Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.10.25. 20:37 Tévésámán

Speed Racer (Totál turbó, 2008)

Tegnap volt szerencsém ehhez a valamihez az új Cinemax csatornán. Nekem új, merthogy eddig nem néztem még semmit rajta (ha jól emlékszem). Tavaly megtekintettem volna a moziban a Speed Racert, de mivel senki sem jött el velem, ezért kihagytam. Nos, azt hiszem így se jártam rosszul...

Amerikai felebarátaink újfent elloptak valamit a csodás Keletről, most éppen egy 1966-ban (!) indult manga történetét. A Mahha GōGōGō egy évvel később, 1967-ben már mint rajzfilm-sorozat is debütált, az egésznek pedig 1997-ben volt egy újrája. Tavaly a Mátrix-tesók, Wachowskiék, összehozták ezt, ami azért az említett cyberpunk sikerfilm és a V, mint Vérbosszúban való részvétel után elég nagy visszalépés számukra.

A sztori annyi, hogy Speed (Emile "Azóta már elfelejtett" Hirsch) gyerekkora óta csak az autókhoz és a versenyzéshez ért, semmi máshoz nincs tehetsége, semmi mást nem tud, és ugye ő a szokásos klisé "fiatal tehetség, megver mindenkit". Az első fél órában nehezen érthető, hogy mi a túró van, leszámítva a gyerekkori visszaemlékezéseket. És az egész látvány annyira fura, gagyi, gumicukor-szerű... Szóval körvonalazódik a konfliktus: a gazdagok leggazdagabbja Eddy McGazdag, felajánlja a srácnak, hogy versenyezzen az ő céglogója alatt, aki erre a családi vállalkozás miatt nemet mond, ezért bosszúból a pénzes gonosz bácsi elmondja neki, hogy a "nagy versenyt" mindig megbundázzák.

Itt jön be aztán az érdekes rész, ami nagy meglepetésemre az is volt: Speed ugyanis részt vesz egy versenyen, ahol a rejtélyes Racer X (Matthew "Lost" Fox) és egy japán csávó a társai, a cél pedig, hogy a vágott szemű nyerjen. Szintúgy itt van az egyik legjobb rész, mikor Christina Ricci (ki/mi más miatt néztem volna meg ezt?) karaktere is versenyezhet kicsit. Aztán kiderül, hogy ez a futam átverés volt - ekkor következik, hogy Racer X látszólag lelepleződik - ekkor azt gondoltam, hogy "nahát, pedig egyértelmű volt, hogy ő az a valaki, de mégse". Végül jön az utolsó futam, a nagy játék, a csúcsjáték, mikor emberünk mindenkit lever - újabb klisé, de a 2 órás játékidő legjobb része!

Christina jó volt, csak túl kevés volt belőle. Meg most, hogy ennyire vékony lett, már nem olyan szép, mint régen... Hogy John Goodman és Susan Sarandon miért vállalták el a felkérést, azt tényleg nem tudom. Mondjuk az biztos, hogy alig kellett bármit is csinálniuk, szóval mondhatni könnyű pénz lehetett nekik.

Észrevetetted, hogy az összes mangában és animében van egy borzasztóan irritáló főszereplő figura, akitől nem lehet megszabadulni, nincs rá semmi magyarázat, miért van jelen, és miért ilyen, de még csak megszeretni se lehet, mert egyszerűen gyűlölöd, ha ránézel? Pl. a Duel Masters-ben van egy pasi, aki kisbaba. Idősebb, mint a többi szereplő, de be van pólyázva, babakocsiban tologatják, cumija van, napszemüvege, és olyan hangja, mint egy 60 éves férfinak. Csak pár részt láttam, de nem fogtam fel, miért van ez benne, miért kell bele és mér lett ő ilyen? Jelen esetben a főhős dagadt kisöccse és annak majma a két irritáló szereplő. De a majom még nem is annyira, ő csak a megmagyarázhatatlan. Miért kell egy 4+ tagú családba majom? A kisfiú viszont borzasztóan zavart, be tudtam volna húzni egyet neki...

Emile Hirsch egy senki, ezt a szerepet akárki el tudta volna játszani - ha hiszitek, ha nem, elsőre mindenki Troy-a, az isteni Zac Efron kapta volna Speed karakterét, rejtély, hogy végülis miért nem ő néz nagyon elszántan ránk a plakátokról. Mondjuk nem hiszem, hogy bármit emelt volna a színvonalon, ha ő vagy bárki más lett volna a címszereplő... Matthew Fox viszont jó. Arra az 5 percre, amíg az arca is látszik, főleg, ő az egyetlen, aki tényleg hitelesnek tűnik.

Összefoglalva: Nagyon-nagyon műanyag, csilli-villi látványvilág; unalmas, főként klisékből álló történet; pár neves színész és sok idegesítően gagyi dolog. A Speed Racer, mondanom sem kell, megbukott (nálam is).

Pontozás:

imdb.com felhasználói szerint: 6.1/10 (Nyilván az eredeti sorozat rajongói csakis szimpátiából nyomták a gombot...) (7 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 3/5 (Ricci kisasszony+Matthew Fox összes jelenete+utolsó verseny)

Azért ha ilyen lenne egy Forma-1 vagy egyéb autóverseny, mint ami ebben van, akkor még én is nézném:)

Ma ismét kihagytam pár filmet, de nem sajnálom. Hamarosan biztosan jövök újból, addig pedig egy csillogó iHD-trailer itt:

Szólj hozzá!

Címkék: sport fantasy vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr661474653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása