Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.10.24. 21:25 Mozsárágyú

Boszorkányszombat (1984)

boszorkanyszombat.jpg

      Vajon mi lenne, ha a Grimm tesók kezéből kicsúszna az irányítás, ha a gonosz mostoha nem lenne elégedett rászabott sanyarú sorsával, ha Hófehérke elveszítené világhíres szépségét, vagy hogyan mutatna a félelmetes Hétfejű Sárkány a részrehajló esküdtszék szerepében? Mindez megtudható a Boszorkányszombat című filmből.

      Nevezett fivéreknek köszönhető mesék szereplői lázasan készülődnek, a gonosz mostoha bált rendez ugyanis, amire hivatalos minden mesefigura, Piroskától kezdve egészen Hamupipőkéig. A bál pedig különleges alkalomból kerül megrendezésre: Csipkerózsika felébred igen hosszúra sikeredett álmából. Vagy lehet, hogy nem is ő ébred fel? Hiszen neki aranyszőke haja van. Szóval az ébenfekete hajú Csipkerózsika felébred. Ez még észrevehetetlen turpisság. Az öreg király - akit Páger Antal alakít istenien - unokája viszont sejt valamit, de csak ő. És a többi mesefigura, akiket ezek szerint kitalálóik elég naivnak találtak ki, sorra esik csapdába. Mégpedig a gonosz mostoha hű csatlósa, a Farkas közreműködésével, aki szegény nyilván nagyon éhes lehet, nem tudta megenni se Piroskát, se a nagymamát, de még a vadászt se. Az éhség pedig nagy úr. De Farkas úr egyébként is gonosztevő, szóval gondolom nem kellett kérlelni, hogy ugyan vállalja már el, hogy a Jókat ejtse foglyul.

      De mi lesz így, hogy a Jó mesealakok tehetetlenül be vannak zárva, és a gonosz mostoha eközben szörnyű tervét kívánja véghez vinni?(A szörnyű tervet nem részletezem.) Mi lesz így a világ összes gyerekével?

      A hepiend természetesen nem marad el, attól jó a mese. Ez meg még attól is jó, hogy kiváló színészek játszanak benne, és felnőttnek és kisgyereknek egyaránt szórakoztató. A Rosszak oldalán "áll" jelen esetben Udvaros Dorottya, Helyei László meg Köllő Miklós, a Jóknál meg a már említett Páger Antal, Kamondi Imre, Kaszás Attila, Ivancsics Ilona, és az igazi- és az ál-Csipkerózsikaként megjelenő Eszenyi Enikő. Koltai Róbert és Papp Zoltán alakítja Jacob és Wilhelm Grimmet.

     A látványvilág mesébe illő (de frappáns voltam), az alakítások kiválóak, színek kavalkádja jelenik meg a szemünk előtt. Nem csak azért jó ez a film, mert magyar, hanem mert mindenkinek szüksége van néha mesékre, ahol a jó kontra gonosz párbajból mindig az előbbi kerül ki győztesen, és ezt nyújtja a Boszorkányszombat. Könnyed szórakozást, búfelejtést, izgalmat meg vidámságot.

1 komment

Címkék: magyar fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr9730348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskacápay 2008.11.09. 17:49:22

Ami kimaradt az értelmezésből: a történetnek két emberi világból való szereplője van:az öreg király,Páger Antal zseniális alakítása,és az unokája,akit Kamondy Imre játszik, szintén zseniálisan.A mese végére, az öreg király meghal, az unokája pedig egyedül marad.Gyönyörű, ahogy a mesehősök boldogan távoznak,s Kamondy Imre/unoka egyedül marad a mesebeli erdő közepén,a válszút előtt.Na, ezen érdemes elgondolkodni, és akkor a mese rögtön másról szól majd, s aki ezen a szálon kicsit tovább töpreng, a történetnek egy új dimenzióját látja meg.Érdemes!Így az emberi létből nézve, nem csak szép, de kicsit fájdalmas is ez a "mese".
Amúgy mindegyik színész nagyot alakít a filmben!Köszönjük!
süti beállítások módosítása