Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.10.29. 14:23 Tévésámán

R.I.P.D. – Szellemzsaruk (2013)

RIPD-2013-Movie-Banner-Poster-600x300.jpg

Egyelőre úgy döntöttem, hogy a „tényleg érdekel”-listával folytatom a filmnézést. Három cím közül választhattam és mivel az egyik még nem jött ki dvdn, a másik pedig valószínűleg nagy odafigyelést érdemel, így maradt ez, amiről úgy gondoltam, könnyed esti kikapcsolódás lesz, aztán elég pár bekezdésnyit pofáznom róla itt. Tényleg így lett, szóval vágjunk is bele:

RIPD-Mary-Louise-Parker.jpg

Nick (Ryan Reynolds) Bostonban dolgozik rendőrként. Feleségével (Stephanie Szostak) egy kis házban éldegélnek, és minden jól megy, egészen addig, míg egy drogcsempészen való rajtaütés után hősünk és társa, Hayes (Kevin Bacon) egy csomó aranyra bukkan. Megosztoznak rajta, ám később egy nagyszabású akció során Hayes váratlanul a társa ellen fordul a kincs miatt és lepuffantja őt. Nick pedig meghal… Ám a sztori csak itt kezdődik igazán, ugyanis a Túlvilágra érve egy irodában találja magát, ahol felajánlanak neki egy munkát: szolgálhat az R.I.P.D.-nél, a világon valaha élt legjobb rendőrökből a másvilágon szerveződött rendfenntartó egységnél, akiknek az élők közé szökött halott lelkek letartóztatása és visszahozása a feladata. Emberünket beosztják a nagyszájú, nagyképű és még nagyobb egójú vadnyugati marshall, Roy (Jeff Bridges) mellé, aki saját módján próbálja megtanítani neki az R.I.P.D. működési elveit. Ám már a legelső akciójuk során a korábbihoz hasonló aranyra bukkannak és Nicknek valami azt súgja, nagy dolog van készülőben. A zöldfölű újonc meg a tapasztalt profi elindul a nyomon, a szálak pedig egyetlen helyen futnak össze: Hayes-nél. Vajon mit rejteget ez az ember és miért lehet fontos az arany a holtaknak?

ripd-james-hong.jpg

Még amikor nem jött ki a Szellemzsaruk, csak a szinopszisát lehetett elolvasni, akkor már tetszett az ötlet, amire alapszik. Végülis mekkora poén, hogy odaát is kell rendőrség? Ezen kívül mivel a két fickó különböző korokban élt, így különböző értékrendet képviselnek, más a modoruk, a szókincsük, mást néznek meg egy nőn és ez máris újabb remek kiindulópont egy tipikus vicces zsarufilmhez. Ezen túl még vannak tök jó ötletek, például, hogy a lélek-rendfenntartók milyen alakban jelennek meg a Földön vagy, hogy mi a rosszfiúk gyenge pontja, plusz van pár vicces poén is. Nagyon zavaró viszont, hogy Bridges vadnyugati akcentusa miatt alig lehet érteni, amit mond, és bár dunsztom sincs, hogy miért, de most valahogy Kevin Bacon karaktere nem működik. Az X-Men: Az elsőkben fenomenális volt és itt sincs sok különbség, de valamiért ebben az esetben mégsem tudta megteremteni az ördögi főgonosz alakját – talán ebben közrejátszott, hogy bénán néz ki. Reynolds viszont meglepően remekül teljesít, az utóbbi idők legjobb alakítása ez tőle. A főnököt játszó Mary-Louise Parker semmilyen, ráadásul valahogy öregnek látszódott; ellenben Stephanie Szostak (aki a Vasember 3-ból lehet ismerős) helyes és a játéka is tetszett. Visszatérve a történetre, a viccek közül van egy, amit többször ellőnek, és mondjuk harmadszorra már nem olyan jó; a fő cselekményszál érdekes, de korántsem eredeti, mert már többször láthattuk máshol. A szörnyek között vannak remek példányok, de a folyton előtérbe kerülő dagadt alak már túlzás és sajnos nem sikerült elkerülni a kliséket sem. Ám még így sem értem, hogy miért utálják ezt ennyire mindenhol, mert engem elszórakoztatott…

PHFwPjU1IK3aIO_1_m.jpg

Érdekességek: A film alapját egy képregény adja, a Rest In Peace Department – ennek a rövidítése a cím, magyarul annyit tesz: Nyugodj Békében Ügyosztály. Az említett comics Peter M. Lenkov műve, aki olyasmiket szabadított a világra, mint a Pauly Shore nevével fémjelzett iszonyú Kaszakő, vagy az általam sosem látott Nikita, a bérgyilkosnő tv-sorozat. A rendezést Robert Schwentkére bízták, aki a RED-et meg a Légcsavart dirigálta. James Hong, az öreg kínai 1955. óta filmezik és olyan mozikban láthattuk már mellékszerepekben, mint az Airplane!, a Szárnyas fejvadász vagy Az Árnyék; a szőke nőt pedig, aki után mindenki megfordul, a fehérneműmodell Marisa Miller alakítja. Roy énekel egy dalt a filmben, ami a vége-stáblista alatt is hallható, ez a The Better Man, amit ő és Schwentke írtak. A G.I. Joe második részéhez hasonlóan irtó sok az uncredited szereplő. A Szellemzsaruk 130 millió dollárból lett, de csak 75 milliót hozott vissza, a kritikusoknak nem tartottak belőle elővetítést, viszont ők mégis megnézték és utálták, ahogy a közönség is. Jöjjön egy idézet a wikipediáról, a New York Post nevű lapba író Kyle Smith-től, ami összefoglalja az emberek általános véleményét az R.I.P.D.-ről: „Ahhoz képest, hogy buzgón lop a Szellemirtókból és a Men in Blackből, az R.I.P.D.-nek mégis sikerül új módokon rendkívül borzalmassá válnia. A cselekmény totál nyilvánvaló és baromi gyagya egy időben, valószínűleg ugyanazzal az ’LSD-hatása alatt találunk ki mindent’-módszerrel született, mint a Howard, a kacsa.”

JEff-Bridges-Ripd.jpg

Tényleg nem értem, miért utálja ezt mindenki. Vannak benne jó dolgok, jó színészek és érdekes karakterek, bár tény, hogy akadnak hibái. Én jól szórakoztam rajta, de egynél többször nem érdemes megnézni. 

Pontozás: 

imdb: 5.6 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Az indítás kicsit unalmas és tényleg érthetetlen, amit Roy mond…) 

Hírek:

- Jeff Bridges-t a TRON 2 óta bombázzák a fantasy/sci-fi szerepekkel, ez pedig úgy látszik, egy ideig nem is fog változni. Jövőre jön A hetedik fiú (varázslós ifjúsági fantasy), a The Giver (sci-fi/fantasy dráma, aminél producer), valamint A kis herceg, Saint-Exupéry legendás regényének animációs adaptációja, amiben Bridges úr csak hallható lesz. (Az első kettő megbukott, az utolsót valószínűleg senki se látta.)

- Ryan Reynolds 2014-ben a The Voices horror-vígjátékot erősíti (?), valamint vörös-fekete jelmezt ölt Deadpoolként, az azonos című, egyelőre még dátum nélküli mozgóképhez. Közben szerepet vállalt még egy érdekes drámában, a Selfless-ben: „Egy nagyon gazdag, rákban haldokló öregembert radikális kezelésnek tesznek ki, amitől a tudata átkerül egy fiatal, egészséges férfi testébe. Ám a dolgok nem olyan szépek, amilyennek látszanak, mert lassan rájön új teste eredetére és egy titkos szervezet létrejöttére, ami a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy rejtve maradhasson.” – Jól hangzik, nem? (A Deadpool bankot robbantott, A hangokat szintén senki se látta, a legutolsó meg megbukott.)

- Kevin Bacon következő munkája a Skum Rocks! névre hallgató zenés „dokumentumfilm” egy ’80-as évekbeli bandáról, ami egyáltalán nem tudott zenélni, de mégis irtó sikeres lett, mert akkora marketinget építettek köré. A felvezetésből képtelen voltam eldönteni, hogy az együttes tényleg létezett vagy sem, de mindenesetre számtalan hasonló példát tudnék említeni a való életből, sőt, akár a jelenből is... 

- James Hong szintén szinkronizál, a Kung-Fu Panda 3-hoz (no comment…), valamint író, rendező, főszereplő és producer lesz a még cím nélküli James Hong Frankenstein moziban: „Egy kisváros életét felzaklatja, mikor a helyi ázsiai tudós létrehoz egy ázsiai szörnyet és egy feleséget neki.” A műfaj viszont vígjáték, úgyhogy nem kell félni:) 

Ma este valószínűleg a Holdfény Királyságot nézem majd, de nem biztos…

2 komment

Címkék: akció fantasy vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr615604796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2014.01.11. 22:14:24

"De még így sem értem, hogy miért utálják ezt ennyire mindenhol, mert engem elszórakoztatott…"

Van ilyen, apám. Például ha a körzeti Szabó Ervin könyvtárban elővennéd a répádat és a folyóiratolvasóban nekiállnál bőrözni, azt is utálnák mások, pedig téged elszórakoztatna.
süti beállítások módosítása