Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.19. 12:49 Mozsárágyú

Drakula halott és élvezi (Dracula dead and loving it) 1995

 

       Mel Brooks ezúttal Drakula gróf életét veszi górcső alá. Az eredmény sejthető:) De sajnos vérszegény.
 
       Brooks természetesen nem lenne az, aki, ha nem szerepelne saját filmjében. Ő Van Helsing professzor, aki a tudomány különböző területein sikeres, kiváltképp a vámpírizmusban, ha úgy tetszik. Éppen ezért kapóra jön, és készséggel felajánlja szolgálatait Dr. Sewardnak (Harvey Korman), akinek előbb gyámleánya (Lysette Anthony), majd édes gyermeke, Mina (Amy Yasbeck) is egy vámpír áldozatául esik. Előbbi már menthetetlen, Mina átváltozásába viszont sem apja, sem vőlegénye (Steven Weber) nem nyugszik bele. De ki lehet ez a titokzatos vámpír? Hogyan állíthatnák meg? A kérdéses lény Drakula gróf (Leslie Nielsen), aki hűséges szolgájával, Renfielddel (Peter MacNikol) az oldalán járja az éjszakát, vérre szomjazva. Van Helsing minden tudására szükség lesz a gonosz elpusztításához…
 
           
       A klasszikus Drakula-filmek paródiájáról van szó, minden lényeges elemét kifordítva, kifigurázva és nevetségessé téve. Leslie Nielsen szokás szerint mindent visz. Renfield kellően hülye, Van Helsing pedig maga Mel Brooks, akinek egy komolynak szánt tekintetétől is gurulok le a székemről, annyira röhögök.
 
       Nálam az etalon ebben a kategóriában egyértelműen a Robin Hood - A fuszeklik fejedelme című csodás mű. Ahhoz képest ez lényegesen kevesebb emlékezetes pillanattal szolgál, valahogy nincs benne annyi erő. Viszont ez is magán viseli Brooks keze nyomát, tehát kellően bolondos. Maximálisan jók a színészek, ugyanis mindegyik a "humorban nem ismerek tréfát" - elvet követi, Karinthy után szabadon. Nielsen ennek kiváló művelője volt, sajnos azonban nem eléggé humoros a film, inkább a gyengébb poénok vannak többségben. De hangsúlyoznám, hogy nekem tetszik, mert a szereplők ott vannak a szeren és agyament ötletekkel is bőven találkozhatunk.
        Feltűnnek Brooks gyakran "használt" emberei; Amy Yasbeck volt például Szűz Mariann (Fuszekli-film), Harvey Korman a Fényes nyergekből lehet ismerős, Megan Cavanagh, itt is egy dadát játszik Yasbeck mellett. Ezio Greggio is az elmeroggyant vígjátékok résztvevője, valamint Dom DeLuise fia, David is szerepel. Egy kicsi, ám annál izgalmasabb szerepben pedig feltűnik Anne Bancroft. Külön érdekesség, hogy Sinkovits Imre és fia, Sinkovits-Vitay András is szinkronizál a filmben, előbbi a gróf hangját kölcsönzi.
 
       Annyira nem nagy szám ez a film, de én még ilyet se tudnék. A beöntés gyakori emlegetése, a gróf parókája és az ősi moldáv nyelv tanulmányozása mindenesetre maradandó élmény a nézőnek.
 
A film 1893-ban játszódik, tehát akkori határainkon belül tudhattuk még Drakulát. Elhangzik a filmben a MAGYAR Táncok legismertebb darabja is, mivel a gróf csárdást kér a zenészektől. Brahms rovat:

Szólj hozzá!

Címkék: horror paródia vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr532525630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása