Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.11. 18:23 Tévésámán

Terry Pratchett's Hogfather (Varázsapu, 2006)

 

A postamestert látva elhatároztam, hogy megnézem az összes többi élőszereplős Korongvilág-filmet. Mostanra már túl vagyok a fantasztikus A mágia színén és elérkezett az idő kivesézni az egész szériát elindító Hogfathert. Bevallom, a The Colour of Magic után nem gondoltam, hogy ez jó lehet, mert semmit nem sejtettem róla, de pozitívan csalódtam benne!

Közeleg a Disznólesés Éjjele, ami a Korongon Karácsonynak felel meg. Minden évben, e jeles alkalomkor a gyerekek kikészítik a zoknijaikat és kívánságlistáikat a Vadkanapónak, aki éjszaka majd eljön vaddisznók húzta szánján és megajándékozza őket. Hálából a kicsik disznóhúsos pitét és egy pohár bort készítenek ki neki - de ha nem hiszel a Vadkanapóban, akkor nem is fog eljönni hozzád! Ezalatt Ankh-Morpork bérgyilkos céhének fejénél megjelenik egy áttetsző, félelmetes entitás, aki 3 millió tallért ajánl fel a kizárólag mítosznak tartott vidám, kövér ajándékosztó haláláért. A céhmester megbízza a viszolyogtató külsejű Teatime-t (Marc Warren) a feladattal, aki összeszed egy válogatott gazemberekből álló csapatot és együtt elindulnak - a Fogtündér kastélyába... A picik által várva-várt nap előtt az ünnep mitikus figurája eltűnik és ezzel egy elképesztő méretű katasztrófa árnya vetül a Korongvilágra - még szerencse, hogy A Halál (Marnix Van Der Broeke és Ian Richardson) résen van, és öreg inasával, Alberttel (David Jason) elindul, hogy megkeressék a legmegfelelőbb embert a Vadkanapó felkutatására: Susant (Michelle Dockery), A Halál unokáját...

 

Az elején az egész mozi eléggé fura volt, úgy gondoltam nem lesz jó, de aztán megláttam Ms. Dockery-t, aki szerintem nagyon szép (és tehetséges), főleg azzal a fekete-szőke hajjal és nem ismertem fel, hogy kit is játszik, pedig olvastam a Gördülő köveket... De aztán, amikor csinálja A Hangot, akkor hirtelen felkiáltottam: a francba, ez Zsuzsa, A Halál unokája! (Ő egyébként az egy jelenetig látható Patkányhalál hangja is.) És ha ez a lány a főhős, akkor biztos, hogy nagyon király lesz a mozi! Ebben nem tévedtem.

 

A Going Postalban egyáltalán nem jelenik meg az elmúlás antropomorfikus megtestesülése, A mágia színében csak mellékszereplő, itt viszont az egyik legtöbbet jelen lévő figura! A képen látható, hogy néz ki ez a szimpatikus, 2 méter magas fiatalember, Marnix Van Der Broeke, aki kétszer játszotta el a Nagy Kaszást, harmadszor pedig a gólem Pumpa urat. A fekete köpenyes csontváz hangját Ian Richardson adja, ő a narrátor is - anno a Brazilban láthattuk, mint Mr. Warrenn (ő volt az, aki után a sok aktakukac rohangált az információs minisztérium folyosóin). Sajnálatos, hogy nem sokkal a bemutató előtt hunyt el, szerepeit később Christopher Lee és Brian Cox vették át.

 

Marc Warren baromijó az ijesztő Teatime-ként (ejtsd: Tíötájmí), mellette a Mustrum főrektort játszó Joss Acklandet emelném ki. Ismerős arc lehet még az egyik gazembert játszó Peter Guiness, akit pedig Az Álmosvölgy Legendájában láthattuk Lord Crane-ként. Aki megnézte az általam korábban elemzett Discworld-filmeket, az felfedezhet néhány ismerőst a többi figura eljátszói közt, jöjjenek most ők, zárójelben a másik két műben látható szerepeikkel: David Jason (Széltoló/Rincewind), Nigel Planer (itt Mr. Sideney/az Auditores hangjai - Főasztronómus), Stephen Marcus (itt Banjo - Kocsmáros), Shend (itt a Vadkanapó - Barbár törzsfő), Terry Pratchett (itt Játékboltos - Asztrozoológus - Postás). Pratchett mester mellett a rendező Vadim Jean is mindhárom mozi elkészítésében részt vett.

 

Néhány érdekesség: A Fogtündér kocsisát játszó Arthur White David Jason testvére. A Hogfathernek van egy limitált kiadású kétlemezes verziója, amelyhez egy rakás dokumentumfilmet és extrát adtak, valamint minden doboz számozott és tartalmaz egy aláírt kártyát Terry Pratchett-től. A forgatás után az író haza akart vinni egy kis szuvenírt a stúdióból, emiatt aztán az egyik ausztrál repülőtéren meg is állították. Az a valami, amit emlékül eltett, egy óriási HALÁL-feliratú láda volt, teli műanyag fogakkal. Szerencsére azért elengedték és nem lett belőle nagyobb gondja:) 

Összefoglalás: Szerintem a Vadkanapó nagyon jó film, de Korongvilág témában még mindig A mágia színe viszi a pálmát nálam! 

Pontozás: 

imdb: 7.6 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Joss Ackland hamarosan a Prisoners of the Sun című misztikus akció-horrorban játszik, melyben egy ősi piramisból kiszabaduló egyiptomi istenek terrorizálják majd az emberiséget!

Ma este Kerge birkák, amit mindenképpen nézünk, és ajánlunk nagy szeretettel mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr562442144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása