Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.09.08. 20:24 Tévésámán

Pókember 3. (Spider-Man 3., 2007)

Sosem voltam oda Pókemberért. A külseje oké, de a képességei túl egyszerűek, meg ő a "vesztes hős" archetípusa, ami alapvetően szimpatikussá teszi, de ha választanom kell közte és mondjuk Spawn között, akkor inkább az utóbbit választom. Viszont a Póknak nagyon király ellenfelei vannak, mondjuk Venom, Mysterio, a Goblinok vagy Carnage. Így amikor beindult a Marvel filmgyára, és kijött az első Spider-Man mozi, az engem is érdekelt, hiszen szuperhősös film, Willem Dafoe-val a főgonoszként, Kirsten Dunsttal a főhősnőként és a rendezői székben Sam Raimi ült - ez csakis jó lehetett! Az első tetszett, meg a második is, sőt a második még jobb volt, mint az elődje. Ezek után nagyon kíváncsi lettem a harmadikra, amit egyszer régebben már megnéztem angolul, de nagy csalódásként maradt meg. A második alkalom után a véleményem kicsit pozitívabb irányba változott, de erről majd később, most a sztoriról:

Peter Parker (Tobey Maguire) élete egészen jól alakul. Bár magánemberként még mindig ugyanaz a félénk természetű egyetemista srác, aki volt, de Pókemberként népszerűsége csúcsán áll. Azonban alteregójának sikerei lassan megmérgezik kapcsolatát a szép Mary Jane-nel (Kirsten Dunst), aki elveszti a munkahelyét és egy idő után már nem találja helyét a világban. Eközben a még mindig pókvérre szomjazó Harry Osborn (James Franco) kreál magának egy, az apjáéhoz hasonló futurisztikus harci ruhát és csatába indul egykori legjobb barátja ellen, ám az összecsapás végén amnéziássá válik és elfelejti vérbosszúját. Peter így visszakapja cimboráját, M.J. pedig Harry-nél vigasztalódhat. A dolgok viszont egyre inkább kezdenek elfajulni, mikor hősünk egészen megváltozik egy földönkívüli parazita ruha miatt; megjelenik életében a csábító Gwen (Bryce Dallas Howard) és új ellenfelek is felbukkannak. Ők pedig: a véletlen folytán gyilkossá váló Flint Marko (Thomas Haden Church), aki egy különös baleset után Homokemeberré alakul; és a görcsösen felkapaszkodni próbáló Eddie Brock (Topher Grace), aki mindent megtenne, hogy olyan életet élhessen, mint Parker. Az ellenlábasok száma nőttön nő, a szerelmi ügyek egyre kesze-kuszábbak lesznek, már csak az a kérdés, hogy az új Pókember meg tud-e birkózni ezekkel, vagy vissza kell vedlenie régi önmagává, hogy ismét győzhessen?

Ez a film mindenképpen a sorozat leggyengébb darabja, ám a legnagyobb baja az, hogy az alapvetően hihetetlenül király Venomot képesek voltak így elbaszni. Ha viszont ezen túllépünk, akkor egy egész jó kis mozit kapunk, ugyanis a Peter-M.J.-Harry szerelmi háromszög érdekes eseményeket szül, pláne úgy, hogy a két férfi emberfeletti erőkkel bír; plusz ugye ott van a már említett Gwen negyedikként. James Franco és Thomas Haden Church kitűnően alakítják az alapvetően jó embereket, akiket viszont valami mégis rosszra kényszerít - utóbbi szerintem önmagában elviszi a hátán az egész mozit, de csak ember alakjában. A lányok szépek, a poénok ütősek, az akciók látványosak - csak ez az elcseszett Venom ne lenne benne!

A történet elég bonyolult és szövevényes ahhoz, hogy akár két film is kitelne belőle. Az első felében láthatjuk, ahogy Mary Jane lába alól lassan kicsúszik a talaj és aztán válságba kerül a kapcsolata Peterrel. Itt jön a "másik nő" és a parazita, ami átalakítja hősünket, majd következik Harry akaratlan pálfordulása. Közben a Homokember teszi a dolgát és néha felbukkan a Parker állására pályázó Eddie, akiről lassan egyre többet tudunk meg. Aztán minden kiteljesedik, Peter szembenéz saját sötét oldalával, a tét ismét a vörös hajú leányzó élete lesz és jön a nagy, utolsó összecsapás, ahol mindenki elnyeri méltó büntetését, meg minden szálat elvarrnak.

A színészek közül, mint már említettem, Church és Franco viszik a pálmát, a visszatérő szereplők szokásos színvonalon teljesítenek. Howard szép és ez éppen elég; Grace viszont antipatikus hülye, én tutira nem őt választottam volna erre a szerepre. Pár pillanatra ismét láthatjuk Willem Dafoe-t, James Cromwell is megjelenik, Bruce Campbell remekül komédiázik francia főpincérként, valahol benne van Elizabeth Banks (Hívatlan vendég) és Stan Lee szintén beugrik egy kis bölcsesség-elhintésre. Plusz Raimi szerepeltette a lányait, meg a tesóját, Tedet.

Érdekességek: A bemutató dátumát már akkor kitűzték, mikor a Pókember 2 még el sem jutott a filmszínházakba. Ezen alkotás nyitó-stáblistája alatt az előző két epizód legfontosabb jelenetei ismét végigpörögnek előttünk. Tobey Maguire örült, hogy megformálhatja Peter Parker egy másik arcát is. Kirsten Dunst minden itt hallható sikolyát a második részben rögzítettek közül vágták össze. Bryce Dallas Howard maga hajtotta végre az összes kaszkadőrmutatványát, pedig akkor már terhes volt - de még nem tudta. Dunst egyébként természetes szőke, Howard pedig vörös, itt mindketten a másik eredeti hajszínét viselik:) Danny Elfman, aki Raiminek jó ideig zeneszerzője volt, kreatív okokra hivatkozva ebben a produkcióban már nem vett részt, ám érdekes módon a Charlotte's Webet vállalta el helyette, ami egy olyan pókról szól, aki jóra használja a képességeit. A három gonosz közül mindössze a Homokember neve hangzik el, a többieké egyszer sem. A Spider-Man 3-ben mindhárom Raimi-testvér együtt dolgozott: Sam rendezett, Ivan írta a forgatókönyvet, Ted pedig a Daily Bugle egyik alkalmazottját játszotta. 140 perces játékidejével ez a trilógia leghosszabb darabja. Ha egy kicsit jobban figyelünk, a jazz-klubos részben Peter és Gwen mögött ülve felfedezhetjük Willem Dafoe-t - ez azonban nem hiba, hanem a direktor egyik jellegzetessége, miszerint főbb szereplőket statisztaként alkalmaz. A végső csatát a tévében közvetítő, kissé vicces fizimiskájú úr Hal Fishman, egy igazi tévébemondó, aki akkor 75 éves volt, de még mindig dolgozott. Néhány hónappal a bemutató után hunyt el.

Homokember-rovat                    

Sam Raimi és Tobey Maguire együttes javaslatainak eredményeképp került bele ez a "gonosz" a moziba. Míg a képregényben egy piti bűnöző, itt átalakították a körülmények áldozatává és szimpatikussá tették - ez nagyban az őt alakító színész érdeme is. A Homokember képességeinek ábrázolását egy külön erre fejlesztett program hozta létre, az összes effekt és a program maga együtt három évig készült! A homok élethű dinamikájának visszaadásához mindenféle kísérletet végeztek az anyaggal, például megnézték, hogyan viselkedik ha valahonnan lehull, hogy néz ki, ha ellep valakit, hogyan fröccsen, stb. Homokszobrászok véleményét is kikérték. A legtöbb esetben viszont nem ezt a matériát használták a felvételeken, hanem kukoricadarát, amit később a stáb elfogyasztott:D Thomas Haden Church 16 hónapon át edzett a szerepre, 5 kilónyi felesleget adott le és 14 kilónyi izmot szedett magára. A színész egy interjúban elmondta, hogy a metrós harc-jelenetek forgatása során három helyen eltörte az öklét, mert egy még el nem készült mű-téglafal helyett a valódiba bokszolt bele teljes erőből. Sandman az egyetlen főellenfél, akinek végzete különbözik a többiekétől.

Venom-rovat

A rendező kezdetben elég erősen tiltakozott, az ellen hogy őt használják, inkább a Vulture nevű Pók-ellenfelet akarta, ám Avi Arad, Topher Grace játéka és a figura forgatókönyvbeli adaptációja meggyőzték őt. Az itt megjelenített Eddie Brock egyrészt a tabloid/paparazzi-újságírás allegóriája, másrészt pedig az Amazing és az Ultimate Spider-Manbeli inkarnációinak egybeolvasztása - ő jelképezi Peter sötét oldalát. Grace hat hónapon át készült a szerepre, 12 kiló izmot szedett fel a szörnyeteg megformálásához. Bár nagy képregény-rajongó és kedveli az általa megformált szereplő nyomtatott változatát, mégis elmondása szerint a forgatás nagyon kellemetlen volt számára. A kosztümje ugyanis rendkívül kényelmetlennek bizonyult, sokáig tartott a fel- és levétele, ráadásul még cipzár se volt rajta, így ameddig viselte, nem tudott kimenni wcre. A tetejébe pedig az általa használt műfogak felsértették az ínyét. Az animátorok Venom mozgását nagymacskákéról mintázták, a hangjához pedig többek közt a tasmániai ördög hangját használták fel.

Az én véleményem az, hogy a filmben látható Venom megcsúfolása ennek az egyébként kurvajó karakternek. Nézzétek meg ezt a képet, szerintem ilyennek kellett volna lennie. Minimum kétszer akkora, mint Pókember, robosztus, erőt, kegyetlenséget, őrületet sugároz és nincs benne semmi emberi. (Raimi egyébként leginkább ezt a vonását kifogásolta.) Eddie Brock az általam látott képregényben nyüzüge kis senki helyett egy kétméteres izomkolosszus volt! Plusz negatívum még, hogy miért pont macskákról mintázták a mozgását, mikor semmi köze azokhoz és a hülye vinnyogó hangja se tetszik. Egyszerűen semmi se jó benne, ez a figura rontja el az egész mozit, de rohadtul!

A Pókember 3. 258 millió dollárból készült, a Karib-tenger kalózai 3. megjelenéséig a világ legdrágább filmje címet birtokolta. 890 milliót hozott vissza, ezzel a trilógia legsikeresebb darabja lett, valamint a Marvel égisze alatt megjelent akkori legnagyobb bevételt produkáló alkotás címét is kivívta, és a mai napig a Sony legnagyobb sikere. A kritikusoktól vegyes fogadtatásban részesült.

Pókember 4-rovat

Még 2007-ben bejelentették, hogy lesz negyedik rész, amiben Maguire, Dunst és sokan mások újból eljátsszák megszokott karaktereiket, a rendezői székben pedig még mindig Raimi ül. A mindegyik részben látható, félkezű Dr. Curt Connors figuráját dolgozták volna át képregénybeli szörny-alteregójává, a Gyíkemberré; valamint szóba került John Malkovich a Vulture-ként és Anne Hathaway, aki egy újonnan kitalált női szupergonoszt, a Vulturess-t játszotta volna. Tavalyig úgy volt, hogy ez a film meg is születik, ám januárban a Sony bejelentette, hogy Raimi visszalépett, így a Pókember 4. készítését leállították. A Spider-Man 1-3. dirigense azt nyilatkozta, hogy az elé kitűzött 2011. májusi bemutatási határidőre nem tudott volna egy elfogadható művet összehozni, ezért állt el végül a rendezéstől.

De most vissza a lényeghez: Másodjára sokkal jobban tetszett a Spider-Man 3, főleg a poénok, a szimbióta-Pók-akciók és Thomas Haden Church játéka miatt. Nem annyira rossz, mint amilyennek mondják, de Venom ledegradálását képtelen vagyok megbocsátani ennek a bandának, így csak közepes osztályzatot kap a film.

Pontozás:

imdb: 6.2 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Sam Raimi producere és írója lesz a jövőre látható The Evil Deadnek, ami saját klasszikus minimálhorrorjának újrázása, valamint pénzeli még a hasonló stílusú The Possessiont is (korábbi címe: The Dibbuk Box, főszerepben Jeffrey Dean Morgan). Következő rendezése az Oz, The Great and Powerful című fantasy lesz, amiben ismét James Francot irányítja majd, valamint színészként is láthatjuk a jó poénnak ígérkező Geezers!-ben. (A The Possessionből lett a Démoni doboz; az Oz-ból meg az Óz, a hatalmas; amit láttam és írtam is róla.)

- Steve Ditko (aki Stan Lee mellett a Pók másik kitalálója) adatlapján olvastam, hogy jövőre láthatjuk A csodálatos Pókembert, főszerepben Andrew Garfielddal; két év múlva pedig a mágikus erőkkel bíró Doctor Strange-nek szurkolhatunk a mozikban! (Az első elkészült, sokkal bénább lett, mint a Raimi-féle változatok, akit érdekel, olvassa el a róla szóló cikkemet - Furcsa Doktor pedig csak most, 2016 végén érkezik, ha jól tudom.)

- Tobey Maguire a hamarosan elkészülő Call of Duty: Modern Warfare III-ban hallható szinkronhangként.

- Kirsten Dunst szintén borzongatós műben vállalt szerepet: a Charm horror/vígjáték/krimi lesz. Emellett játszik még az On The Roadban is, ami egy beat-generációs road-movie, főbb szerepekben Garrett Hedlunddal (TRON 2), Sam Riley-val (Franklyn) és Kristen Stewarttal. (Ez az Úton.)

- James Franco jövőre sorozatgyilkost alakít a vásznon, a megtörtént események alapján készülő The Night Stalkerben.

- Thomas Haden Church Willem Dafoe-val együtt bukkan fel a sci-fi műfajba tartozó John Carterben, ezen kívül pedig a Lucky Them címmel ellátott drámában is láthatjuk, amiben egy rockújságírónőnek (Marisa Tomei) kell megtalálnia a volt pasiját (Alec Baldwin). (Előbbi csúnyán megbukott.)

- Topher Grace 2012-ben az érdekes húzásnak ígérkező The Giant Mechanical Man névre hallgató romantikus vígjátékban egy ezüstre festett utcai szoborembert formál meg, a sztori pedig róla és a beleszerető állatkerti gondozóról (Malin Akerman) szól.

- J.K. Simmons az Ultimate Spider-Man rajzfilmsorozatban ismét J. Jonah Jamesont személyesíti meg, ezen kívül egy plágiumos drámában, a The Words-ben szerepel még, Zoe Saldana, Olivia Wilde és Bradley Cooper mellett.

- Bruce Campbell is megjelenik az Oz, the Great and Powerfulban, valamint szintén támogatja a The Evil Deadet.

- Elizabeth Banks-et a már ezen hasábokon többször emlegetett Az éhezők viadalában láthatjuk legközelebb. (Írtam róla, jó szar volt.)

Várható írások: Terminátor.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr163212237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása