Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.13. 23:50 Tévésámán

Hívatlan vendég (The Uninvited, 2009)

 

Amióta megnéztem a Sucker Punch-ot, azóta érdekelt ez a mozi, Emily Browning miatt. Anno láttam őt a Darkness Falls-ban, ahol egy jelenete van; meg a Lemony Snicketben, amiben viszont idegesített, így számomra elég nagy ugrás volt ezek után az Álomháborúbeli rohadtjó alakítása. Tegnap pedig úgy éreztem, hogy nézni kéne valamit, pedig videón megtekintettük a Vaklármát meg a Mavericket:) A választás erre esett és már az elején tudtam, hogy jó lesz - de először jöjjön pár szó a sztoriról:

A tizenéves Annát (Browning) 10 hónap "bentlakás" után kiengedik egy pszichiátriai otthonból. Még ennyi idő után is kísérti őt a végzetes éjszaka, amikor öngyilkos akart lenni édesanyja halála miatt - talán a boldog családi együttlét segíthet rajta. Ám édesapja (David Strathairn) összejött elhunyt felesége egykori ápolónőjével (Elizabeth Banks), aki kezdettől fogva ellenszenves hősnőnk számára. Annát csak nővére, Alex (Arielle Kebbel) érti meg, a két lány együtt utálja az új mostohát és közösen kezdenek rádöbbenni, hogy a hölgy talán nem az, akinek mondja magát, és hogy anyjuk halála nem véletlen baleset volt. Egyre több bizonyíték szól a ház új asszonya ellen, és amikor a három nő együtt marad egy hétvégére, elszabadul a pokol...

A The Uninvited a 2003-as koreai A Tale Of Two Sisters amerikai újrája - ez a bizonyos alkotás a mai napig legtöbb bevételt hozó koreai horror. A kör feldolgozásának sikerével indult remake-hullám gyermeke ez is és kurvajó volt! Néhányszor tényleg a frászt hozta rám és emellett végig fenn tudta tartani a feszültséget. Úgy indul, mintha egy tipikus kísértetes mozi lenne, a legelső álom-résztől eltekintve az összes ilyen jelenet nagyon király! Aztán mialatt haladunk előre, egyre jobban meggyőződhetünk róla, hogy minden aképp van, ahogy Anna és Alex hiszi, és bár ez így önmagában korántsem annyira ijesztő, a hangulat, az izgalom végig megmarad. Aztán a végén jött egy olyan csavar, hogy az állam keresgéltem utána:O Ugyanis összeáll a kép és hatalmas meglepetésben lesz része a nézőnek - én sose jöttem volna rá! Ami még érdekessé teszi ezt az alkotást, az a gyártó DreamWorks, hiszen ők elsősorban animációs filmeket meg látványos mozikat alkotnak, így egy tőlük származó ijesztgetés számomra meglepő volt.

Emily Browning kitűnő választás volt, alacsony termete és látszólag gyengécske fizikuma most is tökéletes "áldozattá" teszi őt; hosszú, sötét színű hajjal pedig még talán jobban néz ki, mint platinaszőkén vagy rövid frizurával:) Arielle Kebbel szintén jó kis nő, Elizabeth Banks-ben pedig van valami ördögi - nagyszerűen játszik! David Strathairnt a Micsoda csapat!-ban és A Spiderwick Krónikákban láttam már, egészen különös ebben a szerepben - ő a "megvezetett apa". Mellettük alig akad érdekes szereplő, még az anyukát életre keltő Maya Massart emelném ki, bár ő legtöbbször maszk alatt van - ami igencsak ijesztő. A rendezők a reklám-gyártó Charles és Thomas Guard voltak, az egyik producer pedig a például a Szellemirtókat és az Evolúciót szponzoráló Ivan Reitman.

Saját észrevételem (Csabi barátom állandó bújtatott reklámos megfigyeléseiből eredően:)) Az igen könnyen észrevehető Converse-reklám: a két lány mindig ilyen cipőkben van, rá is közelítenek Emily lábára, mikor rajta van. A másik dolog, amit észleltem: a totál véletlen, de kézenfekvő hasonlóságok sora az Álomháborúval. Browning karaktere mindkettőben őrült lány, aki mindenfélét lát; mindkettőben nehéz eldönteni mind neki, mind nekünk, hogy most a valóságot vagy a képzeltet mutatják, meg még egy pár hasonló párbeszéd is akad. Nővérke-figura és összetartó lánytesók - szintén egyezés. Főszereplőnk fizikai mivoltából adódóan mindkétszer úgy hisszük, hogy képtelen harcolni, nem tudja felvenni a versenyt senkivel és erre a megállapításra duplán rácáfol.

Néhány egyéb érdekesség: A Guard-fivérek első és eddigi egyetlen filmje ez – pályafutásuk során például a Nokia, vagy a Playstation számára készítettek reklámokat. Emily Browning 3 éves kihagyás után ezzel tért vissza A balszerencse áradása után, ezalatt befejezte félbehagyott tanulmányait. Később azt nyilatkozta, hogy a Hívatlan vendég annyira kimerítette testileg és lelkileg, hogy nem akarta elfogadni a Twilight főszerepét, mert egy trilógia nagyon megterhelte volna - ez a szerep tette később világhírűvé Kristen Stewartot, pedig az írónő, Stephanie Meyer kifejezetten Browning kisasszonyt szerette volna Bella Swan eljátszójának. Emily-t azóta is sokat piszkálják ezzel az újságírók, ám ő visszautasítás helyett mindössze nem ment el a válogatásra - és milyen jól tette, mert most hogy utálnánk:) Az Anna és a mostohája közti magasság-különbség számottevőnek tűnik, ez azonban kameratrükkökkel és perspektíva-váltással elért illúzió: Banks mindössze kb. 10 centivel magasabb filmbeli nevelt lányának alakítójánál. A The Uninvitednek nincs köze az ugyanilyen című 2003-as koreai és a szintén erre a névre hallgató 1944-es amerikai filmhez. Eredetijéhez képest kevésbé véres és alacsonyabb korhatáros besorolású is. (Az első állítás úgy emlékszem, mégsem igaz.) Készítési költségei nem ismertek, ám 40 és fél millió dollárt hozott - főként negatív kritikákat kapott.

Nekem nagyon tetszett, csavaros, izgalmas és ijesztő horror, Emily Browning minden szempontból kitűnő és végülis ez volt az a munkája, ami a Sucker Punch-beli szerepeltetéséhez vezette őt, így még inkább kedves számomra:) Csak ajánlani tudom - akinek az utóbb említett műben a hölgy játéka nem volt elég jó, az is nézze meg, garantáltan kellemesen csalódik majd! 

Pontozás:

imdb: 6.4 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Maya Massar felbukkan majd a The Cabin In The Woods-ban, amin Chris Hemsworth és Heather Langenkamp is dolgozik.

Várható írások: Sleeping Beauty vagy Az ismeretlen férfi vagy X-Men: Az elsők. (A háromból a két szélsőről írtam azóta.)

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr13064600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása