Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.09.25. 10:22 Tévésámán

Halloween III: Boszorkányos időszak (Halloween III: Season of the Witch, 1982)

Kicsit megkésve, de itt jön a tegnap beígért írás. John Carpenter olyan filmtörténeti remekműveket tett le az asztalra, mint A 13-as rendőrőrs ostroma, A dolog vagy a Halloween. Jelen esetben ezekből mindössze a legutolsót láttam, de mivel úgyis egy ahhoz lazán kapcsolódó filmről van szó, ezért most ezt veszem kicsit górcső alá.

1978-ban mutatták be az őrült, ok nélkül gyilkoló Michael Myers első mészárlását, amely sokak szerint a slasher (Egy ember éles tárgyakkal gyilkol le sok embert, van benne kis szex, néha kis viccesség és elég véres.) műfaj megteremtője lett. Sajnos majdnem 30 év távlatából viszont a Halloween már nem állja meg a helyét - közismert zenéje, amit mellesleg maga Carpenter írt, viszont annál inkább! A 2. részt azt hiszem láttam, de már nem emlékszem vissza rá, így nem tudok átkötni... (Azt hiszem, erről később született írás, de nem vagyok biztos benne.) 1982-ben nagy változások történtek a 3. Halloween készítésekor. Az alkotók úgy döntöttek, most egy kicsit más irányba indulnak el, és bemutatnak egy szintén azon az ünnepen történő, viszont Michaelhöz nem köthető horrorisztikus eseményt. A rendező- és a forgatókönyvíró-váltás után aztán az első rész direktorjának munkatársai vették át a készítést és megszületett valami, ami egész más, mint a már megszokott Halloweenek.

Dr. Dan Challis (Tom Atkins) osztályán rejtélyes gyilkosság történik. A zavarodottan behozott öregembert puszta kézzel megöli egy ismeretlen alak, aki ezek után felgyújtja magát és saját autójában porrá ég. A doktor az áldozat szemrevaló lányával (Stacey Nelkin) elindul, hogy megtudja, vajon miért kellett az idős játékboltosnak meghalnia. A szálak pedig a mindenhol agyonreklámozott Silver Shamrock gyárhoz vezetnek, ahol új, különleges minőségű Halloween-maszkokat gyártanak. Minden gyermek ilyeneket akar, azonban hőseink hamarosan rájönnek, hogy nem csak egyszerű borzongató álarcokról van szó, hanem valami sokkal ijesztőbb és végzetes dologról! 

Az elején úgy gondoltam, látva a minőséget és azt, hogy a Film+ adja, hogy ez valami nagyon nagy gagyi szemét lesz. Az öreg pofa meggyilkolása viszont igen durva volt, és onnantól a figyelmem nem lankadt, mert egyre érdekesebb és brutálisabb lett a film. Bár magát a sztorit néha ki lehet találni, mégis izgalmas és nagyon beteg, így nem fogunk csalódni benne!

A színészek jórészt ismeretlenek. Tom Atkins több Carpenter-filmben is szerepelt már, Stacey Nelkin Woody Allen egykori múzsája, a főgonoszt alakító Dan O'Herlihy pedig az első két Robotzsaruban a cég elnökét testesítette meg. Annak ellenére, hogy meglepő módon nekem nagyon tetszett a Boszorkányos időszak, anno mégis megbukott. Érdekes viszont, hogy a belőle készült regény bestseller lett...

Végezetül annyit mondanék, hogy a retro-horror imádóinak kötelező darab, a Halloween-rajongók viszont biztosan nem szeretik. Én ajánlom mindenkinek, aki valami igazán ijesztőt akar látni - bár lehet csak nekem volt az...

imdb.com felhasználói szerint: 4.5/10 (Sajnos ez is ellenem szól...) (Bár 7 év alatt 0.8-at emelkedett!)

Szerintem: 5/5 (Mondjuk többszöri nézésre már biztos nem lenne ilyen magas a pontszám.)

Utólagos szerkesztés: 2016-ban rátaláltam erre a filmre eredeti dvdn az Intersparban, 199 Ft-ért. Ez a lemez rendkívül csupasz, mindössze egy angol-magyar nyelvválasztási és egy közvetlen jelenet-elérési menü van, a főmenü statikus, még "másolni tilos" feliratok sincsenek. Második nézésre úgy gondolom, hogy ezt a filmet a forgatókönyvíró (aki egyben a rendező is) tapasztalatlansága "rontotta el". A pasinak volt egy marhajó ötlete, ami keresztezte a modern technikát az ősi átkokkal, de mindent, ami ezen felül van, elsietett, és emiatt hiteltelenített. A hős kvázi alkoholizmusa például teljesen lényegtelen, és a közte meg a szép lány közti románc túl gyors és megalapozatlan. Vagy a csaj ekkora ribanc, vagy a pasi ennyire csábító, de utóbbit már csak ránézésre se tudom elhinni róla - ahogy mondjuk azt se, hogy bármikor bármilyen helyzetből kivágja magát, sokszor szó szerint. Ugyanígy a foglalkozása - valamilyen orvos - szintén mellékes, a teljes játékidő folyamán egyetlen alkalommal hivatkozik rá, hogy ő doktor, másképp semmi haszna nincs a történet szempontjából. Sajnos magáról a cselekményről is elmondható, hogy erőltetett és rohamléptekkel halad - 8 nappal Halloween előtt kezdünk, de a tényleges eseménysor csak az utolsó 2 napban játszódik le, a többi napokból vagy semmit sem látunk, vagy csak egy-egy jelenetet. Plusz negatívum, hogy a gyilkosságokat elkendőzik, a főgonosz halála pedig irtó béna. Azért felfedeztem egy új érdekességet: Az elején a gyilkost játszó férfi az a Richard "Dick" Warlock, aki a Halloween II-ben keltette életre Michaelt és a Péntek 13 V. részén is dolgozott. Ha most kellene értékelnem a Boszorkányos időszakot, akkor inkább 4/5-öt adnék rá, de tény, hogy vannak benne felejthetetlenül rémisztő jelenetek és ahogy már mondtam, az alapötlet óriási. 

Ma éjjel végre adják a Vörös sárkányt, amit mindenképpen megnézek, előtte pedig azt hiszem Jean Reno távol-keleti balhéját bámulom majd a viasaton. Itt pedig egy erősen videotékás trailer, aminek egyetlen igazi pozitívuma, hogy jó rövid:)

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr421405882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása