Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.11. 00:31 Tévésámán

Hegylakó II - A renegát (Highlander II: The Quickening, 1991)

Újabb cím a listámról - megint valami olyan, amit kevesen szeretnek. Az eredeti Highlander óriási siker volt: jól kitalált történet, szimpatikus főhős, aljas főgonosz, kardozás, fejlevágás, a halhatatlanság napos meg árnyoldalainak bemutatása és a Queen zenéje együtt adták ki ezt a remek elegyet. Csak egy maradhat - és akkor, ha már csak ez az egy maradt, hogy a túróba lehet folytatni a sztorit? Természetesen a ma már rendkívül sokat használt klisével: az előzményesdivel - vagyis a már kidolgozott és teljesen helytálló alaphelyzeten csavarnak egyet. Szóval itt megtudjuk, mitől halhatatlanok a Hegylakók, honnan jönnek és mi a céljuk? De ha még ez nem lenne elég, egy környezetvédelmes-futurisztikus mellékszállal is gazdagították az egészet, megspékelve mindezt a "középkori ember napjainkban" bevált formulájával.

Szóval: 2024-ben járunk, mikor az ózonréteg elpusztult és a Földet már 25 éve egy vörös színű mesterséges sugárpajzs védi a Nap káros hatásától. Az élet rendkívül rossz ebben a disztópiában, minden a pajzsot kezelő cég vezéreinek kezében fut össze, hiszen tőlük függ az emberiség sorsa. A több száz éves Connor MacLeod (Christopher Lambert) megfáradt öregemberré lett, akit ráadásul nagyon sokan utálnak, amiért részt vett a karmazsin védőréteg megalkotásában - de neki már mindegy, csupán nyugalomra vágyik, és hogy hamarosan békében halhasson meg. Számítását azonban keresztülhúzza a múltban élő egykori ellenfele, Katana tábornok (Michael Ironside), aki elküldi csatlósait, hogy végezzenek a Hegylakóval - ő viszont győzedelmeskedik és elnyerve a két bérgyilkos életerejét, ismét megfiatalodik. Az új erőre kapó Connor összeáll egy terroristának kikiáltott nővel (Virginia Madsen), aki szerint a pajzson túl már regenerálódott a természetes védőréteg és így a cégnek és a gépnek már semmi értelme. Ketten elindulnak hát, hogy lebuktassák az összeesküvőket és lerombolják az immár ördögivé vált masinát; de nem számolnak Katanával, aki ezúttal személyesen jön el, hogy végleg leszámoljon hősünkkel. Szerencsére viszont ismét megjelenik Ramirez (Sean Connery), hogy segítsen halhatatlan testvérének megvalósítani a tervét. Vajon sikerrel jár a trió és az ég ismét kékbe borulhat vagy a vörös energiaháló alatt mindnyájan meghalnak a múltból jött ördögi gonosz keze által?

Ha valakinek esetleg ezek után zavaros, hogy miről szól a Highlander II, az ne keseredjen el, a hiba nem az ő készülékében van. A teljes film totál inkoherens, de sokkal nagyobb baj az, hogy a több mint két órás játékidő legnagyobb részében semmi sem történik. Ha viszont mégis, az általában barmóság. Mielőtt beleásnám magam ezekbe, nézzük a cím-mizériát! Tehát eredetileg a másik fejének levágása által létrejövő energia-kisülésre utal, ez a quickening (szó szerint gyorsulás, de nevezzük inkább feltöltődésnek). Hogy ebből miért lett A renegát, arra tippem sincs, az imdb szerint magyarul A hegylakó visszatér a hazai cím - ezzel viszont még sosem találkoztam sehol. A remek fordítók lőttek még egy bakot, ugyanis a Connort Konernek ejtik. (A konklúziónál, a végén megfejtettem, hogy honnan ered a magyar alcím, így ez mégsem gond.)

SZPOJLER ITTEN

Következik a halhatatlanság megmagyarázása: Az derül ki, hogy ezek az emberek a múltból jönnek, valahonnan, de ha a mi időszámításunkba kerülnek, akkor elpusztíthatatlanná válnak. A mozis verzióban azt próbálták beadni a nézőknek, hogy a Hegylakók űrlények és egy Zeist nevű bolygóról érkeznek, ahol egy nap annyi, mint nálunk egy évszázad - ez így tök logikus lenne, csak az előző résszel semmiféle összefüggésben nincs. De, ha az első magyarázatot fogadjuk el, annál homályban marad, hogy miért lesznek örök életűek itt Connorék; sőt, felmerül a kérdés, hogy Ramirez és ő miért nem ismerték meg egymást az első epizódban, mikor előtte feltehetőleg már találkoztak?

SZPOJLER VÉGE

Oké, szóval jön egy újabb ellenfél, akit le kell győzni, hogy emberünk ténylegesen az utolsó lehessen. De akkor minek kellett ezt háttérbe szorítani és alávetni ennek a buta sci-fi-történetnek? Egyébként önmagában ez még oké lenne, ha normálisan megcsinálták volna, mondjuk egy önálló filmként; de így gagyi, mert valójában a két szálnak alig van köze van egymáshoz. Katana meg akarja ölni MacLeodot, MacLeod fel akarja robbantani a pajzsot - egyik se nagyon törődik a másik céljaival. Persze látszólagosan a gonoszt érdekeltté teszik a pajzs-buliban, de hát nem profitál belőle semmit!

Van itt még valami megmagyarázhatatlan: Hogyan tér vissza Ramirez a halálból? Ő valami szellem most? Ha Connor így segítségül tudja hívni régi barátját, akkor Katana miért nem éleszti fel a két madárfejű zsoldosát vagy Kurgant az első részből? Na mindegy, a lényeg, hogy Sean Connery a humoros figura, aki a poénokat mondja, végülis mindössze ezért van jelen, de meg kell hagyni, egész jól csinálja. Tulajdonképpen csak az ő meg Michael Ironside jelenetei értékelhetőek a teljes alkotásból. Ironside tényleg baromijól alakít, én nagy Katana tábornok-rajongó lettem, mióta először láttam, azóta tetszik ez a karakter. Velejéig romlott, őrült, egoista és még tök jó a külseje is. Őt ellensúlyozandó került be a csinos Virginia Madsen, aki anno a Kampókézben hatalmasat alakított, itt viszont csak szépnek kellett lennie.  A rendezéssel a Highlandert és Az Árnyékot dirigáló Russell Mulcahy-t bízták meg, aki pajzs-technikusként még látható is valahol.

Sajnos viszont még nincs vége a negatívumoknak, az érdekességekre még várnotok kell. Felmerült bennem: Miért éppen most jön rá Katanára a gyilkolhatnék? Miért nem évszázadokkal ezelőtt? Nos, ha egy zeisti nap 100 évnek felel meg, akkor Connor csak alig egy hete ment el, így talán a tábornok úrnak szép lassan fogyott el a türelme. A következő rossz dolog: 45 percig semmi se történik, leszámítva Sean Connery belépőjét, a bérgyilkosok rettenetesen hülye párbaját MacLeoddal, meg hogy Connor megkúrja a nőt a nyílt utcán - biza, a két perce még 80 éves öregember, akit a csaj kb. negyed órája ismer, a szeme láttára fiatalodik meg és ennyi már elég, hogy azon nyomban széttegye a lábát neki, ott, a sarkon. Még ez előtt van az a rendkívül elmés szekvencia, ahol a bazinagy nyílt vízfelület fölött a terroristák drótkötéllel siklanak és az őrök nem veszik észre őket. 40 perccel később, mikor betörnek a gyárba és látszólag csak Madsen figurája éli túl az egészet, akkor a hihetetlenül intelligens őrség egyetlen tagja sem ismeri fel őt, pedig még a tévében is mutogatták a képét, hogy "jujj, mennyire veszélyes!". Ráadásul abszurdum, hogy a csomagtartóban megbújó lány épségben marad.

A gép felrobbantásának feltétele az, hogy hőseinknek meg kell bizonyosodniuk az ózonréteg létezéséről. Ehhez át kell menniük a védőrétegen, ami egy bizonyos koordinátánál lehetséges csak - ezt a helyet kétszer is pontosan megnevezik, ám mindkétszer totál más helyet adnak meg. Amikor pedig odamennek, kiderül, hogy egy hegycsúcson vannak, ahová egy barlangból jutnak ki (tök reális) és akkor eszembe jutott: mi a frász, a hegycsúcs a pajzs fölé ér?! Csak nem a Csomolungmán vannak? De ha igen, akkor is, az ózonréteg azért ennél jóval magasabban kéne hogy legyen, a repülők ennél magasabban mennek (Ramirez megy repülővel a pajzs alatt) és egyáltalán hogy tudnak erre a csúcsra kimenni oxigénpalack meg felszerelés nélkül? Connery karakteréhez még két fogas kérdés kapcsolódik: Ha a "saját" idejéből jött bérgyilkosok ezekkel a futurisztikus cuccokkal tudnak röpködni, akkor ő miért lepődik meg azon, hogy a modern ember képes repülni? A második talány, hogy a "fókuszáld az energiádat"-jelenetben milyen módon nyitja ki az ajtót barátjának?

Vannak azért pozitívumok: a kardozós részek elsőrangúak, Ramirez poénjai tényleg jók, Ironside és Lambert harcai pedig elég látványosak. (Azért az utolsó előtti összecsapásuk végén az ember csak néz, merthogy egy mozgó autón verekednek és egy idő után már lehetetlenség megkülönböztetni, hogy melyik a jófiú és melyik a rossz.) Tehát elmondható, hogy azok a képsorok, ahol az ősz harcos és a tébolyodott gaztevő szerepelnek, azok mind királyak, de a többiből már csak az érdekes, ahol lehet bámulni Virginia Madsent - minden más fölösleges, bugyuta, unalmas. Kár, hogy az egyetlen ismertebb mellékszereplő, az egyébként tehetséges John C. McGinley ilyen ripacskodó módon volt csak képes életre kelteni a pajzsosok góréját... Bár ennek az epizódnak a muzsikáját nem a Queen csinálta, azért az első 20 percben elhangzik az It's A Kind Of Magic egy zenegépből.

Gondolom már az elején leesett mindenkinek, hogy az események elég sok kívánnivalót hagynak maguk után, de azt el kell mondanom, hogy ebből lehetett volna jó film. Ha a halhatatlanok harcára koncentrálnak, ha egy jobb keretbe helyezik az összecsapásaikat, vagy ha megcsinálták volna egyszerű sci-finek, kihagyva MacLeodot és a többieket - de mindenképpen el kell ismernem a baromijó főgonoszt, mert benne nem lehet kivetnivalót találni. Nekem Michael Ironside már mindig Katanát juttatja eszembe, ezért sajnálom, hogy alig van normális kép róla a neten.

Érdekességek: A filmet Argentínában forgatták és ez az a körülmény, ami betett neki. Ott és akkor ugyanis akkora infláció indult meg, hogy a Hegylakó II-t biztosító cég megijedt és átvette a kreatív kontrollt - ők pedig azt gondolták, hogy csinálnak egy olyan művet, ami szerintük a lehető legnagyobb bevételt hozhatja. (Vagyis talán ezért lett a fantasy alapból sci-fi.) Ramirez benne se volt a forgatókönyvben, de Lambert kikötötte, hogy csak akkor vállalja a felkérést, ha Sean Connery-t is visszahozzák. A francia színész egyébként elég rosszul lát, így civilben szemüveget hord, ám a forgatáson ezt nem használhatta, ebből baleset lett, ugyanis majdnem sikerült levágnia Ironside jobb hüvelyujját. Egyik saját ujjába csontig hatolóan belemetszett, a templomos csatában pedig Katana alakítójának ugrott ki az állkapcsa a helyéről. Mivel mindketten maguk csinálták a legtöbb kaszkadőrmutatványukat, így várható volt, hogy előfordultak ilyen balesetek. További sérülések: Lambert letört egy darabot Ironside egyik fogából, amaz pedig egy darabot levágott "ellenfele" ujjából. Ha megnézzük e művet, hibának tűnhet, hogy Katana ismer olyan dolgokat, amiket nem kéne ("Végállomás!", "Hát ez nem úgy néz ki, mint Kansas!"), erre azonban magyarázat a képernyő, amin Connort figyeli, abból megtanulhatta ezeket. Michael Ironside jobb halántékán tényleg van egy sebhely, ezt belevették a maszkjába. A színész azt nyilatkozta a párbajokról, hogy "lehetetlen precíz mozdulatokat és hárításokat végrehajtani egy 10 kilós karddal". James Bond mellett Ramirez az egyetlen hős, akit Sean Connery egynél többször eljátszott. Az átírások és átalakítások miatt Lambert ki akart szállni a projektből, de a szerződése nem engedte, a rendező pedig Alan Smithee-re akarta változtatni a nevét a stáblistában, de őt meg megfenyegették, hogy beperelik, ha megteszi, így ő se tehetett kedve szerint.

30 millió dolláros költségvetésének mindössze felét hozta vissza a The Quickening, rendkívül rossz kritikákat kapott mind a szakértők, mind a nézők részéről. A mozis verzió (szerencsére nem ezt láttam) olyan silány volt, hogy Russell Mulcahy 15 perc után kisétált a premierről. A legtöbb megjegyzést a karakterek motivációinak hiánya, a halhatatlanok új eredeztetése, Ramirez megmagyarázhatatlan feltámadása és a sok logikai bukkanó miatt kapta. (Ha visszaolvastok, ezekbe én is belekötöttem.) Különös, de még a negatív fogadtatás hatására is nagyobb bevételt produkált, mint elődje. 1995-ben elkészült a rendezői változat, a Highlander II: The Renegade Version - na, akkor ezért hívják A renegátnak! Én egyébként már az olvasgatás közben egyre biztosabb lettem benne, hogy nem a mozis verziót láttam, és akkor ez már biztos. Szóval ebben minden egész másmilyen, mint a filmszínházas eredetiben és a megjelenésekor jóval pozitívabb fogadtatásban részesült.

Tehát én a Renegade Versionről írtam eddig. Röviden: Két, egymástól totál különálló történet összezsúfolva egy filmbe, ahol az érdektelen főszereplő, a szép nő, a semmiből előkerült (majd oda visszatérő) vicces fickó és a marhajó főgonosz vívja motivációk nélküli harcát egy szebb jövőért. Az első Hegylakó vonásait viszont hiába keressük benne, nincs már meg belőle semmi, csak a lecsupaszított csontváza. Láttam már rosszabb filmet is, el tudtam szórakozni rajta, de az elődje sokkal jobb!

Pontozás:

imdb: 4.1 (5 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Michael Ironside-ot nemrég láthattuk az X-Men: First Class-ben, jövőre pedig ismét egy tudományos-fantasztikus műben bukkan majd fel, ez pedig nem más lesz, mint a Synchronicity - tök jó kis címe van.

Várható írások: Clifford.

1 komment

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr303293199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sexycartoons · http://www.sexycartoons.blog.hu 2013.12.27. 19:06:08

Jó kis írás. Úgy ültem neki hogy semmit sem olvastam el róla és amikor nem tetszett azt hittem bennem van a hiba.Azt hittem ez egy kultfilm a vhs korszakból de úgy látszik nem nekem volt rossz hangulatom.Virginia Madsen egyébként tényleg nagyon szép , miatta érdemes megnézni :P
süti beállítások módosítása