Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.14. 14:28 Tévésámán

A hercegnő (The Duchess, 2008)

Már régen volt, hogy utoljára Keira Knightley-filmet láttam, úgyhogy gondolkoztam, vállaljam-e ezt A hercegnőt. Aztán elolvastam, hogy a férfi főhős a kitűnő Ralph Fiennes, a mellékszereplők közt pedig ott van A katedrálisos Hayley Atwell. Ennyi már elég volt, különben anyukám is nézni szerette volna, úgyhogy együtt megtekintettük. Ismét annak az esete forog fent, hogy szép és tehetséges színésznőkkel adnak el nekem egy egyébként számomra totál érdektelen drámát. Azért nem érdekel, mert szerintem az 1700-as évek elég nevetségesek voltak: mindenki fura ruhákban járt, kihalt a lovagi harcmodor és mindent az arisztokrácia uralt (vérségi és nem rátermettségi alapon). Ebben az időben a nőknek szinte semmilyen beleszólásuk nem volt saját életükbe...

Történetünk főhőse a valóban élt Georgiana, Devonshire hercegnője (Knightley), aki nem törődik bele az egyszeri asszony sorsába érzéketlen ura (Fiennes) mellett. A hercegnő élénken politizálni kezd, rulettezik és hamar a társasági élet középpontjába kerül. Ám sajnos nem sikerül teljesítenie ura egyetlen vágyát, hogy fiú örököst szüljön neki... Az évek lassan telnek, Georgiana három leányt nevel, és hamarosan összebarátkozik Lady Bess-szel (Atwell), akinek még sanyarúbb a sorsa az övénél is, férje ugyanis veri, sőt, még a gyermekeit sem láthatja. Hősnőnk kérésére a herceg megengedi Lady Bess-nek, hogy velük lakjon, ám hamarosan az új jövevény és a férfi viszonyt kezd. Ezalatt megszületik a várva várt fiú-utód, de a hercegnő már rosszul érzi magát Devonshire-ban, ahol csupa keserűség és megaláztatás az osztályrésze. A jóképű, ambiciózus politikus, Mr. Grey (Dominic Cooper) képében váratlanul megjelenik egy reménysugár a boldogabb életre. Vajon mit fog választani Georgiana: a szabadságot vagy a kötelességeit - a családját?

Meglepett engem ez a mozi, ugyanis a The Duchess egészen izgalmas. Bár lassú folyású, mint a legtöbb történelmi dráma, mégis a címszereplő iránt érzett szimpátiám miatt folyamatosan érdekelt, hogyan alakul a sorsa. De nem csak az övé, hanem a gyerekeké, Bess-é, és még talán Grey-é is. Vártam, mikor döbben rá a herceg tettei következményeire, mikor mutat már valami érzelmet; szurkoltam, hogy az igaz szerelem beteljesedhessen és reménykedtem, hogy az igazság győzedelmeskedik. Hogy melyik történik meg és melyik nem? Nézzétek meg és megtudhatjátok!

Az első egy percről lemaradtunk, de ezzel még nem vesztettünk semmit. Fura, hogy a hercegnő neve leírva DzsordzsiÁna, a szinkronban viszont Dzsordzsinának ejtik. Knightley remekül alakított, tényleg együtt éreztem vele és úgy gondolom, itt elsősorban inkább a tehetsége az, ami megfogott és nem a külseje. Hayley Atwell mellette szinte eltűnik, bár a két hölgy alakjában lévő jelentős különbség miatt gondolkodóba estem, hogy most melyikük az érdekesebb látvány:D Ralph Fiennes játéka tökéletes, ez a pali nagyon tud, kár, hogy szinte csak olyan alkotásokban játszik, amik hidegen hagynak... A rendező Saul Dibb, akinek ez volt második mozifilmje és 2008 óta nem is csinált semmit Hollywoodban; a történet alapjául pedig Amanda Foreman 1998-as regénye szolgált (Georgiana, Duchess of Devonshire), az írónő pénzelte is a produkciót. A film operatőre a pl. a Predators-t fényképező hazánkfia, Pados Gyula volt.

(A képen egy korabeli festmény az igazi hercegnőről.) Néhány érdekesség: Az elkészült művet erőteljesen Diana hercegnő képeivel reklámozták, ugyanis Georgiana távoli rokonságban állt vele, azonban többek közt a főszereplőnő és az írónő is felemelte hangját emiatt. A posztereken és promóciós képeken digitálisan meg akarták nagyobbítani Ms. Knightley melleit, ő azonban kikérte ezt magának, így nem csinálhatták meg:) Hayley Atwell és Dominic Cooper korábban együtt játszottak az Amerika Kapitányban - előbbi ott rosszabb, utóbbi jobb volt, mint itt. Végezetül egy vicces név: John Shrapnel (ő volt Grey tábornok).

A hercegnő valamivel több, mint 25 millió dollárból készült, bevétele 43 millió lett. Elsősorban pozitív kritikákat kapott és csak néhány negatívat, a hozzáértők dicsérték Knightley és Fiennes játékát. A jelmeztervező Michael O'Connor Oscart, BAFTA-t és Sattelite Awardot is nyert kitűnő munkájával (nézzétek meg a képeket, amiket beraktam a szereplőkről, a ruháik tényleg nagyon szépek).

Érdekes volt, jó alakításokkal, végig fenntartotta a figyelmemet, talán csak annyi gondom van vele, hogy az eleje picit unalmas. Mindenesetre A másik Boleyn lánynál sokkal jobban tetszett.

Pontozás:

imdb: 6.9

Szerintem: 5/5

Hírek: 

- Ralph Fiennes megint isteni sorba emelkedik a Clash of the Titans 2-ben, ahol Hádészt, az Alvilág urát kelti életre; valamint benne lesz a legújabb 007-es filmben, a Bond 23-ban. (Előbbi lett A titánok haragja, utóbbi a Skyfall.)

A hétvégén bizonyosan nézünk majd valamit, szinte tutira ígérhetem a Bean - Az igazi katasztrófafilmet, meg még talán más is sor kerül.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr463302892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása