Johnny English újratöltve.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr713308044

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ernest Borgnine 2012.01.03. 08:40:45

Ernest BorgnineErnest Borgnine (ejtsd örneszt borgnájn) arcát itthon nyilván sokkal többen ismerik, mint a nevét, a kiváló karakterszínész sok filmben alakított főleg rokonszenves  egyenruhásokat, rendőrt, seriffet, katonatisztet, ami nyilván erős...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása