Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.24. 19:28 Tévésámán

A másik Boleyn lány (The Other Boleyn Girl, 2000)

A fene se néz történelmi drámákat, de ha két olyan világszép színésznő van a főszerepben, mint Natalie Portman és Scarlett Johansson, az már éppen elég, hogy meglessem. Portman ráadásul baromijó színésznő - szerintem mondjuk Johansson is elmegy, de ebben már, úgy hiszem, nem mindenki ért velem egyet. Végülis ezt akkor is megnéztem volna, ha akármi más lett volna, csak hogy őket egy filmben láthassam! De hogy mégis miről van szó? Nos, Boleyn Annát gondolom ismeritek, VIII. Henrik angol király számos feleségének egyike, Anglia királynéja volt, aki arról híres, hogy lefejezték; meg arról, hogy ő volt az anyja a legendás I. Erzsébetnek. De Anna mellett a múlt ködébe veszik húga (vagy nővére?) Mária. A két leány történetéből 2001-ben írt regényt Philippa Gregory, és az ő művén alapul ez a mozi.

Az 1500-as években a nőknek nem volt beleszólásuk saját életükbe. Azt tették, amit mondtak nekik, ahhoz mentek hozzá, akihez apjuk akarta, stb. Jelen esetben azt láthatjuk, hogy a polgári életet élő, de korántsem vagyonos Boleyn Tamás testvére parancsára felajánlja egyik lányát, a szép és művelt Annát (N.P.) a meddő felesége miatt szenvedő Tudor Henriknek (Eric Bana). A kezdeti szimpatizálás után azonban a hölgy hibájából a királyt vadászbaleset éri, ezek után pedig a kisebbik Boleyn-lány, Mária (S.J.) ápolja a sérült uralkodót. Henriknek megtetszik ideiglenes ápolónője és annak dacára, hogy Mária már férjnél van, odarendeli őt az udvarba családjával együtt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy szeretőjévé teszi. De vajon megkaphatja-e tőle a dolgot, amire a legjobban vágyik: egy fiú trónörököst?

Mivel (talán) mindenki tudja, hogy Annát kivégzik majd, ezért a legvége sejthető, de közben éppen elég érdekes és fordulatos dolog megy végbe. Hol az egyik, hol a másik nő kerül a legfőbb úr kegyeibe; hol egyiket, hol a másikat éri csapás; de a férfi szereplőknek sem könnyű. Van, amikor azt gondoljuk: na, a király most tutira Máriát választja, vagy hogy most biztos ez és ez lesz, de sajnos, aki ismeri a történelmet, az tudja, mi fog következni és így a csavarintásoknak csak egy része éri meglepetésként a nézőt. A sztori egyébként érdekes, hiszen végülis két elnyomott nő különös sorsát mutatja be, akik megízlelik az "édes életet", aztán pofára esnek - vagy elvesztik a fejüket...

Natalie Portman óriási minden tekintetben, Scarlett Johansson pedig nagyon jól játssza a másodhegedűst mellette. Sokszor nehéz eldönteni, melyikük a szebb, éppen melyiknek szurkoljunk, ha pedig egyszerre vannak jelen, akkor is nehéz csak egyikükre koncentrálni. Eric Bana egy temperamentumos, vágyaktól és büszkeségtől fűtött királyt alakít, akiben még nyoma sincs a kövérségéről elhíresült Henriknek. Mellettük kiemelném még Kristin Scott Thomas-t, aki Boleynnét kelti életre; a nyúlfarknyi epizódszerepben megjelenő egyik új kedvencemet, Juno Temple-t; valamint a jéghideg nagybácsit fantasztikusan hozó David Morrissey-t és a Katalin királynét alakító Ana Torrentet (aki szerintem eléggé hasonlít Eva Greenre).

Néhány érdekesség: A történetet már 2003-ban megfilmesítették, akkor viszont csak tévére. E mozi rendezője Justin Chadwick, akinek ez volt első filmszínházakban is levetített alkotása. Portmant az vonzotta A másik Boleyn lányhoz, hogy egy olyan szerepben próbálhatja ki magát, amilyenben még soha. Anna megformálója a forgatás előtt egy hónapon át tanulta az angol akcentust. Eric Bana kizárólag a forgatókönyvet vette alapul és ez alapján alakította ki saját Henrikjét, tudatosan elzárkózva a híres uralkodó egyéb filmes ábrázolásaitól. A Portman nyakában látható, arany B betűs gyöngysor felbukkant a Betty, a csúnya lány című sorozatban is. A regény és a szkript megváltoztatott pár történelmi tényt, hogy izgalmasabbá tegye a sztorit. Mária például korántsem volt olyan ártatlan és erkölcsös, mint ahogy ábrázolják - volt több szeretője és Henrik azért sem akarta feleségül venni, mert ribancnak tartotta. Anna pedig egyáltalán nem tört össze olyan könnyen hatalomra jutása után - sokat költekezett, rengeteg szolgát tartott, és sok ember halt meg azért, mert ellenségesek voltak vele. A történelem-kutatók mára már azon a véleményen vannak, hogy Mária volt idősebb Annánál és nem fordítva, de mivel egyiküknek sem ismert a pontos születési dátuma, így ezt nehéz megállapítani. A filmben van egy részlet, amit leforgattak, de kivágtak, ez pedig a kisebbik lány első férjének sorsa. A The Other Boleyn Girl 35 millió dollárból készült és máig majdnem 78 milliót hozott, ám kritikai megítélése elég vegyes volt. Az alapul szolgáló regénynek van egy folytatása (The Boleyn Inheritance), így talán ezt is láthatjuk majd megfilmesítve.

Egész jó volt, végig fenntartja a figyelmet, a három főhős nagyszerűen teljesít, ám mivel alapvetően lassú folyású, talán kicsit hosszú is, ezért egynél többszöri megtekintésre nem ajánlom.

Pontozás:

imdb: 6.7

Szerintem: 5/5

Hírek:

- A jelenleg éppen első gyermeke születése miatt anyaként tevékenykedő Natalie Portman következő mozija állítólag az Adaline lesz. Ez nem más, mint dráma egy lányról, aki a 20. század elején egy baleset miatt megáll az öregedésben és halhatatlanná válik, de aztán hosszú évek magánya után rátalál a szerelem... (Ezt végül Blake Lively játszotta el helyette.)

- Egy helyütt azt írtam, nem Scarlett Johansson lesz az Avengers Fekete Özvegye, nos, ez téves info volt, mégiscsak ő bújik ismét Natasha Romanoff bőrébe. És ha már bőr, jövőre a szép színésznőt egy Under the Skin című sci-fiben nézhetjük meg, ami űrlényekről szól, akik embereket rabolnak el, hogy megegyék őket.

- Eric Bana Olivia Wilde, Sissy Spacek, Kris Kristofferson és Treat Williams oldalán játszik jövőre a Blackbird névre hallgató drámában.

- Hamarosan bemutatják a Bel Amit, amit nálunk forgattak. Ebben Christina Ricci, Uma Thurman és Rábört Pettinszn mellett Kristin Scott Thomas is felbukkan.

- Juno Temple-nek négy érdekes filmjét mutatják be 2012-ben. A három muskétás 3D-t, a Jack and Diane-t (vérfarkasos leszbi horror:P), A Sötét Lovag: Felemelkedést, valamint a The Brass Teapotot (fantasy/thriller: egy fémpohárról, ami pénzt termel, ha a gazdái ártanak maguknak:O). [Mindet láttam, mindről írtam. Az első magyar címe A három testőr, az utolsóé Dollár, kanna, szerelem.)

Várható írások: Egek ura; Egyik kopó, másik eb.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr603177910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása