Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.02. 12:20 Tévésámán

A doboz (The Box, 2009)

Bevallom, semmit sem tudtam erről, mikor tegnap anyukámmal leültünk megnézni, csak két mondatot olvastam a műsorújságban róla: "Arthur és Norma a középosztálybeliek átlagos életét éli a múlt század hetvenes éveiben. Amikor az anyagi helyzetük váratlanul megrendül, egy dobozt találnak a küszöbön..." Ennyi alapján megnéznétek? Szerintem a cím és ez a "bármi lehet még"-felvezetés nagyon ígéretesen hangzik! Na, de hogy kicsit jobban felvázoljam, miről van szó, írok egy saját ajánlót is hozzá:

A már említett házaspár hölgytagja (Cameron Diaz) főiskolai tanárnő, férje (James "Küklopsz" Marsden) pedig a NASA-nak dolgozik a Mars-kutatás űrszondáin. Norma kurzusát megszüntetik, Arthurnak pedig nem adnak lehetőséget az előrelépésre - és ekkor jelenik meg a szörnyű, sebhelyes arccal rendelkező Arlington Steward (Frank Langella), aki felajánl egymillió dollárt készpénzben, ha a pár az általa fabrikált kis gépen megnyom egy gombot és ezzel valahol, valaki, akit ők nem ismernek, meghal. 24 óra áll a rendelkezésükre, hogy eldöntsék, hisznek-e Stewardnak - a pénz mindenképpen kellene, de mi van akkor, ha a gomb megnyomásával tényleg az történik, amit a különös férfi állít?

Az első fél óra a perdöntő ennél a filmnél, ugyanis ezalatt szembesülünk a központi dilemmával, meg a szereplőket sújtó morális katasztrófával, és ekkor dönti el magában a néző, hogy ő megnyomta volna-e a gombot. Én igen... Ekkor persze a főszereplő színészekből és néhány remekül felvezetett elterelő részletből arra gondoltam, hogy ez valami marhaság lesz, majd kiderül a végén hogy egy faszság az egész- de már úgy a 40. perc környékén rájöttem, hogy ez bizony az, aminek látszik. Innentől nincs megállás, a nyomasztó, fojtogató atmoszféra egyre inkább a nézőre telepszik, egyre több megmagyarázhatatlan esemény történik és még ha vannak ötleteink, hogy mi fog történni, akkor is meglepődünk majd, mert sosem az következik, amit hinnénk! Ha pedig már a nézése közben belegondolunk egy picit mélyebben, akkor garantáltan beleborzongunk a lehetőségbe, amit korábban választottunk.

Diazt elsősorban inkább vígjátékok és romantikus marhaságok főszerepeiben tudom elképzelni, ahol igazán jól érvényesül égkék szemével és féktelen mosolyával:) Ide viszont korántsem volt olyan rossz választás, megmutathatta, hogy más téren is képes helyt állni - de elképzelhető, hogy lett volna olyan színésznő, aki nála jobban tudta volna életre kelteni Normát. James Marsdent alig láttam az X-Meneken kívül máshol, de egész jó volt, ellensúlyozta párja kissé gyengébb "komolyfilmes-vénáját". A csúcs viszont egyértelműen Langella, aki elképesztően félelmetes, erőteljes, mégis elegáns, udvarias, ugyanakkor szinte teljesen érzelemmentes alakítást nyújt. Baromijó ez a "gonosz" figura...

A történet alapjául Richard Matheson 1971-es novellája, a Button, Button szolgált - többek közt ő írta a Legenda vagyok (és számos elődje) inspirálóját, valamint a Csodás álmok jönneket ihlető regényt. A sztoriból készült egy rövidfilm és az Alkonyzóna egyik epizódjában is megfilmesítették már, de ez volt az első egész estés változata. Az író-rendező-producer az a Richard Kelly, aki a Donnie Darkot dirigálta és a Domino forgatókönyvét írta.

Néhány egyéb érdekesség: A főhős párt Kelly a saját szüleiről mintázta: édesanyjának szintén hiányoztak az egyik lábáról az ujjai, édesapja pedig tényleg a NASA alkalmazottja volt és a valódi Viking-szondán munkálkodott. A The Boxot nem mutatták be a kritikusoknak. 30 millió dollárból készült és majdnem 33 milliót hozott, jót és rosszat is kapott később a hozzáértőktől. A CinemaScore nevű piackutató cég vizsgálata szerint viszont nagyon negatív visszhangot váltott ki a közönségből - szerintük főként a befejezés miatt.

Valóban, A doboz nem egy rózsaszín vízió valami szépről, hanem egy elgondolkodtató, az egész emberiségről képet festő film, amiben számos műfaj elemei vegyülnek, tele van meglepetésekkel és egy pillanatra sem garantálják nekünk az alkotók, hogy a hősök a végén nyertesen jönnek ki a csatából. Nekem nagyon tetszett, sötét, komor, nyomasztó és félelmetes volt - de szigorúan egyszer nézhető, ami azért levon az értékéből. Ennek ellenére maximális pontszámot adok rá.

Pontozás:

imdb: 5.6 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5

Ma este először adja a tévé a Junot kis hazánkban, úgyhogy aki még nem látta és van Film+2-je, az ne hagyja ki - én is megpróbálom megnézni.

Várható írások: Halloween: Feltámadás.

Ja és még valami: Te megnyomtad volna a gombot?

Szólj hozzá!

Címkék: thriller sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr602951222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása