Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.09.27. 22:59 Tévésámán

Vörös sárkány (Red Dragon, 2002)

Igen, végre itt van! Amit egy éve meg akartam nézni jó sokáig, aztán végül letettem róla... Ha megfigyelitek, ilyen az élet maga is: ha nagyon kell valami, akkor sose lesz a tied, de amikorra már nem akarod, mikorra már nincs rá szükséged, akkor meg az öledbe hull. Na, de csapjunk bele, nézzük ki vagy mi a Vörös Sárkány!

William Blake (1757-1827) angol költő és festő 1805 és 1810 között festette meg a Vörös sárkány-sorozat nyolc képét, melyek a Biblia szövegében említett Nagy Vörös Sárkányhoz kapcsolódnak. A képek közül kettő, a The Great Red Dragon and the Woman Clothed in Sun és a The Great Red Dragon and the Woman Clothed with the Sun című alkotások ihlették Thomas Harris író regényeit, a Red Dragont, a Hannibalt, a Hannibal Risingot és a Silence of the Lambs-et. Ezek mellett írt még egy Black Sunday című művet is - az öt regényből hat film készült. Black Sunday (1977), Az embervadász (1986), (a Red Dragon alapján), A bárányok hallgatnak (1991), Hannibal (2001), az itt tárgyalt mű, valamint a Hannibal ébredése két éve. (Utóbbiról is van már cikk, a többiről nincs.) Tehát a Sárkány-regény második feldolgozásáról írok most. A sztori nagy vonalakban:

Dr. Lectert (Anthony Hopkins), a pszichopata kannibál pszichiátert elkapja Will Graham (Edward Norton) FBI-ügynök. Will különleges gondolkodásmódjának köszönhetően bele tudja élni magát a gyilkosok helyzetébe, képes az ő fejükkel gondolkodni, a szemükkel látni. Hannibal kézre kerítésekor azonban nem csak egy csúnya sebet szerez, de olyan mély lelki sérüléseket is, hogy kilép a Nyomozóhivataltól és visszavonul. Évekkel később egy újabb rettentő gyilkosságsorozat veszi kezdetét, Crawford (Harvey Keitel) pedig megkéri Willt, hogy legyen még egyszer, utoljára a segítségükre. Graham némi civódás után belemegy a dologba. Az új "alany" (Ralph Fiennes) az újságíróktól a Fogtündér nevet kapta, mivel összeharapdálja áldozatait. Ezen kívül széttör minden tükröt ami az útjába kerül, nem kegyelmez az állatoknak sem, és hihetetlen terepismerettel rendelkezik. Az ügy olyannyira kemény diónak ígérkezik, hogy a bűnüldözők kénytelenek dr. Lecter segítségét kérni - ő azonban csak Willel áll szóba...

A bárányok hallgatnak durva volt, a Hannibal talán még durvább, de az ezekhez szinte alig kapcsolódó Manhunter tetszett a legjobban. Aztán mikor megtudtam, hogy utóbbi ugyanabból a regényből készült, mint a Sárkány, akkor már csak az összehasonlítás miatt is meg akartam ezt nézni. Brett Ratner rendezése (X3, Felpörgetve 1-3.) gyökeresen más oldalról ragadja meg Harris írását, mint elődje. Az erőszakot itt nagyon minimalista módon ábrázolják, ami mégis nagyon jót tesz. A 3 főhős (a Sárkány vagy Fogtündér, Graham és Lecter) közt az idő úgy oszlik meg, hogy a nyomozó van a legtöbbet, utána a gyilkos, a doki pedig jelentős idejű mellékszerepet kap. Az embervadásznak kissé más a befejezése, a hangulata, de ennek is megvan a sajátos atmoszférája.Most összehasonlítom a már említett 3 kulcsfigurát a '86-os és a 2002-es moziban:

- Will Graham: William Petersen és Edward Norton. Számomra az előbbi alakítása meggyőzőbb volt, valahogy nála a szenvedés, amin az FBI-os átmegy, jobban érződik. Petersennél sokkal inkább kidolgozott a szerető apa jellemvonás is, plusz ugyebár nem kedvelem Nortont:) 1-0 Az embervadásznak

- A Vörös Sárkány/Fogtündér/Francis Dolarhyde (vagy Dollarhyde): Tom Noonan és Ralph Fiennes. Utóbbi színészi nagyságát nem vonom kétségbe, kitűnően érzékeltette karakterének őrlődését a "szent küldetés" és a szerelem között, sőt talán még az őrület is megjelenik nála, de valahogy az arca, az egész külseje szerintem nem illik ehhez a karakterhez. Túl jóképű, túl ismert arc, valahogy kevésbé, félelmetes mint amilyennek lennie kéne. Tom Noonan ellenben már puszta megjelenésével nagyon hitelessé teszi a Sárkányt, bár a játéka korántsem fogható Fiennes-éhoz, de mégis belőle csak úgy árad az őrület... 2-0, még mindig vezet a Manhunter

- Dr. Hannibal Lecter (vagy Lector): Brian Cox és Anthony Hopkins. Hopkins=Hannibal. 2-1.

A meccs végeredménye: győz a '86-os Az embervadász! Azért nem rossz film a Vörös sárkány, de szerintem Hannibal tökéletességén kívül semmi újat nem tud felmutatni elődjével szemben, így lemarad a versenyben. Ajánlani tudom Anthony Hopkins rajongóinak, vagy akiknek nagyon tetszett A bárányok hallgatnak. Viszont aki egy igazán jó thrillert akar nézni, vagy esetleg olvasta Harris regényét és annak hiteles feldolgozását akarja látni, az inkább válassza a Manhuntert!

imdb.com felhasználói szerint: 7.2/10

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Ralph Fiennes-t jövőre a '80-as években készült Clash of the Titans (ha jól emlékszem, a magyar címe Titánok harca) fantasy újrájában Hádészként láthatjuk. Az eredeti filmet egyszer régen láttam, úgy emlékszem jó volt, szóval ez biztosan érdekes lesz! (Erről és a közben megszületett folytatásáról is van már cikkünk!)

- Anthony Hopkins szintén 2010-ben, szintén egy remake-ben fog játszani, mégpedig a Universal klasszikus horrorjának, a The Wolfmannek egyik hőseként. Szégyen, de a mai napig nem láttam az eredetit (bár a Draculát, a Frankensteint és a Creature from the Black Lagoont se...), de addigra még simán bepótolhatom. (Ezt szintén megnéztem és megírtam, mármint az említett újrát.)

- Brett Rattner rendező úr pedig egy negyedik Beverly Hills-i zsaru forgatását fogja irányítani - de vajon ez minek kell? (Ez a mai napig nem készült e, és most 2016-ot írunk.)

Sajnálatos módon ma már tutira nem fog időm jutni a tegnapi Star Wars I. rész megírására; ma semmi se lesz, de holnap akkor tutira jön egy bejegyzés. Most pedig egy trailer:

Szólj hozzá!

Címkék: horror thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr521411762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása