Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2020.01.06. 23:09 Tévésámán

Gipsz (Gips, 2018)

gips_poster.jpg

Minden kedves Olvasónknak Boldog 2020-at!

Tavaly néztem ki magamnak ezt a filmet, de amikor először adták, dolgoztam; mikor másodszor sugározták, akkor műsorváltozás volt; a harmadik alkalommal meg túl korán ment. Szerencsére a negyediknél fel tudtam venni, így ma megnéztük. Elöljáróban annyit, hogy sajnos ezúttal a megérzésem nem jött be…

A történet egy kórházban játszódik, ahová a főhős Fitz (valódi neve Felicia – Cécilia Vos) a húgát ért baleset miatt, kísérőként kerül be. Elég fura egy leány, mert éppen kamaszodik, úgyhogy unalmában követ egy tolószékben ülő fiút, akiről kiderül, hogy kutya baja. A titokzatos, magabiztos Adam (Teun Stokkel) mindenkit ismer, tudja, hol vannak a legjobb helyek az épületben, és miközben a két tini együtt fedezi fel az egészségügy szentélyét, hozzájuk csapódik a szívműtétjéből lábadozó, örökké vidám Primula (Danyaé Bottse) és Fitz kishúga, Bente (Liz Vergeer). Ilyen vagy olyan okból, de mind maradni akarnak, pedig karácsony este van. Ha nincs miért vagy nincs lehetőség hazamenni, akkor csak egyet tehetnek: nagy karácsonyi bulit szerveznek! De vajon mit fognak ehhez szólni a felnőttek?

Ez egy kiskamaszoknak szóló, holland családi film, ami cuki, de picit túl hosszú, és kissé unalmas. A felvezetés még érdekesnek tűnik, hiszen adott egy rejtély: Vajon miért hord Fitz tigris-álarcot? Aztán fény derül rá, hogy mit kell eltakarnia, és ez gyorsan rávezet az első konfliktusra; hősnőnk ugyanis dühös, amiért a szülei elváltak. A helyes tinilány aztán találkozik a helyes tinifiúval, és érződik, hogy lesz köztük valami. Fitz és Adam közös jelenetei történeti szempontból a legjobbak, hiszen mindkettejüknek van valami gondja, amit nem akarnak megosztani a világgal, de ha együtt vannak, minden könnyebbnek, egyszerűbbnek tűnik. A fiú valahonnan szerzett egy kórházi beléptetőkártyát, úgyhogy bárhová bejuthatnak vele, szabadnak tűnnek és ez rögtön felkelti a kis Primula érdeklődését, aki barátokra vágyik. Bente meg a nővére és a levágott ujjhegye után megy, aztán összetalálkoznak – a megrövidült testrész a kiindulópont, a több szempontból csonkává vált család ezért megy az ispotályba.

gips2.jpg

Kezdetben úgy látszik, hogy az anyukának semmi se jó, és ahogy előre jutunk a játékidőben, kiderül, miért haragszik rá annyira a nagylány. Az apuka egyébként mellékszereplő, bármelyik mai amerikai komédiába elmehetne, az a tipikus kedves, kétbalkezes fehér pasi. Fitz-hez hasonlóan a többieknek is van konfliktusa a szüleikkel: Primula unja, hogy az apukája túlságosan vigyáz rá; Adam folyton telefonhívásokra válaszol, mintha számon kérnének rajta valamit (vagy valakit…); Bente meg nem érti, miért nem lehet együtt Anya, Apa, ő, a nővére, meg a kutyusuk.

„Ha a felnőttek azt mondják, talán, az többnyire nemet jelent.”

Számomra a szívátültetett lányka aligha volt érdekes, mert se ő, se a szinkronhangja nem valami jók; viszont Adam titka végig fenntartotta a figyelmemet. Ehhez kapcsolódik a végén egy dupla csavar, ami szerintem igazán jó lett. Kiemelkedő jelenet Bente találkozása az ujjacskával, „akinek” énekel is, ez igazán kedves, szívet melengető részlet. Jópofa, hogy apuka pont karácsony napján és pont akkor lesz rosszul, mikor Fitz-nek már majdnem haza kell mennie; és aranyos a kis mellékszál az arab orvosnő meg a fekete orvos összehozásáról. Illetve ott vannak még a Primula elméjében megszülető képek a pozitív jövőről, amik mindig arany fényben ragyognak.

gips3.jpg

A jelenetek együtt egy lazán összefüggő, inkább epizódokra tagolódó sztorit alkotnak, amiket a város havas utcáinak képei szakítanak meg. Erre és a néha hirtelennek ható vágásokra magyarázat, hogy az imdb szerint a Gipsz elvileg egy sorozat, amely 19 részből áll. Hogy az egyenként 20 perces darabokból hogyan és miért rakták össze ezt a kb. 90 perces mozit, amiről az említett adatbázis nem is tud, az rejtély – ahogy az is, hogy vajon a széria jobb-e, mint egész estés változata?

„Már elfelejtettem, hogy kell barátokat szerezni.”

Sajnos ez az alkotás pár sebből vérzik, az első gond vele, hogy a konfliktusok súlytalanok. Én tudom gyerekszemmel bámulni a mozgóképeket, de itt nem lehet igazán átérezni a kiskorúak problémáit, és ez valószínűleg a gyenge forgatókönyv hibája. A két tini szála egymagában elég lett volna, esetleg még be lehetett volna dobni mellé a hugicát, de a negyedik gyerkőc, meg még az anyuka, plusz az orvosok, ez már sok. Ehhez még hozzájön a túl gyorsan történő dolgok sora – ezt megmagyarázza, hogy az eredeti játékidő megközelítőleg 6 óra, amit durván a hatodára csökkentettek, ezt megsínylette a végeredmény. Ugyanakkor elismerésre méltó, hogy azért semmi se történik csak úgy, és ha akarom, bármit meg tudok magyarázni – vagy majdnem bármit, erre még visszatérünk. Viszont mivel a gyerekek konfliktusait nehéz átérezni és a látszat ellenére végülis semmi komoly következménye nincs az eseményeknek, ezért úgy a 45-50. percre unni fogjuk a cselekményt. Ezeket azonban ellensúlyozzák a szimpatikus szereplők, az egyébként szép képek meg a végső soron kellemes atmoszféra is.

gips1.jpg

Pár szót a készítőkről: A rendező Janneke van Heesch; a forgatókönyvet Anna Woltz regénye alapján ő maga, Liesbeth Strik, Pasja van Dam és Tijs van Marle írták. Kiemelném a jó fej ápolót játszó Wietse Tanghe-t és a csinos arab orvosnőt alakító Carmen van Muliert. Az anyukát elvileg Mara van Vlijmen, az apukát pedig valószínűleg Nick Vorsselman keltette életre – előbbit egy olyan keresztnévvel jelölik, ami szerintem egyszer se hangzik el; utóbbinak nincs megnevezése… Sajnos nem tudom, hogy hívják a Fitz-et szinkronizáló magyar színésznőt, de remek teljesítményt nyújtott.

Pár kis szpojler

A maszk alatti feliratból az első törlést követően csak az „anya” szó marad meg, ami utólag belegondolva előrevetíti a főhősnő sorsát, hiszen egyfajta anyukájává válik a két kisebb lánynak. A cím értelme az ál-kéztörés, ami egybeforraszt – az már nem derül ki, hogy a csajszi hogyan magyarázza meg, miként törte el a kezét, vagy hogy mi lesz a gipszbe rakott jegygyűrűkkel. Egyetlen teljesen érthetetlen dolog akad: vajon mi módon találja meg Fitz Adamot a legelején annyira gyorsan, mikor nem láthatta, hová tart a lifttel. A vége felé megjelenő babáról lerí, hogy bábú.

Szpojlerek vége

gips4.jpg

„A szülőknek tudniuk kell megölelniük a gyerekeiket.”

Ahogy korábban mondtam, ez egy aranyos film, csak nem annyira érdekfeszítő, mint amennyire hosszúnak tűnik. De legalább pozitív vége van, csupa pozitív üzenettel. Nem bánom, hogy megnéztem.

Pontozás:

imdb: 5.5 (A port.hu-n én 7-est és valami állat egy 1-est adott rá, így pillanatnyilag 4-en áll.)

[Az imdbn csak a sorozat szerepel, ami 2021-ben 6.4-en áll. Ha ezt a pontszámot vettem alapul egy éve, akkor 0.9-et emelkedett! A portos pontszáma viszont éppen ennyit csökkent, pillanatnyilag 3-as az értékelése. Imádom, hogy lepontozzák, de véleményt már nem írnak oda, pont mint a Google Maps-en az üzleteknél...]

Szerintem: 4/5 (Nem akarok túl szigorú lenni vele.)

Az év első hónapjában várható legalább egy, tavalyról elmaradt cikk Mozsárágyútól; valamint valószínűleg a hétvégén megnézem az HBO-n a Sötét Főnixet, akkor pedig értekezem is róla. Februárra, a blog 12. születésnapjára kitaláltam valami igazán jót, remélem lesz időm, hogy megvalósítsam!

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr6215396546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása