Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.05.25. 19:38 Mozsárágyú

Az angol beteg (The English Patient) 1996

     Számomra mindig gyanús, ha egy film temérdek sok Oscart kap. Nem fejtem ki inkább, hogy miért, mert még akinek nem inge, az is magára venné. Az angol beteg egy monumentális alkotás, minden hasonló műnek a velejáróival együtt, de valahogy leköti az ember figyelmét, szóval érdemes megnézni. Már csak magyar vonatkozásai miatt is. A napfény ízénél mindenképpen jobb.

     Gróf Almásy László (Ralph Fiennes) életének fontos pillanataival ismerkedhetünk meg, a velem egy napon született, néhai Anthony Minghella rendezőnek (is) köszönhetően. Habár, úgy tűnik ő maga ezekre nem emlékszik. A II. világháború vége felé járunk Olaszországban, és Almásy csak egy kényszerű "teher" az ápolók számára; gyakorlatilag teljesen összeégett, nem nagyon tud mozogni, lélegezni is csak alig. Hana (Juliette Binoche), miután több szerette is meghalt a háborúban, belefárad abba, hogy állandóan félnie kell, meg aggódni, így Almásyval együtt egy elhagyatott kolostorban száll meg. Úgy gondolja, nincs már sok hátra a férfinak, addig is "nyugta" lesz. Csak egy könyvből tudhat meg információkat az angol betegnek elkönyvelt embertől, ami tele van annak személyes emlékeivel, írásaival. Együtt rakosgatják össze a múlt hiányzó darabkáit. Érkezik hozzájuk azonban egy rejtélyes idegen, bizonyos David Caravaggio (Willem Dafoe). Úgy tűnik, ő nagyon is ismeri a beteget, egyelőre viszont nem egészen világos, milyen szándékkal érkezett.

 

      A múlt felidézése Almásy és egy angol nő, Katharine (Kristin Scott Thomas) szerelméről szól. Mindennek háttere az egyre borzalmasabbá váló háború, a helyszín pedig Kairó. Apránként kapunk információkat a főszereplőről, ki is volt ő, milyen szerepe volt a háborúban, stb. A film hosszának ellenére is érdekes és még azt is írhatnám, hogy lendületes. Helyenként viszont kifejezetten giccses, de hát ez még elnézhető. Nem igazán tudom megmondani, hogy tetszik-e, vagy sem. Nem is közömbösek az érzéseim vele kapcsolatban, de azt hiszem, hogy számomra ez "csak" egy nagyszerű alakításokkal teli mozgókép. Amikor viszont Sebestyén Márta énekelt, akkor kicsit könnybe lábadt a szemem, ami mondjuk az allergiának is köszönhető mostanság.

     A Lostból ismert Naveen Andrews meg Colin Firth csak kevés ideig szerepel, de őket kiemelném a többiek közül. Voldemort megtestesítője meg lassan tiszteletbeli magyar lehetne asszem. Összefoglalva, ez egy olyan film, amit látni kell, de nem ér meg 9 Oscar-díjat. Jóestét.

     Szintén Sebestyén Márta, és ezt szerintem ismeri is a nép. Jó kis muzsika.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr412031021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása