Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.02.20. 22:03 Tévésámán

The Transformers: The Movie (1986)

Felejtsétek el Michael Bay filmjét egy kicsit, és utazzatok vissza velem a '80-as évekbe, amikor a Transformerek virágkora volt! 1984-től adták ki a Hasbronál ezeket a számomra mindörökké meghatározó figurákat, akkor alkották meg ezt az univerzumot és a csodás kalandokat, amiket átélhetünk a jó Optimusz Fővezér vagy a gonosz Megatron és robot harcostársaik oldalán. Nem csak játékokról van szó, képregény, rajzfilm és sokunknak egy élmény, amin felnőttünk...

A képregény javában ment, sorban adták ki az újabb és újabb, mindig egyre jobb játékfigurákat, és elindult a világhírű Transformers-rajzfilmsorozat is. Ennek folytatása és kicsit újraértelmezése volt ez a már-már mitikus, egész estés animációs mozi. Az Alakváltók Első Generációja (hazánkban képregény formában sajnos csak eddig ért el a történet, és ez is hiányosan...) a mindent eldöntő Unicron-csatával végződik, ezt az epikus harcot és egy új korszak kezdetét vitték vászonra itt.

Unicron (Orson Welles - bizony ám), a Káoszhozó, a Sötét Isten, aki egy élő bolygó, Kiberton felé veszi az irányt... Kibertron a Transformerek szülőbolygója, ahol évmilliók óta háborúznak a nemes Autobotok és a gaz Álcák, a tét egy világ sorsa. Ebbe a csatába akaratukon kívül a Föld lakói, az emberek is belekeverednek. Fordulópontjához ért a háború: Kibertront az Álcák uralják, vezérük az alantas Megatron (Frank "Mindenkihangja" Welker). Az ellenállás a planéta két holdján még él, és az Autobot Város is épül-szépül a Földön. Azonban elfogy az energon (a robotok üzemanyaga) és ezért Optimusz Fővezér (Peter Cullen) egy hajót küld az emberek világába, erősítésért. Ellenfelei viszont lehallgatják és rajta ütnek - a rajzfilmsorozat fő karakterei egy nagy összecsapásban végre kieresztik dühüket Amerikában! A két vezető párbaját Optimusz nyeri - de a győzelem ára magas. Unicron pedig jön!

Nagyon sok ponton leegyszerűsödött a történet az eredeti képregénybeli eseményekhez képest, azonban jóval erőszakosabb a képi világ, mint a sorozatban. Hamisítatlan '80-as évekbeli rockmuzsika festi alá a csatákat, a rajzok nagyon szépek és részletesek, realisztikusabbak a szériában megszokottaknál. Az alkotók nem féltek megölni a közkedvelt szereplőket - helyükre viszont új hősök állnak! Lássuk a színészeket:

Bal oldalon a "Hang-isten" Frank Welker, aki Megatron mellett hat másik robot hangját kölcsönzi. Ez a fantasztikus ember minden nagy animációs projektben megtalálható, de például ő volt a Mortal Kombat 3 főellenségének hangja is, legismertebb szerepe pedig talán Scooby-Doo:)

Az előző kép jobb oldalán és ezen a másikon pedig Peter Cullen látható, ő Optimusz. Hét alkalommal személyesítette meg az Autobotok parancsnokát, saját kedvenc szerepe is ez. Olyannyira meghatározó a kibertroniak történetében, hogy a Bay-féle élőszereplős filmben is Cullen lett a fő-jófiú életre keltője; viszont emellett szintén elmondható róla, hogy 1989 óta ő Füles minden Micimackós dologban:) Számomra ez a remek ember olyan kitüntetett pozíciót élvez, mint például Kane Hodder, aki maga Jason Voorhees, vagy Robert Englund, aki Freddy Krueger.

A legendás színész-rendező, Orson Welles pedig a legfőbb főgonosz, Unicron megszólaltatója. Tisztelem őt, mert a filmtörténet megkerülhetetlen személyisége, de amiket elolvastam erről a szerepéről, az alapján nem kedvelem Welles urat. Halála előtti hivatalosan utolsó filmje a Transformers, viszont, mivel egészségi állapota már nagyon rossz volt 1985-ben, ezért gyakorlatilag minden felmondott sora használhatatlanná vált. Elterjedt egy pletyka, hogy egy másik főszereplő hang (akit hamarosan meg is nevezek) megcsinálta helyette a bolygófaló sorait, de a rendező ezt később cáfolta. Valójában rendkívüli mértékben feljavították és átalakították Orson mondatait, és a moziban ez a verzió hallható - ami tehát "nem az ő hangja"... A híres rendező attól lett nagyon antipatikussá, hogy mennyire utálta ezt az egészet, még a karaktere nevét is elfelejtette és úgy írta le a filmet, hogy "egy nagy játék vagyok, aki egy rakás kis játékot támad meg". Szóval ez nem volt szép tőle, de betudhatjuk éltes korának és rossz kondíciójának a dolgot.

Meg kell emlékeznem még Scatman Crothers-ről, aki leginkább zenészként és a Kubrick-féle Ragyogás Dick Halorannjeként ismert - neki ugyanúgy ez volt az utolsó filmje, Jazz hangját adta, de nemcsak itt, hanem a sorozatban is. Sajnos az itt felvonuló kiváló színészek közül már többen elhunytak, de én őt szeretném kiemelni, mégiscsak ismertebb a magyarok számára a többinél. Akit feljebb említettem, a másik főszereplő hang Leonard Nimoy (aki nem tudja ki ő, az szégyellje magát), mellette pedig Eric Idle (szintén illik ismerni) is hallható - előbbi Galvatron, utóbbi Wreck-Gar alakítójaként.

Szólnék néhány szót arról, ami nem tetszett: Mindössze egy dolog van, az hogy, nagyon rövid, túl gyors minden. 84 perces, de én még akár kétszer, sőt, ötször ennyit is elnéztem volna! Annyi minden történik, de a nagy része túl gyorsan...

Unicron képe alatt pedig jönnek a pozitívumok: Aki nem Transformers-rajongó, az egy nagyszerű retro-hangulatot árasztó, igényes rajzfilm-mozit láthat és biztosan nem fog csalódni. Aki viszont olyan elvakult gyűjtő és rajongó, mint én, annak elmondhatatlan az érzés. Végre Optimusz és Megatron igazán harcolnak, valódi képregény-szerű durvulás van, és itt van Unicron, beszél, mozog. Fantasztikus! Egyszerűen annyira jó, még most is remek hangulatban vagyok, ahogy ezt az írást megcsináltam, kb. 2 óra alatt:) Az új Alakváltók-film emellett labdába nem rúghat egy igazi rajongónál.

imdb.com felhasználói szerint: 7.3/10  A 16 ezer szavazó 35%-a szerint 10/10! (Utóbbi adatot nem tudom megerősíteni, 7 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 6/5  Csak ajnározni tudom, annyira jó!!!!

Ma már nem nézek semmit asszem. A mai Fejér Megyei Hírlap 7. oldalának felét én írtam - hadd legyek megint nagypofájú:D Végül pedig a főcímdal, ami nekem nagyon tetszik: A videót sajnos levették...

1 komment

Címkék: sci fi animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr91955658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.02.26. 15:01:08

Ez nekem megvan eredetiben, anno a G.I. Joe The Movie után kaptam:)
Benne volt mindenki, kíváncsi vagyok, hogy a Dinobotok mikor jelennek majd meg Bay filmjében.
süti beállítások módosítása