Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.20. 21:42 Tévésámán

Az ötödik hős (Justice League of America, 1997)

 

Másodszor ment ez a Film+-on és örülök, hogy most megnézhettem. Mint utólag kiderült, még a listámon is rajta volt. Eddig mindössze egy képet láttam belőle és egy ajánlót olvastam a műsorújságban, de már ez alapján gondoltam, hogy ebben többről van szó, mint ami elsőre látszik. Ugyanis ezek a hősök maguk az Igazság LigájaAz eredeti Liga a DC Comics legnagyobb szuperhőseiből tevődött össze: Superman, Batman, Flash, Wonder Woman, Green Lantern, Martian Manhunter és Hawk Girl voltak az alapítói (legalábbis a rajzfilmben), később pedig még számos hős belépett, hogy megküzdjenek a Föld szupergonoszaival és a galaxis más részeiből érkező fenyegetésekkel. És hogy mi lett ebből a nagyszerű alapanyagból? Hát ez:

 

Amerika egyik nagyvárosát (már nem emlékszem a nevére) az Igazság Ligája nevű szuperhős-csapat védi: Zöld Lámpás (civilben szoftverkereskedő és bukott sármőr), Tűz (civilben tehetségtelen színésznőcske), Atom (civilben fizikatanár és vesztes) és Villám (civilben épp munkanélküli). A társaság egy háztartásban lakik, ahol különböző emberfeletti erejüket is használják a mindennapokban, pl. takarításhoz, tv-szereléshez, stb. Hamarosan megjelenik a gonosz Időjós (Miguel Ferrer), aki képes irányítani az időjárást, így hozva pusztulást a hősök városára. Ezalatt pedig az egyszerű kutatónő Tori (Kimberly Oja) egy véletlen baleset során fagyasztó-képességre tesz szert, így hamarosan a Ligában találja magát, ahol új barátai és az őket vezető J'onn J'onnz (David Ogden Stiers) segítenek neki képessége kontrollálásában - az öt emberfeletti erejű harcos pedig együtt száll szembe az Időjóssal! De vajon fel tudják-e venni a versenyt a természet pusztító erejével?

 

 

1997-ben a számítógépes grafika még nem volt valami fejlett, de ennek ellenére szerintem a speciális effektekkel nincs gond. A "színészekkel" és a valódi színészek hiányával viszont annál több van, nem beszélve a szörnyen gagyi cselekményről. Miguel Ferrer mellett ismert arc még David Krumholtz, itt éppen egy pattogó srác, aki meg akarja hódítani a lófejű Tüzet. Szerintem a csúcs a feltűnően nagy hasa ellenére is jól játszó David Ogden Stiers, aki tökéletesen hasonlít a Martian Manhunterre, nagyon örültem, hogy az eredeti Ligabeli kedvencem megelevenedik a vásznon. Az öt hőst alakító emberek közül csak Atom, vagyis John Kassir dolgozik jelenleg is, a többiek már egy ideje nem kaptak szerepet - de ez érthető.

 

 

A legnagyobb gond persze az, hogy nem tudták a legtöbb valódi hőst megszerezni. Flash, Green Lantern és a The Atom igazi DC-karakterek, ahogy J'onn is, viszont a leginkább előtérben lévő Tűz nem, ezen kívül se Batman, se Superman, se Wonder Woman, se Hawk Girl... Tudnunk kell, hogy az olyan, elsőre megmagyarázhatatlan jelenségek, mint a vendégszereplők listája, a hősökkel készülő interjúk vagy az erőltetett komédiázás mind annak az eredményei, hogy a Justice League of America egy készülő tv-sorozat bevezető epizódjaként jött létre. Viszont olyan szinten megbukott, hogy végülis a szériából nem lett semmi, az elkészült filmet pedig az USA-ban be sem mutatták.

 

A rendező személye érdektelen, de a segédrendező az a Lewis Teague volt, aki a Cujot vagy a Macskaszemet is letette az asztalra - igaz, ő nincs a stáblistában, de egy ilyen emberrel a fedélzeten nem értem hogy tudtak valami ekkora gagyit csinálni. Számomra a legfájóbb, hogy még száz és ezer egyéb hős közül választhattak volna, csinálhattak volna egy kevésbé béna ellenfelet és egy sokkal komolyabb koncepcióba is rakhatták volna a szereplőket. Ebben az alapanyagban annyi lehetőség van, nézzetek csak meg egy Justice League-rajzfilmet, baromijó, sokkal jobb, mint ez és korántsem került ennyibe. Most is az "aranyból szart csinálunk" esete áll fent...

 

Az ötödik hős csak negatív kritikát kapott: szidták Stiers túlsúlyos marslakóját, az effekteket, a sztorit, a hős-szerkókat és a karakterek hihetetlen fokú eltérését az eredeti, hasonló nevű elődjeiktől. A Liga alkotóinak se tetszett, szóval abszolút bukás lett. Szerintem Stiers-szel nem volt gond, még John Kassir se annyira rossz, a Flash-effektek kifejezetten tetszettek és az Időjós álarca is, de egyébként minden egyéb nagyon-nagyon béna benne, tehát semmiképp nem nevezhető jó filmnek. Kár a remek hősökért, hogy így keltek életre először filmen...

 

Pontozás:

 

imdb: 3.2 (6 év alatt 0.2-t csökkent.)

 

Szerintem: 2/5 (A Martian Manhunterért és a JLA iránt érzett alapvető tisztelet miatt.)

 

Hírek:

 

- David Krumholtz Jim Carrey-vel játszik majd az erősen balsiker-szagú Mr. Popper's Penguins című pingvines vígjátékban...

 

- David Ogden Stiers a PiROSSZka 2-ben lesz hallható.

 

Készül a Furcsa pár 2. és a Van, aki forrón szereti elemzése, ma este pedig valószínűleg az Űrgolyhókat nézzük majd.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr502528912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása