Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.07.10. 14:21 Tévésámán

Ali G Indahouse (2002)

ali-g-indahouse-movie-poster.jpg

Az elmúlt két hét ősrégi horrorjai után valami laza kis ökörséget akartam nézni este, amiről nem kell túl sokat ugatni, így esett a választásom az Ali G-re. Anno volt egy szavazás az oldalon, amiben a régen letöltött filmjeim katalógusát tettem közzé és kértem az embereket, hogy szavazzanak, melyikről legyen írás. Összesen kb. 7 szavazat jött be, eddig a listáról mindössze A falut néztem meg, mert az volt, ami tényleg érdekelt, most pedig jött ez, de mivel a fennmaradó címek komoly hangvételű vagy borzongatós alkotásokat takarnak, ezért nem biztos, hogy folytatni fogom a megnézésüket... (Ez így is lett.) Na, de térjünk vissza ehhez a filmhez! Gondolom mostanra Sacha Baron Cohent már mindenki ismeri, ő egy modern kori átváltozóművész, aki őrült, eltúlzott karaktereinek bőrébe bújva 2-3 évente mindig sokkolja/megnevetteti a közönséget és ez volt az igazán nagy színre lépése. Lássuk, miről is van szó: 

Nagy-Britanniában járunk, helyszínünk az apró városka, Staines, amit különféle "bandák" uralnak. Hősünk Ali G (S.B.C.), a Keleti Oldali Banda vezetője, aki se nem tehetséges, se nem jó fej, ellenben igazi egoista, egy vesztes, aki keményfiúnak adja ki magát hasonló kaliberű cimboráival karöltve. Nagyjából eseménytelen életében akkor áll be jelentős változás, mikor kiderül, hogy "munkahelyét", a John Nike Szabadidőközpontot le akarják bontani. Rikító sárga ruhás emberünk próbálkozik a létesítmény megmentésével és kudarcba fulladó kísérletével felhívja magára egy korrupt politikus (Charles Dance) figyelmét, aki a miniszterelnök (Michael Gambon) lejáratására készül. Beveszi Alit a választási kampányba, ami a kezdeti katasztrofális eredmény után váratlan fordulatot vesz, mikor egy véletlennek köszönhetően a legesélyesebb jelölt visszalépni kényszerül és agyatlan címszereplőnk ezáltal bejut a helyi önkormányzatba, aztán a parlamentbe, sőt, a kormányba is! De a hatalommániás rosszfiú nem adja fel és ismét kísérletet tesz a kabinet megbuktatására. Vajon Ali G-nek sikerül megakadályoznia az ördögi tervet, vagy mindaz, amiért "dolgozott", elpusztul?

ali_g_indahouse_04.jpg

Középiskolás voltam, mikor ez a mozi kijött és akkor jobban elszórakoztatott. Emlékeztem pár dologra belőle, meg hogy fárasztó, de hogy ennyire alpári, ostoba és fájdalmas lenne, azt elfelejtettem. /Persze 10 év telt el a bemutatója óta és hát én is ennyivel öregebb lettem, éppen ezért már kinőttem abból a korosztályból, ami a célközönség lehet./ Kb. négyszer nevettem rajta, de azok a poénok jók voltak és egyébként azért is érdemes volt újranéznem, mert csupa mára már nemzetközi ismertségre szert tett, ám annak idején kevésbé közismert színésszel találkozhattam benne. Először ugye Cohen maga eléggé felkapott lett azóta, bár mostanában A diktátor óta nem nagyon hallani felőle; másrészt a főgonosz a Trónok Harcának Tywin Lannistere, a miniszterelnök pedig a Harry Potter Dupladurr professzora. És mellettük még láthatjuk a most nagyon felfuttatott Martin Freemant (Bilbo A hobbitból) Ali egyik társaként és a szexi Rhona Mitrát (Underworld: A vérfarkasok lázadása), valamint egy rövid jelenetben a szupermodell Naomi Campbellt is. 

rhona_mitra_17.jpg

A sztori a már sokadszorra ismételt "figura bekerül egy számára ismeretlen környezetbe, ahonnan teljesen kilóg, ám aztán alkalmazkodik és jobbá teszi a közösséget mindenki számára"-klisén alapszik, ám beletették azt a furfangos húzást, hogy Ali G valójában semmit nem tesz, ha leszámítjuk a végén lévő mentőakciót. A viccek 90%-a altesti humor, sokat poénkodnak a melegeken is, a fő karakter rémisztő butasága viszont szolgáltat egy-két valóban nevettető pillanatot. A felvonultatott fehérneműs jó csajokon kívül pár dübörgő zene adja meg az alaphangulatot, de a lényeg mégis a hip-hop életstílus kifigurázása. Ennek pedig a mai világban, sőt, a mai Magyarországon is van helye, ugyanis az mtvből, a vivából és a média egy részéből ömlik a fiatalok felé, hogy ilyennek kell lenni, csak éppen térdig csúszó buggyos gatya helyett ma a piercing meg a fültágító a menő. (És a tetoválás meg a löködős mobil.) Visszatérve a filmhez, a szereplők közül leginkább Cohen és Dance teljesítménye emelkedik ki: előbbi teljesen hitelesen alakítja a hiteltelen "gengsztert", utóbbi pedig bebizonyítja, hogy a legnagyobbak egyikeként nem fél lejáratni magát a szerepe kedvéért. 

Talán az eddigiek alapján még elviselhetőnek tűnik ez az egész, de le kell szögeznem, hogy nagyon rossz. Valahol a már-már szerethetően borzalmas kategóriába csúszik át, de általában inkább megmarad a fájdalmasan hülye és nem vicces zsánerben. Emellett a rengeteg kefélős "poén" és csúnya szöveg miatt 16 éven felülieknek ajánlom a megnézését, de a 16 és 18 év közötti fiatalok szerintem jól fognak szórakozni rajta! 

worstbrit-aligindahouse-590x350.jpg

Érdekességek: Cohen (aki társproducer és író is volt) a brit Channel 4 műsorához, a The 11 O'Clock Showhoz találta ki Ali G-t, "aki" aztán önálló műsort kapott: a Da Ali G Show egy éven át ment, összesen 12 rész készült belőle. A rendező a főként tv-sorozatokon dolgozó Mark Mylod volt. A John Nike Szabadidőközpont tényleg létezik, Bracknellben található. Amikor Ali és az elnök az elnöki autóval megérkeznek a Downing Streetre, ott a kocsit kívülről mutató felvételek valódiak, ténylegesen az akkori brit kormányfő, Tony Blair érkezését ábrázolják. A vége felé, amikor a zsaruk megjönnek, bejelentik Alinak, hogy a városa helyett a Slough nevű településen lesz az építkezés - ez egy speciálisan angoloknak szóló poén, mert mind Staines, mind Slough elég rossz hírnek örvendett akkoriban. A helyszínül szolgáló városka a film hatására megváltoztatta a nevét Staines-upon-Thames-re, hogy ne a bandák által uralt kisvárosra asszociáljanak róla az emberek. Az Ali G Indahouse megközelítőleg 5 millió fontból készült és kis híján 26 millió dollárt hozott be. Alapvetően negatív vagy vegyes értékeléseket kapott, ám "folytatásai", a Borat és a Brüno hatására az évek során picit nőtt az elismertsége. Furcsa módon a Da Ali G Show sikeréhez szinte egyáltalán nem járult hozzá a későbbiekben... 

Nem értem, 11 évvel ezelőtt miért tetszett, talán a címszereplő szerethető vesztessége miatt /meg ugye tinédzserként az ember kedveli az ilyen fajta "humort"/, mára azonban inkább egy rémesen ostoba, a nézhetetlenség határát súroló izéként tekintek rá. De ahogy mondtam, igencsak aktuális lett a hip-hop-életstílus rengeteg mai követője miatt. Aki szereti a Horrorra akadva vagy a Már megint egy... című filmek bármelyikét, annak ez is tetszeni fog. 

Pontozás:

imdb: 6.2 (Ezt igencsak túlzásnak tartom.) (És 4 év alatt még 0.2-t emelkedett is.)

Szerintem: 2/5 (A nosztalgia és a Cohen-Dance-páros iránt érzett tiszteletem miatt +1 pontot kap.) 

Hírek: 

- Sacha Baron Cohennel legközelebb a Ron Burgundy folytatásában, az Anchorman: The Legend Continues-ban találkozhatunk.

- Martin Freeman még kétszer bújik hobbitbőrbe az elkövetkezendő 3 év során. (Ebből aztán három lett.)

- Charles Dance a Patrick című horror szereplőgárdáját erősíti. A sztori egy kómában lévő srácról szól, aki mentális erőivel manipulálja egy őt ápoló nővér életét - egész érdekesnek hangzik...

Ma is nézek majd valamit, vagy ha nem, akkor holnap. 

Ja és még valami: A fogadásos részben tessék figyelni, mert az Alinak bemutatott külföldi méltóságok között lesz egy ismerős arc!

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr955399074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása