Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.03.08. 00:51 Tévésámán

Ollókezű Edward (Edward Scissorhands, 1990)

Mint előzőleg írtam már, ez a mozi volt soros, egyrészt Johnny Depp, másrészt Tim Burton miatt. Ez az első közös munkájuk és nagyon érdekes megnézni a Sweeney Todd után. Sok mindent lehetne írni róla, úgyhogy VÁGJUNK is bele a történetbe:)

Egy amerikai külvárosban vagyunk, ahol minden teljesen normális, az összképtől mindössze a városka szélén lévő dombon álló ódon, elhagyatott kastély üt el. Peg (Diane Wiest), az Avon cikkekkel házaló asszony potenciális vásárlót sejt az öreg falak mögött, ezért bemerészkedik a kastélyba. A romokon és a gazon kívül egy csodálatosan gondozott kertre, egy apró, oltárszerű kis zugra és egy érdekes "teremtményre" bukkan. Edward (Johnny Depp) a kézfejein ujjak helyett hatalmas, borotvaéles ollókat visel. Egy feltaláló (Vincent Price) legnagyobb alkotása ő, de befejezetlenül maradt, így végülis tökéletlen - de mégis különleges és nagyszerű. Peg magával viszi és családjába fogadja Edwardot, akit lassan megkedvelnek a környéken lakók; befogadója kamaszlányának (Winona Ryder) képében pedig még a szerelemre is rátalál. Azonban a lány előző fiúja (Anthony Michael Hall) nem hagyja, hogy barátnőjét elorozzák, pláne nem egy ilyen "kripli". A bajok innentől kezdődnek és egyre rosszabb lesz minden...

Nagyon jó film. Gyakorlatilag ez elég lenne, de mégsem elégszem meg ennyivel. Mint a Frankenweenie esetében, tulajdonképpen itt is a Frankenstein-sztori köszön vissza, hiszen főhősünket egy tudós rakta össze - ember, de mégsem az. A látványvilág a játékidő elején kifejezetten ironikus, a Támad a Mars!-ra hasonlító színvilággal, a kertváros karikatúraszerű lakóival. Ahogy egyre bonyolultabbá válik Edward helyzete, vele együtt lesz a hangulat és a látvány egyre sötétebb: mikor minden rendben, akkor nappal van, élénkek a színek; mikor nagy a baj, leszáll az éj és minden sötétségbe borul. A cselekmény a végére egészen horror-szerű lesz.

Az első fele viszont kifejezetten vicces. Mert, hát hogy vesz fel az ember egy nadrágot, ha ujjak helyett pengék vannak a kezén? Hogyan eszik, iszik, ruházkodik? Johnny Depp óriásit alakít, nem hiába ez a szerep hozta meg neki a világhírt. Ahogy megy, ahogy néz, ahogy a kezeit tartja, ahogyan a haja áll, ahogy a normális ruhák mutatnak rajta - egyszerűen látni kell! Winona Ryderre sem lehet panasz, eddig csak néhány filmjét láttam, a Draculában jó volt, az Alien 4-ben nem annyira; itt ő a történetet unokájának elmesélő nagymama, aki visszaemlékezik; és az a gyönyörű lány, akibe Edward beleszeret. És ez volt Vincent Price horror-ikon utolsó filmje, melyben eljátszotta saját halálát (az imdb szerint elájult a forgatáson, a rendezőnek nagyon tetszett e természetesség és benne hagyta a végső verzióban). A többi színész szerintem nem érdemel külön említést, mind jól játsszák karaktereiket. 

Végülis a szerelem okozza Edward minden baját, mert emiatt többször olyan szituációkba keveredik, mikor kénytelenek vagyunk rádöbbenni, hogy az ollók nem csak haj, szőr és levél vágására jók, hanem fegyverként is...

Egy fantasztikus mesével van dolgunk. Nem írok többet róla. Meg kell nézni, ennyi.

imdb.com felhasználói szerint: 8/10 (8 év alatt 0.1-et növekedett.)

Szerintem: 5/5

Szomorú apropója a műnek, hogy tulajdonképpen teljes egészében azon a napon láttam először, mikor a nagymamám meghalt... 

Szólj hozzá!

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr19370773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása