Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.12.11. 00:33 Tévésámán

Zöld Lámpás (Green Lantern, 2011)

Poster.jpg

Ingyen bármilyen szuperhősfilmet szívesen megnézek és mivel van HBO-nk, így ezt gyakorlatilag ingyen láthattam. Amikor a mozikban játszották, akkor korántsem érdekelt annyira, hogy fizessek érte, azóta pedig csak rosszakat hallottam róla, viszont emiatt kicsit jobban felkeltette a figyelmemet. Magát a hőst annyira nem kedvelem, de mivel az Igazság Ligájának alapító tagja, így megérdemli a minimális tiszteletet. Kérdés, hogy vajon mennyire tisztelték Hal Jordan (több Green Lantern is volt!) karakterét a készítők, ha "minden szuperhős én vagyok" Ryan Reynolds-ra bízták a megformálását? Olvass tovább és kiderül! 

A felelőtlen, nagyképű és a világ felé önmagát rettenthetetlennek mutató Halt (R.R.) hosszú napja végén valami zöld gömb foglyul ejti, aztán magával ragadja egy tó partjára, ahol egy lezuhant űrhajóban egy különös földönkívüli fekszik. Emberünk megpróbál segíteni idegen pilóta kollégájának, ám az meghal, de mielőtt az örök vadászmezőkre távozna, még rábízza a férfira a gyűrűjét és egy titokzatos lámpást. Ő persze nem tudja, mihez kezdjen a nem mindennapi ajándékkal, de aztán az fokozatosan elképesztő hatalommal ruházza fel Halt, akinek hamarosan szüksége lesz újdonsült képességeire, ugyanis a halott idegen akaratán kívül egy másik földlakót is természetfeletti erővel "ajándékozott meg". A szóban forgó Hectornak (Peter Sarsgaard) azonban egészen más tervei vannak az adottságaival; ha pedig ez kevés lenne, univerzális katasztrófa fenyegeti a Földet a testet öltött félelem, Parallax (Clancy Brown hangján szólal meg) képében. Szerencsére a szuperhőssé avanzsáló fickó mellett állnak Zöld Lámpás kollégái - elvileg. De mi lesz akkor, ha egyedül marad és nem csak képletesen szólva kell majd szembenéznie a félelmével? 

lantern2.jpg

Nem vártam semmit, de azt sikerült alulmúlni:D, ám még így is azt mondom, hogy ez egy jó kis agykikapcsolós mozi, amit csak nézel és elszórakoztat. Unalmasnak semmiképpen sem unalmas, egyszer vagy kétszer tudtam nevetni rajta, csak éppen Justice League-rajongói szemmel nézve volt igencsak fájdalmas az egész. Mindkét gonosz annyira ostobán néz ki, hogy lehetetlenség őket komolyan venni; ráadásul talán a vágás miatt vagy valami egyéb okból, de sokszor úgy éreztem, hogy az események alig függenek össze. A látvány persze lehengerlő, az Oa bolygó felszíne vagy a szuperképességek megnyilvánulásai mind nagyon királyak, de ez kevés, ha a történet gyagya. A főhőst úgy rakták össze, hogy elvileg tökéletesen szimpatikus legyen, de Reynolds alakítása abszolút semmilyen, ezt a "nagy konfliktust" a régi szerelmével, akit faképnél hagyott, meg már biztos, hogy te is láttad valahol... Sajnos a tehetségtelen Blake Lively szerepeltetése sem dob az összképen, az meg már kész rejtély, hogy hogyan keveredett ide Tim Robbins? 

gl32.jpg

Peter Sarsgaard apait-anyait belead, de ha a figurája ennyire barmó külsőt kapott, akkor hiába. Hector egészen addig tök jó, ameddig nem változik át, mert akkor még rejtélyes, bármi lehetne belőle és a színész játéka is megfelelő, ám utána ez mind elveszik. A fő-Lámpás Sinestrot az egy kilónyi smink (vagy CGI?) alatt remekül teljesítő Mark Strong kelti életre, akiből árad a hatalom meg a felsőbbrendűség. Mivel ismertem ezt a figurát korábbról, így vártam, mikor ütközik ki a valódi természete, de ez csak a stáblista elején látható pluszjelenetben történik meg. Továbbá felismerhetjük még Angela Bassettet a Vészhelyzetből (dr. Waller), a lezuhanó űrlény maszkja mögött Temuera "Jango Fett" Morrisont találhatjuk, a Lámpások közt nagyobb hangsúlyt kapó karaktereket pedig szintén ismert emberek szólaltatják meg: Geoffrey Rush (Tomar-Re) és Michael Clarke Duncan (Kilowog). A rendező Martin Campbell korábban a Zorro álarcát, az Aranyszemet és a Casino Royale-t dirigálta, a történetet képregényírók segítségével alkották meg. 

hal-greenlantern.jpg

Érdekességek: A Zöld Lámpás először 1940-ben jelent meg az All-American Comics hasábjain, Hal Jordan a második, aki a fantasztikus gyűrűt viselhette. A Green Lantern élőszereplős film munkálatai már 1997-ben elkezdődtek, a történethez az Emerald Dawn, a Secret Origin és a Denny O'Neil-Neal Adams-páros, valamint a Dave Gibbons által készített képregények szolgáltak alapul. A comics főszereplőit korabeli filmcsillagokról mintázták, Carolt és Halt Elizabeth Taylorról meg Paul Newmanről, Sinestrot David Nivenről. Carol (vagyis a hős csaja) a képregényekben a gonosz Star Sapphire-ré válik; erre utal a repcsis résznél a Sapphire kódnév. Temuera Morrison maszkját 5 órán át készítették. Blake Lively a Mátrixok kaszkadőrcsapatával és a Cirque du Soleil akrobatáival együtt készült az akciójeleneteire (amikről nem tudom, hol vannak a filmben). Hal és az Őrzők párbeszéde szóról szóra megegyezik a már említett Secret Originben olvashatóval. Parallax (elég béna) külsejét a 9/11 terrorista-akció füstfelhői és indiai ünnepi kavalkádokról készített képek ihlették. Mikor Hal Sinestroval gyakorol, akkor megidéz egy láncfűrészt: ez főhajtás a megbukott Igazság Ligája-mozi, Az ötödik hős előtt, ahol a Zöld Lámpás ugyanezt csinálja. Tomar-Re egy Möbius-szalagot hoz létre, hogy ennek segítségével demonstrálja az akarat erejét - a nyomtatott képsorokban a Lámpások ezzel az alakzattal szokták köszönteni egymást. Dr. Waller a Justice League-rajzfilmekben a testes kormányzati ügynöknő, aki gyakran felbukkan. Készült egy videojáték a filmhez, a Green Lantern: Rise of the Manhunters; és mint már említettem, a vége-stáblista elején van még egy fontos jelenet, amit érdemes megnézni. 

parallax.jpg

A Green Lantern 200 millió dollárból készült és 222 milliót hozott vissza (állítólag csak a marketing 100 millióba került, de erről az összegről nem tudom, hogy benne van-e az említett 200 milliós költségvetésben). Mivel gyakorlatilag alig hozta vissza a bele fektetett összeget, ráadásul mind a kritikusok, mind a nézők negatívan értékelték, így bukásnak számít. Sokan ezt annak tudják be, hogy a nagyközönség már nem vevő a szuperhős-sztorikra. Mindezek ellenére két díjat nyert: 2010-ben a Scream Awards-on a Legjobban Várt Mozinak járó elismeréssel jutalmazták, 2011-ben pedig a People's Choice Awardon a nézők a kedvenc szuperhősüknek Ryan Reynolds karakterét szavazták meg. 

Átlagosnak nevezném ezt az alkotást. Jobb, mint az Amerika Kapitány, fenntartja az érdeklődést és bár sokszor gyagya, de legalább elszórakoztat.

Pontozás: 

imdb: 5.6 (4 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Elvileg terveznek egy folytatást a Green Lanternnek és már tervbe vették a Justice League-mozit is - amennyiben ezek közül bármelyik elkészül, akkor ismét Ryan Reynolds-ot láthatjuk Halként. (Személyes megjegyzés: Remélem, hogy a Martian Manhunternek jobb filmet csinálnak, mint ez, már ha kap sajátot...)

- Ryan Reynolds lesz az új Hegylakó, a vicces kiszólásairól ismert szuperhős Deadpool és az R.I.P.D. egyik élőholt zsaruja. (Utóbbit megnéztem, írtam róla.)

- Peter Sarsgaard legközelebb Woody Allennel dolgozik együtt a Mester legújabb, még cím nélküli alkotásán. 

- Clancy Brown szintén a szuperhősös műfajban marad, egy év múlva a Sparks-ban láthatjuk. (Erről szintén értekeztem azóta.)

Várható írások: Resident Evil 5 - ha be tudom szerezni.

4 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr814959160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubb 2013.01.04. 10:03:04

Jobb, mint az amerika kapitány? háááát ..... a közelébe sincs. Számomra főleg Parallax miatt volt csalódás. Egy hi-tech sci-finek induló dologba sehogy sem illik az "elrabolom a lelked" típusú alapkonfliktus. A képregényírók és hollivúdi történetkompilátoraik megértik ezt valaha is? Aligha .... Úgyhogy én már az első percek után tudtam, hogy számomra csalódás lesz ez a film. Pedig a trailer alapján nagyon izgalmasnak tűnt, sok mindent ki lehetett volna hozni belőle. Azt hiszem, maradok az "idegenek egy emberre bízzák a világ megmentését" sztori klasszikus változatánál (Az utolsó csillagharcos), az sem sokkal rosszabb ennél. Vagy várom a Mass Effect filmet :D. De ez sajnos közepes lett.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2013.01.04. 11:24:37

@Gubb: Az Amerika Kapitány unalmas, ez nem az. És ez nem hi-tech film, a Zöld Lámpások ereje önmagában misztikus, így logikus, hogy az ellenfél is egy természetfeletti hatalom. A képregényekben pedig nagyon is megfér egymással az igazi hi-tech és a miszticizmus, lásd: Iron Man, akinek az egyik legfőbb ellenfele a mágus Mandarin. És ő lesz a következő film főgonosza is, úgyhogy ha ez a koncepció nem tetszik, akkor a Vasember 3-at kerüld el messzire.

Gubb 2013.01.07. 20:23:04

nNem arról van szó, hogy az Amerika Kapitány unalmas-e, hanem arról, hogy melyik a rosszabb. Ez rosszabb. A képregényekben akkor fér meg a hi-tech és a miszticizmus, ha ezt valami indokolja. A Doomban (nem a film) egy átjáró a pokolba nyit utat, jönnek a démonok. OK. Prímusz isten, de mecahnikus harcosokat teremt a Transformersben. Ez is OK. Asgardban istenek laknak, és olyan szintre fejlődtek, hogy náluk tudomány és varázslat már egy. OK. De honnan jön a lélek dolog a Zöld Lámpásban? Sehonnan, csak úgy oda van dobva. Valahogy visszás, hogy űrruhában flangálnak össze-vissza, aztán meg átmegy a dolog szívózásba a lelkekkel. Egész mást vár az ember. Ez így nem jó.

Gubb 2013.01.07. 20:39:23

Van egy Zöld Lámpás rajzfilm, az viszont nagyon jól sikerült, sokkal jobb, mint a mozi.
süti beállítások módosítása