Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.06. 14:33 Tévésámán

Aeon Flux (2005)

Nem is tudom, hogy találtam rá annak idején erre a filmre; azt hiszem a címe fogott meg, letöltöttem, megnéztem és tetszett. Most másodszor adta a tv2, a múltkor valami mást választottam helyette, de ezúttal megnéztem. Őszintén szólva csak a legvége és a leginkább látványos részek maradtak meg belőle, de így újból látva már tudok róla érdemben nyilatkozni.

Az Aeon Flux eredetileg egy 1991-ben indult amerikai-koreai közreműködésben született avantgárd rajzfilmsorozat volt, amit sokan tévesen animének neveznek. Bár a kitalálója koreai és a stílusa nagyon hasonló a japán rajzfilmekéhez, ez mégsem anime. Több évad is készült belőle, az itt tárgyalt film viszont csak kis mértékben építkezik ezekből.

A jövőben az emberiség egy Bregna (ejtsd: brenya) nevű városban él, kb. 5 millióan vannak. A többieket egy vírus ölte meg 400 évvel korábban, azóta pedig sok furcsaság történt. Bregnát a Goodchild-dinasztia irányítja, akiknek felmenői a várost, az azt körbevevő falat és a benne lakó emberek társadalmát is építették. Jelenleg Trevor Goodchild (hazánk elvándorolt fia, Csókás Márton) irányít. A sorozatos eltűnések és a lakosságot gyötrő különböző víziók hatására természetesen itt is felüti a fejét a látszólag tökéletes világ elleni lázadás. A lázadók a monikánok, vezetőjük Az Intéző (Frances McDormand), leginkább hatékony ügynökük pedig a rejtélyes és halálos címszereplő, akit Charlize Theron játszik.

Aeon különböző harcművészetek és bionikus beültetések segítségével küzd a kormány ellen, valamiféle bosszúhadjáratot folytatva, amely egészen új értelmet nyer, mikor elveszti imádott húgát, Unát (Amelia Warner). Az Intéző megbízza Goodchilde megölésével, de mikor Flux szembenéz célpontjával, hirtelen megrohanják egy sosem volt múlt emlékei és minden a feje tetejére áll. Miközben próbál rájönni, hogy miért lát minden bregnai különös látomásokat álmaiban és hogy miért kellett a húgának meghalnia, lassan szembesül egy óriási összeesküvéssel, ami mindenkit érint. És hamarosan rájön, ki is ő valójában...

Charlize Theron azon kevés színésznő egyike, aki nemcsak hogy tényleg nagyon jól néz ki, de nagyszerű színésznő is. (Lásd: A rém, amiért Oscar-díjat kapott, ráadásul ott nagyon elmaszkírozták, így rá sem fogható, hogy csak a szépsége miatt kapta. - Az erről szóló cikket "Christina Ricci háromszor" címszó alatt találhatjátok.) Itt még elképesztő mutatványokat is csinál, miközben írtja a jónépet! Csókás Márton egészen remek, Frances McDormand pedig ijesztőnek mondható. Mellettük egy aprócska, de kulcsfontosságú szerepben a jellegzetes arcú Pete Postlethwaite-et is láthatjuk, a többiek szót sem érdemelnek. Vagyis dehogynem, mert a bregnai második számú vezetőt, Orent a nagyon nagyon sikeres Eli Stone sorozat sztárja, Jonny Lee Miller játssza, a rendezőnő, Karyn Kusama pedig a hűdenagyonjónő Megön Fáksz hűdenagyonütős új horrorját a Jennifer's Body-t jegyzi... 

Tudni kell még, hogy egy MTV-mozival van dolgunk - ez alakommal a Mjúzik Telivizsön nem egy agyatlan állatkodásra adott pénzt, hanem egy látványos akciófilmre! Hiába azonban minden, az Aeon Flux megbukott. 62 millió dolláros költségvetés mellett 52 milliót hozott vissza és a kritikusok se kedvelték. A karakter megalkotója, Peter Chung, anno kifejtette, hogy elszomorítja, amiért ennyire elrugaszkodtak az "alapanyagtól" - emiatt úgy sejtem, a régi rajongóknak sem tetszik.

Szerintem viszont az a baja, hogy túl gyors. Az elején lévő narráció+első bevetés nem elég, egyszerűen ennyivel nem lehet indítani. Ez kevés ahhoz, hogy elhiggyem: Aeon a legjobb, meg hogy milyen szörnyűségek történtek, amik ide vezettek, több felvezetés kellett volna. Egy pillanatra se áll meg a cselekmény, a mellékszálak elsikkadnak a főszál mellett és még a szerelmi vonal is egybeforr vele. Mikor először láttam és tegnap este is úgy keltem föl kényelmes tv-néző pozíciómból, hogy "ejnye, de gyors volt ez". Súlyos létkérdések vannak a háttérben, de a hihetetlen sebességű pörgés és a stáblista levágása (viva la kereskedelmi tvzés) miatt ezen nincs időnk gondolkodni. Szerencsére azért az akciójelenetek nem össze-vissza rángatott kézi kamerás izék, ahol lehetetlenség eldönteni, kinek melyik végtagja mit csinál... Férfinézőként viszont Charlize szépsége és erőteljes figurája kárpótol az egyéb hiányosságokért:)

Összesítésben: Egy érdekesnek mondható alapsztori, egy nagyon jól megalkotott főhősnő és egy jó konfliktus van, néhány remek mellékszereplővel együtt, de az egészet nagyon elsiették.

imdb.com felhasználói szerint: 5.5/10

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Charlize Theront legközelebb a szerintem jó Az olasz meló folytatásában, a Brazilian Jobban láthatjuk 2 év múlva, valamint várható a Hancock második részében is. (Egyelőre ezek közül még semmi sem valósult meg.)

- Csókás Mártont Tim Burton Alice Csodaországban nézhetjük meg jövőre a mozikban. (Erről van már cikk.)

- Pete Postlethwaite mások mellett szerepel majd az általam már nagyon várt Clash of the Titans-ben! (Erről is.)

Most már mindenképpen meg kell néznem az Aeon Flux párját, az UltraVioletet, na meg itt várakozik az asztalomon türelmesen Stephen King A ködjének újrája is. Szóval ezek várhatóak mostanában. (A róluk szóló cikkek szerencsére megvalósultak.) Végül pedig az első, eredeti rajzfilm-széria főcímét nézhetitek meg itt:

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr371577904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása