Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.30. 15:45 Tévésámán

Pajzs a résen, avagy a tökéletlen erő (Canadian Bacon, 1995)

Még régen láttam ezt - vagy csak úgy emlékeztem, hogy láttam - de mindig is kedveltem John Candy filmjeit, úgyhogy itt egy újabb a sorban - sajnos az utolsó. Lássuk, miről szól:

 

Véget ért a hidegháború, az USA-Oroszország- konfliktus megoldódott. Azonban míg a volt szovjeteknek ez kifejezetten jól jön, hiszen az eddig harci készültségre költött pénzt mostantól taníttatásra és a lakosság életszínvonalának emelésére lehet költeni; addig az Egyesült Államokban gondot okoz a hirtelen jött béke. A rengeteg fegyvergyárat bezárják és az ott dolgozó embereket elbocsátják; a katonaság kiképzése és fenntartása pénzbe kerül, de nincs hová bevetni őket; az átlag amerikai pedig elégedetlenkedni kezd és mindenért a hatalom gyakorlóit hibáztatja.

 

Az elnök (Alan Alda) kezdetben nem is érti ezt az abszurd helyzetet, de tanácsadója Stu (Kevin Pollak) és a hadsereg vezetője, Panzer tábornok (Rip Torn) felvilágosítják: béke=rossz, háború=jó.

De mivel harcolni valójában senki se akar, ezért egy újabb hidegháborús helyzet előteremtésébe kezdenek. A kérdés már csak az, ki legyen az Ellenség? Stu fejében pedig megszületik az ötlet: Kanada! Úgyis olyan furcsák, túl tiszták az utcáik, érdekesen beszélnek, állandóan hideg van náluk és még a sörük is szar. Megkezdődik a Kanada-ellenes propaganda és minden jól megy, csakhogy nem várt eseménysor veszi kezdetét, mikor a pontosan a határon elhelyezkedő Niagara Falls sheriffje, Bud Boomer (John Candy) saját kezébe veszi a dolgokat és hadjáratot indít a gaz canuckok (így nevezi az amerikai köznyelv gúnyosan a kanadaiakat) ellen - de mi lesz, ha ebből aztán tényleg kirobban egy háború?

 

 

Tudnunk kell, hogy a dokumentumfilmes Michael Moore írta-rendezte-pénzelte ezt a mozit. Miután felbukkant a neve a stáblistán, elkezdtem aggódni, hogy mi lesz itt, de szerencsére Moore kíméletlen igazság-kutatásából és gyomorforgató naturalizmusából szinte egyáltalán nincs benne semmi. Viszont a szarkasztikus, csípős humorából annál inkább kapunk! A bevezetőben azért írtam, hogy ez az utolsó, mert ez volt az utolsó film, amit John Candy a halála előtt befejezett. Bár a nagy színész 1994-ben halt meg és a Canadian Bacon '95-ben jött ki, a forgatás '93-ban befejeződött. Moore viszont évekig nem talált szponzort a bemutatáshoz, végezetül a Maverick Productions (Madonna cége) segített neki.

 

A nagyon sarkított cselekmény és a komolynak ható idióta jelenetek bemutatják a világ népeinek, milyen is az amerikai gondolkodás:) Az elnök tehetetlen, a tanácsadói irányítják; a pénzemberek kezében van minden; az átlagember akármilyen fegyvert vehet és használhatja is; a protekció mindennél nagyobb kincs; a félelemkeltés/ürügy-gyártás a kormány legfontosabb feladata. Ha már úgyis erről van szó, gondoljatok csak bele, hogy itthon is ezt csinálják a vezetőink:

 

1. Minden évben van egy nagy járvány, amitől félnünk kell: kergemarhakór, száj- és körömfájás, madárinfluenza, új influenza - vagy valami mérgező anyag: a pirospaprikában, bébiételben, édességben. stb.

2. A híradókban első helyen a tragédiák állnak, a sajtó gyilkosságoktól, balesetektől, őrülettől és kegyetlenségektől visszhangzik, folyton azt mutatják, hogy a többi országban micsoda szörnyűségek történnek. Máig nem értem, hogy például a vasárnapi híradókban miért kell bemondani, hogy a héten hány ember halt meg az utakon?!

3. Katonáink ott vannak Irakban, amihez semmi közünk, már többen meghaltak közülük és akkor mindenki csak ezzel foglalkozik; tucat számra mennek a tv-ben a valóságshowk, a bulvármédia ontja ránk a szennyet, minden nap ezer különböző sorozatot nézhetünk és a felsorolásnak sosem lenne vége...

Csak ne figyeljünk oda arra, mi történik VALÓJÁBAN - a legnagyobb baj viszont az, ha valójában nem történik semmi, mert ha nincs valós életünk, azt száz fiktív sem tudja pótolni...

 

Vissza a témához: Mi lehetne annál abszurdabb, hogy a lelkes honvédő amerikai polgárt a köztudottan kanadai Candy alakítja? Már ez kitűnő humor-forrás, de mellette ott vannak még a vígjátékok akkori nagyágyúi, mint Rip Torn (bombázzunk le valakit, mindegy ki legyen az), Rhea Perlman (fegyverem van és használni is fogom, csak merj fenyegetni), Kevin Pollak (elnök úr, tegye meg ezt, hiszen tudja, ezzel az amerikai népért cselekszik) és Alan Alda (ezt kéne tennem? tényleg, ezt kéne tennem, igazuk van). A mellékszereplők közt találhatjuk Kevin J. O'Connort a Múmia 1-ből (és a Van Helsingből), valamint felbukkan még egy-egy epizódszerepig James Belushi, Dan Aykroyd, Wallace Shawn és maga Michael Moore is. Néhány különösen vicces jelenetet külön megemlítenék: a hazafias dalok éneklése a teherautón, a tábortűz körüli elmélkedés a jó filmekről, vagy a vakmerő partizán-akció a kanadai utcák összeszemetelésére:)

 

 

Érdekességek: Ismét hallhattunk egy régi magyar címet (Pajzs a résen, avagy a Kanadai Sonka-hadművelet). A szinkronban érthetetlen, hogy a Hacker Hellstorm (Hacker-gyártmányú Pokoltűz vagy esetleg Tűzvihar, szó szerint Pokolvihar) szuperfegyvert magyarul Hacker Hajder Mennykőnek hívják - mi a bánat az a Hajder?:D Aykroyd és Candy mellett még sok kanadai színész feltűnik, azonban igazán csak a képeken mutatott, propaganda-arcok ismertek itthon is, köztük van William Shatner, Michael Myers és Michael J. Fox. Az imdbn nem említették, de nekem nagyon feltűnő volt, hogy Boomer egy alkalommal magyarázkodik, hogy miért nem ment el valahova és azt mondja: "Otthon kellett maradnom, mert jött a kábeltv-szerelő és ..." - ez pedig szerintem egyértelmű/vagy véletlen utalás az Ínyencfalatra, Candy egy korábbi filmjére. A stáblista szerint egyetlen kanadainak sem esett bántódása a forgatás során:D Cikkem tárgya 11 millió dollárból készült, alig 180 ezret (!) hozott, a kritika utálta, de Moore mindig így szokott járni a műveivel.

 

Nekem összességében tetszett, a maga túlzásaival és szarkazmusával, John Candy pedig tényleg nagyon jó volt benne - az ő rajongóinak javasolnám a Pajzs a résen megtekintését, de a Michael Moore dokufilmek kedvelőinek nem, mert ők szerintem csalódnának.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.9 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 (Az eleje kissé unalmas, de a testes főszereplő játéka miatt tényleg érdemes megnézni.)

 

Hírek:

 

- Kevin Pollakot hamarosan a Red State című horrorban láthatjuk, ahol John Goodmannel együtt szerepel majd.

 

- Rip Torn harmadszorra is eljátssza a legfőbb fekete ruhást a Men In Black III-ban, amit 2012-ben láthatunk. (Gondolom még a kettőnél is hülyébb film lesz...) [Ebben tévedtem és Torn karakterét kiírták belőle.]

 

Készül a Desperationről szóló beszámoló, 1 óra múlva lesz az HBO-n a Truman Show, de azt nem biztos, hogy megnézem, este pedig jön még valami, ami most nem jut eszembe:) Nagy valószínűséggel holnap már nem fogok írni, de mivel az utóbbi egy-két hónapban nagyon belejöttem a blogolásba, így lehet, hogy az év első napját is írással töltöm majd:)

Szólj hozzá!

Címkék: szatíra


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr502548507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása