Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.07.12. 00:39 Tévésámán

A vámpír árnyéka (Shadow of the Vampire, 2000)

1922-ben volt egy film, a Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, amely a filmtörténelem talán legjobb vámpíros mozija máig - és az első, ami fennmaradt. Bram Stoker regényének sajátos átirata a mű, melyet Friedrich Wilhelm Murnau, a kor fantasztikus német rendezőzsenije készített. (2016-ban írtam róla egy igen hosszú értekezést, akit érdekel, keressen rá!) 1979-ben a németek újból feldolgozták e történetet, s megszületett a Nosferatu: Phantom der Nacht. Színes képpel, valódi hanggal, és az eredeti regényhez még inkább ragaszkodva. (Erről is megszületett azóta a cikk.) 20 évvel ezután pedig Hollywood egy izgalmas projektbe vágott bele: Harmadszor is elkészítették a Nosferatut, ami nem is a Nosferaturól, hanem annak forgatásáról szól - nagyszerű színészek, feszült hangulat és egy valósággá váló városi legenda - ez a Shadow of the Vampire.

87 évvel ezelőtt a gyerekcipőben járó mozi nézői közt futótűzként terjedtek a pletykák, miután megnézték F.W. Murnau legújabb alkotását. Orlock gróf rémtetteit látva még manapság is borsódzik az ember háta, ugyanis a címszereplőt alakító Max Schreck annyira élethű vámpír lett (Már ha írhatok ilyet, hiszen ki tudja, milyen egy valódi vérszívó?), hogy korának közönsége elkönyvelte őt valóságos vérszopónak. Azt is állították, hogy csak ebben az egy filmben szerepelt, pedig tapasztalt színházi és filmszínészről volt szó. A leginkább Marilyn Manson klipeket rendező E. Elias Merhige, Steven Katz író, és Nicolas Cage producer urak abból indultak ki, hogy mi lett volna, ha az 1936-ban elhunyt színjátszó (akinek neve németül terrort jelent) tényleg vámpír lett volna

(Balra látható a rendező úr eredeti arcképe, jobbra filmbeli portréja.)

Tehát Murnau, a filmkészítés nagymestere (John Malkovich), karöltve a producer Albin Grauval (Udo Kier), és a helyettes operatőr Fritz Arno Wagnerrel (Cary Elwes) új mozit forgat - a nemrég elhunyt Bram Stoker vámpírokról szóló regényéből készített átirattal. A forgatás nagy titokban zajlik, a sajtó semmit se tud, a rejtélyes főszereplőről, a gróf alakítójáról pedig csak kósza pletykák keringenek a stábon belül - amiket főként a másodlagos főszereplő, Gustav von Wangenheim (Eddie Izzard) terjeszt. Miután minden olyan felvétel elkészül, ahol nem szerepel a vámpír, elérkezik az idő, hogy a forgatócsoport megismerje Schrecket (a rendkívül megnyerő Willem Dafoe).

(Balra a '22-es Nosferatu Orlockja, vagyis az őt játszó hús-vér Max Schreck, jobbra pedig a Dafoe által életre keltett verziója.) A gróf megformálója, ha lehet, még Murnaunál is titokzatosabb. Teljes sminkben és jelmezben járkál, egy percre se lép ki a szerepéből és csakis éjszaka játszik. Felbukkanása után pedig sokasodnak a különös balesetek. Például az operatőr többször rosszul lesz, stábtagok tünedeznek el, és a helyi lakosság is nyugtalan. Vajon kicsoda valójában a félelmetes Schreck?

Az első 5 perc a főcímmel megy el, ami nem valami jó. A cselekmény lassan indul be, de aztán a feszültség szinte tapinthatóvá válik, ahogy haladnak előre az események.

Ugye milyen megnyerő ember ez a Willem Dafoe?:) El sem tudom mondani, mennyire jól játszik. Egyszerűen szavak nincsenek rá - szóval Kriszcsön Bél és rábört pettinszon elsüllyedhet a föld alá. Malkovich szokásosan energikus, rendkívül meggyőző. A többiek is hitelesen alakítják a múlt század eleji német filmgyártás krémjét. Kier folytonos aggodalmaskodása, Izzard szeszélyessége és Elwes érzéketlensége kitűnő.

A finom utalásokat, a körömpiszoknyi erotikával karöltve csak erősíti a borzasztóan erős látványvilág és a kellőképpen hozzáillő, a kor szellemét idéző zene. Ami viszont igazán félelmetessé teszi a mozit, az a végkifejlet és hogy tulajdonképpen ha megnézed, Schrecknek fogsz szurkolni, hogy minél előbb tegye el láb alól ezt az undorító alakokból álló, mocskos gyülekezetet. Én legalábbis így voltam vele, de hát mindig a negatív szereplőnek drukkolok:)

Elképesztően jó film, ahhoz képest, hogy az amerikaiak először nyúltak a Nosferatu-sztorihoz vele.

imdb.com felhasználói szerint: 6.9/10 (7 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 6/5 (Nem szoktam hatost adni olyan mozikra, amiket elsőként látok, de ez rögtön a kedvenceim sorába lépett!)

És a trailer:

Szólj hozzá!

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr581241155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása