Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.06.13. 10:53 Tévésámán

A Zu Legendája (Shu shan zheng zhuan, 2001)

Üdv mindenkinek! Mióta tényleg dolgozom, azóta annyira elfáradok hogy 23 óra után már gyakorlatilag nem bírok fent maradni. Kivétel ez alól a hétvége:) Egyébként az a véleményem, hogy a "felnőttek világa" tele van nyomasztó és unalmas dolgokkal, problémákkal és vesződségekkel, elmegy az idő és az életkedv csak azért, hogy legyen egy kis pénzünk... Ha te, aki ezt olvasod, még suliba jársz, nem dolgozol, esetleg 16 éven aluli vagy, akkor azt tanácsolom: maradj gyerek! Ne akarjunk már ennyire felnőni, emberek, én inkább visszamennék kiskoromba, amikor még gondtalanságban telhettek a napjaim, nem voltak rosszakarók, határidők, ostoba ügyfelek és minden egy kicsit színesebb, kedvesebb, csodásabb volt...

Csoda, mágia, mese - talán így össze is lehetne foglalni a Zu legendáját. Most először van az, hogy nem tudom megmondani, miről szól egy film. Természetesen van benne harc, Jó a Gonosz ellen, szerelem, rengeteg varázslatos fegyver és fegyverforgató. Mégis, mivel a keleti emberek egészen máshogy látják a világot, ráadásul még egy konkrét főhős sincs, ezért nehéz lenne röviden összefoglalni az eseményeket...
 
Anno még az HBO-n láttam egyszer, aztán később meg akartam nézni újra, de csak éjjel adták, így nem volt rá lehetőségem. Az maradt meg belőle, hogy a közepétől kicsit zavarossá válik, amik onnantól jönnek, azokra nem emlékeztem igazán. Viszont szerettem volna újra látni, adni neki egy második esélyt is, ezért mikor a már többször említett dvd-vásárban megláttam, nem akartam otthagyni (sajna egy pár másik filmet viszont otthagytam...). A tegnap éjszakai mozizást követően azt mondom, örülök, hogy megvettem!
 
Tsui Hark Zu harcosait semmihez nem lehet hasonlítani. Mintha a Tigris és sárkány találkozna a Dragon Ball Z-del. Minden benne van, amit a wuxia-műfajban szeretek: repkedő harcosok, a fizika törvényeire fittyet hányó mozdulatok, legendás kardforgató hősök, lebilincselő sztori. És ezek mellett a varázstárgyak hihetetlen látványa és egy mitikus világ megelevenedése is benne van! A speciális effektekbe talán bele lehetne kötni, de szerintem úgy jó, ahogy van. Erős koncentrációt igényel, mert állandóan történik valami, de ha az első pár percben elkapjuk a ritmusát, akkor utána magával ragad és nem ereszt a The End feliratig.
 
 
Ismertebb arcok Sammo Hung és Zhang Ziyi (előbbi a nálunk is vetített Marshall Law című sorozatban volt, most nem jut eszembe a magyar címe, utóbbi a Crouching Tiger, Hidden Dragon és a Hős stáblistáját is erősítette), de végülis itt elsősorban nem a színészi játékon van a hangsúly, a legfontosabb hősök persze azért jók. Sajna az imdbn az összes karaktert máshogy hívják, mint a filmben, így nem nagyon tudom ki kicsoda...
 
Tsui Hark nem csupán rendező, de író és producer is volt, ráadásul saját 1983-as Zu Warriors from the Magic Mountain című munkáját dolgozta fel vele - kíváncsi vagyok, vajon az milyen lehet? Egyenesen dvdre jelent meg Amerikában, a Tigris... sikere miatt adták ki. Jót és rosszat is kapott a kritikusoktól, aki szerette, az viszont kiemelte a számítógéppel létrehozott látványvilágot.
 
Szerintem egy izgalmas, érdekes mozi, olyan, amihez foghatót nem nagyon láthat az ember. Aki szereti a Távol-Kelet mozgóképeit vagy a szokatlan alkotásokat, azoknak tudom ajánlani.
 
imdb.com felhasználói szerint: 5.3/10 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)
 
Szerintem: 4/5 (Az egy levonás azért jár, mert nehéz elsőre befogadni és óriási koncentrációt igényel - ez persze nem feltétlenül negatívum.)
 
A dvdről: Nagyon korrekt kiadást kapott, annak ellenére, hogy ez egy tipikusan olyan mű, amiről soha nem fogsz hallani. A menü egyszerű, mégis pofás, minden magyarul van, azaz majdnem minden. Az extrák közt találunk egy fotógalériát, 3 bemutatót (tv-spot, trailer, teaser trailer - ne kérdezd mit jelent, aki tudja tudja;)), valamint 4 ajánlót, amiben egyéb, hamarosan dvd-re érkező távol-keleti filmet reklámoznak - angolul. Ezek mindegyikében Chow Yun Fat a főszereplő, halomra lövik egymást és ránézésre legalább 20 évvel ezelőtt készültek - számomra mind ugyanolyan volt. Azért maga a lemez összesítésben megérte az 500 Ft-ot.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr892077915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása