Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.05.29. 17:23 Tévésámán

Adsz vagy kapsz (Trick 'r Treat, 2008)

Jó régen nem írtam már ide.... Mióta dolgozom, azóta nincs olyan sok kedvem filmeket nézni, plusz mostanában rengeteg jó játékot találtam (pl. Deus Ex, Heroes IV teljes kiadás), így inkább ezekkel ütöm el a szabadidőmet. Ezt a filmet viszont már egy ideje meg akartam nézni. Először az emblematikus figurájával, Sammel találkoztam, akit a poszteren középen láthattok. Szerintem jópofa figura - ezt gondoltam, amíg nem láttam miket tesz. A premierkor még nem néztem meg cikkem alanyát, aztán láttam, hogy Anna Paquint beírták főszereplőnek, mellé Brian Coxot, így már még inkább vonzóvá vált. Kedd késő este aztán semmi sem akadályozhatott meg abban, hogy leüljek elé - sajnos azonban apámtól a film első 5-6 percéből semmit nem hallottam...

Halloween éjszakáján bármi megeshet, elég csak a John Carpenter által elindított sorozatra és annak Rob Zombie-féle újrájára gondolni. (Utóbbinak mindkét részéről van cikk az oldalon.) Ezzel a művel is igazolást nyer állításom. Azon az estén egy amerikai kisvárosban elképzelhetetlen dolgok történnek: például fény derül az iskolaigazgató hátborzongató hobbijára, lehull az álarc egy vérszívóról, életre kel egy kísértethistória és több ember sötét titka is kiderül!

A sztorit néhány kisebb történetre bontotta le a rendező-író-producer Michael Dougherty, aki többek közt az X-Men 2. részénél és a megbukott Superman visszatérnél segédkezett mint forgatókönyvíró. Tehát a kisebb történetek közt átmenetek vannak, az egyikben megismert figurák visszatérhetnek a másikban, a történéseket pedig összefűzi a látszólag egyszerű maskarás kisgyerek Sam, aki mindegyikben felbukkan. Bevallom, a sztori eleje elég béna. A képregényszerű főcím és stáblista nagyon tetszett, viszont sem az első, sem a második gyilkosság nem túl izgi. Ha azonban ezeket kibírjuk, a következő 3 kis sztori kárpótol majd értük.

A felbukkanó különféle szörnyetegek irtó jók lettek, Anna Paquin most is gyönyörű, keveset szerepel, de akkor nagyon intenzív a jelenléte. Brian Cox egy elgyötört öregembert alakít, rendkívül hitelesen, megtámogatva Forgács Gábor kitűnő szinkronjával. Ki kell még emelnem a két szerepet is megformáló Dylan Bakert (a két karakter tulajdonképpen egy, de ezt majd meglátjátok), aki leginkább Norman Bates-et és Michael Douglas Összeomlás-beli karakterét juttatta eszembe. A gyermekszínészekre se lehet panasz, a legjobb talán Samm Todd (ő lány, de szerintem ez a nevéből nem derül ki). Ha már neveknél tartunk, az itt rövid ideig felbukkanó Battlestar Galacticás pofát úgy hívják, hogy Tahmoh Penikett - milyen név ez?

A rendező mellett Bryan Singer is szponzorálta ezt a remek kis horrort, ami egyébként Dougherty korábbi animációs rövidfilmjén, a Season's Greetings-en alapszik. 2007-es bemutatóját homályos okokból elhalasztották, később egyenesen dvdre jött ki, azonban jó pár filmfesztiválon bemutatták és a pozitív kritikák mellett több díjat is nyert. Készült belőle grafikus novella, Samből figurák, és a direktor úr már bejelentett egy készülő folytatást is.

Összefoglalva: Mintha a Sin City struktúrájával forgatnák le valamelyik Halloween-részt, de egy karakteres főgonosz nélkül, több kis rémmesére lebontva. Talán lehetne egy csokorba fűzött Masters of Horror-epizódhoz is hasonlítani. Nekem tetszett.

imdb.com felhasználói szerint: 6.8/10 (ezek szerint nekik is bejött) [6 év alatt 0.2-t csökkent.]

Szerintem: 4/5 (a kicsit laposabb indítás miatt)

A jövőre nézve nem tudom biztosan, mikor jövök legközelebb, de most Mozsárágyú több szabadidővel rendelkezik, így az ő írásai nyilván gyarapodnak majd:) Aki idetéved, nyugodtan használja a keresőt és böngéssze az archívumot, nem fogja megbánni;)

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr402040662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása